Thursday, June 11, 2009

Κάπνισμα Stop από 1η Ιουλίου

Κάπνισμα Stop από 1η Ιουλίου

Τέλος το κάπνισμα από την 1η Ιουλίου σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους, στους οποίους δεν θα επιτρέπεται η ύπαρξη και λειτουργία καπνιστηρίων. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα αντικαπνιστικά μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα από τις αρχές του προσεχούς μήνα. Καπνιστήρια θα υπάρχουν, κατόπιν αδείας του Δήμου, μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, κ.λπ.) που το εμβαδόν τους είναι από 70 τ.μ. και άνω.

Τα καπνιστήρια θα είναι διαχωρισμένα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με διαφανείς τοίχους και θα έχουν εξαερισμό αρνητικής πίεσης και φωσφορίζουσα σήμανση.


Στα καταστήματα άνω των 400 τ.μ. τα καπνιστήρια θα μπορούν να καταλαμβάνουν έως και το 40% του συνολικού εμβαδού.


Στο Κέντρο Ελέγχου πρόληψης Νοσημάτων θα λειτουργήσει σύντομα τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται όχι μόνο για τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος, αλλά και για να καταγγείλουν τους παραβάτες καπνιστές ή καταστηματάρχες.


Τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου έχει αναλάβει η δημοτική αστυνομία.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Πτώση αποθεμάτων των επιχειρήσεων τον Απρίλιο για 8ο συνεχόμενο μήνα

ΗΠΑ: Πτώση αποθεμάτων των επιχειρήσεων τον Απρίλιο για 8ο συνεχόμενο μήνα


Πτώση για όγδοο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε τον Απρίλιο για τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ το Μάρτιο είχαν υποχωρήσει κατά 1,3%.


Ο δείκτης αποθέματα προς πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 1,43 από 1,44, ενώ τον Απρίλιο του 2008 ήταν στο 1,27. Οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,3% σε σχέση με το Μάρτιο, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ήταν 17,3% μικρότερες. Τα αποθέματα των λιανικών επιχειρήσεων υποχώρησαν 1%, ενώ οι πωλήσεις τους 0,3%. Τα αποθέματα των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,4%.

CAPITAL.GR

Συνεχίζει ανοδικά το αργό, στα $72

Συνεχίζει ανοδικά το αργό, στα $72


Ξεπέρασε τα 72 δολάρια η τιμή του αργού μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για τη ζήτηση του πετρελαίου το 2009 και μετά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ.



Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου light, sweet παραδόσεως Ιουλίου ενισχύεται κατά 1,51% στα 72,41 δολάρια ανά βαρέλι στις συναλλαγές του χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το συμβόλαιο του αργού τύπου brent καταγράφει άνοδο κατά 1,26% στα 71,69 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE Futures exchange του Λονδίνου.


Η IEA αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου στο σύνολο του 2009. Πρόκειται για την πρώτη ανοδική αναθεώρηση του Οργανισμού σε διάστημα 10 μηνών. Στη έκθεσή της κάνει λόγο για καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία πρώτου τριμήνου στις χώρες- μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τοποθετείται στα 83,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 2,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

CAPITAL.GR

ΔΝΤ: Αναβάθμιση εκτιμήσεων για παγκόσμια ανάπτυξη το 2010

ΔΝΤ: Αναβάθμιση εκτιμήσεων για παγκόσμια ανάπτυξη το 2010


Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της G8.

Ειδικότερα, ο διεθνής Οργανισμός εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2010, από 1,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάρη στη θετική επίδραση των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G8 στην Ιταλία αυτό το σαββατοκύριακο.

Στο σημείωμα, οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2009 παραμένουν αμετάβλητες, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 1,3%, όπως ανέφερε στην έκθεση World Economic Outlook που έδωσε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο.

Ωστόσο στο σημείωμα γίνεται λόγος για καλύτερη απόδοση της οικονομίας των ΗΠΑ το 2009 και για χειρότερη απόδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο για συρρίκνωση κατά 2,8% και 4,2% αντίστοιχα.

"Για το 2010, το ΔΝΤ βλέπει περαιτέρω βελτίωση στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με μικρή βελτίωση των προβλέψεων για την Ευρώπη, από τις προβλέψεις του Απριλίου για μηδενική ανάπτυξη και συρρίκνωση κατά 0,4% αντίστοιχα.

CAPITAL.GR

ΠΟΥ: Στο επίπεδο 6 ο συναγερμός για τη νέα γρίπη

ΠΟΥ: Στο επίπεδο 6 ο συναγερμός για τη νέα γρίπη

Ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας έχει ενημερώσει τα μέλη του ότι ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού για τη νέα γρίπη Α (H1N1) στο έκτο και ανώτατο επίπεδο της κλίμακας και κηρύσσει πανδημία γρίπης, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια επιδημία γρίπης σε 41 χρόνια. Κρούσματα της νέας γρίπης έχουν καταγραφεί σε 74 χώρες με συνολικά 27.737 περιπτώσεις και 141 θανάτους.

CAPITAL.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
528.74 ( 0.65%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1549.29 ( 0.66%)

Όγκος: € 2,264,007

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2386.92 ( 0.45%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1222.43 ( 0.47%)

Βγενόπουλος: Πυρά για εποπτεία και… απολογίες

Βγενόπουλος: Πυρά για εποπτεία και… απολογίες


Νέα πυρά για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο και για τον τρόπο που οι εποπτικές αρχές χειρίστηκαν τη Marfin, εκτόξευσε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος. Μιλώντας από το βήμα που του έδωσε η Επιτροπή Θεσμών του κυπριακού κοινοβουλίου, ο κ. Βγενόπουλος απαρίθμησε τα θεσμικά κενά που κατά την εκτίμηση της Marfin υπάρχουν στο σύστημα και τα οποία καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω ανάπτυξή της. Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος αποστασιοποιήθηκε από τους έντονους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε πρόσφατα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin κατά ορισμένων προσώπων, όπως του CEO της Eurocypria και πρώην προέδρου της Τρ. Κύπρου, Ελευθέριου Ιωάννου.

Ο κ. Βγενόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Marfin θέλει να μεταφέρει την έδρα της γιατί ζητά χαλαρότερη εποπτεία και γιατί το κυπριακό πλαίσιο είναι αυστηρό. «Έχει ειπωθεί ότι το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο είναι συντηρητικό. Αυτό είναι ανακριβές όπως και το ότι ζητούμε εκπτώσεις», είπε.

Ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε σε σύγκριση του θεσμικού εποπτικού πλαισίου στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο, σημείωσε ότι είναι επαρκές, αποδεκτό από την ΕΕ αλλά έχει κάποια τοπικά χαρακτηριστικά που σε κάποια σημεία το κάνουν πιο χαλαρό και σε κάποια άλλα πιο αυστηρό.

«Όσον αφορά τον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων», είπε, «στην Κύπρο λαμβάνεται υπόψη το 100% των μη πραγματοποιηθέντων κερδών ενώ στην Ελλάδα μόνο το 45% και με αυτήν την έννοια το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό».

Ο κ. Βγενόπουλος άφησε αιχμές και για καθυστερήσεις των κυπριακών εποπτικών αρχών. Σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια, σημείωσε ότι τον Ιούλιο του 2008 ανέφεραν στη Κεντρική Τράπεζα τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει η τράπεζα και μόλις την περασμένη εβδομάδα τους ειδοποίησαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τους καλέσουν για να δουν το θέμα.

Παραδέχθηκε ότι στην Κύπρο το εποπτικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό σε κάποια θέματα γιατί εκτός από τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση, πρέπει να γίνεται και σε ατομική βάση. Επίσης στην Κύπρο, είπε, το ποσό της επένδυσης αφαιρείται από την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Πχ εάν η τράπεζα αγοράσει μια θυγατρική στη Σερβία €200 εκ., τα €200 εκ. αφαιρούνται από την κεφαλαιακή βάση.

Όσον αφορά θέματα ρευστότητας, ανέφερε ότι εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο το αίτημα για υιοθέτηση και στην Κύπρο των cover bonds με το σχέδιο να βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποιήσεις μέσω ελληνικών και ξένων τραπεζών και όχι μέσω κυπριακών, κάτι που θα έδινε ρευστότητα στο σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι όταν αγοράσεις ομόλογα, ο συντελεστής στάθμισης είναι 100% και στην Ελλάδα 150%.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στη λήψη αποφάσεων από μεμονωμένα πρόσωπα όπως π.χ. ο διοικητής της ΚΤ, λέγοντας ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει 13μελές ΔΣ που αποφασίζει, έχει δύο υποδιοικητές και ένα διευθυντή εποπτείας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παροχή πληροφοριών για βασικούς δανειζόμενους και καταθέτες της τράπεζας στην Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η πληροφόρηση να εφοδιαζόταν στο βασικό τους ανταγωνιστή.

Αναφορικά με την ποιότητα εποπτείας, έφερε σαν παράδειγμα την εξαγορά σερβικής τράπεζας το 2005 από την τράπεζα, επί προεδρίας Κίκη Λαζαρίδη. Η διαδικασία αυτή, είπε, κράτησε δύο μήνες. Αντίθετα, πρόσθεσε, όταν εμείς στις 19 Μαρτίου 2008 είχαμε ζητήσει για την ίδια τράπεζα αύξηση €15 εκ., η διαδικασία πήρε επτά μήνες. «Αισθάνομαι ότι δεν υπαγόμαστε σε δικαιοσύνη και ισονομία», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι όταν η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύσει μια θυγατρική στην Ελλάδα, τα έξοδα εποπτείας τα αναλαμβάνει αυτή ενώ στην Κύπρο τα επωμίζεται η τράπεζα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου έξοδα €380 χιλ. για την τράπεζα. Συνεχίζοντας, είπε ότι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην ΚΤ με 15 σημεία στα οποία τους απάντησαν ότι είναι και τα 15 απαράδεκτα.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υποστηρίζοντας ότι δεν τους αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και ισονομία. Επεσήμανε το αίτημα της τράπεζας για μικρή εξαίρεση από την κλειστή περίοδο αγοράς μετοχών τη στιγμή που τα χρηματιστήρια κατέρρεαν.

Αναφέρθηκε και στο νόμο περί εξαγοράς εταιρειών, σημειώνοντας ότι στις πλείστες χώρες της Ευρώπης η διαδικασία παίρνει δύο μέρες ενώ στην Κύπρο πρέπει να πας στην ΕΚ για να ξεκινήσει περίοδος διαβούλευσης. «Ποια η σκοπιμότητα της περιόδου διαβούλευσης;» είπε με νόημα.

Σε σχέση με τις αναφορές του για γεροντοκρατία και κατεστημένο, προέβη σε δημόσια απολογία προς το πρόσωπο του Ελευθέριου Ιωάννου διότι με τον τρόπο που έγιναν οι δηλώσεις ίσως να μην δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση προς το πρόσωπο του. Το φαινόμενο αυτό, είπε, δεν υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Πρόσθεσε, ότι στις τράπεζες με βάση το νόμο όταν ξεπεράσεις κάποια ηλικία αποστρατεύεσαι. Όταν πρόκειται για δημόσιους οργανισμούς, θα πρέπει να υπάρχει διαφανή διαδικασία και όταν δεν μπορεί να εξευρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, να επιλέγεται άτομο μεγάλης ηλικίας.

Ο κ. Πουλλής, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Βγενόπουλου ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην αξιολόγηση αιτημάτων σε ορισμένες τράπεζες, εξήγησε ότι η αξιολόγηση εξαρτάται από το κατά πόσο τα στοιχεία που κατατίθενται είναι εμπεριστατωμένα, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων επηρεάζει τη διάρκεια της αξιολόγησης. Σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση της ΚΤ είναι συνυφασμένη με την τελική απόφαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της χώρας την οποία εδρεύει η υπό εξαγορά τράπεζα. Το χρονικό πλαίσιο είναι 3 μήνες ενώ με βάση την οδηγία της ΕΕ είναι 60 εργάσιμες ημέρες συν άλλες 20 εργάσιμες ημέρες για υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων.

Όσον αφορά το αίτημα της Marfin για αύξηση του κεφαλαίου της Σερβικής της τράπεζας στα €60 εκ. στις 13/2/2008 το οποίο απέρριψε η ΚΤ, ο κ. Πουλλής είπε ότι η ΚΤ απάντησε αρνητικά εξ’ αρχής διότι δεν ικανοποιούνταν όλοι οι όροι που είχαν τεθεί, ενώ όταν ικανοποιήθηκαν οι όροι η τράπεζα αναθεώρησε το αίτημα της στα €15 εκ. αντί στα €60 εκ. και αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης, ανέφερε.

Στο θέμα των εξουσιών και των αποφάσεων που λαμβάνονται από το διοικητή της ΚΤ, σημείωσε ότι είναι κάτι που προνοείται από το σύνταγμα, γεγονός που ισχύει και στην Ελλάδα όπου ο διοικητής αποφασίζει επί εποπτικών θεμάτων και όχι το διοικητικό συμβούλιο. Απέρριψε επίσης ότι η Marfin κάλυψε τα έξοδα των συμβούλων της ΚΤ που είχαν μεταβεί στην Ελλάδα για εποπτεία. Η κάλυψη των εξόδων γίνεται κατά 42% των εξόδων εποπτείας ανάλογα με τα στοιχεία ενεργητικού της κάθε τράπεζας. Στο θέμα της διαπλοκής που τυχόν μπορεί να προκύπτει όταν ένας υπάλληλος φύγει από την ΚΤ και εργοδοτείται σε άλλη τράπεζα, απάντησε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει η ΚΤ διότι είναι κάτι που προσκρούει στην ελεύθερη άσκηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, ο οποίος δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον κ. Βγενόπουλο, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με το αίτημα της Marfin για να τύχει εξαίρεσης του κανόνα που απαγορεύει σε συνδεδεμένα πρόσωπα να αγοράζουν μετοχές στη κλειστή περίοδο, ο κ. Χαραλάμπους στηριζόμενος στην Ευρωπαϊκή Οδηγία την οποία υιοθέτησε η ΕΚ, είπε ότι εάν υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση η οποία θεωρείται σημαντική και δεν την ξέρει ο κόσμος σαφώς απαγορεύονται οι συναλλαγές σε οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου ή Ανώτατο στέλεχος Οργανισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, διευκρίνισε ότι έστω και αν είναι δικαιολογημένο το αίτημα, παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εποπτικό όργανο και επιβάλλει κυρώσεις. Όσον αφορά στο θέμα της νομοθεσίας που διέπει τις εξαγορές των τραπεζών, ο κ. Χαραλάμπους απαντώντας και πάλι στον κ. Βγενόπουλο, είπε ότι η νέα νομοθεσία έγινε μετά από Ευρωπαϊκό directive και όχι για να διορθώσει τα κακώς έχοντα στις κλειστές περιόδους.

Στη συνεδρίαση, δεν παρέστησαν ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης, λόγω κωλυμάτων. Τους εκπροσώπησαν ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών του υπουργείου, Ανδρέας Χαραλάμπους και ο ανώτερος διευθυντής της διεύθυνσης Ρυθμίσεων και Εποπτείας Τραπεζικών Ιδρυμάτων της ΚΤ, Κώστας Πουλλής

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Κατά 0.5% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις Μαΐου (εκτ.+0,6%)

ΗΠΑ: Κατά 0.5% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις Μαΐου (εκτ.+0,6%)

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Μείωση κατά 24.000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. 0)

ΗΠΑ: Μείωση κατά 24.000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. 0)

CAPITAL.GR

Στο 9,2% η ανεργία το Μάρτιο

Στο 9,2% η ανεργία το Μάρτιο


Το ποσοστό ανεργίας της χώρας διαμορφώθηκε υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, που ήταν στο 8,9% το Μάρτιο και αυξήθηκε στο 9,2% τον Απρίλιο.

Στο 9,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο, από 9,1% που ήταν το Φεβρουάριο και 9,0% το Μάρτιο του 2008, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Το ποσοστό ανεργίας της χώρας διαμορφώθηκε υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, που ήταν στο 8,9% το Μάρτιο και αυξήθηκε στο 9,2% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.489.672 άτομα. Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 457.024 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.309.170 άτομα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, κατά Περιφέρεια, καταγράφηκαν στα νησιά του Ιονίου (18,7%), στο Νότιο Αιγαίο (15,2%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (12,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Βόρειο Αιγαίο (4,9%), στην Αττική (7,8%) και στην Πελοπόννησο (8,4%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 12,9%, ενώ στους άντρες διαμορφώθηκε στο 6,6%.

Τέλος, κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην ομάδα 15-24 ετών (24,5%).

NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Αύξηση ελλειμμάτων, χρέους στην Ευρωζώνη το 2010

ΕΚΤ: Αύξηση ελλειμμάτων, χρέους στην Ευρωζώνη το 2010


Κατάλληλα κρίνονται αφενός τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων της Ευρωζώνης, αφετέρου τα μέτρα αυξημένης στήριξης της προσφοράς πιστώσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της νομισματικής αρχής για το μήνα Ιούνιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει την προσδοκία του ότι οι εξελίξεις των τιμών στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική θα παραμείνουν συγκρατημένες, λόγω της σημαντικής εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και παγκοσμίως.

Πρόσφατες πληροφορίες ερευνών υποδεικνύουν ότι, μετά από δύο τρίμηνα ιδιαίτερα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί με πολύ λιγότερο αρνητικούς ρυθμούς κατά το υπόλοιπο του 2009. Μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, αναμένονται θετικοί τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης περί τα μέσα του 2010.

Κατά την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι ισορροπημένοι. Όσον αφορά τις θετικές εξελίξεις, είναι πιθανό να υπάρξουν εντονότερες από τις αναμενόμενες επιδράσεις οι οποίες απορρέουν από τα εκτεταμένα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και από άλλα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί. Επίσης, η εμπιστοσύνη ενδέχεται να βελτιωθεί ταχύτερα απ΄ ό,τι αναμένεται επί του παρόντος. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες σχετίζονται με τους ακόλουθους πιθανούς παράγοντες: τον ισχυρότερο αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στην πραγματική οικονομία, τις δυσμενέστερες εξελίξεις στις αγορές εργασίας, την κλιμάκωση των πιέσεων προστατευτισμού και, τέλος, τις αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα της μη ομαλής διόρθωσης των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Σύμφωνα με το Δελτίο, καθώς η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής συντελείται με χρονική υστέρηση, οι ενέργειες νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου θα μετακυλιστούν σταδιακά πλήρως σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ως εκ τούτου, με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η νομισματική πολιτική θα παρέχει συνεχή στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μόλις το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μπορέσουν να αναστραφούν γρήγορα και η παρεχόμενη ρευστότητα να απορροφηθεί.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, οι πιο πρόσφατες προβολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν απότομη αύξηση των λόγων του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και του χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2009. Ο λόγος του ελλείμματος προβλέπεται να αυξηθεί από 1,9% του ΑΕΠ το 2008 σε 5,3% το 2009 και σε 6,5% το 2010, ενώ ο λόγος του χρέους θα υπερβεί το 80% του ΑΕΠ το 2010. Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της ζώνης του ευρώ αναμένεται ότι το 2009 και το 2010 θα υπερβεί την τιμή αναφοράς για το έλλειμμα, δηλ. 3% του ΑΕΠ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα χρειαστεί να καταβληθεί μια φιλόδοξη και αξιόπιστη προσπάθεια προσαρμογής με σκοπό την όσο το δυνατό συντομότερη επάνοδο σε υγιείς δημοσιονομικές θέσεις, η οποία θα στηρίζεται από την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ταχεία επίτευξη υγιών δημοσιονομικών θέσεων θα είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτρέψει στις χώρες να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από τις εγγυήσεις που παρείχαν οι κυβερνήσεις για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών τομέων.

Στον τομέα των διαρθρωτικών πολιτικών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για τη στήριξη της δυνητικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Είναι καίριας σημασίας να δίνεται πλέον έμφαση στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με την αρχή της ανοικτής οικονομίας της αγοράς. Από αυτή την άποψη, η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση της εφαρμογής των απαραίτητων εγχώριων μεταρρυθμίσεων, ιδίως μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας με σκοπό να διευκολυνθεί η σύναψη κατάλληλων μισθολογικών συμφωνιών και η επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων, καθώς και μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, απαιτείται η έγκαιρη σταδιακή άρση πολλών εκ των μέτρων πολιτικής που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες με σκοπό τη στήριξη συγκεκριμένων τμημάτων της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, βάσει της τακτικής οικονομικής και νομισματικής ανάλυσης που διενεργεί, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στο 1%.

CAPITAL.GR

Γιατί ανεβαίνει το πετρέλαιο;

Γιατί ανεβαίνει το πετρέλαιο;

Η τελευταία άνοδος των τιμών του πετρελαίου θέτει εκ νέου το ερώτημα: Γιατί οι τιμές τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερδιπλασιάστηκαν; Και τι πρόκειται να ακολουθήσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο;

Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 71 δολ. το βαρέλι στις 10 Ιουνίου μετά το κλείσιμο την προηγούμενη ημέρα πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, αντίθετα με την τελευταία έκρηξη των τιμών – στα 147 δολ. το βαρέλι πριν από 11 μήνες – αυτή την φορά κανείς δεν φαίνεται να αποκλείει ένα ρόλο και από την πλευρά της κερδοσκοπίας.

Πράγματι, όπως έχει αναφέρει ο Ben Casselman της Wall Street Journal, φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι δισεκατομμύρια δολάρια από κερδοσκοπικά κεφάλαια κατευθύνονται στις αγορές ενέργειες ωθώντας ανοδικά τις τιμές. Ο λόγος: οι traders και οι επενδυτές αγοράζουν αργό – μαζί με άλλα εμπορεύματα όπως χαλκό – για προστασία, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεση τους στο δολάριο του οποίου η αξία έχει υποχωρήσει την ίδια στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα γνωρίζει μεγάλη μεταβλητότητα.

Τι γίνεται όμως με τα "θεμελιώδη"; Περισσότερα από 2,6 δισ. βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται αποθηκευμένα σε ολόκληρο τον κόσμο –μαζί με περίπου 130 εκατ. βαρέλια αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια εν αναμονή της ανάκαμψης των τιμών – ενώ η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ορισμένοι που επισημαίνουν ότι η προηγούμενη κατάρρευση των τιμών στα 32 δολ. το βαρέλι ήταν υπερβολική και η πραγματική ισορροπία για τις τιμές του αργού βρίσκεται στο εύρος των 60 με 70 δολ. το βαρέλι.

Φαίνεται μια λογική άποψη. Ωστόσο ο Phil Flynn της Alaron Energy αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της ανόδου των τιμών στον Ben Bernanke και την Federal Reserve. Ο Flynn, ένας από τους πιο ξεκάθαρους αναλυτές της αγοράς, έχει καταφύγει σε δυσνόητους όρους της οικονομικής επιστήμης το τελευταίο διάστημα για να περιγράψει τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση.

