Saturday, February 13, 2010

Bharti Airtel: Πρόταση $10,7 δισ. για τα πάγια της κουβεϊτιανής Zain στην Αφρική

Bharti Airtel: Πρόταση $10,7 δισ. για τα πάγια της κουβεϊτιανής Zain στην Αφρική

Πρόταση εξαγοράς των δραστηριοτήτων της κουβεϊτιανής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Zain στην Αφρική έναντι 10,7 δισ. δολ. κατέθεσε σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η ινδική Bharti Airtel.

Την περασμένη Δευτέρα η Zain διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προτάσεις εξαγοράς των αφρικανικών περιουσιακών της στοιχείων - τμήμα των οποίων είχε αγοράσει το 2005 από την ολλανδική Celtel έναντι 3,5 δισ. δολ. - ενώ τρεις ημέρες αργότερα προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Saad al-Barrak με τον πρώην υπουργό επικοινωνιών Nabil bin Salama.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Zain το περασμένο καλοκαίρι απέρριψε ανάλογη πρόταση της γαλλικής Vivendi αναφέροντας πως η τιμή ήταν χαμηλή.

source: capital.gr

Τουρκία: Πτώση 58,4% στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2009


Τουρκία: Πτώση 58,4% στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2009

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (Dow Jones) – Πτώση 58,4% στα 7,6 δισ. δολ. από 18,2 δισ. δολ. σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas News Agency.



Το Δεκέμβριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν στα 339 εκατ. δολ. από 1,239 δισ. δολ. το Δεκέμβριο του 2008. Σημειώνεται πως το 2007 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν σε 22 δισ. δολ., ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του η International Investors Association (Yased) εκτιμούσε πως το 2009 θα διαμορφωθούν κάτω από τα 10 δισ. δολ.

source: capital.gr

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία


Σε ύφεση η ελληνική οικονομία



Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -2% είχε το 2009 η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ήταν στο -0,8%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 ήταν στο -2,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό υπερβαίνει τις προβλέψεις της κυβέρνησης που έκαναν λόγο για ύφεση στο 1,2%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης είχαμε ανάπτυξη μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, κάτι που διαψεύδει τα όσα προέβλεψαν οι οικονομικοί αναλυτές (0,3%-0,4%), ενώ το 2009 η ανάπτυξη της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 4% του ΑΕΠ.

Η ισχνή ανάπτυξη στο τέλος του έτους οφείλεται εν μέρει στη Γερμανία, την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης , η οποία κατέγραψε στασιμότητα του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ανάσχεση έπειτα από ανάπτυξη κατά 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Αντιθέτως, η Γαλλία κατέγραψε ανάπτυξη κατά 0,6%, μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Παράλληλα, η Ιταλία, η οποία είχε βρει την πορεία της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, κατέγραψε αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο εξαιτίας της βιομηχανίας. Από πλευράς της, η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση, με υποχώρηση της οικονομίας της κατά 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

source: euro2day.gr
Share |