Monday, February 23, 2009

Οι μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία των ΗΠΑ από την AIG;

Οι μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία των ΗΠΑ από την AIG;

Σε διαπραγματεύσεις για νέα κυβερνητική βοήθεια φέρεται να βρίσκεται η American International Group σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ενώ παράλληλα ο ασφαλιστικός κολοσσός αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές 60 δις. δολαρίων, τις μεγαλύτερες εταιρικές ζημιές στην ιστορία της Αμερικής. Ο δημοσιογράφος του CNBC, David Faber, σημειώνει μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πτώχευσης, το οποίο όμως είναι μάλλον απίθανο.

REPORTER.GR

Σε χαμηλό 12ετίας Dow και S&P- ''Βουτιά'' και στην Ευρώπη

Σε χαμηλό 12ετίας Dow και S&P- ''Βουτιά'' και στην Ευρώπη

Ανίκανη να σηκώσει κεφάλι μοιάζει η αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους δείκτες να καταγράφουν για μια ακόμη ημέρα ισχυρές απώλειες και τους Dow Jones και Standard & Poor΄s 500 να διαμορφώνονται σε χαμηλό 12 ετών. Αν και η συνεδρίαση στη Wall ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, η ψυχολογία γρήγορα αντιστράφηκε με τον τεχνολογικό κλάδο να αποκομίζει σημαντικές απώλειες. Παράλληλα, σε νέο χαμηλό εξαετίας διαμορφώθηκαν οι δείκτες και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοιότι τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται δεν θα καταφέρουν να ανατρέπουν την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,40% ή 250,73 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 7.114,94 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq βρέθηκε 1.387,72 στις μονάδες με απώλειες της τάξεως του 3,71% και ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 3,47% στις 743,33 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, George Soros προειδοποίησε σήμερα ότι «διανύουμε μία κρίση, η οποία πιστεύω ότι είναι η χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1930 και διαφορετική από όλες τις άλλες κρίσεις που έχουμε ζήσει». Σημείωσε δε ότι είναι απόρροια της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών και της έλλειψης εποπτείας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80.

Των απωλειών στον τεχνολογικό κλάδο ηγήθηκαν οι Hewlett- Packard και Intel (-5,3%) καθώς η Morgan Stanley σημειώνει σε έκθεσή της ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας απειλεί τις κεφαλαιακές δαπάνες, δίνοντας παράλληλα σύσταση για «απόδοση χαμηλότερη της αγοράς» για τις μετοχές του κλάδου.

Στο -22% (το χαμηλότερο επίπεδο από το 1999) διαπραγματεύτηκαν οι μετοχές της Humana, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε αυξήσεις στους μισθούς μικρότερες του 1% για τις μετοχές των εταιριών του κλάδου υγείας.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι εταιρίες του κλάδου παραγωγής ατσαλιού, με τηNucor να ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς η UBS σχολίασε ότι η αύξηση της παραγωγής που αποφασίστηκε ήταν πολύ γρήγορή.

Από την άλλη, η μετοχή της Citigroup κατέγραψε «άλμα» ανόδου 19%, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το 24% στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal το οποίο αναφέρει ότι η Citi κατέθεσε πρόταση στις αμερικανικές αρχές για συμμετοχή του κράτους στο 25% με 40% του κεφαλαίου της.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι πιθανόν οι συνομιλίες να ναυαγήσουν, όμως η κυβέρνηση ενδέχεται να εξαγοράσει ποσοστό κοινών μετοχών της Citigroup που θα φθάνει το 40%. «Η διεύθυνση της τράπεζας ελπίζει πως το ποσοστό αυτό θα είναι κοντά στο 25%», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που «έχουν γνώση της κατάστασης». Στο +9,5% κινήθηκαν και οι μετοχές της Bank of America.

Παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα έχουν την κεφαλαιακή στήριξη που χρειάζονται έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσαν από κοινοί οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, γι΄ αυτό το λόγο, σε περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καταφέρει να βρει πόρους από ιδιωτικά κεφάλαια, θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται από κρατικές δαπάνες.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν θέσει ως στόχο να μην αφήσουν τις τράπεζες που είναι σημαντικές για το τραπεζικό σύστημα να μην αποτύχουν στο «τέστ» που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο θα δείξει τις αντοχές της κάθε τράπεζας. Αυτό το τεστ θα εκτιμήσει την κεφαλαιακή επάρκεια της κάθε τράπεζας, συγκρινόμενη με τις προοπτικές ανάκαμψης και ευημερίας. Κύριος σκοπός αυτού του τεστ είναι να καθησυχάσει την επενδυτική κοινότητα, η οποία εμφανίζεται ανήσυχη για την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

Πάντως ούτε η παροχή των πρώτων 15 δις. δολαρίων του πακέτου διάσωσης στάθηκε ικανό να τονώσει την αισιοδοξία των κεφαλαιαγορών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις Πολιτείες περίπου 15 δισ. δολάρια, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν. Το εν λόγω πρόγραμμα (Medicaid) αφορά κυρίως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τα κεφάλαια αυτά είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων, και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο Ομπαμα έδωσε την υπόσχεση για συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος της θητείας του. «Αν αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση χωρίς να αντιμετωπίσουμε παράλληλα τα ελλείμματα που βοήθησαν στην πρόκλησή της, ρισκάρουμε το να βυθιστούμε σε μία μελλοντική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την έναρξη της συνόδου του Λευκού Οίκου με θέμα τη «Δημοσιονομική Υπευθυνότητα».

Σε χαμηλό έξι ετών η Ευρώπη

Σε νέο χαμηλό έξι ετών διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές ανατρέποντας την προηγούμενη ανοδική τους πορεία, ύστερα από το ιδιαιτέρως αρνητικό γύρισμα των δεικτών στη Wall. Των απωλειών ηγήθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών ύστερα από την υποβάθμιση των Renault και Fiat από τον οίκο Moody΄s.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,99% στις 3.850,73 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,82% στις 2.727,87 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 1,95% στις 3.936,45 μονάδες.

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ ο Dow Jones Stoxx 600 βρέθηκε στο -0,9%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault (-11%) και Fiat (-5,6%) ύστερα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους σε επίπεδο κερδοσκοπικό ή «junk» από τη Moody΄s Investors Service. Ο οίκος μείωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, Renault, σε Ba1 από Βaa2, στο δεύτερο δηλαδή χαμηλότερο επίπεδο και την μακροπρόθεσμη βαθμολογία της Fiat σε Ba1 από Baa3. Στο -11% και η μετοχή της Valeo ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης σε «conviction sell» από «sell» για τη μετοχή της από τη Goldman Sachs.

Απώλειες της τάξεως του 12% κατέγραψε η Dexia, ενώ στο -9,1% βρέθηκε και η UBS.

Στο +9,8% βρέθηκε η Royal Bank of Scotland, η οποία εξετάζει τον διαχωρισμό της σε δύο εταιρείες, με σκοπό να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 1 εκατ. λίρες (1,46 δισ. δολάρια), περικόπτοντας, παράλληλα, περίπου 20.000 θέσεις εργασίας. Μέρος των πλάνων της RBS θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, όταν και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα του 2008, τα οποία και θα καταδείξουν ζημίες, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 28 δισ. λίρες. Ο CEO της τράπεζας, Stephen Hester, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 300 δισ. δολάρια λιρών από «ανεπιθύμητα και επικίνδυνα κεφάλαια.

Ο διαχωρισμός που σχεδιάζεται θα έχει τη μορφή «κακής τράπεζας» (bad bank) η οποία θα επιτρέπει στους επενδυτές να αποτιμήσουν καλύτερα την αξία της τράπεζας. Με αυτό το μέτρο, η τράπεζα θα αποσυρθεί από τουλάχιστον 60 χώρες. Τα κεφάλαια που θα κριθούν ως επικίνδυνα, θα μπουν στη διαδικασία πώλησης η οποία θα διαρκέσει από 3 έως πέντε χρόνια

Η αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από «hold» της Swiss Life Holding από τη Citigroup, οδήγησε τη μετοχή της σε κέρδη που ξεπέρασαν το 12%.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκε και η μετοχή της Vodafone. Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις στη Βρετανία, προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες και να προφυλάξει τα κέρδη της εν μέσω κρίσης.

Κέρδη της τάξεως του 3,2% κατέγραψε η Xstrata, ενώ στο +5% βρίσκεται και η Lonmin, στον απόηχο της ενίσχυσης που καταγράφουν τα μέταλλα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

REPORTER.GR

Βουτιά άνω του 4% για το αργό

Βουτιά άνω του 4% για το αργό

Με σημαντικές απώλειες άνω του 4% διαμορφώθηκε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς πιθανολογείται ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα σημειώσει μεγαλύτερη κάμψη από αυτή που έχει προβλέψει ο ΟΠΕΚ. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 4,07% στα 38,40 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατέγραψε απώλειες 2,88% στα 39,96 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας έχουν προχωρήσει σε μείωση των εκτιμήσεών τους για την πετρελαϊκή ζήτηση αυτό το μήνα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης. Οι 11 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ προχώρησαν σε μείωση της παραγωγής τους στα 25,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από τα 26,3 εκατ. προηγουμένως. Πάντως, το Ιράκ, η Βενεζουέλα και το Ιράν δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι προετοιμασμένοι να μειώσουν εκ νέου την παραγωγή στην επόμενη συνάντησή τους στις 15 Μαρτίου.

«Δεν πρόκειται να δούμε κάποιο παρατεταμένο ράλι στην τιμή του αργού, μέχρις ότου υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η οικονομία οδεύει σε ανάκαμψη», σημειώνουν οι αναλυτές.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Τα πρώτα 15 δισ. στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ΗΠΑ: Τα πρώτα 15 δισ. στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

(upd) Περίπου 15 δισ. δολάρια θα δώσει στις Πολιτείες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν. Το εν λόγω πρόγραμμα (Medicaid) αφορά κυρίως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τα κεφάλαια αυτά είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων, και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι επικεφαλής ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Earl Devaney, o οποίος θα ηγηθεί του συμβουλείου διαφάνειας και ευθύνης που θα εποπτεύει έαν τα σχέδια διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας βαίνουν ομαλά. Ο Devaney θα συνεργάζεται στενά για την εκπλήρωση του στόχου αυτού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ομπάμα: Δεσμεύεται να κόψει στο μισό το έλλειμμα μέχρι το 2012

Την υπόσχεση για συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος της θητείας του, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους που έχουν αναλάβει την κατάρτιση του προϋπολογισμού που πρόκειται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα. Ο Ομπάμα αυτή την εβδομάδας θα διευκρινίσει το πώς θα πραγματοποιήσει τα προγράμματα για τα οποία είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

«Βρισκόμασταν σε μια απίστευτη έκρηξη δαπανών, ξοδεύουμε χρήματα σε πολύ, πολύ ταχύ ρυθμό, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία μας», σημείωσε χθες το μέλος της Γερουσίας Mitch McConnell στο CNN.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έτος 2010, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ένας προάγγελος της πορείας του ελλείμματος.

«Αν αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση χωρίς να αντιμετωπίσουμε παράλληλα τα ελλείμματα που βοήθησαν στην πρόκλησή της, ρισκάρουμε το να βυθιστούμε σε μία μελλοντική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την έναρξη της συνόδου του Λευκού Οίκου με θέμα τη «Δημοσιονομική Υπευθυνότητα».


REPORTER.GR

ILO: 130.000 απολύσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα από 10/2008

ILO: 130.000 απολύσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα από 10/2008


Περισσότερες από 325.000 απολύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2007 σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των οποίων (περίπου 130.000 θέσεις εργασίας) έγιναν από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΙLO).

Πολυάριθμες απολύσεις ανακοινώθηκαν από τράπεζες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America και Citigroup οι οποίες ευθύνονται για το 35% των απολύσεων στον τομέα σε παγκόσμια κλίμακα. Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε 11.000 απολύσεις.

Σύμφωνα με τον ILO, περισσότερες θέσεις εργασίας αναμένεται να περικοπούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα όταν γίνει σαφής η έκταση της οικονομικής κρίσης.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα o ILO προτείνει πιθανούς τρόπους για έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνουν τις κυβερνητικές κινήσεις για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές και τα σχέδια ενίσχυσης. Επιπλέον, καλεί τα κράτη να στηρίξουν τα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, όπως τα επιδόματα ανεργίας, η επαγγελματική κατάρτιση και η υγειονομική κάλυψη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προτείνει, επίσης, αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιριών, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάταξης των μισθών των ανώτερων στελεχών και της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης.

