Friday, June 26, 2009

Τα χείριστα έπονται στον τουρισμό

Τα χείριστα έπονται στον τουρισμό


Σενάρια διψήφιων μειώσεων κάνουν οι τουριστικοί παράγοντες, εκτιμώντας ότι η ψαλίδα σε αφίξεις και έσοδα θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωποι των επίσημων τουριστικών φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων παραθέτουν μέσω της StockWatch τις προβλέψεις τους για την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Κάποιοι από αυτούς προβλέπουν μειώσεις μέχρι 20%, ενώ άλλοι ανησυχούν πως η νέα γρίπη θα οξύνει το πρόβλημα που παρουσιάζει ο κλάδος, προκαλώντας ακυρώσεις ταξιδιών από ξένους και κύπριους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, κρούει το καμπανάκι στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να σταματήσει η κινδυνολογία για τα κρούσματα της νέας γρίπης.

«Εάν συνεχιστεί η υπερβολική προβολή του θέματος – διότι είμαστε η μόνη χώρα που κάνουμε τόση προβολή στο θέμα αυτό – θα καταστρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για αναστροφή του κακού κλίματος», υποδεικνύει. Ο κ. Κελεπέσιης εκτιμά επίσης ότι η μείωση των αφίξεων τέλος της σαιζόν, εάν όλα πάνε καλά χωρίς άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, θα κυμανθεί στο 10-11% ενώ η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα είναι της τάξης του 8-9%.


Παρόμοιες είναι και οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μείωση 9% στις αφίξεις και 7,5% στα τουριστικά έσοδα.

Μεγαλύτερες μειώσεις προβλέπει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, που αντιπροσωπεύει κυρίως ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. «Δυστυχώς τα γεγονότα είναι απρόβλεπτα γι’ αυτό δεν μπορούμε να βασιστούμε ούτε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής όπως αναμενόταν. Αν ξεκινήσει ο πόλεμος των τιμών από τους γειτονικούς προορισμούς τότε η Κύπρος θα πληγεί ακόμη περισσότερο διότι τα ξενοδοχεία μας δεν σηκώνουν άλλες μειώσεις στα πακέτα που προσφέρουν», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης.

Η κρίση, είπε, θα αναγκάσει τους ξενοδόχους που δεν στέκουν σε στέρεα βάση να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Επισύρει τον κίνδυνο να πληγεί περαιτέρω η βιομηχανία εάν συνεχιστεί η προβολή του νέου φρούτου όπως αποκαλεί τη νέα γρίπη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βίκτωρ Μαντοβάνης, εκτιμά ότι το μέγεθος της μείωσης των αφίξεων θα είναι περίπου στο 10-12% ενώ των εσόδων στο 15%. Ο κ. Μαντοβάνης εκφράζει παράλληλα την κάθετη διαφωνία του με τα επίσημα στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης των εσόδων, τονίζοντας ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα έσοδα θα είναι πολύ πιο μειωμένα διότι από πλευράς εστιατορίων, κέντρων αναψυχής, πωλήσεων εκδρομών, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, water parks και άλλων sport οι εισπράξεις είναι μειωμένες πέραν του 20%».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ξενοδοχείων Λεπτός ο οποίος υπολογίζει τη μείωση στις αφίξεις στο 20%, ενώ τη μείωση των εσόδων για τους ξενοδόχους στο 40%.

«Δυστυχώς πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος διότι δεν στηρίξαμε την τουριστική βιομηχανία και δεν αναβαθμίσαμε το προϊόν μας τις καλές εποχές επειδή θεωρούσαμε τα πάντα δεδομένα», είπε.

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του τουρισμού εκφράζει και ο εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου Louis τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «καταντήσαμε να παζαρεύουμε συνεχώς τις τιμές μας. Έχουμε συνεχώς ανθρώπους έξω που προσπαθούν να σπρώξουν την αγορά διότι κάποιοι φαίνεται ότι έχουν καλύτερα προϊόντα από εμάς». Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, η μείωση των αφίξεων θα κυμανθεί στο 15% με αντίστοιχη μείωση των εσόδων. Ακόμη, όπως υποστηρίζει, τα έσοδα θα συρρικνωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτά των αφίξεων διότι οι τουρίστες παρουσιάζονται συγκρατημένοι ξοδεύοντας με μεγάλη φειδώ.

Παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις του εκπροσώπου του ταξιδιωτικού γραφείου Top Kinisis ο οποίος εκτιμά ότι η μείωση των αφίξεων θα είναι της τάξης του 15%, τονίζοντας με τη σειρά ότι δεν συμφωνούν με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 10%. «Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις μας για μείωση των αφίξεων στο 15% τότε θα μιλάμε και για μείωση των εσόδων της τάξης του 10-12%», επισημαίνει, για να καυτηριάσει το ψηλό κόστος των αεροδρομίων το οποίο παρά τα κυβερνητικά μέτρα παραμένει από τα ακριβότερα λόγω της αύξησης των φορολογιών που επέβαλλε ο στρατηγικός επενδυτής .

Τουριστικοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τον εισερχόμενο αλλά και για τον εξερχόμενο τουρισμό. Ο εκπρόσωπος του Xenos Travel, που ασχολείται με τον εξερχόμενο τουρισμό, εκτιμά ότι και οι Κύπριοι θα σφίξουν φέτος το ζωνάρι. Μάλιστα όπως αναφέρει μέχρι στιγμής η μείωση των κρατήσεων από Κύπριους κυμαίνεται στο 30%.

Ο κ. Κελεπέσιης, που επίσης ασχολείται και με τον εξερχόμενο τουρισμό, υπολογίζει ότι οι Κύπριοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα είναι κατά 20% λιγότεροι από πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |