Friday, June 26, 2009

Bernanke: Τίποτα το μεμπτό στο deal Merrill- BofA

Bernanke: Τίποτα το μεμπτό στο deal Merrill- BofA

Με διαφάνεια πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, στα πλαίσια της συνεδρίασης της επιτροπής για την Εποπτεία και την Μεταρρύθμιση. Ο Bernanke απάντησε έτσι στις κατηγορίες ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, αναφορικά με τις ενέργειες και τον ρόλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο deal των δύο τραπεζών, οι οποίες στηρίζονται σε έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Στα εν λόγω έγγραφα η Fed φέρεται να πίεσε τον CEO της BofA Ken Lewis να αποκτήσει «προβάδισμα» για την εξαγορά της Merrill Lynch, αφού ήταν ο πρώτος που γνώριζε για τις εκτεταμένες ζημιές της επενδυτικής τράπεζας.
Από την πλευρά των γερουσιαστών, υπήρξαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Fed πίεσε πάρα πολύ τα στελέχη της BofA να πραγματοποιήσουν το deal, επικαλούμενη λόγους που σχετίζονταν με τους συστημικούς κινδύνους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Lewis να αποφύγει να δώσει λεπτομέρειες στους μετόχους της τράπεζας, σχετικά με το εύρος των ζημιών που είχε η Merrill, φοβούμενος ότι το deal δεν θα προχωρήσει. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Lewis σκεφτόταν να παραιτηθεί από τη διαδικασία της εξαγοράς της Merrill, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους κύκλους της Fed εάν δεν ολοκληρωθεί το deal.

Ο Β. Bernanke από την πλευρά του αρνήθηκε κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι κάθε κίνηση της Fed βρίσκεται σε απόλυτη διαφάνεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Bernanke, σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν επιδιώκει την απομάκρυνση του Lewis, αλλά παράλληλα δεν είναι υποχρεωμένη να παραδώσει σχετικά έγγραφα στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας, αφού κανένας από τους κανόνες της δεν την υποχρεώνει.

REPORTER.GR

No comments:

Share |