Thursday, June 11, 2009

Βγενόπουλος: Πυρά για εποπτεία και… απολογίες

Βγενόπουλος: Πυρά για εποπτεία και… απολογίες


Νέα πυρά για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο και για τον τρόπο που οι εποπτικές αρχές χειρίστηκαν τη Marfin, εκτόξευσε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος. Μιλώντας από το βήμα που του έδωσε η Επιτροπή Θεσμών του κυπριακού κοινοβουλίου, ο κ. Βγενόπουλος απαρίθμησε τα θεσμικά κενά που κατά την εκτίμηση της Marfin υπάρχουν στο σύστημα και τα οποία καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω ανάπτυξή της. Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος αποστασιοποιήθηκε από τους έντονους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε πρόσφατα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin κατά ορισμένων προσώπων, όπως του CEO της Eurocypria και πρώην προέδρου της Τρ. Κύπρου, Ελευθέριου Ιωάννου.

Ο κ. Βγενόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Marfin θέλει να μεταφέρει την έδρα της γιατί ζητά χαλαρότερη εποπτεία και γιατί το κυπριακό πλαίσιο είναι αυστηρό. «Έχει ειπωθεί ότι το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο είναι συντηρητικό. Αυτό είναι ανακριβές όπως και το ότι ζητούμε εκπτώσεις», είπε.

Ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε σε σύγκριση του θεσμικού εποπτικού πλαισίου στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο, σημείωσε ότι είναι επαρκές, αποδεκτό από την ΕΕ αλλά έχει κάποια τοπικά χαρακτηριστικά που σε κάποια σημεία το κάνουν πιο χαλαρό και σε κάποια άλλα πιο αυστηρό.

«Όσον αφορά τον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων», είπε, «στην Κύπρο λαμβάνεται υπόψη το 100% των μη πραγματοποιηθέντων κερδών ενώ στην Ελλάδα μόνο το 45% και με αυτήν την έννοια το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό».

Ο κ. Βγενόπουλος άφησε αιχμές και για καθυστερήσεις των κυπριακών εποπτικών αρχών. Σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια, σημείωσε ότι τον Ιούλιο του 2008 ανέφεραν στη Κεντρική Τράπεζα τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει η τράπεζα και μόλις την περασμένη εβδομάδα τους ειδοποίησαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τους καλέσουν για να δουν το θέμα.

Παραδέχθηκε ότι στην Κύπρο το εποπτικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό σε κάποια θέματα γιατί εκτός από τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση, πρέπει να γίνεται και σε ατομική βάση. Επίσης στην Κύπρο, είπε, το ποσό της επένδυσης αφαιρείται από την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Πχ εάν η τράπεζα αγοράσει μια θυγατρική στη Σερβία €200 εκ., τα €200 εκ. αφαιρούνται από την κεφαλαιακή βάση.

Όσον αφορά θέματα ρευστότητας, ανέφερε ότι εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο το αίτημα για υιοθέτηση και στην Κύπρο των cover bonds με το σχέδιο να βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποιήσεις μέσω ελληνικών και ξένων τραπεζών και όχι μέσω κυπριακών, κάτι που θα έδινε ρευστότητα στο σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι όταν αγοράσεις ομόλογα, ο συντελεστής στάθμισης είναι 100% και στην Ελλάδα 150%.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στη λήψη αποφάσεων από μεμονωμένα πρόσωπα όπως π.χ. ο διοικητής της ΚΤ, λέγοντας ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει 13μελές ΔΣ που αποφασίζει, έχει δύο υποδιοικητές και ένα διευθυντή εποπτείας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παροχή πληροφοριών για βασικούς δανειζόμενους και καταθέτες της τράπεζας στην Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η πληροφόρηση να εφοδιαζόταν στο βασικό τους ανταγωνιστή.

Αναφορικά με την ποιότητα εποπτείας, έφερε σαν παράδειγμα την εξαγορά σερβικής τράπεζας το 2005 από την τράπεζα, επί προεδρίας Κίκη Λαζαρίδη. Η διαδικασία αυτή, είπε, κράτησε δύο μήνες. Αντίθετα, πρόσθεσε, όταν εμείς στις 19 Μαρτίου 2008 είχαμε ζητήσει για την ίδια τράπεζα αύξηση €15 εκ., η διαδικασία πήρε επτά μήνες. «Αισθάνομαι ότι δεν υπαγόμαστε σε δικαιοσύνη και ισονομία», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι όταν η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύσει μια θυγατρική στην Ελλάδα, τα έξοδα εποπτείας τα αναλαμβάνει αυτή ενώ στην Κύπρο τα επωμίζεται η τράπεζα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου έξοδα €380 χιλ. για την τράπεζα. Συνεχίζοντας, είπε ότι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην ΚΤ με 15 σημεία στα οποία τους απάντησαν ότι είναι και τα 15 απαράδεκτα.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υποστηρίζοντας ότι δεν τους αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και ισονομία. Επεσήμανε το αίτημα της τράπεζας για μικρή εξαίρεση από την κλειστή περίοδο αγοράς μετοχών τη στιγμή που τα χρηματιστήρια κατέρρεαν.

Αναφέρθηκε και στο νόμο περί εξαγοράς εταιρειών, σημειώνοντας ότι στις πλείστες χώρες της Ευρώπης η διαδικασία παίρνει δύο μέρες ενώ στην Κύπρο πρέπει να πας στην ΕΚ για να ξεκινήσει περίοδος διαβούλευσης. «Ποια η σκοπιμότητα της περιόδου διαβούλευσης;» είπε με νόημα.

Σε σχέση με τις αναφορές του για γεροντοκρατία και κατεστημένο, προέβη σε δημόσια απολογία προς το πρόσωπο του Ελευθέριου Ιωάννου διότι με τον τρόπο που έγιναν οι δηλώσεις ίσως να μην δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση προς το πρόσωπο του. Το φαινόμενο αυτό, είπε, δεν υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Πρόσθεσε, ότι στις τράπεζες με βάση το νόμο όταν ξεπεράσεις κάποια ηλικία αποστρατεύεσαι. Όταν πρόκειται για δημόσιους οργανισμούς, θα πρέπει να υπάρχει διαφανή διαδικασία και όταν δεν μπορεί να εξευρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, να επιλέγεται άτομο μεγάλης ηλικίας.

Ο κ. Πουλλής, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Βγενόπουλου ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην αξιολόγηση αιτημάτων σε ορισμένες τράπεζες, εξήγησε ότι η αξιολόγηση εξαρτάται από το κατά πόσο τα στοιχεία που κατατίθενται είναι εμπεριστατωμένα, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων επηρεάζει τη διάρκεια της αξιολόγησης. Σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση της ΚΤ είναι συνυφασμένη με την τελική απόφαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της χώρας την οποία εδρεύει η υπό εξαγορά τράπεζα. Το χρονικό πλαίσιο είναι 3 μήνες ενώ με βάση την οδηγία της ΕΕ είναι 60 εργάσιμες ημέρες συν άλλες 20 εργάσιμες ημέρες για υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων.

Όσον αφορά το αίτημα της Marfin για αύξηση του κεφαλαίου της Σερβικής της τράπεζας στα €60 εκ. στις 13/2/2008 το οποίο απέρριψε η ΚΤ, ο κ. Πουλλής είπε ότι η ΚΤ απάντησε αρνητικά εξ’ αρχής διότι δεν ικανοποιούνταν όλοι οι όροι που είχαν τεθεί, ενώ όταν ικανοποιήθηκαν οι όροι η τράπεζα αναθεώρησε το αίτημα της στα €15 εκ. αντί στα €60 εκ. και αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης, ανέφερε.

Στο θέμα των εξουσιών και των αποφάσεων που λαμβάνονται από το διοικητή της ΚΤ, σημείωσε ότι είναι κάτι που προνοείται από το σύνταγμα, γεγονός που ισχύει και στην Ελλάδα όπου ο διοικητής αποφασίζει επί εποπτικών θεμάτων και όχι το διοικητικό συμβούλιο. Απέρριψε επίσης ότι η Marfin κάλυψε τα έξοδα των συμβούλων της ΚΤ που είχαν μεταβεί στην Ελλάδα για εποπτεία. Η κάλυψη των εξόδων γίνεται κατά 42% των εξόδων εποπτείας ανάλογα με τα στοιχεία ενεργητικού της κάθε τράπεζας. Στο θέμα της διαπλοκής που τυχόν μπορεί να προκύπτει όταν ένας υπάλληλος φύγει από την ΚΤ και εργοδοτείται σε άλλη τράπεζα, απάντησε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει η ΚΤ διότι είναι κάτι που προσκρούει στην ελεύθερη άσκηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, ο οποίος δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον κ. Βγενόπουλο, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με το αίτημα της Marfin για να τύχει εξαίρεσης του κανόνα που απαγορεύει σε συνδεδεμένα πρόσωπα να αγοράζουν μετοχές στη κλειστή περίοδο, ο κ. Χαραλάμπους στηριζόμενος στην Ευρωπαϊκή Οδηγία την οποία υιοθέτησε η ΕΚ, είπε ότι εάν υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση η οποία θεωρείται σημαντική και δεν την ξέρει ο κόσμος σαφώς απαγορεύονται οι συναλλαγές σε οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου ή Ανώτατο στέλεχος Οργανισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, διευκρίνισε ότι έστω και αν είναι δικαιολογημένο το αίτημα, παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εποπτικό όργανο και επιβάλλει κυρώσεις. Όσον αφορά στο θέμα της νομοθεσίας που διέπει τις εξαγορές των τραπεζών, ο κ. Χαραλάμπους απαντώντας και πάλι στον κ. Βγενόπουλο, είπε ότι η νέα νομοθεσία έγινε μετά από Ευρωπαϊκό directive και όχι για να διορθώσει τα κακώς έχοντα στις κλειστές περιόδους.

Στη συνεδρίαση, δεν παρέστησαν ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης, λόγω κωλυμάτων. Τους εκπροσώπησαν ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών του υπουργείου, Ανδρέας Χαραλάμπους και ο ανώτερος διευθυντής της διεύθυνσης Ρυθμίσεων και Εποπτείας Τραπεζικών Ιδρυμάτων της ΚΤ, Κώστας Πουλλής

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |