Saturday, February 13, 2010

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία


Σε ύφεση η ελληνική οικονομία



Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -2% είχε το 2009 η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ήταν στο -0,8%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 ήταν στο -2,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό υπερβαίνει τις προβλέψεις της κυβέρνησης που έκαναν λόγο για ύφεση στο 1,2%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης είχαμε ανάπτυξη μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, κάτι που διαψεύδει τα όσα προέβλεψαν οι οικονομικοί αναλυτές (0,3%-0,4%), ενώ το 2009 η ανάπτυξη της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 4% του ΑΕΠ.

Η ισχνή ανάπτυξη στο τέλος του έτους οφείλεται εν μέρει στη Γερμανία, την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης , η οποία κατέγραψε στασιμότητα του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ανάσχεση έπειτα από ανάπτυξη κατά 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Αντιθέτως, η Γαλλία κατέγραψε ανάπτυξη κατά 0,6%, μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Παράλληλα, η Ιταλία, η οποία είχε βρει την πορεία της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, κατέγραψε αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο εξαιτίας της βιομηχανίας. Από πλευράς της, η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση, με υποχώρηση της οικονομίας της κατά 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |