Friday, January 9, 2009

Ν. Κορέα: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση των επιτοκίων

Ν. Κορέα: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση των επιτοκίων

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – επίπεδα ρεκόρ – μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Bank of Korea, λέγοντας ότι η οικονομία συρρικνώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις καθώς η εσωτερική ζήτηση και οι εξαγωγές παραπαίουν. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μείωσε σήμερα στο 2,5% τα επιτόκια στη Σεούλ, προχωρώντας στην πέμπτη κατά σειρά μείωση από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Αυτήν την εβδομάδα η Ταϊβάν και η Ινδονησία μείωσαν επίσης τα επιτόκια δανεισμού καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας ενέτειναν τις προσπάθειές τους να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους που είναι άμεσα εξαρτημένες από τις εξαγωγές. Χθες και η Βρετανία μείωσε τα επιτόκια στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας, ίσες με το περίπου 50% του ΑΕΠ, μειώθηκαν 17% τον μήνα που πέρασε, ενώ η χαμηλότερη ζήτηση ανάγκασε την Renault Samsung Motors Co. και την Ssangyong Motor Co. να σταματήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους τον Δεκέμβριο, ενώ η Hynix Semiconductor Inc. ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απόλυση προσωπικού.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Kospi υποχώρησε 1,5% στις 1.187,53 μονάδες στη Σεούλ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Το ουόν αναρριχήθηκε σήμερα 0,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠ Α στα 1.328,92 μετά από απώλειες 26% το 2008, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών ασιατικών νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας μείωσε σήμερα τα επιτόκια για τις μικρότερες εταιρείες κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Ο πρόεδρος της τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία έχει επιδεινωθεί και βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τις προηγούμενες προβλέψεις και πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |