Friday, January 9, 2009

Υπό αναθεώρηση η ελληνική οικονομία από S&P

Υπό αναθεώρηση η ελληνική οικονομία από S&P

Σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας ενδέχεται να προχωρήσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, ο οίκος "βλέπει" πως οι κίνδυνοι αυξανονται από τη δύσκολη και παρατεταμένη προσαρμογή της ελλληνικής οικονομίας στις μεγαλες οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, οι οποίες εντείνονται από την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση.
Στη συνέχεια ο οίκος εκτιμά ότι η υψηλή εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε χρηματοδότηση από το εξωτερικό και σε συνδυασμό με την πιθανή χειροτέρευση της ποιότητας των κεφαλαίων στην Ελλάδα, και για κάποιες τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη, υποδηλώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγχωριας ζήτησης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο S&P αναμένει το 2008 το έλλειμμα να αγγίξει το 3,5% του ΑΕΠ και τον δημόσιο χρέος το 94,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, θεωρεί ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2009, οποίος θέλει το έλλειμμα να μην ξεπερνά το 2%, να μην επιτυγχάνεται.

REPORTER.GR

No comments:

Share |