Wednesday, January 4, 2012

Στα αζήτητα χιλιάδες ακίνητα



Στα αζήτητα χιλιάδες ακίνητα

Δέκα χρόνια πίσω έχει επιστρέψει η εξωγενής ζήτηση ακινήτων παρά τις σημαντικές πιέσεις στις τιμές που ασκεί η υπερπροσφορά εξοχικών κατοικιών.

Η άλλοτε ανθηρή κτηματαγορά επέστρεψε το 2011 σε επίπεδα πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν την απότομη αύξηση των τιμών.

Η ζήτηση από ξένους, που ήταν η βασική αφορμή για την αύξηση 132% που παρουσίασαν οι τιμές μεταξύ 2002 και 2008, έχει εξανεμιστεί, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μετατρέψει το όνειρο της εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο, σε οικονομικό εφιάλτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους έπεσαν το 2011 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

Περιορίστηκαν στις 1652 έναντι 2030 πέρσι παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 19%, παρά την ιδιαίτερα χαμηλή περσινή βάση.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα, κυρίως εξοχικές κατοικίες.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Σολομών Κουρουκλίδης, «είναι φανερό ότι υπάρχει πληθώρα διαμερισμάτων και κατοικιών προς πώληση διότι μας προσεγγίζουν συνεχώς οι developers για να τους πωλήσουμε, πράγμα που δεν συνέβαινε πριν».

Στο κατακόρυφο του μπουμ το 2007 οι πωλήσεις σε ξένους είχαν φθάσει τα 11 χιλ. τεμάχια.

Το 2008, λόγω της κρίσης οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 6,6 χιλ. και το 2009 στις 1,8 χιλ.

Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά είναι ότι πολλοί από τους ξένους που αγόρασαν ακίνητα πριν λίγα χρόνια, τα πουλούν σήμερα σε συμπατριώτες τους ή ντόπιους, αυξάνοντας την ήδη μεγάλη προσφορά ακινήτων, και ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις τιμές.

Πέραν της βουτιάς της εξωγενούς ζήτησης, η ντόπια ζήτηση είναι επίσης καθηλωμένη.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το εντεκάμηνο του 2011 οι πωλήσεις σε ντόπιους παρουσιάζουν μείωση 19% στα 6367 τεμάχια από 7901 τεμάχια πέρσι.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |