Friday, June 26, 2009

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
467.86 ( -1.57%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1367.07 ( -1.55%)

Όγκος: € 2,783,645

=======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2162.65 ( -0.66%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1094.86 ( -0.85%)

Ισπανία: Δημιουργία fund ύψους €9 δισ. για τράπεζες

Ισπανία: Δημιουργία fund ύψους €9 δισ. για τράπεζες


ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones) - Στη δημιουργία εγγυητικού ταμείου για τις τράπεζες, ύψους 9 δισ. ευρώ προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση καθώς η οικονομική κρίση απειλεί την φερεγγυότητα πολλών τραπεζών.

Η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, τόνισε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Maria Teresa Fernandez de la Vega, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά απο το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ανταπεξέλθει μέχρι τώρα σχετικά καλά στην οικονομική κρίση, αλλά τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα επισφαλή δάνεια.

Η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας προκάλεσε την ανάγκη δράσης της κυβέρνησης. Ο ΟΟΣΑ την Τρίτη αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την οικονομία της χώρας λέγοντας ότι αναμένει συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος κατά 4,2% φέτος, σε σύγκριση με την περασμένη εκτίμηση που έκανε λόγο για μείωση 0,9%.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 1,4% στο προσωπικό εισόδημα το Μάιο

ΗΠΑ: Αύξηση 1,4% στο προσωπικό εισόδημα το Μάιο

CAPITAL.GR

Ιταλία: Προς νέο πακέτο στήριξης ύψους 4,5 δισ. ευρώ

Ιταλία: Προς νέο πακέτο στήριξης ύψους 4,5 δισ. ευρώ


ΡΩΜΗ (Dow Jones) – Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας θα εγκρίνει την Παρασκευή φοροελαφρύνσεις για εταιρείες και άλλα μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με στόχο να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο Dow Jones Newswires άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Το κυβερνητικό διάταγμα θα χορηγήσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες οι οποίες επανεπενδύουν μέρος από τα κέρδη τους για την αγορά νέου εξοπλισμού, ανέφερε το άτομο, προσθέτοντας πως το 50% του κόστους του εξοπλισμού θα εκπίπτει από το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες.

Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της αύξησης της ανεργίας, το νέο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει επίσης μια πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση για εταιρείες που δεν απολύουν εργάτες ή προσλαμβάνουν σε προσωρινή βάση απολυμένους.

Επίσης, σε μια κίνηση με σκοπό να απελευθερώσει μερικώς την αγορά φυσικού αερίου, η κυβέρνηση θα περιορίσει τα κόστη για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ώστε αυτή η ελάφρυνση να μετακυλιστεί στις οικογένειες και τους καταναλωτές.

CAPITAL.GR

Ιαπωνία: Μέτρα κατά της Citigroup αποφάσισε η FSA

Ιαπωνία: Μέτρα κατά της Citigroup αποφάσισε η FSA


ΤΟΚΙΟ (Dow Jones) – Οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες της Citibank Japan Ltd. στον τομέα της λιανικής, κατηγορώντας την εταιρεία πως δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες πωλήσεων του λιανικού κλάδου της τράπεζας, συμπεριλαμβανόμενης της διαφήμισης, από τις 15 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου.

Η FSA ανακοίνωσε ότι η εποπτεία της Citibank στις συναλλαγές, περιλαμβανόμενων πιθανών συναλλαγών με εγκληματικές οργανώσεις ή άλλες αντικοινωνικές ομάδες, είναι ανεπαρκής.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές στρέφονται κατά της Citibank για θέματα ξεπλύματος χρήματος από τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν και πάλι η FSA είχε αποφασίσει την αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων της τράπεζας.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Πιθανές περικοπές θέσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία

Γερμανία: Πιθανές περικοπές θέσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Αναπόφευκτες μπορεί να γίνουν οι περικοπές θέσεων εργασίας στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φέτος, εάν η απότομη πτώση στην ζήτηση νέων αυτοκινήτων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με την ενωση γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA.

"Για το 2009, η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει διεθνή μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τουλάχιστον σε ποσοστό 16%, δηλαδή, 8 εκατ. αυτοκίνητα λιγότερα απο ότι το 2008. Οι πρότερες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως οι χώρες της νέας Ευρώπης και η Ρωσία, θα σημειώσουν πτώση περίπου 30% το 2009", αναφέρει η VDA στον διαδικτυακό της τόπο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, με εταιρείες όπως Volkswagen, Daimler, Bmw και οι σχετικοί προμηθευτές τους, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Γερμανία, την πιο δυνατή οικονομία της Ευρώπης.
"Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη μείωσης του εργατικού προσωπικού στην Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2009. Ανάλογα με το μέγεθος της μείωσης παραγωγής στα εργοστάσια, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα έχουν άλλη επιλογή απο το να προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας", τονίζει η VDA.

Ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία παίρνει ώθηση απο σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων που καταναλώνουν πολλή βενζίνη με νέα αποδοτικότερα οχήματα.

Η γερμανική αγορά αυτοκινήτων "θα αναθερμανθεί γρήγορα κατά το 2009 και θα κατορθώσει εύκολα να υπερβεί τα επίπεδα του 2007 και του 2008". Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Γερμανία ανήλθαν σε περίπου 3.1 εκατ. οχήματα το 2008 συνολικά.


CAPITAL.GR

Γερμανία: Μεγάλη πτώση στις τιμές των εισαγωγών

Γερμανία: Μεγάλη πτώση στις τιμές των εισαγωγών



Ετήσια πτώση 10,4% – τη μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 1987 – κατέγραψαν οι τιμές των εισαγωγών στη Γερμανία το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μια μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,3% και ετήσια πτώση 10,2%.

Εξαιρουμένου του πετρελαϊκού κλάδου, οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,8% και 4,7%, αντίστοιχα.




