Friday, June 26, 2009

Real estate: Σε «κώμα» η αγορά χρηματοδότησης

Οι ημέρες του εύκολου και φθηνού δανεισμού για τον κλάδο του real estate έχουν παρέλθει για πάντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα στελέχη εταιρειών του κλάδου στο διεθνές συνέδριο Reuters Global Real Estate Summit.

Στο σύνολό τους οι ομιλητές τόνισαν ότι δεν ελπίζουν πλέον στην επιστροφή των «χρυσών» ημερών της εύκολης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, που πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου κούρσα στις τιμές των ακινήτων.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει διασωθεί ένα μόλις βήμα πριν από τον γκρεμό και την παγκόσμια οικονομία να παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, η αγορά ακινήτων διεθνώς περνάει περίοδο «ξηρασίας» με τις προοπτικές ανάπτυξης μάλιστα να είναι αποθαρρυντικές.

«Η αγορά χρηματοδότησης για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης είναι σε κώμα. Πρέπει να υπάρχουν πολύ ελκυστικά κίνητρα για τους πιστωτές, προκειμένου να χορηγήσουν νέο δάνειο, αφού βλέπουν ότι ήδη έχουν χάσει πολλά από τα δάνεια των τελευταίων τεσσάρων ετών» τόνισε ο Εντ Λαπούμα, πρόεδρος της αμερικανικής W.P. Carey.

H Eurohypo

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μαξ Σινκλέρ, διευθυντικού στελέχους της βρετανικής Eurohypo. Ο κ. Σινκλέρ τόνισε ότι την περίοδο 2004-2007, τα νέα δάνεια στην αγορά real estate ανέρχονταν ετησίως στα 70 με 80 δισ. στερλίνες. Για φέτος και το 2010 δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 20 με 25 δισ. στερλίνες.

Πολλά στελέχη εξέφρασαν φόβους ότι η αργή ανάρρωση των πιστωτικών αγορών θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών ακινήτων επαγγελματικής χρήσης στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

«Εάν κοιτάξουμε την απάντηση του τραπεζικού τομέα στην κρίση, θα διαπιστώσουμε ότι όσο πιο ανατολικά πηγαίνουμε, τόσο πιο απαιτητικοί είναι οι όροι των τοπικών πιστωτών για τη χορήγηση δανείων» σημείωσε ο Μάικ Σέιλς, επικεφαλής του τομέα ακινήτων στην Henderson Global Investors.

O Στιβ Σμιθς, επικεφαλής διαχείρισης ενεργητικού στην AXA Real Estate Investment, είπε ότι η εταιρεία του έχει αναστείλει την επέκταση της στην Ασία, ενώ και η Eurohypo έχει αποτραβηχτεί από τις 18 εκ των 24 εθνικών αγορών, όπου είχε παρουσία, προκειμένου να εστιάσει τις προσπάθειές της στις βασικές της αγορές και δραστηριότητες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |