Wednesday, January 4, 2012

Marfin CLR: «Πρωταθλήτρια» για το 2011


Marfin CLR: «Πρωταθλήτρια» για το 2011

H Marfin CLR ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στα μερίδια αγοράς για το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, η CLR πραγματοποίησε συναλλαγές μετοχών αξίας 189.6εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 9εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Κατέλαβε ποσοστό 26.22% της συνολικής αξίας των συναλλαγών που έφτασε τα 723.3εκ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε η CISCO με αξία συναλλαγών 154.1εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 12εκ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένες. Ποσοστό 21.31%.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Mega Equity με συνολική αξία 149.3εκ. ευρώ εκ των οποίων 561χιλ. ήταν προσυμφωνημένες. Ποσοστό 20.65%

Αρκετά πιο κάτω, τη δεκάδα συμπληρώνουν η Atlantic Securities 7.77%, Ελληνική Τράπεζα (επενδ) 5.49%, Argus Stockbrokers 5.41%, Sharelink 3.46%, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 2.90%, Global Cap 2.06% και Εθνική Χρηματιστηριακή 1.37%.

source: sogmalive.com

Ανεργία: Λίγο πριν τις 33χιλ.



Ανεργία: Λίγο πριν τις 33χιλ.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, έφτασε τα 32.895 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο 2011 αυξήθηκε στα 31.432 πρόσωπα σε σύγκριση με 30.991 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 7.202 προσώπων ή 28,0% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.585 ανέργων), των κατασκευών (αύξηση 1.352), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.224), της μεταποίησης (αύξηση 969), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 426), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 437 ανέργων.

Ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων για ολόκληρο το 2011 ανήλθε σε 28.276 πρόσωπα σε σύγκριση με 22.842 για το 2010 σημειώνοντας αύξηση 23,8%.

source: sigmalive.com

Πρόστιμο 18 δισ. δολ. στη Chevron για μόλυνση του Αμαζονίου


Πρόστιμο 18 δισ. δολ. στη Chevron για μόλυνση του Αμαζονίου

Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε σήμερα απόφαση βάσει της οποίας η Chevron Corp υποχρεούται να καταβάλει 18 δισ. δολάρια σε πρόστιμα σε όσους την κατηγορούν για την μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου και βλάβες στην υγεία τους.

Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Chevron οφείλει να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε στα 18 δισ. δολάρια διότι η εταιρία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση.

«Επικυρώνουμε την απόφαση της 14ης Φεβρουαρίου 2011 πλήρως, περιλαμβανομένης της καταδίκης σε ηθική αποζημίωση», ανέφερε το δικαστήριο στην πόλη Λάγκο Άγκριο στην απόφασή του.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούνται στενά από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία άλλων δικών σε βάρος επιχειρήσεων του κλάδου σε χώρες όπου επιχειρούν.

Η Chevron καταδίκασε την απόφαση του εφετείου, αποκαλώντας της παράνομη. «Η σημερινή απόφαση είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικοποίησης και της διαφθοράς του δικαστικού σώματος στον Ισημερινό, η οποία χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση-απάτη εξαρχής», ανέφερε.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε ότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον των εκπροσώπων των εναγόντων, κατηγορώντας τους για απάτη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει την παρέμβαση και του ανώτατου δικαστηρίου του Ισημερινού στην υπόθεση, που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση, η οποία διαρκεί 18 χρόνια.

Οι προσφεύγοντες είχαν κατηγορήσει την Texaco, η οποία εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001, ότι έριχνε απόβλητα σε περιοχές που δεν προβλεπόταν ανεξέλεγκτα μολύνοντας δάση, προκαλώντας ασθένειες και θανάτους ιθαγενών. Άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία απορρύπανσης θα στοιχίσει περισσότερο.





source: capital.gr

Βρετανία: Ενισχύθηκε περαιτέρω ο PMI του κατασκευαστικού κλάδου


Βρετανία: Ενισχύθηκε περαιτέρω ο PMI του κατασκευαστικού κλάδου

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Βελτιώθηκε περαιτέρω το Δεκέμβριο ο δείκτης PMI του βρετανικού κατασκευαστικού κλάδου παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων για 12 μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας που διεξάγει η Markit και το Chartered Institute of Purchasing & Supply.

Το Δεκέμβριο ο δείκτης PMI αναρριχήθηκε στις 53,2 μονάδες από 52,3 το Νοέμβριο.

Η άνοδος ακολούθησε την απροσδόκητη βελτίωση του μεταποιητικού PMI όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στις 49,6 μονάδες παραμένοντας ωστόσο κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 50 μονάδων γεγονός που υποδηλώνει αδύναμες επιδόσεις από τον κλάδο το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Μετρήσεις πάνω από το 50 υποδηλώνουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το 50 συρρίκνωση.

"Τα στοιχεία του PMI υποδηλώνουν ένα θετικό τελείωμα στο 2011 για τον κατασκευαστικό κλάδο, με την παραγωγή να αυξάνεται και πάλι μετά την ενίσχυση των νέων εργασιών", δήλωσε η Sarah Bingham, οικονομολόγος της Markit.

"Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο κλάδος αναμένεται να έχει θετική συμβολή στην οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του έτους, συμβάλλοντος στην αποφυγή μιας πιθανής επιστροφής στην ύφεση, πρόσθεσε.

Πέραν από την άνοδο στις νέες εργασίας, η έρευνα έδειξε ότι για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών και οι τρεις βασικοί κλάδοι των κατασκευών ανέφεραν αύξηση της δραστηριότητας.

Στα έργα πολιτικού μηχανικού καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, ο τομέας των νέων κατοικιών σημείωσε αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ και στην εμπορική δραστηριότητα ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων το Δεκέμβριο.




source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 2,8% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο


Ευρωζώνη: Στο 2,8% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση εμφάνισε ο πληθωρισμός των κρατών της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο υποχώρησε στο 2,8% από το 3% το Νοέμβριο.

Το μέγεθος ήταν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ενώ έρχεται σαν ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου δυο φορές τους τελευταίους δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διατηρείται υψηλότερα του στόχου του 2%.

Η μείωση στον πληθωρισμό του Δεκέμβριο αναδεικνύει μια ευρύτερη χαλάρωση, σύμφωνα με τους δείκτες από Γερμανία, Ισπανία και Βέλγιο.

Στη Γερμανία, ο δείκτης ενισχύθηκε με ρυθμό μικρότερο των προσδοκιών και διαμορφώθηκε στο 2,1% το Δεκέμβριο από το 2,4% το Νοέμβριο, ενώ σε Ισπανία και Βέλγιο οι ρυθμοί ανάπτυξης των τιμών επίσης συρρικνώθηκαν.



source: capital.gr

Fitch: Αρνητικό το outlook για τις ισπανικές τράπεζες



Fitch: Αρνητικό το outlook για τις ισπανικές τράπεζες


Μηδενική ανάπτυξη αναμένει για την Ισπανία το 2012 η Fitch Ratings, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι το outlook για τις σημαντικότερες τράπεζες της χώρας είναι αρνητικό και οι αξιολογήσεις τους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative - RWN).

"Η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη και η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενισχύουν την αστάθεια στις αγορές και την αποστροφή στο ρίσκο και θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών", σημειώνει η Maria Jose Lockerbie, managing director της Fitch Financial Institutions.

"Το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον στην Ισπανία, η υψηλή ανεργία και τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων θα συνεχίσουν να περιορίζουν τους όγκους εργασιών των τραπεζών και να επιβαρύνουν την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού", προσθέτει.

Στις εκτιμήσεις της για την πορεία της ισπανικής οικονομίας η Fitch εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη. Ειδικότερα, για το 2012 ο οίκος αναμένει μηδενική ανάπτυξη από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% στις προηγούμενες εκτιμήσει της, ενώ για το 2013 αναμένει μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% από 1,5%.


source: capital.gr

Fed: Προς δημοσίευση προβλέψεων για τα επιτόκια


Fed: Προς δημοσίευση προβλέψεων για τα επιτόκια

Στη δημοσιοποίηση τακτικών προβλέψεων για τα επιτόκια ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η Federal Reserve, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις της για το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια. Η είδηση προέκυψε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της τράπεζας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι πληροφορίες για τα επιτόκια θα αρχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στις οικονομικές προβλέψεις της Fed από τις 25 Ιανουαρίου.

«Η Fed έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας της νομισματικής πολιτικής, συμφωνώντας να συμπεριλαμβάνει ρητές προβλέψεις για τα επιτόκια στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της», σχολίασε ο Πολ Έντελσταϊν της IHS Global Insight.

source: naftemporiki.gr

Νέα πτώση των τιμών κατοικίας στην Κίνα



Νέα πτώση των τιμών κατοικίας στην Κίνα

Πτώση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στην Κίνα για τέταρτο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη SouFun Holdings Ltd., την ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου real-estate website στη χώρα, οι τιμές κατοικίας υποχώρησαν κατά 0,25% σε σχέση με το Νοέμβριο.

Οι τιμές μειώθηκαν σε 60 από τις 100 πόλεις, και σε όλες τις 10 μεγαλύτερες, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες πιθανόν να είναι «σχετικά δύσκολες» αυτό το τρίμηνο.

source: naftemporiki.gr

Στα αζήτητα χιλιάδες ακίνητα



Στα αζήτητα χιλιάδες ακίνητα

Δέκα χρόνια πίσω έχει επιστρέψει η εξωγενής ζήτηση ακινήτων παρά τις σημαντικές πιέσεις στις τιμές που ασκεί η υπερπροσφορά εξοχικών κατοικιών.

Η άλλοτε ανθηρή κτηματαγορά επέστρεψε το 2011 σε επίπεδα πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν την απότομη αύξηση των τιμών.

Η ζήτηση από ξένους, που ήταν η βασική αφορμή για την αύξηση 132% που παρουσίασαν οι τιμές μεταξύ 2002 και 2008, έχει εξανεμιστεί, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μετατρέψει το όνειρο της εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο, σε οικονομικό εφιάλτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους έπεσαν το 2011 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

Περιορίστηκαν στις 1652 έναντι 2030 πέρσι παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 19%, παρά την ιδιαίτερα χαμηλή περσινή βάση.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα, κυρίως εξοχικές κατοικίες.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Σολομών Κουρουκλίδης, «είναι φανερό ότι υπάρχει πληθώρα διαμερισμάτων και κατοικιών προς πώληση διότι μας προσεγγίζουν συνεχώς οι developers για να τους πωλήσουμε, πράγμα που δεν συνέβαινε πριν».

Στο κατακόρυφο του μπουμ το 2007 οι πωλήσεις σε ξένους είχαν φθάσει τα 11 χιλ. τεμάχια.

Το 2008, λόγω της κρίσης οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 6,6 χιλ. και το 2009 στις 1,8 χιλ.

Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά είναι ότι πολλοί από τους ξένους που αγόρασαν ακίνητα πριν λίγα χρόνια, τα πουλούν σήμερα σε συμπατριώτες τους ή ντόπιους, αυξάνοντας την ήδη μεγάλη προσφορά ακινήτων, και ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις τιμές.

Πέραν της βουτιάς της εξωγενούς ζήτησης, η ντόπια ζήτηση είναι επίσης καθηλωμένη.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το εντεκάμηνο του 2011 οι πωλήσεις σε ντόπιους παρουσιάζουν μείωση 19% στα 6367 τεμάχια από 7901 τεμάχια πέρσι.

source: stockwatch.com.cy
Share |