Ετήσια πτώση 10,4% – τη μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 1987 – κατέγραψαν οι τιμές των εισαγωγών στη Γερμανία το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μια μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,3% και ετήσια πτώση 10,2%.

Εξαιρουμένου του πετρελαϊκού κλάδου, οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,8% και 4,7%, αντίστοιχα.

NAFTEMPORIKI

Αθώος δήλωσε ο Αλεν Στάνφορντ

Αθώος δήλωσε ο Αλεν Στάνφορντ


Αθώος στις 21 κατηγορίες, με τις οποίες βαρύνεται και αφορούν στο πρόγραμμα Ponzi ύψους 7 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο Τεξανός χρηματιστής Άλεν Στάνφορντ.



Ο Στάνφορντ εμφανίστηκε χθες το πρωί, τοπική ώρα, στο περιφερειακό δικαστήριο στο Χιούστον. Την προηγούμενη εβδομάδα του απαγγέλθηκαν 21 κατηγορίες για απάτη και συναφή αδικήματα. Σημειώνεται ότι η εγγύησή του ορίστηκε στα 500.000 δολάρια.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές τον κατηγορούν ότι είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση έκδοσης πλαστών τίτλων και καταθετικών λογαριασμών από off shore τράπεζα στην Αντίγκουα.

Το περιοδικό Forbes είχε κατατάξει τον Στάνφορντ στους 405 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

NAFTEMPORIKI

Αβραμόπουλος: Ευπρόσδεκτη η προσφορά Βγενόπουλου

Αβραμόπουλος: Ευπρόσδεκτη η προσφορά Βγενόπουλου


Ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας την προσφορά του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου για την οργάνωση του συστήματος προμηθειών και διαχείρισης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.

Σε ερώτηση του iatronet.gr, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά του προέδρου της Marfin Investment Group: "Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό λογισμικό, το οποίο μελετούμε. Το σπουδαίο είναι ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μας το διαθέτει δωρεάν και δεν βάζει όρους για τη διαχείρισή του".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η πρόταση είναι αξιόλογη και έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να την μελετήσει, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιόν τρόπο θα την αξιοποιήσει στο ΕΣΥ.

Ο κ. Βγενόπουλος πρότεινε προς την πολιτεία σχέδιο με ονομασία ‘Φως’, το οποίο στοχεύει σε απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια. Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία κεντρικού διαδικτυακού τόπου, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του δημοσίου.

Σε ένα υποσύνολο του προγράμματος ‘Φως’ η MIG είναι έτοιμη να προσφέρει στο δημόσιο δωρεάν, μέσω της θυγατρικής της, SingularLogic, μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο, τις καλύτερες παροχές υγείας του δημοσίου.



Η εφαρμογή του συστήματος αναμένεται να επιφέρει τεράστια οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, με δυνατότητα εφαρμογής του νόμου που κάνει λόγο για επιστροφή του 3% της λιανικής τιμής των φαρμάκων από τις εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κεντρικό διαδικτυακό τόπο, θα δημοσιεύονται άμεσα όλες τις δαπάνες των φορέων του δημοσίου. Το πλάνο της MIG προβλέπει διεύρυνση της αρχής του έννομου συμφέροντος σε όλους τους Έλληνες ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, θα πρέπει να νομοθετηθεί ότι κάθε παράβαση θα επισύρει αυστηρές ποινές, που θα φτάνουν έως και έκπτωση καθηκόντων.

Η διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, εξήγησε ο πρόεδρος τηςMarfin Investment Group, δίνοντας έμφαση στην κατάργηση συστήματος σφραγισμένων προσφορών και την υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

EURO2DAY.GR

ΗΠΑ: Η κρίση φέρνει κύμα πτωχεύσεων

ΗΠΑ: Η κρίση φέρνει κύμα πτωχεύσεων


Οι αιτήσεις πτωχεύσεων από τις αμερικανικές εταιρείες σημειώνουν άνοδο 40% σε σχέση με πέρυσι καθώς η οικονομική ύφεση μειώνει τα έσοδα και δυσκολεύει τον δανεισμό. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες πιέζουν περισσότερες εταιρείες να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Του John Tozzi

Καθώς συνεχίζονται οι επιπτώσεις της ύφεσης, τα ήδη υψηλά νούμερα εταιρικών πτωχεύσεων – το Μάιο ανήλθαν στις 7.514 σημειώνοντας άνοδο 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα – δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε πτώχευση τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις αδύναμες πωλήσεις και τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες, ενδεχομένως να παραμείνουν ακόμα και όταν η οικονομία αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει, ιδίως αν η ανάκαμψη είναι με αδύναμους ρυθμούς.

Περισσότερες από 100.000 εταιρείες -σχεδόν μια σε κάθε 270 αμερικανικές επιχειρήσεις- έχουν καταλήξει σε πτωχευτικό δικαστήριο από το ξέσπασμα της ύφεσης πριν από 18 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Jupiter eSources η οποία καταγράφει τις αιτήσεις πτώχευσης μέσω της βάσης δεδομένων AACER. Ο ρυθμός των πτωχεύσεων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και οι αναλυτές περιμένουν τα επίπεδα να παραμείνουν υψηλά για το επόμενο έτος ή και περισσότερο, ακόμα και μετά το τέλος της ύφεσης. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτές είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για να βρουν τρόπους διάσωσης των χρεοκοπημένων εταιρειών.

Το στοιχείο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι τράπεζες, με τους ήδη εύθραυστους ισολογισμούς, είναι μάλλον απίθανο να υιοθετήσουν τα σχέδια των πιστωτών τους για τη διάσωση των επιχειρήσεων. Συχνά οι πιστωτές ανακτούν μεγαλύτερα ποσά από τα δάνεια τους πιο γρήγορα κλείνοντας την χρεωκοπημένη εταιρεία και πουλώντας τα πάγια της. "Οι πιστωτές σήμερα –δηλαδή οι τράπεζες– έχουν πολύ μικρότερη υπομονή για την παραδοσιακή αναδιοργάνωση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11 του πτωχευτικού κώδικα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης", σημειώνει ο δικηγόρος Kenneth Rosen, επικεφαλής του κλάδου πτωχεύσεων της Lowenstein Sandler.

Αναμένεται νέο κύμα πτωχεύσεων

Η στατιστική μέτρηση των πτωχεύσεων είναι ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα. Σύμφωνα με τα αρχεία των αμερικανικών δικαστηρίων, οι επιχειρηματικές πτωχεύσεις αναλογούν στο 3% με 5% από το σύνολο των αιτήσεων. Ωστόσο, οι έρευνες των ακαδημαϊκών Robert Lawless και Elizabeth Warren (η τελευταία έχει αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας του TARP) υποδεικνύουν ότι οι αιτήσεις που αφορούν πτωχεύσεις εταιρειών βρίσκονται πιο κοντά στο 15%. Η βάση δεδομένων AACER (Automated Access to Electronic Court Records) της Jupiter eSources καταγράφει τις ατομικές αιτήσεις που περιλαμβάνουν το πεδίο "επιχειρηματική δραστηριότητα" ή τον αριθμό φορολογούμενο ως εταιρικές πτωχεύσεις. Οι αιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τα αμερικανικά δικαστήρια ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν ως ιδιώτες.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές αυτές, τόσο η AACER όσο και τα στοιχεία των αμερικανικών δικαστηρίων δείχνουν αύξηση των αιτήσεων πτώχευσης. Η Euler Hermes, η οποία παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε επιχειρήσεις για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από εμπορικούς εταίρους, εκτιμά ότι οι εταιρικές πτωχεύσεις θα φτάσουν το 45% αυτό το έτος σε σχέση με το 2008 και θα ξεκινήσουν να υποχωρούν ελαφρώς το 2010.

Η εταιρεία εκτιμά ότι κατά μέσο όρο "χρειάζεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2% με 3% για να ανακοπεί η αύξηση των πτωχεύσεων". Μια ανάκαμψη με αργούς ρυθμούς σχήματος L θα μπορούσε να επεκτείνει τον ήδη υψηλό ρυθμό των εταιρικών αιτήσεων, αναφέρει ο Harlan Platt, καθηγητής οικονομικών στο Northeastern University. "Πιστεύω ότι η αύξηση των εμπορικών πτωχεύσεις είναι πιθανόν να μην έχει φτάσει στα υψηλά της", σημειώνει.

Οι κύκλοι της οικονομίας είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό των πτωχεύσεων. Ο Robert Lawless, καθηγητής στο College of Law του University of Illinois, υπογραμμίζει ότι η διαθεσιμότητα τραπεζικής πίστωσης είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας από την ανάπτυξη του ΑΕΠ. "Δεν περιμένω πραγματική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα", επισημαίνει. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σημειώνει ο Lawless, οι πτωχεύσεις συνήθως προκαλούνται από κάποια διακοπή στο εισόδημα. Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει απόλυση για τους μισθωτούς, η πτώση των πωλήσεων για τον ιδιοκτήτη μιας επιχειρήσεις μπορεί να τον οδηγήσει σε πτώχευση.

Στο Κεφάλαιο 7 οι περισσότερες εταιρείες

Οι πτωχεύσεις παράλληλα δεν μετρούν τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν. "Ο μεγαλύτερος όγκος των πτωχεύσεων, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν αφήνει πίσω του μεγάλα χρέη, ώστε ο ιδιοκτήτες της επιχείρησης να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές του στο Κεφάλαιο 11", σημειώνει ο Brian Headd, οικονομολόγος στο Γραφείο Υποστήριξης του Small Business Administration.

Για παράδειγμα σχεδόν 1,15 εκατ. επιχειρήσεις έκλεισαν τις πόρτες τους στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2008, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Εργασίας και Στατιστικής. Τα στοιχεία αυτό περιλαμβάνουν και τις εταιρείες που έκλεισαν χωρίς να βρίσκονται σε δυσκολία – αν για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε. Μόνο ένα μικρό ποσοστό κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Αυτό ενδεχομένως να εξηγείται και από το γεγονός ότι οι διαδικασίες πτώχευσης είναι δαπανηρές και σε πολλές περιπτώσεις οι πιθανότητες να οδηγήσουν στη διάσωση της εταιρείας είναι μικρές, όπως αναφέρει ο Kenneth Rosen της Lowenstein Sandler. Οι αμοιβές σε μια υπόθεση ένταξης στο Κεφάλαιο 11 για εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις κάτω από τα 10 εκατ. δολ. κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000 δολ. Παράλληλα, η εταιρεία που έχει καταθέσει πτώχευση συνήθως πληρώνει τις νομικές και λογιστικές αμοιβές των πιστωτών.

Ολοένα και περισσότερο, όπως αναφέρει ο Rosen, τόσο οι πιστωτές όσο και οι εταιρείες επωφελούνται από εξωδικαστικούς διακανονισμούς που δεν είναι τόσο πολυέξοδοι και χρονοβόροι όσο οι διαδικασίες στο πτωχευτικό δικαστήριο.

Πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των πτωχεύσεων αφορά ρευστοποιήσεις στο Κεφάλαιο 7 του πτωχευτικού κώδικα, με την εταιρεία να τερματίζει τις λειτουργίες της και να ρευστοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να αποπληρώσει τους δανειστές της.

Έως σήμερα για το 2009, μόλις το 18% των εταιρικών αιτήσεων αφορούσαν το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδια, σύμφωνα με την AACER. Οι πιστωτές είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε αμφιλεγόμενα σχέδια για την αναδιοργάνωση της εταιρείας. "Θεωρούν ότι αν υποχρεώσουν την επιχείρηση σε ρευστοποίηση, ενδεχομένως να ανακτήσουν το 80% των χρημάτων τους άμεσα, αντί να χρειαστεί να περιμένουν δύο χρόνια μέχρι η εταιρεία να ανακάμψει, για να ανακτήσουν τελικά λιγότερα χρήματα", σημειώνει ο Harlan Platt του Northeastern University.


CAPITAL.GR

Ιρλανδία: Για ζημιές ύψους 35 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο προειδοποιεί το ΔΝΤ

Ιρλανδία: Για ζημιές ύψους 35 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο προειδοποιεί το ΔΝΤ

Συνολικές ζημιές ύψους 35 δισ. ευρώ (49 δισ. δολάρια) θα αντιμετωπίσουν ως το 2010 οι τράπεζες στην Ιρλανδία, όπως προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της χώρας.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις προκειμένου να εξυγιανθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ιρλανδίας.

Ειδικότερα, οι ιρλανδικές αρχές πρέπει να επεκτείνουν την εποπτεία τους σε όλα τα τοξικά στοιχεία του τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο σε αυτά που αφορούν στεγαστικά δάνεια.

REPORTER.GR

Κέρδη στην Ασία

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς η Bridgestone αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις τις για ετήσιες ζημιές και οι τιμές των εμπορευμάτων σημείωσαν άνοδο μετά την μικρότερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ.

Στην Ιαπωνία ο Topix ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 928,15 μονάδες και ο Nikkei κατά 0,96% στις 9.889,99 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε ανοδικά κατά 1,16% στις 18.487,65 μονάδες, και ο CSI 300 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 3.125,09 μονάδες.

Στην Ταιβάν ο Taiex ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 6.463,56 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi κατά 0,13% στις 1.394,53 μονάδες και στη Σιγκαπούρη ο Straits κατά 0,90% στις 2.323,13 μονάδες.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,2%.

REPORTER.GR

Ιαπωνία: Μείωση ρεκόρ των τιμών καταναλωτή

Ιαπωνία: Μείωση ρεκόρ των τιμών καταναλωτή


Με ρυθμό ρεκόρ μειώθηκαν τον Μάιο στην Ιαπωνία οι τιμές καταναλωτή αυξάνοντας τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και περιορίζοντας την ανάκαμψη από τη χειρότερη κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι τιμές – εκτός των νωπών τροφίμων – μειώθηκαν 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από μείωση 0,1% το προηγούμενο δίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη διατήρησης στοιχείων το 1971 στην χώρα.

Την εβδομάδα που πέρασε ο διοικητής της Bank of Japan, Μασαάκι Σιρακάουα, είπε ότι η μείωση των τιμών θα επιταχυνθεί έως τα μέσα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης καθώς η ζήτηση χαλαρώνει και το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co. μειώνουν τις τιμές για να προσελκύσουν καταναλωτές καθώς η μείωση των μισθών και η χειρότερη προοπτική της απασχόλησης περιορίζουν τις δαπάνες.

Οι απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων 20ετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης στο 2,08% στις 11:05 π.μ. στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,2%. Την πτώση των τιμών καταναλωτή είχαν προβλέψει κατά μέσον όρο οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Διεθνώς ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς το κόστος της ενέργειας μειώνεται και η χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Υφεση αναγκάζει τις εταιρείες να χρεώσουν λιγότερα. Οι τιμές καταναλωτή δεν αυξήθηκαν στη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά σε τουλάχιστον μία δεκαετία τον Μάϊο και στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,3%, τα μέγιστα από το 1950.

Το αργό πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του από τον περασμένο Ιούλιο όταν αναρριχήθηκε στα 147,27 δολ. το βαρέλι. Το κόστος του σίτου, της σόγιας και του αραβοσίτου κινήθηκε πτωτικά μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε πέρυσι.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε 22 χρόνια τον Μάϊο στην Ιαπωνία μετά την αναρρίχησή τους σε επίπεδα ρεκόρ το προηγούμενο έτος.

NAFTEMPORIKI

UBS Raises $3.5 Billion in Share Sale, Expects Quarterly Loss

UBS Raises $3.5 Billion in Share Sale, Expects Quarterly Loss


June 26 (Bloomberg) -- UBS AG, the European bank with the biggest credit-crisis losses, raised about 3.8 billion Swiss francs ($3.5 billion) by selling shares to boost capital and said it expects a second-quarter loss.

The bank sold 293.3 million shares for 13 francs apiece to a “small number of institutional investors,” the Zurich-based company said late yesterday. UBS shares closed at 13.97 francs in Zurich trading.

The capital increase is aimed at boosting confidence in the bank, UBS said after reporting renewed withdrawals of client funds from all of its money-managing divisions in the second quarter. Switzerland’s central bank said last week the bank needs to further increase capital and cut assets to meet stricter requirements.

“The capital raise is consistent with what we’ve seen from other banks,” said William Fitzpatrick, a financial-industry analyst at Optique Capital Management in Milwaukee, which manages $900 million and doesn’t hold UBS stock. “The loss is a surprise to me. Market conditions have been very favorable for the investment banks in the second quarter.”

The bank said the second-quarter loss is mostly tied to reorganization costs and charges on the company’s own debt, while operating earnings improved from the first quarter on improved market conditions. The bank is scheduled to publish detailed second-quarter earnings on Aug. 4.

Banks Raise Cash

In the U.S., lenders including Bank of America Corp. and Wells Fargo & Co. have raised more than $75 billion by selling shares or converting preferred stock into common shares since early May, when regulators demanded some of the banks bolster their capital.

The Swiss National Bank said last week that UBS and smaller rival Credit Suisse Group AG need to increase the amount of capital they hold in relation to assets to withstand any further losses. The banks should aim for a leverage ratio of at least 5 percent once the crisis is over, the SNB said. UBS’s ratio was 2.56 percent at the end of March.

UBS has amassed more than $53 billion in writedowns and losses since the credit crisis began and had to raise about $34 billion before this announcement from investors including the Swiss government to replenish capital.

UBS’s so-called Tier 1 capital ratio will rise to more than 11.9 percent at the end of this month from 10.5 percent at the end of March because of the share sale and a reduction in risk- weighted assets, the bank said. An increase of about 50 basis points through the sale of Brazil’s Pactual unit will probably come in the third quarter, it added.

UBS also said the Swiss government, which holds 6 billion francs in notes it can convert into UBS shares, agreed not to sell any stock without the bank’s consent until Aug. 4.

BLOOMBERG.COM

Real estate: Σε «κώμα» η αγορά χρηματοδότησης

Οι ημέρες του εύκολου και φθηνού δανεισμού για τον κλάδο του real estate έχουν παρέλθει για πάντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα στελέχη εταιρειών του κλάδου στο διεθνές συνέδριο Reuters Global Real Estate Summit.

Στο σύνολό τους οι ομιλητές τόνισαν ότι δεν ελπίζουν πλέον στην επιστροφή των «χρυσών» ημερών της εύκολης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, που πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου κούρσα στις τιμές των ακινήτων.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει διασωθεί ένα μόλις βήμα πριν από τον γκρεμό και την παγκόσμια οικονομία να παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, η αγορά ακινήτων διεθνώς περνάει περίοδο «ξηρασίας» με τις προοπτικές ανάπτυξης μάλιστα να είναι αποθαρρυντικές.

«Η αγορά χρηματοδότησης για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης είναι σε κώμα. Πρέπει να υπάρχουν πολύ ελκυστικά κίνητρα για τους πιστωτές, προκειμένου να χορηγήσουν νέο δάνειο, αφού βλέπουν ότι ήδη έχουν χάσει πολλά από τα δάνεια των τελευταίων τεσσάρων ετών» τόνισε ο Εντ Λαπούμα, πρόεδρος της αμερικανικής W.P. Carey.

H Eurohypo

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μαξ Σινκλέρ, διευθυντικού στελέχους της βρετανικής Eurohypo. Ο κ. Σινκλέρ τόνισε ότι την περίοδο 2004-2007, τα νέα δάνεια στην αγορά real estate ανέρχονταν ετησίως στα 70 με 80 δισ. στερλίνες. Για φέτος και το 2010 δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 20 με 25 δισ. στερλίνες.

Πολλά στελέχη εξέφρασαν φόβους ότι η αργή ανάρρωση των πιστωτικών αγορών θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών ακινήτων επαγγελματικής χρήσης στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

«Εάν κοιτάξουμε την απάντηση του τραπεζικού τομέα στην κρίση, θα διαπιστώσουμε ότι όσο πιο ανατολικά πηγαίνουμε, τόσο πιο απαιτητικοί είναι οι όροι των τοπικών πιστωτών για τη χορήγηση δανείων» σημείωσε ο Μάικ Σέιλς, επικεφαλής του τομέα ακινήτων στην Henderson Global Investors.

O Στιβ Σμιθς, επικεφαλής διαχείρισης ενεργητικού στην AXA Real Estate Investment, είπε ότι η εταιρεία του έχει αναστείλει την επέκταση της στην Ασία, ενώ και η Eurohypo έχει αποτραβηχτεί από τις 18 εκ των 24 εθνικών αγορών, όπου είχε παρουσία, προκειμένου να εστιάσει τις προσπάθειές της στις βασικές της αγορές και δραστηριότητες.

NAFTEMPORIKI

Πιθανή η απορρόφηση της Vivartia από τη MIG

Πιθανή η απορρόφηση της Vivartia από τη MIG


Πιθανή χαρακτήρισε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Σπ. Θεοδωρόπουλος, την απορρόφηση της εταιρείας από τη MIG, εφόσον ολοκληρωθεί η απόσχιση των τεσσάρων βασικών κλάδων δραστηριοποίησής της.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Σπ. Θεοδωρόπουλος.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης - που θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος, δήλωσε ότι η διαδικασία απόσχισης θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ότι οι τέσσερις εταιρείες που θα δημιουργηθούν υπό τη Vivartia -που θα έχει το χαρακτήρα της holding- πιθανότατα να φέρουν τους τίτλους που τις προσδιόριζαν και πριν από τη συγχώνευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Vivartia να απορροφηθεί στη συνέχεια από τη MIG, δεδομένου ότι δεν θα εξυπηρετούσε τον όμιλο υπό τη MIG να λειτουργήσει ένα ακόμη σχήμα συμμετοχών.

Πώληση θυγατρικών

Επόμενο βήμα για τον όμιλο, εφόσον αποφασισθεί η σκοπιμότητά του, θα είναι να προχωρήσει στην πώληση θυγατρικών, για τις οποίες όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ήδη οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι λίγοι.

Δεν θέλησε όμως να προσδιορίσει πόσοι και ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως και για ποια ή ποιες δραστηριότητες της Vivartia ενδιαφέρονται.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του και για τα προσωπικά του σχέδια, δηλώνοντας ότι σε αυτή τη φάση παραμένει μόνο ανώτατο στέλεχος της Vivartia και ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις που να αφορούν στις μελλοντικές σχέσεις του με τον όμιλο.

Προσφορά για την Ελαΐς

Σχολιάζοντας τις επιθετικές βλέψεις της Vivartia, ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε ότι η εταιρεία υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά τού προς πώληση business unit της Ελαΐς - Unilever χωρίς ωστόσο, όπως είπε, η πρόταση να έχει θετική κατάληξη, δεδομένου ότι απορρίφθηκε λόγω χαμηλού τιμήματος.

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι το τίμημα που προσέφερε η Vivartia ήταν απόλυτα λογικό.

Για τις επενδύσεις της Vivartia δήλωσε ότι στη διετία 2009 - 2010 θα διαμορφωθούν κοντά στα 140 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μοιράζεται περίπου ισόποσα μεταξύ των δύο ετών και αφορά δραστηριότητες του ομίλου εντός και εκτός συνόρων.

Στο εξωτερικό

Ειδικότερα για τις δραστηριότητες της εισηγμένης εκτός Ελλάδος, ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε ότι στις ΗΠΑ το φθινόπωρο η εταιρεία θα εισέλθει στην αγορά των κρουασάν, στη Ρωσία οι πωλήσεις «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς, στη Βουλγαρία δρομολογείται η λειτουργία νέου εργοστασίου παραγωγής κατεψυγμένων τροφίμων, στη Νιγηρία ο όμιλος αναπτύσσεται με πωλήσεις κρουασάν μέσω της Leventis Snacks και στη Σαουδική Αραβία, μετά την ολοκλήρωση τοπικού εργοστασίου, άρχισε από την εταιρεία Modern Food Industries η διάθεση κρουασάν, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ως επόμενο βήμα την πώληση και κέικ.

Επέκταση

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, τα πλάνα της Vivartia προβλέπουν την επιλεκτική είσοδο του ομίλου σε νέες αγορές, και δραστηριότητες εστίασης και τροφοδοσίας, την επέκταση των Goody' s με δύο ή τρία νέα καταστήματα και των Flocafe με οκτώ έως δέκα νέα καταστήματα, και των Everest με 15 νέα σημεία πώλησης, την ανάπτυξη των Flocafe στη Βουλγαρία και των Goody' s στην Αλβανία, και τη διεύρυνση των προοπτικών ανάπτυξης στη Ρουμανία.

NAFTEMPORIKI

Τα χείριστα έπονται στον τουρισμό

Τα χείριστα έπονται στον τουρισμό


Σενάρια διψήφιων μειώσεων κάνουν οι τουριστικοί παράγοντες, εκτιμώντας ότι η ψαλίδα σε αφίξεις και έσοδα θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωποι των επίσημων τουριστικών φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων παραθέτουν μέσω της StockWatch τις προβλέψεις τους για την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Κάποιοι από αυτούς προβλέπουν μειώσεις μέχρι 20%, ενώ άλλοι ανησυχούν πως η νέα γρίπη θα οξύνει το πρόβλημα που παρουσιάζει ο κλάδος, προκαλώντας ακυρώσεις ταξιδιών από ξένους και κύπριους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, κρούει το καμπανάκι στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να σταματήσει η κινδυνολογία για τα κρούσματα της νέας γρίπης.

«Εάν συνεχιστεί η υπερβολική προβολή του θέματος – διότι είμαστε η μόνη χώρα που κάνουμε τόση προβολή στο θέμα αυτό – θα καταστρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για αναστροφή του κακού κλίματος», υποδεικνύει. Ο κ. Κελεπέσιης εκτιμά επίσης ότι η μείωση των αφίξεων τέλος της σαιζόν, εάν όλα πάνε καλά χωρίς άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, θα κυμανθεί στο 10-11% ενώ η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα είναι της τάξης του 8-9%.


Παρόμοιες είναι και οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μείωση 9% στις αφίξεις και 7,5% στα τουριστικά έσοδα.

Μεγαλύτερες μειώσεις προβλέπει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, που αντιπροσωπεύει κυρίως ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. «Δυστυχώς τα γεγονότα είναι απρόβλεπτα γι’ αυτό δεν μπορούμε να βασιστούμε ούτε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής όπως αναμενόταν. Αν ξεκινήσει ο πόλεμος των τιμών από τους γειτονικούς προορισμούς τότε η Κύπρος θα πληγεί ακόμη περισσότερο διότι τα ξενοδοχεία μας δεν σηκώνουν άλλες μειώσεις στα πακέτα που προσφέρουν», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης.

Η κρίση, είπε, θα αναγκάσει τους ξενοδόχους που δεν στέκουν σε στέρεα βάση να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Επισύρει τον κίνδυνο να πληγεί περαιτέρω η βιομηχανία εάν συνεχιστεί η προβολή του νέου φρούτου όπως αποκαλεί τη νέα γρίπη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βίκτωρ Μαντοβάνης, εκτιμά ότι το μέγεθος της μείωσης των αφίξεων θα είναι περίπου στο 10-12% ενώ των εσόδων στο 15%. Ο κ. Μαντοβάνης εκφράζει παράλληλα την κάθετη διαφωνία του με τα επίσημα στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης των εσόδων, τονίζοντας ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα έσοδα θα είναι πολύ πιο μειωμένα διότι από πλευράς εστιατορίων, κέντρων αναψυχής, πωλήσεων εκδρομών, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, water parks και άλλων sport οι εισπράξεις είναι μειωμένες πέραν του 20%».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ξενοδοχείων Λεπτός ο οποίος υπολογίζει τη μείωση στις αφίξεις στο 20%, ενώ τη μείωση των εσόδων για τους ξενοδόχους στο 40%.

«Δυστυχώς πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος διότι δεν στηρίξαμε την τουριστική βιομηχανία και δεν αναβαθμίσαμε το προϊόν μας τις καλές εποχές επειδή θεωρούσαμε τα πάντα δεδομένα», είπε.

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του τουρισμού εκφράζει και ο εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου Louis τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «καταντήσαμε να παζαρεύουμε συνεχώς τις τιμές μας. Έχουμε συνεχώς ανθρώπους έξω που προσπαθούν να σπρώξουν την αγορά διότι κάποιοι φαίνεται ότι έχουν καλύτερα προϊόντα από εμάς». Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, η μείωση των αφίξεων θα κυμανθεί στο 15% με αντίστοιχη μείωση των εσόδων. Ακόμη, όπως υποστηρίζει, τα έσοδα θα συρρικνωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτά των αφίξεων διότι οι τουρίστες παρουσιάζονται συγκρατημένοι ξοδεύοντας με μεγάλη φειδώ.

Παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις του εκπροσώπου του ταξιδιωτικού γραφείου Top Kinisis ο οποίος εκτιμά ότι η μείωση των αφίξεων θα είναι της τάξης του 15%, τονίζοντας με τη σειρά ότι δεν συμφωνούν με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 10%. «Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις μας για μείωση των αφίξεων στο 15% τότε θα μιλάμε και για μείωση των εσόδων της τάξης του 10-12%», επισημαίνει, για να καυτηριάσει το ψηλό κόστος των αεροδρομίων το οποίο παρά τα κυβερνητικά μέτρα παραμένει από τα ακριβότερα λόγω της αύξησης των φορολογιών που επέβαλλε ο στρατηγικός επενδυτής .

Τουριστικοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τον εισερχόμενο αλλά και για τον εξερχόμενο τουρισμό. Ο εκπρόσωπος του Xenos Travel, που ασχολείται με τον εξερχόμενο τουρισμό, εκτιμά ότι και οι Κύπριοι θα σφίξουν φέτος το ζωνάρι. Μάλιστα όπως αναφέρει μέχρι στιγμής η μείωση των κρατήσεων από Κύπριους κυμαίνεται στο 30%.

Ο κ. Κελεπέσιης, που επίσης ασχολείται και με τον εξερχόμενο τουρισμό, υπολογίζει ότι οι Κύπριοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα είναι κατά 20% λιγότεροι από πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce

Πέθανε ξαφνικά «ο βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον

Πέθανε ξαφνικά «ο βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον

Λος Αντζελες: Πέθανε ξαφνικά στο Λος Άντζελες το μεγάλο αστέρι της ποπ μουσικής, ο Αμερικανός τραγουδιστής Μαϊκλ Τζάκσον. Ο «βασιλιάς της πόπ», όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες από το σπίτι του όπου νωρίτερα είχε βρεθεί αναίσθητος από το προσωπικό ασθενοφόρου.

Όταν οι τραυματιοφορείς έφτασαν στην κατοικία του διαπίστωσαν ότι δεν είχε αναπνοή. Αμέσως, του έκαναν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στη συνέχεια τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο UCLA.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε. Υπέστη καρδιακή προσβολή νωρίτερα το απόγευμα και οι τραυματιοφορείς δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

Μας είπαν ότι όταν έφτασαν ο Τζάκσον δεν είχε σφυγμό», ανέφερε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα TMZ. com, η οποία πρώτη ανακοίνωσε το θάνατο του διάσημου τραγουδιστή. Ο Τζάκσον ήταν 50 χρόνων και ετοιμαζόταν για μια μεγάλη σειρά συναυλιών.

Η «μεγάλη επιστροφή» στο αγαπημένο του κοινό θα γινόταν στο Λονδίνο στις 13 Ιουλίου. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010 και όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

Ο Τζάκσον ξεκίνησε την καριέρα του σαν «παιδί θαύμα», συμμετέχοντας στο οικογενειακό συγκρότημα «The Jackson 5» πριν από περισσότερα από 40 χρόνια.

Έφτασε στο απόγειο της δόξας του με παγκόσμιες επιτυχίες όπως τα τραγούδια Thriller και Βad.

Είχε ιστορικό προβλημάτων υγείας και δεν είχε δώσει συναυλίες εδώ και 12 χρόνια. Παράλληλα, είχε εμπλακεί δικαστικώς μετά από κατηγορία για κακοποίηση ανηλίκου, από την οποία απαλλάχθηκε το 2005. Εκτοτε ζούσε απομονωμένος και έχοντας καταστραφεί οικονομικά.

PHILENEWS.COM

Ε.Κ.: ''OK'' για εισαγωγή της MIG Real Estate στο ΧΑ

Ε.Κ.: ''OK'' για εισαγωγή της MIG Real Estate στο ΧΑ

Το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας «ΜΙG REAL ESTATE ΑΕΕΑΠ» για την αρχική δημόσια προσφορά και την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α, ενέκρινε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 514η/25.6.2009 συνεδρίασή του. Ακόμη, το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

Την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Συστήματος ʼυλων Τίτλων και του Κανονισμού Εκκαθάρισης και Διακανονισμού Χρηματιστηριακών Συναλλαγών επί ʼυλων Τίτλων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 3756/2009.

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «ΔΡΑΜΑ ΑΕΕΔ» με έδρα τη Δράμα διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων είχε χορηγηθεί στην εταιρία άδεια λειτουργίας.

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΕΕΔ» με έδρα την Αθήνα, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

REPORTER.GR

AIG: Παραχώρηση των μονάδων ΑΙΑ κσι Alico στη Fed

AIG: Παραχώρηση των μονάδων ΑΙΑ κσι Alico στη Fed


Τη μεταβίβαση δύο μονάδων στη Fed αποφάσισε η American International Group, με σκοπό να μειώσει το χρέος της προς αυτήν κατά 25 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, η American International Assurance και η American Life Insurance, η έδρα των οποίων βρίσκεται εκτός αμερικανικού εδάφους, βρίσκονται στη διαδικασία μεταβίβασης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Με θετικά σχόλια έκριναν την κίνηση της AIG οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί το χρέος της εταιρείας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαγκίστρωση της από την κυβέρνηση. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε να μιλάμε για σωτηρία ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η Fed της Νέας Υόρκης θα λάβει 16 δισ. δολάρια προνομιούχων μετοχών της AIA και 9 δισ. δολάρια της Alico, σύμφωνα με την AIG. Η εταιρεία θα κρατήσει κοινές μετοχές στις μονάδες και θα λαβαίνει τα κέρδη της, μετά τα 25 δισ. δολάρια που ανήκουν στη Fed μετά την ολοκλήρωση του deal.

REPORTER.GR

Στοπ στη Flowers από τη Fed για την εξαγορά της BankUnited

Στοπ στη Flowers από τη Fed για την εξαγορά της BankUnited

«Κόκκινο φως» αναψαν οι αμερικανικές αρχές στην προσφορά της J.C. Flowers & Co για την εξαγορά της BankUnited Financial, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με μελλοντικές ζημίες που πιθανόν να εμφανίσει ο όμιλος, ακόμα και αν υπερτιμηθούν προβληματικά κεφάλαια της νέας εταιρείας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Νομισματικής αρχής της Fed (FOMC), η Flowers, υποτίμησε τα κεφάλαια της BankUnited κατά 2,8 δισ. δολάρια, προσφέροντας 1% premium για τα αποθεματικά. Αντίθετα, το «πράσινο φως» δόθηκε στην Kanas Group, η οποία είχε δώσει την «αρνητική» προσφορά των 3 δισ. δολαρίων, χωρίς premium αποθεματικού.

Κύκλοι της Flowers εκφράζουν τα παράπονα τους, αφήνοντας αιχμές σχετικά με τη διαφάνεια που υπάρχει σε τέτοιου είδους deals από την πλευρά των αμερικανικών αρχών, και ιδιαίτερα όταν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους υπάρχουν private-equity εταιρείες.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 70 δολάρια το αργό- Κέρδη 2,3%

Πάνω από τα 70 δολάρια το αργό- Κέρδη 2,3%

Πάνω από τα 70 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη, εξαιτίας του νέου χτυπήματος εξτρεμιστών στη Νιγηρία σε αγωγό της Royal Dutch Shell. Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Νιγηρία, αλλά κυρίως στο Ιράν, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο.Αναλυτικότερα, το αργό διαμορφώθηκε με κέρδη 2,3% κλείνοντας στα 70,23 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 56%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου brent ενισχύθηκε κατά 92 cents στα 69,25 δολάρια το βαρέλι.

Η κίνηση για την ανεξαρτησία του Δέλτα του Νίγηρα στόχευσε αυτήν την φορά στον κύριο αγωγό της Shell που διοχετεύει πετρέλαιο στον σταθμό Bonny, στα πλαίσια της προσπάθειας της που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα. Η επιθετικότητα αυτή του κινήματος είχε ξεκινήσει από τα χτυπήματα των κυβερνητικών δυνάμεων σε ένα από τα στρατόπεδα των ανταρτών στα μέσα Μαΐου.

REPORTER.GR

Bernanke: Τίποτα το μεμπτό στο deal Merrill- BofA

Bernanke: Τίποτα το μεμπτό στο deal Merrill- BofA

Με διαφάνεια πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, στα πλαίσια της συνεδρίασης της επιτροπής για την Εποπτεία και την Μεταρρύθμιση. Ο Bernanke απάντησε έτσι στις κατηγορίες ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, αναφορικά με τις ενέργειες και τον ρόλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο deal των δύο τραπεζών, οι οποίες στηρίζονται σε έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Στα εν λόγω έγγραφα η Fed φέρεται να πίεσε τον CEO της BofA Ken Lewis να αποκτήσει «προβάδισμα» για την εξαγορά της Merrill Lynch, αφού ήταν ο πρώτος που γνώριζε για τις εκτεταμένες ζημιές της επενδυτικής τράπεζας.
Από την πλευρά των γερουσιαστών, υπήρξαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Fed πίεσε πάρα πολύ τα στελέχη της BofA να πραγματοποιήσουν το deal, επικαλούμενη λόγους που σχετίζονταν με τους συστημικούς κινδύνους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Lewis να αποφύγει να δώσει λεπτομέρειες στους μετόχους της τράπεζας, σχετικά με το εύρος των ζημιών που είχε η Merrill, φοβούμενος ότι το deal δεν θα προχωρήσει. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Lewis σκεφτόταν να παραιτηθεί από τη διαδικασία της εξαγοράς της Merrill, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους κύκλους της Fed εάν δεν ολοκληρωθεί το deal.

Ο Β. Bernanke από την πλευρά του αρνήθηκε κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι κάθε κίνηση της Fed βρίσκεται σε απόλυτη διαφάνεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Bernanke, σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν επιδιώκει την απομάκρυνση του Lewis, αλλά παράλληλα δεν είναι υποχρεωμένη να παραδώσει σχετικά έγγραφα στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας, αφού κανένας από τους κανόνες της δεν την υποχρεώνει.

REPORTER.GR

ΙΑΤΑ: «Βουτιά» 9,3% στην επιβατική κίνηση των αεροματαφορών

ΙΑΤΑ: «Βουτιά» 9,3% στην επιβατική κίνηση των αεροματαφορών

Περαιτέρω αποδυνάμωση στον κλάδο των αερομεταφορών καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία της ΙΑΤΑ. Η επιβατική κίνηση σημείωσε νέα μείωση της τάξεως του 9,3% το Μάιο σε ετήσια βάση.
Τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί πτώση 3,1% ενώ το Μάριο η κάμψη της επιβατικής κίνησης είχε φτάσει το 11,1%. Παρά τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης, η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως δυσχερής. «Ενδέχεται να έχουμε φτάσει στον πάτο, αλλά παρόλα αυτά έχουμε ένα μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την ανάκαμψη», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Giovanni Bisignani.

Να σημειωθεί ότι ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο διακρίνεται η επίδραση από την πανδημία της γρίπης των χοίρων στον κλάδο με πτώση 40% στους αερομεταφορείς του Μεξικό.

REPORTER.GR
Share |