Friday, January 9, 2009

Χειρόφρενο στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Χειρόφρενο στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Νέες απογοητευτικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη βιομηχανία αυτοκινήτου παγκοσμίως, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να υποχωρούν, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ιαπωνία, τη στιγμή που η Toyota Motor ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή της για έντεκα ημέρες. Ειδικότερα, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις οχημάτων σημείωσαν κάμψη και το Δεκέμβριο, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Chrysler δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς οι μηνιαίες πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 53%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις της Ford εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 32%, ενώ της General Motors κατά 31%. Παγκοσμίως οι πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 40% για το διάστημα του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η GM στις 16 Ιανουαρίου θα λάβει δεύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 5,4 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα η Hyundai Μοtor, της οποίας οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά το Δεκέμβριο, προώθησε πρόγραμμα για τους Αμερικανούς καταναλωτές, βάσει του οποίου όσοι εργαζόμενοι απολύονται, θα μπορούν να επιστρέφουν σε διάστημα ενός έτους, το όχημα που έχουν αγοράσει. Στην Ιαπωνία σημειώθηκε ο χειρότερος Δεκέμβριος όλων των εποχών για την αυτοκινητοβιομηχανία, με τη ζήτηση να υποχωρεί κατά 22% συγκριτικά με το 2007. Για το σύνολο του περασμένου έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,1%, καταγράφοντας χαμηλά 34 ετών.

Στο μεταξύ, σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία το Δεκέμβριο, καταγράφοντας πτώση 6,6% σε ετήσια βάση. Ενισχύθηκε το μερίδιο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, Volkswagen, στην αμερικανική αγορά, ξεπερνώντας την Toyota και την Chrysler, χάρη στα νέα μοντέλα που προώθησε στην αγορά το 2008. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της VW στην αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 2,8% το Δεκέμβριο, έναντι του 2,1% της αντίστοιχης περυσινής χρονιάς. Παράλληλα η Porsche ανακοίνωσε ότι το μερίδιο που κατέχει στη VW ξεπέρασε το 50%, ενώ μέσα στο τρέχον έτος το εν λόγω μερίδιο θα ανέλθει στο 75%. Την ίδια στιγμή η Renault ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανταποκριθεί στους στόχους που είχε θέσει για το 2008, αν και οι πωλήσεις της το Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 19,9%.

PHILELEFTHEROS

No comments:

Share |