Αυτό αφορά κυρίως τις δραστηριότητες της Fed για την αγορά ομοσπονδιακών παγίων, όπως ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Εξασφαλίζοντας κεφάλαια από την Fed, οι πωλητές διαθέτουν πλέον σωρεία χρημάτων στις συλλογικές τους τσέπες, υποστηρίζει ο Flynn. Και τι κάνουν με αυτά τα χρήματα; Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Flynn, αγοράζουν πετρέλαιο.

Ο John Authers των Financial Times από την πλευρά του επισημαίνει –και μάλλον έχει δίκιο– ότι η Fed ενδεχομένως να διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική της για ένα ικανό διάστημα χρόνου, πιθανότατα έως τα τέλη του 2009. Ο Flynn επίσης θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να είναι επιφυλακτική σε ό,τι τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να κινηθεί πιο γρήγορα στα επιτόκια απ΄ ό,τι ορισμένοι περιμένουν.

Και οι δύο καταφεύγουν σε μια από τις αγαπημένες συνήθειες της αγοράς, την προσπάθεια εντοπισμού του χρονικού ορίζοντα αναστροφής της υφιστάμενης πολιτικής της Fed. Αναφέρονται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed. Με βάση τα συμβόλαια αυτά, η Fed αναμένεται να αναστρέψει τη νομισματική πολιτική της και να αυξήσει τα επιτόκια της έως τα τέλη του 2009.

Ο Flynn υποστηρίζει ότι αν Fed αναστρέψει την πολιτική της – σταματώντας να διοχετεύει ρευστότητα στους επενδυτές μέσω των αγορών ομολόγων και αυξάνοντας το κόστους του χρήματος με υψηλότερα επιτόκια – οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν. Ωστόσο ο Authers, δεν είναι τόσο σίγουρος. Επισημαίνει ότι η Fed συνεχίζει τις προσπάθειες της για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, "σερβίροντας ενεργειακά ποτά ή ακόμα και ενέσεις αναβολικών στην οικονομία". Φαίνεται να πιστεύει ότι τα επιπλέον μετρητά που ωθούν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν για ένα διάστημα ακόμα.

Φυσικά, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρη. Οι τιμές του αργού φαίνονται έτοιμες να καταγράψουν ένα νέο ράλι, αργά ή γρήγορα, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν σταματήσει τόσα πολλά έργα εξερεύνησης και εξόρυξης που φαίνεται πιθανό, όταν ανακάμψει και πάλι η παγκόσμια οικονομία, να υπάρξει έλλειψη. Και όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε περιόδους που η προσφορά δεν καλύπτει την ζήτηση.

CAPITAL.GR

ΙΕΑ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009

ΙΕΑ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009 κατά 120.000 βαρέλια προέβη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενη τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, στην τελευταία έκθεσή της, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 83,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Οι αναθεωρήσεις αυτές δεν υποδηλώνουν απαραίτητα οικονομική ανάκαμψη, αλλά ενδεχομένως να φανερώνουν την επιβράδυνση της προηγούμενης μεγάλης μείωσης», αναφέρει η διεθνής υπηρεσία στην έκθεσή της.

NAFTEMPORIKI

Προς τα 72 δολ. η τιμή του αργού

Προς τα 72 δολ. η τιμή του αργού

Προς τα 72 δολάρια το βαρέλι ενισχύεται σήμερα η τιμή του αργού, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ ενέτειναν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 5% από την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά των 30 δολαρίων, στα οποία είχαν υποχωρήσει το χειμώνα, εν μέσω αισιοδοξίας για ανάκαμψη της οικονομίας.

Στις 10:39 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 41 σεντς στα 71,74 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ξεπεράσει λίγο νωρίτερα τα 72 δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 70,79 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1 σεντ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 4,4 εκατ. βαρέλια, έναντι προβλέψεων για μείωσή τους μόλις κατά 400.000 βαρέλια.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση κατασχέσων κατά 6% το Μάιο

ΗΠΑ: Αύξηση κατασχέσων κατά 6% το Μάιο

Αύξηση 6% παρουσίασαν οι κατασχέσεις κατοικίας στις ΗΠΑ το Μάιο, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η RealtyTrac.

Ειδικότερα, σχεδόν 321.500 ιδιοκτησίες βρέθηκαν σε διαδικασία κατάσχεσης – είτε έλαβαν σχετικές ειδοποιήσεις, είτε τέθηκαν σε πλειστηριασμό ή κατασχέθηκαν από τράπεζες. Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που ξεπερνούν τις 300.000.

Σύμφωνα με τη RealtyTrac, ένα στα 398 σπίτια στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπα με κατάσχεση, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Νεβάδα (ένα στα 64 σπίτια).

NAFTEMPORIKI

Ο Α. Βγενόπουλος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής

Ο Α. Βγενόπουλος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής

Λευκωσία: Εξηγήσεις για τις κατηγορίες που διατύπωσε και την κριτική που άσκησε έναντι του κυπριακού κατεστημένου και των κυπριακών εποπτικών αρχών καλείται να δώσει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής ο αντιπρόερος της Marfin Popular Bank Ανδρέας Βγενόπουλος.

Το θέμα ενεγράφη για συζήτηση στην Επιτροπή μετά από πρόταση του βουλευτή Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Σύμφωνα με την αντζέντα της Επιτροπής, οι βουλευτές θα εξετάσουν "τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Marfin Laiki Bank με την ευκαιρία της εξαγγελίας για μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα λόγω έλλειψης και ανεπάρκειας θεσμών και διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιων ζητημάτων, από την πλευρά του κράτους, που αφορούν την τράπεζα".

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες για άνιση μεταχείριση του κ. Βγενόπουλου διατυπώθηκαν μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου.

Εκτός από τον κ. Βγενόπουλο στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν και ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurocypria, Ελευθέριος Ιωάννου.


PHILELEFTHEROS

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce

Japan Economy Shrank 14.2% Last Quarter on Exports

Japan Economy Shrank 14.2% Last Quarter on Exports

June 11 (Bloomberg) -- Japan’s economy shrank less than the government initially estimated as business investment and inventories fell at a slower pace.

Gross domestic product shrank at a record 14.2 percent annual pace in the three months ended March 31, less than the 15.2 percent reported last month, the Cabinet Office said today in Tokyo. The median forecast of 23 economists surveyed by Bloomberg News was for a 15 percent contraction.

The decline may represent the low point for an economy forecast to expand this quarter as demand from China helps stabilize exports and leaner inventories allow manufacturers to increase output. Still, with factories sitting idle and profits falling, companies are slashing investment and jobs, casting doubt on whether the revival will last.

“Today’s revised report confirms that the first quarter was disastrous, but the worst for the economy has already passed,” said Junko Nishioka, a senior economist at RBS Securities Japan Ltd. in Tokyo. “But a rebound doesn’t guarantee that Japan’s economy will regain momentum.”

The yen traded at 98.03 per dollar at 10:50 a.m. in Tokyo from 98.20 before the report was published. The Nikkei 225 Stock Average fell 0.3 percent to 9,958.98 after touching 10,000 for the first time in eight months. The gauge has climbed 42 percent since tumbling to a 26-year low on March 10.

Worst Contraction

Fourth-quarter GDP was revised to a 13.5 percent decline from 14.4 percent, today’s report showed. That’s still the worst contraction since the government began keeping records in 1955.

Capital spending fell 8.9 percent compared with a preliminary 10.4 percent, while inventories shaved 0.2 percentage point from GDP, compared with an earlier estimate of 0.3 point. Exports fell 26 percent, unchanged from the initial reading.

The recession has shown signs of easing since then. Japan’s manufacturers have benefited from revived demand in China, where the government is spending $586 billion on roads, hospitals and housing. Exports and factory production increased in March and April on a month-on-month basis.

Japanese Prime Minister Taro Aso’s record stimulus spending that includes loan guarantees for smaller businesses, cash handouts to households and incentives for buying cars and appliances are starting to work.

Consumer Confidence

Consumer confidence rose to a 10-month high in April. Sales of electronics are by up about 20 percent since the government last month introduced a program to encourage consumers to buy eco-friendly products, according to Tokyo-based researcher Gfk Marketing Service Japan Ltd. Tax breaks on energy-efficient vehicles helped Honda Motor Co. post higher sales in the last two months. Bankruptcies fell last month for the first time since last April.

Even as bright signs emerge, manufacturers are only using about half their productive capacity because of the collapse in global demand. Exports and production have fallen by more than a third from last year’s levels and managers are under pressure to cut jobs and delay investments, which could cause the economy to start shrinking again as the effects of the stimulus wanes.

“After the fourth quarter, the outlook gets very uncertain,” said Hiromichi Shirakawa, chief economist at Credit Suisse Group AG in Tokyo. “In the short term, the stimulus package will have a fairly visible impact on GDP, but it’s only for this year.”

Machinery orders, an indication of capital spending in three to six months, slid to a 22-year low in April, a report yesterday showed.

Deflationary Malaise

A dearth of demand for Japan’s products and services has started to weigh on prices, sparking concern the economy may slip back into the kind of deflationary malaise that caused wages to fall by about 10 percent in the decade through 2005. Workers at the country’s biggest companies will have their summer bonuses cut by a record 19.4 percent this year, according to a survey by business-lobby Keidanren.

