Thursday, June 11, 2009

ΕΚΤ: Αύξηση ελλειμμάτων, χρέους στην Ευρωζώνη το 2010

ΕΚΤ: Αύξηση ελλειμμάτων, χρέους στην Ευρωζώνη το 2010


Κατάλληλα κρίνονται αφενός τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων της Ευρωζώνης, αφετέρου τα μέτρα αυξημένης στήριξης της προσφοράς πιστώσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της νομισματικής αρχής για το μήνα Ιούνιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει την προσδοκία του ότι οι εξελίξεις των τιμών στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική θα παραμείνουν συγκρατημένες, λόγω της σημαντικής εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και παγκοσμίως.

Πρόσφατες πληροφορίες ερευνών υποδεικνύουν ότι, μετά από δύο τρίμηνα ιδιαίτερα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί με πολύ λιγότερο αρνητικούς ρυθμούς κατά το υπόλοιπο του 2009. Μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, αναμένονται θετικοί τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης περί τα μέσα του 2010.

Κατά την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι ισορροπημένοι. Όσον αφορά τις θετικές εξελίξεις, είναι πιθανό να υπάρξουν εντονότερες από τις αναμενόμενες επιδράσεις οι οποίες απορρέουν από τα εκτεταμένα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και από άλλα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί. Επίσης, η εμπιστοσύνη ενδέχεται να βελτιωθεί ταχύτερα απ΄ ό,τι αναμένεται επί του παρόντος. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες σχετίζονται με τους ακόλουθους πιθανούς παράγοντες: τον ισχυρότερο αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στην πραγματική οικονομία, τις δυσμενέστερες εξελίξεις στις αγορές εργασίας, την κλιμάκωση των πιέσεων προστατευτισμού και, τέλος, τις αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα της μη ομαλής διόρθωσης των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Σύμφωνα με το Δελτίο, καθώς η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής συντελείται με χρονική υστέρηση, οι ενέργειες νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου θα μετακυλιστούν σταδιακά πλήρως σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ως εκ τούτου, με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η νομισματική πολιτική θα παρέχει συνεχή στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μόλις το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μπορέσουν να αναστραφούν γρήγορα και η παρεχόμενη ρευστότητα να απορροφηθεί.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, οι πιο πρόσφατες προβολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν απότομη αύξηση των λόγων του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και του χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2009. Ο λόγος του ελλείμματος προβλέπεται να αυξηθεί από 1,9% του ΑΕΠ το 2008 σε 5,3% το 2009 και σε 6,5% το 2010, ενώ ο λόγος του χρέους θα υπερβεί το 80% του ΑΕΠ το 2010. Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της ζώνης του ευρώ αναμένεται ότι το 2009 και το 2010 θα υπερβεί την τιμή αναφοράς για το έλλειμμα, δηλ. 3% του ΑΕΠ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα χρειαστεί να καταβληθεί μια φιλόδοξη και αξιόπιστη προσπάθεια προσαρμογής με σκοπό την όσο το δυνατό συντομότερη επάνοδο σε υγιείς δημοσιονομικές θέσεις, η οποία θα στηρίζεται από την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ταχεία επίτευξη υγιών δημοσιονομικών θέσεων θα είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτρέψει στις χώρες να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από τις εγγυήσεις που παρείχαν οι κυβερνήσεις για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών τομέων.

Στον τομέα των διαρθρωτικών πολιτικών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για τη στήριξη της δυνητικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Είναι καίριας σημασίας να δίνεται πλέον έμφαση στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με την αρχή της ανοικτής οικονομίας της αγοράς. Από αυτή την άποψη, η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση της εφαρμογής των απαραίτητων εγχώριων μεταρρυθμίσεων, ιδίως μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας με σκοπό να διευκολυνθεί η σύναψη κατάλληλων μισθολογικών συμφωνιών και η επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων, καθώς και μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, απαιτείται η έγκαιρη σταδιακή άρση πολλών εκ των μέτρων πολιτικής που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες με σκοπό τη στήριξη συγκεκριμένων τμημάτων της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, βάσει της τακτικής οικονομικής και νομισματικής ανάλυσης που διενεργεί, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στο 1%.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |