Friday, January 9, 2009

Πτώση 2,1% σημείωσε το αργό

Πτώση 2,1% σημείωσε το αργό

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε απώλειες το αργό, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία κατέδειξαν νέα πτώση κατά 524.000 θέσεις εργασίας, ενώ, ακόμα, σχεδόν 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2008, με το 1,9 εκατομμύριο να αντιστοιχεί στους τελευταίους τέσσερις μήνες μόνο.Το αργό υποχώρησε κατά 12% από την αρχή της εβδομάδας λόγω της ανησυχίας ότι η διεθνής οικονομική κρίση θα μειώσει περαιτέρω την ζήτηση για καύσιμα στις ΗΠΑ. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 2,1% στα 40,83 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημείωσε οριακή πτώση 4 cents στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώνεται στα 44,63 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη στις θέσεις εργασίας από το 1945, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 7,2% σε υψηλό 16 ετών, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Deutsche Bank στη σημερινή της έκθεση μείωσε την εκτίμηση της για τη μέση τιμή του αργού το 2009, στα 45 δολάρια, από τα 47,50 δολάρια προηγουμένως.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψψη 0,6% στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

ΗΠΑ: Κάμψψη 0,6% στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

Μειωμένα κατά 0,6% ήταν τα αποθέματα χονδρικού εμπορίου το Νοέμβριο στις ΗΠΑ

REPORTER.GR

Εκτινάχθηκε η μετοχή της Palm

Εκτινάχθηκε η μετοχή της Palm

Εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή της μετοχής της Palm σηματοδοτώντας τη δεύτερη κατά σειρά μέρα ισχυρών κερδών για την εταιρία, ύστερα από την εμφάνιση του νέου κινητού τηλεφώνου της εταιρίας με οθόνη αφή, που έλαβε επαίνους από τους αναλυτές της Wall Street. Οι μετοχές της Palm βρέθηκαν σήμερα να καταγράφουν άνοδο άνω του 37%, ενώ έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν τη συσκευή εντυπωσιακή και θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει την εταιρία να βγει από το τέλμα.

REPORTER.GR

Χρονιά ορόσημο το... 2014- Μειώσεις μισθών έως 90% στους τραπεζίτες

Χρονιά ορόσημο το... 2014- Μειώσεις μισθών έως 90% στους τραπεζίτες

Προθεσμία έως τον Ιανουάριο του 2014 θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο σκέλος της ενίσχυσης των κεφαλαίων με έκδοση προνομιούχων μετοχών να βρουν τα κεφάλαια που θα δανεισθούν από το ελληνικό δημόσιο ώστε να τα επιστρέψουν. Είναι προφανές ότι η αρχική επιχειρηματολογία που είχε καλλιεργηθεί για κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν είναι βάσιμη καθώς με τον ένα ή άλλο τρόπο οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρουν τα κεφάλαια. Όσες τράπεζες σε 5 χρόνια δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που οφείλουν στ κράτος θα είναι άμοιρες της τύχης τους ή της κακοτυχίας τους. Οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα από την 1η Ιουλίου του 2009 και μετά να επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές που θαεκδώσουν και τις οποίες θα αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο στην ονομαστική αξία. Αν μια τράπεζα αποφασίσει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο το 2010 για το 2009 η διοίκηση και τα στελέχη θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους μισθούς τους ώστε να μην υπερβαίνουν τις 350 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Τι θα κάνουν οι τραπεζίτες που αμείβονται με 2 και 3 εκατ ευρώ ετησίως απλά θα αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τους μισθούς τους έως και 90% χαμηλότερα.

REPORTER.GR

Υπό αναθεώρηση η ελληνική οικονομία από S&P

Υπό αναθεώρηση η ελληνική οικονομία από S&P

Σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας ενδέχεται να προχωρήσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, ο οίκος "βλέπει" πως οι κίνδυνοι αυξανονται από τη δύσκολη και παρατεταμένη προσαρμογή της ελλληνικής οικονομίας στις μεγαλες οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, οι οποίες εντείνονται από την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση.
Στη συνέχεια ο οίκος εκτιμά ότι η υψηλή εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε χρηματοδότηση από το εξωτερικό και σε συνδυασμό με την πιθανή χειροτέρευση της ποιότητας των κεφαλαίων στην Ελλάδα, και για κάποιες τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη, υποδηλώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγχωριας ζήτησης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο S&P αναμένει το 2008 το έλλειμμα να αγγίξει το 3,5% του ΑΕΠ και τον δημόσιο χρέος το 94,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, θεωρεί ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2009, οποίος θέλει το έλλειμμα να μην ξεπερνά το 2%, να μην επιτυγχάνεται.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
398.04 ( -0.76%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1156.07 ( -0.81%)

Όγκος: € 3,516,330

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1892.29 ( -1.11%)

FTSE®/Χ.Α. 20
982.44 ( -1.49%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,448.54 -56.83 -1.26%
CAC 40 INDEX 3,299.50 -24.83 -0.75%
DAX INDEX 4,783.89 -96.02 -1.97%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,599.18 -143.28 -1.64%
S&P 500 INDEX 890.35 -19.38 -2.13%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,571.59 -45.42 -2.81%

Ψαλίδι Σταυράκη στις προσδοκίες για 2009

Ψαλίδι Σταυράκη στις προσδοκίες για 2009


Σε σημαντική αρνητική αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, προέβηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης, την τρίτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σταυράκης, ανέφερε ότι λόγω του ότι οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό χειροτερεύουν, επηρεάζεται και η κυπριακή οικονομία προς τα κάτω και ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2009 αναμένεται να περιοριστεί στο 2,1%. Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι αν το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,6% για το 2009 και θα είναι ο ψηλότερος των χωρών της ευρωζώνης.

Η ανεργία, σημείωσε επίσης, θα μειωθεί σε οριακά επίπεδα και από 4,2% θα ανέβει στο 4,5% και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα μειωθεί από 2,5% στο 2%. Παράλληλα, αντί για μικρό πλεόνασμα όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη θα υπάρχει σημαντικό έλλειμμα 0,8% από πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που θα προκύψει το 2008.

Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός ήταν 3,7% και η αναθεωρημένη 3%. Το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 3,8%.

Αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά, ο κ. Σταυράκης εξήγησε σήμερα ότι «λόγω της επιβράδυνση στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης θα μειωθούν τα έσοδα τόσο από εταιρικούς φόρους και εισπράξεις εταιρειών, οι οποίες τώρα έχουν πιεσμένη κερδοφορία και κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης στους φόρους από τα κεφαλαιουχικά κέρδη και βεβαίως λόγω κάποιας μικρότερης μείωσης από τις εισπράξεις του ΦΠΑ οι οποίες επηρεάζονται από την κατανάλωση».

Ο κ. Σταυράκης παραθέτοντας τους λόγους οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή οικονομία τόνισε «τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Βρετανίας ως αποτέλεσμα της διεθνούς ύφεσης». Εξήγησε πως η Βρετανία αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό εταίρο της Κύπρου. «Παράλληλα», πρόσθεσε, «έχουμε την ατυχία και η Ρωσία η οποία είναι εξ’ ίσου σημαντικός εταίρος στον τουρισμό, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις και στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών να έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση κυρίως λόγω της τιμής του πετρελαίου».

Συνεχίζοντας επέδειξε χαρακτηριστικά ότι «τα κακά νέα δεν τελειώνουν» και αναφέρθηκε στη διαφορά της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ η οποία καθορίζει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Κύπρου έναντι των άλλων χωρών και επειδή όπως είπε έχει επιδεινωθεί δραματικά και από 0,7 στο ευρώ που ήταν πριν τρεις περίπου μήνες πήγε στο 0,9 σήμερα το πρωί, επηρεάζει δυσμενώς τις προοπτικές του τουριστικού ρεύματος από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στα αρνητικά για την οικονομία της Κύπρου ο κ. Σταυράκης περιέλαβε και τη μείωση που θα παρατηρηθεί από την εξωτερική ζήτηση. «Θα υπάρξει σημαντική μείωση στη ζήτηση από την Ευρώπη, τη Βρετανία και τη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληγούν κάποιοι τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η αγορά παραθεριστικής κατοικίας και όσον αφορά τη Ρωσία ο τομέας των υπηρεσιών».

Ο κ. Σταυράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις θετικές εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον, όπως τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών οι οποίες επηρεάζουν θετικά τόσο τον πληθωρισμό όσον και τα δημόσια οικονομικά.

Στα θετικά περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του πληθωρισμού διότι μειώνει την ΑΤΑ και ως εκ τούτου θα παρατηρηθεί μια απάμβλυνση των πιέσεων στο κρατικό μισθολόγιο όπως και η μείωση των διεθνών επιτοκίων που μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Επιπρόσθετα διευκρίνισε ότι «η κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70% του ΑΕΠ, συντήρησε την ανάπτυξη κατά το 2008. Επειδή όμως οι δείκτες εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού τους τελευταίους 2 μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά αναμένεται μια επιβράδυνση στο ρυθμό της κατανάλωσης του 2009», απέδωσε ωστόσο το γεγονός στη ψυχολογία του κόσμου λόγω της κινδυνολογίας για την επερχόμενη κρίση.

Ο κ. Σταυράκης υποδεικνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κρίση ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το σενάριο που θέλει τα πράγματα να χειροτερεύουν περεταίρω.

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για ώθηση της οικονομίας έκανε αναφορά στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των €42 εκ. και τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος για τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες.

STOCKWATCH.COM.CY

Υπό την εποπτεία της ΕΕ η αποκατάσταση της ροής αερίου

Ανοίγει ο δρόμος για αποκατάσταση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Αργά χθες το βράδυ και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία για το καθεστώς εποπτείας της ροής του αερίου στην Ουκρανία και την αποκατάσταση της τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Τη συμφωνία για το πώς θα επιτηρηθεί η διέλευση του ρωσικού αερίου στο ουκρανικό έδαφος ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπόλανεκ -η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστές, ούτε και το πότε θα εγκατασταθούν οι επόπτες για να ξαναρχίσει η ροή του αερίου στους αγωγούς.

REPORTER.GR

Αποχωρεί ο Alpha από τη Super League- Ετοιμη να υπογράψει η NOVA

Αποχωρεί ο Alpha από τη Super League- Ετοιμη να υπογράψει η NOVA

Υπαναχώρησε από το διαγωνισμό για τη μετάδοση των αγώνων της Super League σύμφωνα με πληροφορίες ο Alpha. Ο τηλεοπτικός σταθμός διεκδικούσε ένα από τα τρία σενάρια του διαγωνισμού με το μεγαλύτερο κομμάτι του ίδιου σεναρίου να έχει διεκδικηθεί από τη NOVA. Όπως τονίζουν στελέχη της Forthnet δεν υπήρξε κοινοπραξία με την τηλεόραση του Alpha, απλά ένα κομμάτι του σεναρίου διεκδικούσε η NOVA και ένα κομμάτι του ίδιου σεναρίου ο Alpha. Επειδή είχαν τις καλύτερες προσφορές επιλέχθηκαν αυτές οι δύο εταιρείες από τη Super League αλλά δεν υπήρξε κοινοπραξία.

Πιο συγκεκριμένα η NOVA έχει αναλάβει τους αγώνες της Κυριακής και της Δευτέρας, ενώ ο Alpha θα αναλάμβανε τους αγώνες του Σαββάτου. Η NOVA πάντως σύμφωνα με στελέχη της Forthnet είναι έτοιμη να υπογράψει για το δικό της κομμάτι, ενώ τονίζεται πως και τα χρήματα υπάρχουν και οι εγγυητικές έχουν κατατεθεί. H καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί είναι από την πλευρά της Super League. Σημειώνεται πως την καλύτερη προσφορά μετά τον Alpha έχει καταθέσει ο ΣΚΑΪ και η SL δεν αποκλείεται να συζητήσει μαζί του.

Την ίδια ώρα σε ένα άλλο θέμα αλλά πάλι από το χώρο του ποδοσφαίρου εξελίξεις ίσως υπάρξουν και για το Champions League όπου η ON Telecoms έχει αναλάβει τη μετάδοση κάποιων αγώνων. Ομως η αναζήτηση στρατηγικού λόγω έλλειψης κεφαλαίων, ίσως ακυρώσουν τη συμφωνία που υπάρχει, σύμφωνα με φήμες που υπάρχουν στην αγορά.

REPORTER.GR

Χάθηκαν 524.000 θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο

Χάθηκαν 524.000 θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο

Οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο σημείωσαν πτώση 524.000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2008, με το 1,9 εκατομμύριο να αντιστοιχεί στους τελευταίους τέσσερις μήνες μόνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη στις θέσεις εργασίας από το 1945 και ο ρυθμός ανεργίας αυξήθηκε κατά 7,2% σε υψηλό 16 ετών. Η ανεργία αυξήθηκε στα 11,1 εκατομμύρια από 632.000.

REPORTER.GR


==================================


Employers in U.S. Cut 524,000 Jobs; 2008 Losses Most Since 1945


Jan. 9 (Bloomberg) -- The U.S. lost 524,000 jobs in December, making last year's collapse in employment the worst since the end of World War II and underscoring the severity of the recession President-elect Barack Obama will inherit in less than two weeks.

The decline in payrolls was in line with forecasts and followed a drop of 584,000 in November, bringing job losses for 2008 to 2.589 million, the most since 1945, according to a Labor Department report today in Washington. The jobless rate rose more than forecast to 7.2 percent, a 15-year high, from 6.8 percent.

The outlook for 2009 is no brighter as retailers from Wal- Mart Stores Inc. to Macy's Inc. slash profit forecasts and manufacturers including Alcoa Inc. cut output and staff. The figures will intensify pressure on U.S. lawmakers to speed Obama's proposed fiscal stimulus through Congress in an effort to save or create 3 million jobs.

``We're seeing pretty ugly numbers as the recession is worsening,'' Michael Gregory, a senior economist at BMO Capital Markets in Toronto, said before the report. ``It's going to be devastating in terms of consumer confidence and spending. The next couple of months will be dismal.''

Payrolls were forecast to drop 525,000 after a previously reported 533,000 decline in November, according to the median estimate of 73 economists surveyed by Bloomberg News. Estimates ranged from losses of 350,000 to 750,000. Revisions subtracted 154,000 from payroll figures previously reported for November and October.

The jobless rate was projected to jump to 7 percent from a previously reported 6.7 percent in November. Forecasts ranged from 6.5 percent to 7.1 percent.

Stimulus Plan

Obama is pressing for a stimulus plan of about $775 billion, including tax cuts and spending on everything from roads and schools to the energy network. Yesterday he called for ``dramatic action as soon as possible'' to help pull the world's largest economy out of a slump that's into its second year. ``If nothing is done, this recession could linger for years,'' Obama said in Fairfax, Virginia.

With today's report, Labor revised figures from its household survey, which includes the unemployment rate, going back five years. Benchmark revisions to the payroll figures will be announced in February.

Last month's decline was the 12th consecutive drop in payrolls. The economy created 1.1 million jobs in 2007.

Today's report showed factory payrolls shrank 149,000, the biggest drop since August 2001, after decreasing 104,000 in November. Economists had forecast a drop of 100,000.

Auto Industry Jobs

The decrease included a loss of 21,400 jobs in auto and parts industries. Manufacturing, which makes up 12 percent of the economy, shrank in December at the fastest pace in 28 years, Institute for Supply Management figures showed.

Payrolls at builders dropped by 101,000 after decreasing 85,000. Financial firms reduced payrolls by 14,000, after a 28,000 loss the prior month.

Service industries, which include banks, insurance companies, restaurants and retailers, subtracted 273,000 workers after a decline of 402,000. Retail payrolls dropped by 66,600 after a 100,000 decrease.

Government payrolls increased by 7,000 after falling 3,000 the prior month.

Federal Reserve staff last month cut projections for gross domestic product and the job market, stating the unemployment rate was ``likely to rise significantly into 2010,'' according to minutes of policy makers' December meeting.

Reinforcing Cycle

Job losses threaten to pull the economy into a reinforcing cycle of rising unemployment and declining household spending, what policy makers call a negative feedback loop, which is difficult to snap once it's begun.

Wal-Mart, the world's biggest retail chain, yesterday said fourth-quarter profit will miss its earlier forecasts after sales rose less than analysts anticipated. Macy's said December revenue slipped 4 percent and announced it would close 11 stores.

Sales at stores open at least a year dropped 2.2 percent in the last two month months of 2008, the biggest holiday-season decline since the International Council of Shopping Centers started keeping records in 1970, the group said yesterday.

``These are extraordinary times, requiring speed and decisiveness to address the current economic downturn,'' Klaus Kleinfeld, chief executive officer of Alcoa, said in a Jan. 6 statement announcing 13,500 job cuts worldwide. The world's largest aluminum producer said it will trim an additional 1,700 contractor positions and froze hiring and salaries in some areas.

Cost Cutting

Some companies have taken other steps to lower costs. Caterpillar Inc., the world's largest maker of construction equipment, will put 814 workers on an ``indefinite'' layoff, shipper FedEx Corp. cut the pay of Chief Executive Officer Fred Smith and other employees, and auto-parts supplier Visteon Corp. said it will trim the workweek and some salaries.

The average work week shrank to a record-low 33.3 hours from 33.5 hours, today's figures showed. Average weekly hours worked by production workers dropped to 39.9 hours from 40.3 hours, while overtime decreased to 3 hours from 3.3 hours. That brought the average weekly earnings down by $2 to $611.39.

BLOOMBERG

BMW: Πτώση 4,3% των πωλήσεων το 2008

BMW: Πτώση 4,3% των πωλήσεων το 2008

Πτώση σε ποσοστό 4,3% κατέγραψαν το 2008 οι πωλήσεις οχημάτων της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας αυτοκινήτων κύρους BMW AG το 2008, καθώς η μείωση 5,8% των πωλήσεων του εμπορικού σήματος BMW αντιστάθμισε τις πωλήσεις-ρεκόρ που σημείωσαν τα εμπορικά σήματα Mini και Rolls-Royce.

Οι συνολικές πωλήσεις της BMW AG ανήλθαν πέρυσι σε 1,44 εκατομύρια οχήματα και ο διευθυντής πωλήσεων Ιαν Ρόμπερτσον τόνισε ότι "το 2008 ήταν αντίξοη χρονιά για τον κλάδο, διεθνώς. Συνολικά, οι επιδόσεις μας ήταν καλές".

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Ανέλπιστη αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Ευρωζώνη: Ανέλπιστη αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Απρόσμενη άνοδο σημείωσαν σε μηνιαία βάση οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, ενώ η ετήσια πτώση ήταν μικρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat οι εν λόγω πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ μειώθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2008.


NAFTEMPORIKI

Βιέννη, το πρώτο Χρηματιστήριο των Ελλήνων, στο καφενείο Café Grec

Βιέννη, το πρώτο Χρηματιστήριο των Ελλήνων, στο καφενείο Café Grec

Πριν ακόμη, η μητροπολιτική Ελλάδα υποδεχτεί στο χώρο της τη χρηματιστική ιδέα, η ακμάζουσα ελληνική παροικία της Βιέννης είχε οργανώσει το πρώτο άτυπο χρηματιστήριό της, που γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση.

Η Βιέννη, αξιολογότατο εμπορικό κέντρο, διέθετε χ ρ η μ α τ ι σ τ ή ρ ι ο και τράπεζα από τις αρχές του 18ου αιώνα, εξυπηρετώντας τις αυξημένες συναλλαγές των εμπόρων. Η προνομιούχος θέση της δίπλα στο Δούναβη, μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις της αψβουργικής κυβέρνησης στους βαλκάνιους εμπόρους οδήγησαν πλήθος Ελλήνων μεταπρατών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Γράφει, σχετικά ο Ανδρέας Συγγρός στα Απομνημονεύματά του:

«Η τότε Βιέννη προς την νυν είναι πολλώ διάφορος […]. Διαβαίνων τις την επί του Δουνάβεως γέφυραν μετέβαινεν εις την κυρίως Βιέννην, όπου και το Χρηματιστήριον και το μέγα εμπόριον. Εκεί ευρίσκεται και ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Στεφάνου με τον περικαλλή του Γοτθικόν Ρυθμόν. Εν γένει η Βιέννη τότε ως πόλις δεν με εξίπασσε […] αφετέρου εύρον τον εκεί βίον άνετον και ευάρεστον. Μουσικοί κήποι και αίθουσαι πάμπολλοι χορευτικαί, όπου πλήθος ανθρώπων […] διεσκέδαζον με την καρδία των […] Και το γυναικείον φύλον; Και τότε και μετέπειτα ουδαμού αλλαχού εύρον τελειωτέραν και πλαστικωτέραν γυναίκα της Βιενναίας!».

Εμπορεύματα

Οι Έλληνες πραματευτές από τις τουρκοκρατούμενες πατρίδες εξήγαν προς τη Βιέννη γουναρικά Καστοριάς, δέρματα Μακεδονίας, νήματα και χαλιά Μοσχόπολης, βαμβάκι Σερρών, αλατζάδες και κρόκο Κοζάνης, κρασί Σιάτιστας, σμυρναίικα μαχαίρια, καπνό, αλάτι, μπαχαρικά, ρύζι, όσπρια κ.ά. Τα εμπορεύματα που προέρχονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποθηκεύονταν στη Βιέννη και από εκεί αποστέλλονταν στην υπόλοιπη Αυστρία και την Ευρώπη.

Επιστρέφοντας πάλι στις πατρίδες, μετέφεραν επεξεργασμένα προϊόντα, ρούχα, είδη πολυτελείας, μεταξωτά υφάσματα, κρύσταλλα και πορσελάνες, κοσμήματα, σκαλιστά έπιπλα, επίχρυσους καθρέφτες κ.ά.

Τεχνικές του εμπορίου

Αρχικά, οι Έλληνες ταξίδευαν οι ίδιοι ως τη Βιέννη για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Σταδιακά, οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν εκεί. Δημιούργησαν εμπορικές συντροφιές. Οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς. Στην πορεία, τέλος, κάποιοι αναλάμβαναν την αγορά και κάποιοι άλλοι την προώθηση των εμπορευμάτων, συμμετέχοντας από κοινού στα έξοδα και τα έσοδα.

Οι συνηθέστεροι τρόποι συναλλαγής των Ελλήνων εμπόρων για τη διευκόλυνση του εμπορίου ήταν:

 η ασφάλεια (σιγουριτά), προδρόμος της σημερινής ασφάλισης, το να πληρώνει, δηλαδή, ο έμπορος ασφάλιστρα σε μια ασφαλιστική εταιρεία ώστε σε περίπτωση απώλειας ή βλάβης του εμπορεύματος να αποζημιωθεί από την εταιρεία,

 η συναλλαγματική (πόλιτζα ή καμβιάλα), στην περίπτωση που ένας έμπορος κατέβαλε τα χρήματα στον ένα τόπο ώστε να τα εισπράξει ο σύντροφός του σε κάποιον άλλο μέρος,

 η πρόβλεψη (κομισιόν), δηλαδή, η μεσιτεία ενός φίλου του εμπόρου προκειμένου να αγοραστεί ή να πουληθεί ένα προϊόν και

 η ομολογία (ομπλιγκατζιόνε), η γραπτή διαβεβαίωση που πιστοποιούσε πώς ο έμπορος είχε δανειστεί χρήματα από άλλο πρόσωπο.

Εκδοτικός πυρετός, εμπορικά εγχειρίδια

Οι ομογενείς της Βιέννης, εκτός από τις εμπορικές, επιδόθηκαν σε τυπογραφικές κι εκδοτικές προσπάθειες, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Το ελληνικό βιβλίο την εποχή αυτή γνώριζε μεγάλη ζήτηση και απέφερε σημαντικά κέρδη. Έτσι, οι Έλληνες έμποροι επένδυαν κεφάλαια στην ίδρυση και τον εξοπλισμό τυπογραφείων, χρηματοδοτούσαν τη μετάφραση ξένων και την έκδοση ελληνικών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών κι ενίσχυαν την κυκλοφορία τους.

Τέλος, οι έμποροι διατηρούσαν ειδικά κατάστιχα, όπου κωδικοποιούσαν όλες τις εμπορικές τους δραστηριότητες για προσωπική τους διευκόλυνση.


Παράλληλα, σημαντικοί λόγιοι έμποροι ανέλαβαν στη Βιέννη την έκδοση ειδικών εμπορικών εγχειριδίων με οδηγίες για την εύκολη διεξαγωγή του εμπορίου και τη σωστή κατάρτιση και συμπεριφορά του εμπόρου


Οι Έλληνες στη Βιέννη δραστηριοποιήθηκαν έντονα και σε τραπεζιτικές και χρηματιστηριακές δραστηριότητες -με εξέχον παράδειγμα την οικογένεια Σίνα.

Πρωταρχικό λίκνο των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τον Ελληνισμό της διασποράς υπήρξε το ελληνικό καφενείο της Βιέννης, C a f é G r e c, κοντά στον ορθόδοξο, ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου συγκεντρώνονταν ομογενείς, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες και χρηματιστές για τις οικονομικές τους δοσοληψίες. Πολύ σύντομα, μάλιστα, με το ασυναγώνιστο, εμπορικό τους δαιμόνιο, κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκεί όλη τη συναλλακτική δραστηριότητα της περιοχής.

Προεξάρχουσα μορφή και συνδετικός κρίκος της ομογένειας υπήρξε ο μεγαλοτραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης, Γεώργιος Σίνας, ιδρυτής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που γεννήθηκε το 1783.

Ο διαπρεπής μοσχοπολίτης τραπεζίτης - έτσι τον αποκαλούσαν, διότι η καταγωγή του πατέρα του, βαρόνου Σιμόν Σίμωνα ήταν από τη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου - διατηρούσε άριστες επαφές με τους Έλληνες ομογενείς της Τουρκίας, ενώ δάνειζε ακόμη και αυτοκράτορες, εκμεταλλευόμενος τη νομισματική κρίση στην Αυστρία, μετά τους συνεχείς πολέμους με τη Γαλλία.


Ήταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αυστροουγγαρίας με πολλά υφαντουργεία. Την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, την διέθεσε για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, της οποίας ανέλαβε και τη διεύθυνση.

Για το λόγο αυτό τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας με τον τίτλο του βαρόνου, όπως και ο πατέρας του. Τον τίτλο του προέδρου των εμπόρων της Αυστρίας τον διατήρησε ισόβια. Ίδρυσε, επίσης και το Πολυτεχνείο της Βιέννης, ενώ η Αυστρία, το 1834, τον διόρισε πρέσβη της Ελλάδας.

Ο γιος του, Σίμων Σίνας μέγας ευεργέτης και ιδρυτής της Ακαδημίας Αθηνών, κατάφερε να συγκεντρώσει στη Βιέννη, γύρω από τον άξονά του, τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, μετατρέποντας το καφενείο της ομογένειας σε ακμαίο, χρηματιστικό κέντρο.

Η πρώιμη αυτή αγορά της Βιέννης οδηγήθηκε σε άδοξο τέλος. Παταγώδης, οικονομική κατάρρευση προκλήθηκε από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματιστών της εποχής σε βάρος των «αδαών παικτών». Με αποτέλεσμα, γύρω στο 1873, να ξεσπάσει σκάνδαλο που επέφερε «κραχ» στην αγορά και την οδυνηρή πτώχευση πλήθους χρηματιστών και πολλών μικροαστών επενδυτών.

Το μικρό, γωνιακό καφενείο Café Grec κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σωζόταν μέχρι το 1911, θυμίζοντας στην ελληνική παροικία το αλλοτινό της μεσουράνημα.

CAPITAL.GR

Χειρόφρενο στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Χειρόφρενο στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Νέες απογοητευτικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη βιομηχανία αυτοκινήτου παγκοσμίως, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να υποχωρούν, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ιαπωνία, τη στιγμή που η Toyota Motor ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή της για έντεκα ημέρες. Ειδικότερα, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις οχημάτων σημείωσαν κάμψη και το Δεκέμβριο, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Chrysler δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς οι μηνιαίες πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 53%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις της Ford εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 32%, ενώ της General Motors κατά 31%. Παγκοσμίως οι πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 40% για το διάστημα του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η GM στις 16 Ιανουαρίου θα λάβει δεύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 5,4 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα η Hyundai Μοtor, της οποίας οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά το Δεκέμβριο, προώθησε πρόγραμμα για τους Αμερικανούς καταναλωτές, βάσει του οποίου όσοι εργαζόμενοι απολύονται, θα μπορούν να επιστρέφουν σε διάστημα ενός έτους, το όχημα που έχουν αγοράσει. Στην Ιαπωνία σημειώθηκε ο χειρότερος Δεκέμβριος όλων των εποχών για την αυτοκινητοβιομηχανία, με τη ζήτηση να υποχωρεί κατά 22% συγκριτικά με το 2007. Για το σύνολο του περασμένου έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,1%, καταγράφοντας χαμηλά 34 ετών.

Στο μεταξύ, σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία το Δεκέμβριο, καταγράφοντας πτώση 6,6% σε ετήσια βάση. Ενισχύθηκε το μερίδιο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, Volkswagen, στην αμερικανική αγορά, ξεπερνώντας την Toyota και την Chrysler, χάρη στα νέα μοντέλα που προώθησε στην αγορά το 2008. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της VW στην αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 2,8% το Δεκέμβριο, έναντι του 2,1% της αντίστοιχης περυσινής χρονιάς. Παράλληλα η Porsche ανακοίνωσε ότι το μερίδιο που κατέχει στη VW ξεπέρασε το 50%, ενώ μέσα στο τρέχον έτος το εν λόγω μερίδιο θα ανέλθει στο 75%. Την ίδια στιγμή η Renault ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανταποκριθεί στους στόχους που είχε θέσει για το 2008, αν και οι πωλήσεις της το Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 19,9%.

PHILELEFTHEROS

Ακριβότερο κατά 15% το τσιμέντο

Ακριβότερο κατά 15% το τσιμέντο

Ακριβότερο τσιμέντο κατά 15% θα διατίθεται στην κυπριακή αγορά από τις 19 Ιανουαρίου, απόφαση την οποία έλαβαν οι δύο εταιρείες κατασκευής του υλικού οικοδομής, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία έχοντας υπόψη τη σημαντική συμβολή της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας. Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την ύπαρξη δεκάδων κτιριακών μονάδων να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του να βρεθούν στα αζήτητα, και τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουν οι επιχειρηματίες του κλάδου μη μπορώντας να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναπτύξεις, εξαιτίας της στενότητας στη δανειοδότηση εύλογο είναι το ερώτημα τι οδήγησε σε αυτή την αύξηση της τιμής. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σιδέρη, γενικό διευθυντή του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, το κόστος πώλησης του τσιμέντου αυξήθηκε για τελευταία φορά από τον Απρίλιο του 2007.

«Εκτός από αυτό εμείς υλοποιούμε την πολιτική δέσμευσή μας έναντι στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, δηλαδή ότι δεν θα προβούμε σε οποιαδήποτε αύξηση πριν το τέλος του 2008, δέσμευση την οποία εάν παραβλέπαμε το κόστος στο τσιμέντο θα ήταν πολύ ακριβότερο εδώ και αρκετούς μήνες», λέει στο «Φ». Πάντως, στην πρώτη αντίδραση του ο Σύνδεσμος Εργολάβων, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σώτος Λοής, κάλεσε τον υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη να παρέμβει προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση των τσιμεντοποιείων για αύξηση στην τιμή του προϊόντος.

PHILELEFTHEROS

Ελλάδα: 1η στην κατάταξη των χρηματιστηριακών

1η στην κατάταξη των χρηματιστηριακών

H Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, τόσο το Δεκέμβριο, όσο και κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2008, με μερίδιο 13,90% και 20,41% αντιστοίχως. Αναλυτικότερα, το Δεκέμβριο στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Εθνική Π&Κ Χρηματιστηριακή με 13,83% και ακολούθησαν η Eurobank Χρηματιστηριακή με 12,75%, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 9,59%, η Alpha Finance με 6,35%, η Eurocorp με 6,13%, η Euroxx με 5,47%, η HSBC-Παντελάκης με 3,44%, η UBS με 2,89% (ως remote member) και η Κάππα Χρηματιστηριακή με 2,78%. Σε ό, τι αφορά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2008, μετά την Επενδυτική Τράπεζα που κατέλαβε την πρώτη θέση με μερίδιο 20,41% ακολούθησαν η Eurobank EFG με 15,7%, η Εθνική - P&K με ποσοστό 14,76%, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 8,03%, Euroxx με 6,43%, η Alpha Finance με 6,28% η Kάππα Χρηματιστηριακή με 4,43%, η Eurocorp με 3,84%, η Proton με 3,25% και η HSBC με 2,57%.

PHILELEFTHEROS

Laiki Inv.: Μετονομασία σε Marfin CLR – Έκδοση 85,7 εκ. μετοχών προς CLR

Laiki Inv.: Μετονομασία σε Marfin CLR – Έκδοση 85,7 εκ. μετοχών προς CLR


Η Λαϊκή Επενδυτική Ε.Π.Ε.Υ. Δημόσια Εταιρεία Λιμιτεδ (η «Εταιρεία») σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών της σχετικά με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 17ης Οκτωβρίου 2008, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 5 Ιανουαρίου 2009 πιστοποιήθηκε από τον Έφορο Εταιρειών η αλλαγή της επωνυμίας της Εταιρείας σε MARFIN CLR PUBLIC CO LTD και η καταχώρηση της νέας επωνυμίας στο Αρχείο του Εφόρου Εταιρειών. Ως εκ τούτου, η επωνυμία της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα αλλάξει σε MARFIN CLR PUBLIC CO LTD.

Επίσης η MARFIN CLR PUBLIC CO LTD (“MARFIN CLR”), ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τους όρους του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Συγχώνευσης ημερομηνίας 1 Αυγούστου 2008 με βάση το οποίο η CLR Capital Public Limited (“CLR”) έχει συγχωνευθεί με την Εταιρεία, το οποίο έχει εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων και των πιστωτών της Εταιρείας και της CLR στις 17 Οκτωβρίου 2008 και περαιτέρω εγκριθεί και επικυρωθεί με Διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 12 Δεκεμβρίου 2008, αποφάσισε την έκδοση και παραχώρηση 85.712.953 νέων συνήθων μετοχών της MARFIN CLR προς τους μετόχους της CLR. Η αναλογία παραχώρησης των νέων συνήθη μετοχών, οι οποίες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες μετοχές της MARFIN CLR, είναι 0,3726 μετοχές της MARFIN CLR ονομαστικής αξίας €0,34 εκάστη, για κάθε μια μετοχή της CLR ονομαστικής αξίας €0,17 εκάστη.

Σημειώνεται ότι για την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εκδόθηκαν Ενημερωτικό Δελτίο και Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο, τα οποία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στις 18 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2008 αντίστοιχα.

Έπειτα από τα πιο πάνω, το εκδομένο και πλήρως εξοφλημένο μετοχικό κεφάλαιο της MARFIN CLR, θα ανέρχεται σε €97.142.404,02 διαιρούμενο σε 285.712.953 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής €0,34.

STOCKWATCH.COM.CY

Ρίχνει ταχύτητα η κατανάλωση

Ρίχνει ταχύτητα η κατανάλωση

Αισθητή επιβράδυνση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2008 η χρήση των πιστωτικών καρτών στην Κύπρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για απότομη κάμψη της κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η JCC Payments, η αξία των συναλλαγών των κυπρίων τον τελευταίο μήνα του έτους σημείωσε μικρή αύξηση 3% φθάνοντας τα €207,2 εκ. Στο εξωτερικό, οι κύπριοι δαπάνησαν το Δεκέμβριο €84,3 εκ., 20% περισσότερα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2007. Αντίθετα, οι αγορές των ξένων με πιστωτικές κάρτες σημειώνουν μείωση 10%. Το Δεκέμβριο δαπανήθηκαν από τους ξένους €22,4 εκ.

Ολόκληρο το έτος δαπανήθηκαν από κύπριους στην εγχώρια αγορά €1,9 δισ., (+16% σε σχέση με 2007) και στο εξωτερικό €971,9 εκ. (+26%)

Όσον αφορά τις αγορές και αναλήψεις μετρητών από ξένους στην Κύπρο, ανήλθαν το 2008 στα €491,4 εκ. και ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με το 2007.

Ο αριθμός των συναλλαγών των κυπρίων στην εγχώρια αγορά έφθασε το 2008 τα 24,4 εκ., καταγράφοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τον αριθμό των συναλλαγών την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό ανήλθαν στα 6,3 εκ., καταγράφοντας αύξηση 25% και ο αριθμός των συναλλαγών των ξένων ανήλθε στα 3,6 εκ. και στο +11%.

Πιστωτικές κάρτες Τουρκοκυπρίων

Όσον αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών από Τουρκοκυπρίους, η αξία τους ανήλθε το Δεκέμβριο του 2008 στα €2,5 εκ. με τον αριθμό των συναλλαγών να φθάνει τις 41.560. Η χρήση των καρτών από τους Τ/κ ήταν πιο ευρεία στα καταστήματα ειδών ένδυσης, τις υπεραγορές και τα καταστήματα οικιακών συσκευών.

STOCKWATCH.COM.CY

Εκτιμήσεις Τρισέ ενισχύουν φήμες για μείωση των επιτοκίων

Εκτιμήσεις Τρισέ ενισχύουν φήμες για μείωση των επιτοκίων

Για σαφή επιδείνωση της οικονομίας μίλησε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επικαλούμενος τις απογοητευτικές προβλέψεις για το 2009, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.


Απογοητευτικές οι προβλέψεις Τρισέ για το 2009.
«Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις ήταν και οι πλέον δυσοίωνες, γεγονός που ισχύει όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο», είπε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Institutional Investor».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι οι προβλέψεις της τράπεζας αλλά και των επιμέρους κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για ανάπτυξη από μηδέν έως και συρρίκνωση μία ποσοστιαία μονάδα για εφέτος.

Τα σχόλιά του ενισχύουν τις φήμες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιό της στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου, μετά από τρεις διαδοχικές μειώσεις από τον Οκτώβριο οι οποίες έχουν οδηγήσει το επιτόκιο στο 2,50%.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Τρισέ θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συγκρατηθεί ουσιαστικά ο πληθωρισμός, προκειμένου να διατηρηθεί η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών και να αποτραπεί η απειλή του αποπληθωρισμού, κίνδυνος ωστόσο που δεν είναι ορατός προς τον παρόν.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια πιστεύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε. θα επιδεινωθεί τα μέγιστα στα μέσα του 2009 και θεωρεί πιθανή μία σταδιακή ανάκαμψη προς το τέλος του ίδιου έτους.

Δεν αναμένει επίσης νέες πληθωριστικές πιέσεις εφέτος και καλεί τις νομισματικές αρχές να συνεχίσουν να στηρίζουν τη ζήτηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οιαδήποτε προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πρέπει να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα.

Ο Επίτροπος κρίνει ακόμη ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να απομακρύνει την οικονομία από την κρίση, όμως η σημερινή αναστάτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άλλοθι για να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Το ζοφερό κλίμα στην Ευρωζώνη σκιαγραφούν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σε Γερμανία όπου οι εξαγωγές και οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 10,6% και 6% αντίστοιχα το Νοέμβριο του 2008.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των εξαγωγών από την ενοποίηση του 1990. Στην Ισπανία, οι άνεργοι ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια για πρώτη φορά μέχρι σήμερα το Δεκέμβριο και η κυβέρνηση δεν αποκλείει περαιτέρω επιδείνωση εφέτος.

Βρετανία: Πτώση κατά 50 μονάδες

Στα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι σήμερα μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την ύφεση της βρετανικής οικονομίας που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.

Οι Βρετανοί διαμορφωτές πολιτικής μείωσαν κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο στο 1,5%, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού τον προσεχή μήνα ίσως και χαμηλότερα του 1%, επίπεδο στο οποίο ενδεχομένως να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα βρετανικά επιτόκια έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί κατά 3,5% από τον Οκτώβριο.

Συναντήσεις ηγετών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα έχει συνομιλίες με θέμα την οικονομία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή εβδομάδα, μετά την αναμεταξύ τους ένταση που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης.

Επίσης, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις.

Ο Σαρκοζί θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία νέων θεσμών ικανών να αποτρέψουν επανάληψη αντίστοιχης χρηματοοικονομικής κρίσης και μία καλύτερη μορφή καπιταλισμού που να μην οδηγεί σε ανισορροπίες σε επίπεδο πλούτου.

Η Μέρκελ από την πλευρά της πιστεύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνάντηση του G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Βερολίνο τις προσεχείς εβδομάδες.

Προβληματισμός στην Πράγα

Tο σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης ενδεχομένως να αποδειχθεί επιζήμιο στη δυνατότητα ορισμένων κυβερνήσεων για αναχρηματοδότηση του χρέους τους, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Κάλουσεκ.

Ο κ. Κάλουσεκ -η χώρα του οποίου ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.- τόνισε ότι οι κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι διχασμένες μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και εκείνων που επιμένουν σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τον προηγούμενο μήνα το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, αφήνοντας στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών την απόφαση υπέρβασης των ορίων δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ορισμένες από τις χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία, εμφανίζονται πρόθυμες να επιτρέψουν την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ άλλες, όπως Βέλγιο, Γερμανία και Πολωνία, δίνουν έμφαση στην ανάγκη άσκησης αυστηρού ελέγχου στα δημόσια οικονομικά. Ο κίνδυνος για δυσκολίες αναχρηματοδότησης χρέους ήταν εμφανής στις δυσκολίες της Γερμανίας να προσελκύσει προχθές επαρκή ζήτηση για την πώληση δεκαετών ομολόγων.


NAFTEMPORIKI

Ασπίδα για καταθέσεις €28 δισ.

Ασπίδα για καταθέσεις €28 δισ.


Με τη μορφή του κατ’ επείγοντος αποστέλλεται την ερχόμενη βδομάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νομοσχέδιο για αύξηση της εγγύησης που προσφέρεται για καταθέσεις και των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στο εγγυητικό ταμείο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μετά από τρίμηνη επεξεργασία, που άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στους κανονισμούς, που θα επιτρέψουν την τροποποίηση των περί Τραπεζικών και Συνεργατικών Εργασιών Νόμων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η αύξηση της εγγύησης τόσο των τραπεζών όσον και των συνεργατικών ιδρυμάτων θα ανέλθει από τις €20 χιλ. στις €100 χιλ., ενώ η αύξηση του κεφαλαίου θα είναι ανάλογη με τη βάση των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για τις τράπεζες θα αυξηθεί από €3,4 εκ. σε €100 εκ. και για τα συνεργατικά ιδρύματα από €1,7 εκ. στα €20 εκ. Τα πρόσθετα ποσά θα καταβληθούν σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o οικονομικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομιών, Ανδρέας Τρόκκος, τα δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούν την προστασία του ταμείου καταθέσεων των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, θα οδηγηθούν ως πακέτο στην ΕΚΤ για γνωμοδότηση.

Ο λόγος που χρειάζεται γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Τρόκκο, είναι για να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις οι οποίες θα αποκλίνουν από το κεκτημένο και ενώ θα ευνοούν μια χώρα την ίδια ώρα να επιστρατεύονται τα συμφέροντα άλλης χώρας.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, το ανώτερο ποσό εγγύησης που έχει καθοριστεί από την ΕΚΤ είναι οι €100 χιλ., εξήγησε και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να συμμορφωθούν.

Η ΕΚΤ αναμένεται να απαντήσει το αργότερο σε 15 ημέρες οπότε και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη βουλή για ψήφιση σε νόμο και την εφαρμογή του.

Το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων μέχρι €100 χιλ. στην Κύπρο υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα €28 δισ., ενώ το σύνολο των καταθέσεων στο σύστημα ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, στα €56,7 δισ. Τα €20,5 δισ. των καταθέσεων που θα καλυφθούν εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τράπεζες και τα €7,5 δισ. σε συνεργατικά.

Με το νομοσχέδιο, εάν κάποιος έχει €100 χιλ. σε μια τράπεζα και €100 χιλ. σε μια άλλη θα μπορεί να πάρει ως εγγύηση των καταθέσεων του €100 χιλ. από κάθε λογαριασμό από κάθε τράπεζα. Μια τριμελής οικογένεια επίσης που έχει το ποσό ύψους €300 χιλ. θα μπορεί να πάρει για το κάθε μέλος από €100 χιλ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα καλύπτει όλα τα νομίσματα.

Το μέτρο αυτό ευνοεί το σπάσιμο των καταθέσεων όσων διαθέτουν μεγάλα ποσά σε διάφορες τράπεζες και σε κοινούς λογαριασμούς ώστε να δικαιούνται όλοι οι καταθέτες από €100 χιλ.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor


10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

HBOS: Απέσυρε τα νομικά μέτρα κατά της Lloyds

HBOS: Απέσυρε τα νομικά μέτρα κατά της Lloyds


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Απέσυραν τα νομικά μέτρα μέσω των οποίων ζητούσαν εγγυήσεις για την εξαγορά οι διαχειριστές του συνταξιοδοτικού προγράμματος της HBOS από την Lloyds TSB Group.

Οι διαχειριστές είχαν προγραμματίσει να “λύσουν τις διαφορές τους” σχετικά με την αναβολή της εξαγοράς της HBOS από την Lloyds σε δικαστήριο που θα διεξαγόταν στο Εδιμβούργο στις 12 Ιανουαρίου. Το δικαστήριο αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς και της επακόλουθης αύξησης των κεφαλαίων των δυο εταιρειών.

Σε δήλωσή τους οι διαχειριστές της HBOS ανέφεραν ότι η Lloyds τους ζήτησε να ξανασκεφτούν αν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο καθώς αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει καθυστέρηση ιδιαίτερα στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Εξαιτίας αυτού και και των “εξυπηρετικών δηλώσεων” της Lloyds ως προς την πορεία των διαδικασιών, “οι διαχειριστές αποφάσισαν ότι θα ήταν συμφέρον για όλους να μην κινηθούν με νομικά μέσα”.

CAPITAL.GR

Naftogaz CEO: Σε 36 ώρες αποκατάσταση του φυσικού αερίου

Naftogaz CEO: Σε 36 ώρες αποκατάσταση του φυσικού αερίου


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποκατασταθούν πλήρως μέσα σε 36 ώρες από όταν λυθεί η διαμάχη με την OAO Gazprom (GAZP.RS), δήλωσε σήμερα ο Oleg Dubina, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz.

Σημαντική πτώση έχουν εμφανίσει οι αποστολές φορτίων φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Ένωσης, από τη Ρωσία δια μέσω της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας, γεγονός που έχει επηρεάσει τόσο εταιρικούς πελάτες, όσο και τα νοικοκυριά.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Παράσταση στην αναστολή των κατασχέσεων από Fannie, Freddie

ΗΠΑ: Παράσταση στην αναστολή των κατασχέσεων από Fannie, Freddie

Οι Fannie Mae και Freddie Mac ανακοίνωσαν σήμερα ότι επεκτείνουν την διάρκεια της προσωρινής αναστολής των κατασχέσεων και εξώσεων στις ανεξάρτητες κατοικίες (single-family homes), ενώ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους πάροχους για την τροποποίηση των ενυπόθηκων δανείων, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Οι Fannie και Freddie ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν την αναστολή των κατασχέσεων έως της 31 Ιανουαρίου.

Το Νοέμβριο οι Fannie και Freddie είχαν ανακοινώσει την αναστολή των κατασχέσεων για την περίοδο από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Νέο σχέδιο για το πάγωμα των κατασχέσεων

ΗΠΑ: Νέο σχέδιο για το πάγωμα των κατασχέσεων


Το "πράσινο φως" σε σχέδιο που θα επιτρέπει στα πτωχευτικά δικαστήρια των ΗΠΑ να τροποποιούν τα ενυπόθηκα δάνεια προκειμένου να αποτραπούν και νέες κατασχέσεις στην αμερικανική στεγαστική αγορά έδωσε σήμερα η Citigroup, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η Citigroup συμφώνησε να μην φέρει αντιρρήσεις σε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στα πτωχευτικά δικαστήρια να τροποποιούν τους όρους των ενυπόθηκων δανείων για δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τις κατοικίες τους. Το μερίδιο της Citigroup στην εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Inside Mortgage Finance.

Μέχρι σήμερα η τραπεζική βιομηχανία βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με τη συγκεκριμένη πρόταση που έθεσαν στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, με στόχο να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας που προωθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν στελέχη της Citigroup και αντιπρόσωποι των γερουσιαστών Richard Durbin, Charles Schumer και Christopher Dodd ο οποίος είναι επικεφαλής της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Ο κ. Durbin, από τους αρχιτέκτονες του συγκεκριμένου σχεδίου, ανακοίνωσε τη συμφωνία σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, ενώ επισήμανε ότι στόχος του σχεδίου είναι να καταπολεμήσει το κύμα των κατασχέσεων στις ΗΠΑ εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών.

Ο Γερουσιαστής Richard Durbin ζήτησε την υποστήριξη και των άλλων μεγάλων τραπεζών και κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα να υιοθετήσουν το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα πτωχευτικά δικαστίρια να διαγράφουν ένα μέρος των ενυπόθηκων δανείων.

Το εν λόγω σχέδιο είχε προταθεί και στον παρελθόν αλλά είχε συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από τους Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και από τον Λευκό Οίκο.

CAPITAL.GR

Ακίνητα 2009: Στροφή στο ενοίκιο

Ακίνητα 2009: Στροφή στο ενοίκιο



Ακίνητα λιγότερων τετραγωνικών μέτρων στις κατοικίες και πτώση των ενοικίων στα γραφεία είναι οι βασικές εκτιμήσεις της μελέτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για το 2009, που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr.

Ας δούμε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για κάθε κατηγορία ακινήτων.

Κατοικία: Μείωση των αγοραπωλησιών, περιορισμός στη ζήτηση μεγάλων διαμερισμάτων, στροφή σε μικρά και παλαιότερα ακίνητα, έναρξη μείωσης τιμών σε ποσοστά (που μπορεί να φτάσουν και το 20%, για ορισμένα διαμερίσματα) και κάποιων προσφορών από τους κατασκευαστές (χώροι στάθμευσης, αποθήκη, ημιυπαίθριοι με έκπτωση, συναλλαγματικές κλπ). Επίσης στροφή στο ενοίκιο. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλό καθότι αναμένεται και απώλεια θέσεων εργασίας και περιορισμός των οικονομικών των νοικοκυριών. Ενδέχεται να παρατηρηθεί και αύξηση του αριθμού των ακινήτων που οδηγούνται σε πλειστηριασμό.

Γραφεία: Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και των διαθεσίμων των νοικοκυριών, οπωσδήποτε επηρεάζει και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες θα αναζητήσουν στέγαση σε οικονομικότερους χώρους και μικρότερους ή θα επαναδιαπραγματευθούν τα ενοίκια, σε χαμηλότερα σημεία ισορροπίας. Λογικό είναι να αναμένεται και μια αύξηση των αποδόσεων (yields) σε επίπεδα που ακόμη δε μπορούν να προσδιοριστούν.

Καταστήματα: Και εδώ ισχύει ό,τι στα γραφεία με την παρατήρηση ότι σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν εκείνα τα καταστήματα που στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα, που όμως δε συγκεντρώνονται όλα στην ίδια περιοχή και δεν απευθύνονται στην ίδια πελατεία. Όσα καταστήματα πωλούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Γενικώς πάντως η οικονομική κρίση θα επηρεάσει και τα καταστήματα με ακριβά είδη και τα ακίνητα δευτερευόντων αξόνων, όπου θα αυξηθεί ο αριθμός των κενών.

Logistics: Οι χώροι αυτοί δίνουν και μεγαλύτερες αποδόσεις σε ενοίκια, αλλά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η παρούσα, πρέπει να αναμένονται ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες.

Η αξιοποιήσιμη γη (οικόπεδα): Η γη είναι μια αξία περισσότερο ανθεκτική σε τέτοιες οικονομικές κρίσεις, ειδικά δε στη χώρα μας που η γη η κατάλληλη για αξιοποίηση - ανάπτυξη, είναι ένα είδος που εν πολλοίς βρίσκεται σε... ανεπάρκεια.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος: «Πριν από 11 μήνες, κοντά στην αρχή του 2008, το τοπίο στην κτηματαγορά ήταν τελείως διαφορετικό. Περιμέναμε τότε μια κάμψη στον αριθμό των μεταβιβάσεων διαμερισμάτων, μια πτώση τιμών στα μεγάλα διαμερίσματα και τις μεζονέτες και εν γένει μια εκλογίκευση στις τιμές. Ακόμη περιμέναμε μια πτώση της ζήτησης καταστημάτων σε δευτερεύοντες άξονες και εν συνεχεία πτώση των τιμών αυτών των ακινήτων.

Σήμερα έχουμε μια εντελώς άλλη εικόνα. Τα subprimes έφεραν αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλο το οικονομικό τοπίο και δημιουργήθηκε ένα domino effect που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καμία οικονομία στον πλανήτη. Έτσι: Ο τομέας των επιτοκίων θα παίξει σημαντικό ρόλο, ενώ οι πολύπλευρες διαστάσεις του φαινομένου δεν είναι ακόμη εύκολο να ποσοτικοποιηθούν. Η θέση του ακινήτου και η σωστή ποιότητα κατασκευής, αποτελούν διαχρονικές αξίες, που αντέχουν περισσότερο σε τέτοιους κλυδωνισμούς.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές οφείλουν να κάνουν συστηματική έρευνα της αγοράς, να διαπραγματεύονται το τίμημα και τους όρους πληρωμής, αλλά και τη συγγραφή υποχρεώσεων, ως και τις πρόσθετες εργασίες και παροχές, διότι την περίοδο αυτή έχουν... το πάνω χέρι.

Όλοι πρέπει με ιδιαίτερη σοβαρότητα να παρακολουθούμε τα γεγονότα και να καταγράφουμε τις τάσεις. Σε αυτή τη συγκυρία είναι και πάρα πολύ δύσκολο το έργο των εκτιμητών, καθόσον υπάρχει ανωμαλία στο οικονομικό σύστημα.»

CAPITAL.GR

«Φορολογική αμνηστία ενόψει»

«Φορολογική αμνηστία ενόψει»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η δεύτερη φορολογική αμνηστία στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος μιας δεύτερης φορολογικής αμνηστίας είναι η ενίσχυση των εσόδων και η ρευστότητα της αγοράς. Η κυβέρνηση πραγματοποιεί συναντήσεις με κόμματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία προτού το θέμα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής.

STOCKWATCH.COM.CY

Ν. Κορέα: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση των επιτοκίων

Ν. Κορέα: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση των επιτοκίων

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – επίπεδα ρεκόρ – μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Bank of Korea, λέγοντας ότι η οικονομία συρρικνώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις καθώς η εσωτερική ζήτηση και οι εξαγωγές παραπαίουν. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μείωσε σήμερα στο 2,5% τα επιτόκια στη Σεούλ, προχωρώντας στην πέμπτη κατά σειρά μείωση από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Αυτήν την εβδομάδα η Ταϊβάν και η Ινδονησία μείωσαν επίσης τα επιτόκια δανεισμού καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας ενέτειναν τις προσπάθειές τους να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους που είναι άμεσα εξαρτημένες από τις εξαγωγές. Χθες και η Βρετανία μείωσε τα επιτόκια στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας, ίσες με το περίπου 50% του ΑΕΠ, μειώθηκαν 17% τον μήνα που πέρασε, ενώ η χαμηλότερη ζήτηση ανάγκασε την Renault Samsung Motors Co. και την Ssangyong Motor Co. να σταματήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους τον Δεκέμβριο, ενώ η Hynix Semiconductor Inc. ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απόλυση προσωπικού.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Kospi υποχώρησε 1,5% στις 1.187,53 μονάδες στη Σεούλ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Το ουόν αναρριχήθηκε σήμερα 0,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠ Α στα 1.328,92 μετά από απώλειες 26% το 2008, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών ασιατικών νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας μείωσε σήμερα τα επιτόκια για τις μικρότερες εταιρείες κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Ο πρόεδρος της τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία έχει επιδεινωθεί και βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τις προηγούμενες προβλέψεις και πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.


NAFTEMPORIKI

Ssangyong Seeks Receivership on SUV Sales Collapse

Ssangyong Seeks Receivership on SUV Sales Collapse

Jan. 9 (Bloomberg) -- Ssangyong Motor Co., the South Korean unit of China’s largest automaker, filed for court receivership after plunging demand for sport-utility vehicles caused a 30 percent drop in annual auto sales.

The carmaker will also cut salaries by as much as 30 percent for the next two years, it said in a regulatory filing today. The company, based in Pyeongtaek, halted its shares from trading in Seoul.

Ssangyong had been threatened with liquidation after posting four straight quarterly losses amid slumping demand for SUVs, which account for about half of revenue. The automaker, a unit of SAIC Motor Corp., China’s biggest carmaker, needs 600 billion won ($451 million) of new financing to stay in business, according to Korea Development Bank, its biggest creditor.

The South Korean automaker owes about 240 billion won to Korea Development Bank, according to the lender. The bank said last year it might take steps toward liquidation rather than debt-restructuring if SAIC pulled out.

BLOOMBERG

Hedge Funds Lost Record 18.3% on Misjudged Markets

Hedge Funds Lost Record 18.3% on Misjudged Markets

Jan. 8 (Bloomberg) -- Hedge funds lost 18.3 percent in 2008, their worst year on record, as managers misjudged the severity of the biggest financial crisis since the Great Depression.

A gain of 0.42 percent in December lessened the average loss for the full year, according to Hedge Fund Research Inc.’s HFRI Fund Weighted Composite Index. The decline was the largest since the Chicago-based firm began tracking data in 1990.

“Hedge funds failed to appreciate the magnitude, breadth and duration of the declines we saw across most markets,” said Michael Rosen, principal at Angeles Investment Advisors LLC in Santa Monica, California, which advises clients on investments.

Investment losses and client withdrawals reduced industry assets to $1.1 trillion last month from its peak of $1.9 trillion in June, according to Morgan Stanley. Firms such as Dwight Anderson’s Ospraie Management LLC and Jeffrey Gendell’s Tontine Associates LLC closed funds, while Paul Tudor Jones’s Tudor Investment Corp. and Kenneth Griffin’s Citadel Investment Group LLC were among those to limit redemptions.

The decline by hedge funds last year compared with the 37 percent drop in the Standard & Poor’s 500 Index, including reinvested dividends, the benchmark’s worst showing since 1937. Commodities slumped 33 percent, according to the UBS Bloomberg Constant Maturity Commodity Index of 26 contracts.

The worst previous performance by hedge funds was in 2002, when they lost 1.45 percent while the S&P 500 tumbled 23 percent. Hedge funds returned 9.9 percent in 2007.

Stock Funds Lose

Among the major investment strategies, equity hedge funds lost the most last year, an average of 26 percent, Hedge Fund Research said. Event-driven funds, which invest in companies going through changes such as mergers and spinoffs, lost 21 percent. Macro hedge funds, which can bet on securities from commodities and interest rates, returned 5.7 percent.

Tontine, based in Greenwich, Connecticut, was among the firms with the biggest losses. Tontine Partners LP fund slumped 91.5 percent, while Tontine 25 Fund lost 64 percent, according to investors. Griffin, 40, who runs Citadel, lost about 53 percent from its two biggest funds. The Chicago-based firm oversees $13 billion.

Executives at the firms declined to comment.

Last year’s winners include Paulson & Co., run by John Paulson, 53. The New York-based firm, which manages about $36 billion, posted a 37 percent gain in its Advantage Plus Fund Ltd., according to investors.

Brevan Howard

Brevan Howard Asset Management LLP, Europe’s biggest single-manager hedge-fund firm, produced a 22 percent gain in its main fund, the $15 billion Brevan Howard Fund, investors said. London-based Brevan, founded by Alan Howard, 45, oversees $26.4 billion.

Ionic Capital Management LLC, a $3.9 billion fund run by former Highbridge Capital Management LLC executives Bart Baum, Adam Radosti and Dan Stone, returned about 20 percent last year, investors said.

“This is a Darwinism moment for the hedge-fund industry,” said Amit Shabi, a partner at Geneva-based Bernheim Dreyfus & Co., which invests in hedge funds. “Investors will be taking note of the managers who were able to preserve capital in 2008. They will form the core of the industry in the future.”

Managed futures funds, which rely on computers to decide when to buy and sell securities, outperformed peers in 2008 after betting against stock markets and correctly betting on the direction of commodities.

Futures Funds

Winton Capital Management Ltd., the $13.3 billion London- based firm started by David Harding, 47, generated a 21 percent return in its $5.5 billion futures fund. Tudor’s $1 billion futures fund, Tensor, returned 36 percent last year.

Banks restricted the amount of money they loaned to hedge funds as credit markets froze, while funds cut investments and held cash to avoid losses. Funds held more than $300 billion in cash, according to a December report by Man Group Plc in London.

RAB Capital Plc, based in London, and New York’s GLG Partners Inc. were hurt when some of their assets held in the European prime brokerage unit of Lehman Brothers Holdings Inc. were frozen after the New York-based investment bank filed for bankruptcy in September. The Lehman division provided lending and brokerage services to hedge funds.

Market losses in the second half of the year led funds to limit investor withdrawals. Tudor, run by Jones, 54, out of Greenwich, Connecticut, told investors in November that it would suspend withdrawals until the end of March. Citadel and Harbinger Capital Partners, which is run by 46-year-old Philip Falcone, last month restricted redemptions.

Funds of Funds

Funds that invest in hedge funds lost 20 percent last year, Hedge Fund Research said. Tiger Select Absolute Return Fund LP, a fund of funds overseen by Morgan Creek Capital Management LLC in Chapel Hill, North Carolina, lost 51 percent in the first 11 months of the year, according to an investor letter.

“They’ve shown not to have added any value above the broad market,” James McKee, director of hedge-fund research at Callan Associates Inc., an investment consulting firm in San Francisco, said of funds of funds. “I don’t think it will be the death of the fund-of-funds industry, but there will be a lot of pressure for change.”

Madoff Impact

The industry was hit by the alleged fraud by Bernard Madoff, who last month confessed to employees that his investment company was “a giant Ponzi scheme,” that may have cost clients as much as $50 billion, according to an FBI complaint. In a Ponzi scheme, early investors are paid with money from subsequent participants rather than from actual investments.

The hedge-fund units of Spain’s Banco Santander SA and Geneva-based Union Bancaire Privee were among those that had invested in Madoff.

“Recent events will unavoidably lead to a re-evaluation of the hedge-fund model,” Man Group said in the report. “The concept of absolute returns, once a key selling point for the industry, will have to be revised in light of recent losses.”

About 6.9 percent of the industry, or 693 funds, closed in the first nine months of 2008, Hedge Fund Research said. For the whole year, 920 funds may have been shut, topping the all-time high of 848 closures in 2005, the firm said.

Ospraie’s Anderson, 41, closed his flagship $2.8 billion fund in September because of losses in commodities. Gendell said in November it would start liquidating two of its four hedge funds.

Carlyle Group, the private-equity firm run by David Rubenstein, 59, began closing its Blue Wave hedge fund in July. Arience Capital Management LP and Sunova Capital LP, both based in New York, also liquidated funds.

Hedge funds are private, largely unregulated pools of capital whose managers can buy or sell any assets, bet on falling as well as rising asset prices and participate substantially in profits from money invested.

BLOOMBERG

Μικρή πτώση 4,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 2008

Μικρή πτώση 4,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 2008

Πτώση 4,5% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα μας στο δωδεκάμηνο του 2008, φτάνοντας τις 267,242 μονάδες έναντι 279,794 που ήταν το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων αντιπροσώπων αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε ετήσια βάση κινούνται στα επίπεδα του 2006 όταν αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 267,706 μονάδες. Στον αντίποδα μεγάλη πτώση εμφάνισαν οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου του 2008 σε σχέση με το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μεταβολή καταγράφεται στο 40% με τις πωλήσεις του τελευταίου μήνα του 2008 να ανέρχονται στις 7,938 μονάδες.

Για έναν ακόμη χρόνο η Toyota διατηρεί τα σκήπτρα με 27,701 μονάδες αν και εμφάνισε πτώση των πωλήσεών της κατά 4,5% σε σχέση με το 2007.

Στη δεύτερη θέση η Opel πέτυχε 23.325 πωλήσεις οι οποίες ωστόσο είναι μειωμένες κατά 10,6%. Την τρίτη θέση κατέχει η Volkswagen με 22.056 πωλήσεις. Στους κερδισμένους για το 2008 συγκαταλέγονται η Mazda, η Fiat, η Lexus αλλά και η Audi. Η μεν Mazda αύξησε τις πωλήσεις της κατά 48%, η Fiat κατά 19%, η Lexus κατά 53% ενώ η Audi πέτυχε με τη σειρά της αύξηση των πωλήσεών της κατά 11,1%.

Για τη νέα χρονιά οι τρεις πρώτοι μήνες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για το πως θα κινηθεί συνολικά η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

REPORTER.GR
Share |