Cost-cutting drives by manufacturers including Konica Minolta Holdings Inc. will chip away at wages and may cause job losses to accelerate. Economists surveyed by Bloomberg expect the unemployment rate will rise next year to an unprecedented 5.7 percent from the current 5 percent.

Konica Minolta, a maker of parts for liquid-crystal displays, last week said it will cut jobs and reduce spending on research in order to offset falling revenues.

“The underlying price trend for the economy has turned negative and that’s going to be very hard to turn around,” said Richard Jerram, chief economist at Macquarie Securities Ltd. in Tokyo. “For six months things are going to improve very quickly based on pure inventory-related adjustments, and then after that they’ll improve rather more slowly. But you’re going to have deflation eroding the growth rate.”

BLOOMBERG

Chinese Investment Surges, Countering Record Export Slump

Chinese Investment Surges, Countering Record Export Slump


June 11 (Bloomberg) -- China’s spending on factories, property and roads surged by the most in five years as the government’s 4 trillion yuan ($585 billion) stimulus package countered a record slump in exports.

Urban fixed-asset investment climbed 32.9 percent in the five months to the end of May from a year earlier, the statistics bureau said today in Beijing. Overseas shipments declined 26.4 percent last month from a year earlier, the customs bureau said.

Climbing property and auto sales, record new lending and growth in manufacturing are also signs that the stimulus spending announced in November is driving a recovery in the world’s third-biggest economy. Falling exports because of the global recession are the nation’s biggest challenge, the State Council said last month.

“The government’s stimulus package has spurred domestic demand to offset the negative impact from slumping exports,” said Lu Ting, a Bank of America Merrill Lynch economist based in Hong Kong. “There’s no problem in China achieving its 8 percent economic growth target for this year.”

The Shanghai Composite Index rose 0.3 percent as of the 11:30 a.m. local time break in trading, extending its gain this year to 55 percent. The yuan traded at 6.8340 against the dollar as of 12:27 p.m., from 6.8342 before the data were released.

Urban fixed-asset investment in the first five months was 5.35 trillion yuan. The increase in spending was faster than the 30.5 percent gain in the first four months and the 31 percent median estimate of 16 economists surveyed by Bloomberg News.

Private Investment

“It’s a very strong number,” said Tao Dong, Credit Suisse Group AG’s chief Asia economist in Hong Kong. “The continued acceleration seems to suggest that some private investment is coming back.”

Property investment is picking up, rising 6.8 percent in the first five months, compared with a 4.9 percent increase through April, the statistics bureau said yesterday.

That gain “surprised everyone,” said economist Lu.

The number of new investment projects jumped by 47 percent in the first five months to 123,878, the bureau said today. Planned spending on those projects was 5.33 trillion yuan, almost double the amount a year earlier.

The slide in exports was the biggest since data began in 1995 and worse than economists’ median estimate of a 23 percent decline. TCL Corp., China’s biggest maker of consumer electronics, posted a 97 percent plunge in first-quarter profit as exports of televisions and mobile phones fell.

Exports ‘Bottom’

“Exports may be at the bottom,” said Wang Qian, a Hong Kong-based economist at JPMorgan Chase & Co. “A sustained recovery is unlikely until demand from major economies picks up around the middle of this year.”

Seasonally adjusted, the decline was a smaller 22.8 percent, and month-on-month shipments rose 0.2 percent, the customs bureau said. China’s export orders index advanced to 50.1 in May, marking the first expansion in 11 months, a government-backed manufacturing index showed previously.

China’s economy expanded 6.1 percent in the first quarter from a year earlier, the weakest gain in almost a decade. Full- year growth may be 7.5 percent, according to a Bloomberg News survey of economists last month.

Since the stimulus was announced in November, the nation has built 20,000 kilometers (12,430 miles) of rural roads, 445 kilometers of highway and 100,000 square meters (1.08 million square feet) of airport buildings, the National Development and Reform Commission said on May 21. China is also building 5.2 million low-rent homes over three years.

China’s infrastructure drive is helping China Railway Group Ltd., the nation’s biggest construction company by assets. On June 3, the company said it won a contract to build a passenger line between the northeastern cities of Panjin and Yingkou. Railway investment more than doubled in the first five months from a year earlier, the statistics bureau said today.

BLOOMBERG

Βραζιλία: Σχέδια για αγορά ομολόγων του ΔΝΤ ύψους 10 δισ. δολ.

Βραζιλία: Σχέδια για αγορά ομολόγων του ΔΝΤ ύψους 10 δισ. δολ.

Το ποσό των 10 δισ. δολαρίων θα διαθέσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αγορά ομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομίας της χώρας Guido Mantega. Με αυτόν τον τρόπο η Βραζιλία θα χρηματοδοτήσει τα αποθέματα ρευστότητας του ΔΝΤ.

REPORTER.GR
Share |