NAFTEMPORIKI

ΚΟΤ: Μείωση 10% στις αφίξεις

ΚΟΤ: Μείωση 10% στις αφίξεις


Μείωση πέραν του 10% στις αφίξεις και απώλεια εσόδων €250 εκ. αναμένει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού το 2009, διαβλέποντας σημαντική συρρίκνωση των μεριδίων της Κύπρου στον περιφερειακό τουριστικό χάρτη, λόγω του έντονου ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες. Παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την τουριστική βιομηχανία, ο ΚΟΤ θεωρεί ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος των παχέων αγελάδων, λόγω της διεύρυνσης των επιλογών που έχει σήμερα ο τουρίστας και της απώλειας ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Πάνος Εγγλέζος, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα για το στρατηγικό σχέδιο του ΚΟΤ για το 2009, προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολη η νέα τουριστική περίοδος και ότι η Κύπρος θα δυσκολευτεί να βγει αλώβητη από τον πόλεμο που έχει κηρυχθεί στον τουριστικό τομέα, «κυρίως από τον αμείλικτο πόλεμο που έχουν κηρύξει οι γειτονικές χώρες και αφορά τις τιμές και τη διαφήμιση».

«Οι γειτονικές χώρες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι της Κύπρου στον τομέα του τουριστικού πακέτου», υπέδειξε ο κ. Εγγλέζος, «γιατί δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να παραχωρούν κρατικές χορηγίες ώστε να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν τους, επειδή έχουν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και επειδή διαθέτουν και πιο σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις». Συνεχίζοντας υπέδειξε ότι θα πρέπει η Κύπρος να προβάλλει τα δικά της πλεονεκτήματα όπως είναι η ασφάλεια, η φιλοξενία και η διάθεση και να πολεμήσει ώστε να πάρει το μερίδιο που της ανήκει από την πίτα του τουρισμού.

Στη δική της παρέμβαση στην ημερίδα, η γενική διευθύντρια του ΚΟΤ, Φοίβη Κατσούρη, σημείωσε πως πέρασε η εποχή των παχέων αγελάδων του τουρισμού για την Κύπρο. Η κ. Κατσούρη υπογράμμισε ότι «η δεκαετία του 1980 και 1990 όπου γέμιζαν τα αεροπλάνα και οι πληρότητες χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν από 5-10% πέρασε ανεπιστρεπτί».

Η αλλαγή σηματοδοτήθηκε όπως είπε από την εισαγωγή του διαδικτύου στην τουριστική βιομηχανία μέσω του οποίου έχουν διευρυνθεί οι τουριστικοί προορισμοί.

«Επίκεντρο της νέα στρατηγικής του ΚΟΤ θα πρέπει να είναι πλέον ο πελάτης. Οι ανάγκες, οι προσδοκίες των πελατών και κάτι παραπάνω», τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο τουρισμός από τη Βρετανία φθίνει και χαιρέτισε τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση για εξεύρεση νέων αγορών.

Εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα μέτρα που έλαβε για ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας έτσι ώστε να μειωθεί το τουριστικό πακέτο.

«Το ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι να μειωθούν οι τιμές ώστε να καταστεί η Κύπρος ως ένας ανταγωνιστικός προορισμός και να μπορέσει να βγει με καλές προσφορές ανάλογες με αυτές των γειτονικών χωρών, όπως είναι της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου της Μάλτα και άλλων χωρών».

«Ήδη τα μέτρα επιδρούν θετικά στις σχέσεις μας με τουριστικούς πράκτορες και αυτό διαφάνηκε από την τελευταία επίσκεψη του ΚΟΤ στην Γερμανία», είπε.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο ο διευθυντής Τουρισμού του ΚΟΤ, Μιχάλης Μεταξάς, αναλύοντας τις δράσεις του Οργανισμού ενόψει της κρίσης.

«Η μείωση στις τουριστικές αφίξεις τη νέα τουριστική περίοδο ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 10% με αντίστοιχη μείωση στα έσοδα πέραν των €250 εκ. χωρίς να συνυπολογίζονται οι ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου».

Ο κ. Μεταξάς συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι ο παράγοντας τιμή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο το 2009 στην επιλογή τουριστικού προορισμού για τους τουρίστες οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τελικά διακοπές εκτός της χώρας τους.

«Στον τομέα αυτό η Κύπρος υστερεί, λόγω του ψηλού λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων και λόγω της αεροπορικής σύνδεσης, διότι η Κύπρος βρίσκεται συγκριτικά με άλλες χώρες σε μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση», είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι το κόστος ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό πακέτο. «Το επιχείρημα της ποιότητας το οποίο προβαλλόταν ως αντιστάθμισμα της ψηλής τιμής του πακέτου έχασε έδαφος διότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος εμπλουτισμού και αναβάθμισης των υπηρεσιών έτσι όπως τις πρότεινε ο ΚΟΤ στο στρατηγικό του σχέδιο», ανέφερε.

Ο κ. Μεταξάς υποστήριξε ακόμη ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν οι τρεις πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου του ΚΟΤ, αυτοί δηλαδή του marketing, του τουριστικού προϊόντος και της διασφάλισης της ποιότητας υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών.

«Πρέπει να αναθεωρηθούν οι στόχοι και προτεραιότητες του σχεδίου το οποίο εκπονήθηκε την περίοδο του 1999-2000 όπου η μια αύξηση διαδεχόταν την άλλη και η υπεραισιοδοξία της εποχής εκείνης οδήγησα σε ανέφικτους στόχους», είπε ο κ. Μεταξάς, αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο 2003-2010, που προνοεί αύξηση των αφίξεων και των εσόδων.

Σήμερα, κατέληξε, οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί και να εδράζονται στη βάση της σημερινής αρνητικής κατάστασης για το μέλλον του τουρισμού.

STOCKWATCH.COM.CY

Marfin CLR: Ζημιές €5,1 εκ. το 2008

Marfin CLR: Ζημιές €5,1 εκ. το 2008



Ζημιές €5,1 εκ. κατέγραψε το 2008, η Marfin CLR έναντι κερδών €7,9 εκ. το 2007. Οι ζημιές οφείλονται εξ‘ ολοκλήρου στην επανεκτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και προέρχονται από την πτώση των τιμών των μετοχών κατά το 2008, τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ και ΧΑ το 2008 μειώθηκε κατά 77,2% και 65,5%, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι χρηματιστηριακοί όγκοι σε ΧΑΚ και ΧΑ κατά την ίδια περίοδο ήταν μειωμένοι κατά 61,7% και 35,6%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2007.

Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρείας κατά το 2008 σημείωσε ζημιές ύψους €7,9 εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους €3,4 εκ. το 2007. Σημειώνεται ότι από τη συνολική ζημιά των €7,9 εκ. ποσό ύψους €2,0 εκ. αφορά απομείωση της αξίας χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση.

Επιπρόσθετα, κατά το 2008 η εταιρεία έχει προβεί σε απομείωση μέρους της υπεραξίας (€400 χιλ.) που προέκυψε από την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κ.Ε.Π.Ε.Υ., Egnatia Financial Services (Cyprus) Limited τον Ιανουάριο του 2008.

Σε λειτουργικό επίπεδο, και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές, η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη ύψους €3,8 εκ. σε σχέση με €4,8 εκ. το 2007. Η μείωση στα λειτουργικά κέρδη οφείλεται κυρίως στην κατά 16,2% συρρίκνωση στα εισπρακτέα μερίσματα, στα μειωμένα κατά 3,4% εισοδήματα από την παροχή χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς επίσης και στην αύξηση κατά 36,6% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, η οποία προήλθε λόγω της εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κ.Ε.Π.Ε.Υ., Egnatia Financial Services (Cyprus) Limited. Το μερίδιο του Συγκροτήματος κατά το 2008 στο ΧΑΚ ανέρχεται σε 15,36% που το κατατάσσει πρώτο χρηματιστηριακό γραφείο.

Προοπτικές

Σύμφωνα με την εταιρεία, η κρίση που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 2 περίπου χρόνια, έχει αναδειχθεί στην χειρότερη που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 50 χρόνια. «Η οικονομική κρίση, που ταλανίζει κράτη, τους πολίτες τους και επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει παγκόσμια πτώση στις τιμές όλων σχεδόν των χρηματοοικονομικών αξιών καθώς και σημαντική μείωση των τιμών στον τομέα των ακινήτων, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές», αναφέρει η εταιρεία.

«Η έλλειψη ορατότητας εμποδίζει την πρόβλεψη για το βάθος και την κατεύθυνση της οικονομικής κρίσης. Οι επενδυτές, εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων, και ενόψει αρνητικών μηνυμάτων που καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους, αποφεύγουν να προβαίνουν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και νοιώσουν ότι μπορούν να προσμετρήσουν τον επενδυτικό κίνδυνο με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ταυτόχρονα όμως, αναμένεται ότι η κρίση θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες θα αναπτυχθεί ο νέος οικονομικός κύκλος», προστίθεται.

«Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, τα επόμενα χρόνια διαφαίνεται ότι θα υπάρξει μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της αναπόφευκτης αναγέννησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες, που αναμένεται ότι θα έχουν επίδραση και στον ευρύτερο γεωγραφικό μας χώρο, η Marfin CLR, με τις εμπειρίες των στελεχών της και το οικονομικό της υπόβαθρο, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει, προς όφελος των μετόχων της», καταλήγει.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
287.63 ( -3.08%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
831.47 ( -3.03%)

Όγκος: € 2,654,815

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1548.99 ( -3.26%)

FTSE®/Χ.Α. 20
772.93 ( -4.19%)

=====================

FTSE 100 INDEX 3,853.99 -35.07 -0.90%
CAC 40 INDEX 2,731.51 -19.04 -0.69%
DAX INDEX 3,945.00 -69.66 -1.74%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,114.78 -250.89 -3.41%
S&P 500 INDEX 743.33 -26.72 -3.47%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,387.72 -53.51 -3.71%

Ακραία η έκθεση της Citigroup για τα Βαλκάνια λένε οι Έλληνες τραπεζίτες

Ακραία η έκθεση της Citigroup για τα Βαλκάνια λένε οι Έλληνες τραπεζίτες

Σοκ προκαλεί η εκτίμηση της Citigroup ότι οι ζημίες από τα Βαλκάνια των 17 μεγαλύτερων τραπεζών θα ανέλθουν στα 60 δισ. ευρώ ενώ μόνο για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να φθάσουν στα 10,9 δισ. ευρώ επηρεάζοντας δραματικά τα ίδια κεφάλαια. Σε αυτό το ακραίο σενάριο είναι προφανές ότι οι βασικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατακρημνίζονται και τουλάχιστον θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου 12 με 15 δισ. ευρώ ώστε να καλύψουν τις ζημίες από τις επισφάλειες στην Α. Ευρώπη οι οποίες μπορεί να φθάσουν έως το 20% της συνολικής έκθεσης τους στα Βαλκάνια με βάση τα δάνεια. Με βάση το σενάριο της Citigroup το οποίο επιεικώς θεωρείται ακραίο οι Raiffeisen, UniCredit , KBC και Erste bank θα πρέπει να εμφανίζουν ζημίες 36 δις ευρώ από τα Βαλκάνια.

Πάντως οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ακραίο σενάριο και εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια πτώση κερδοφορίας το 2009 από τα Βαλκάνια κατά 60%έως και ζημίες σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά όχι μεγάλης κλίμακας. Το 2008 οι τράπεζες πέτυχαν κέρδη 1,15 δισ. ευρώ και για το 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 450 με 500 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της Citigroup

Δάνεια ύψους 500 δισ. ευρώ έχουν χορηγήσει σύμφωνα με τη Citigroup 17 δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες στη Ν.Α. Ευρώπη. Σύμφωνα με τον οίκο η τραπεζική κρίση δείχνει αύξηση στο 35% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζημιές λόγω των πιστώσεων 15-20% που μπορεί να μεταφραστεί σε ζημιά 60 δισ. ευρώ στις εν λόγω τράπεζες και να τις αναγκάσει σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Αυτό το σενάριο που επεξεργάζεται ο οίκος δείχνει πως μεταξύ των τραπεζών που είναι πιο ευαίσθητες είναι και κάποιες ελληνικές (Εθνική, Alpha και Eurobank). Μάλιστα ο οίκος ανησυχεί γιατί πέρα από την οικονομική επιβράδυνση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται κατά τη διάρκεια τραπεζικών κρίσεων τα τελευταία 25 χρόνια με το μέσο όρο να είναι στο 34%.

Ο οίκος σημειώνει τα συνολικά κεφάλαια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στη Ν.Α. Ευρώπη και επεξεργάζεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει ζημιά 20%. Η Εθνική έχει δάνεια στη Ν.Α. Ευρώπη 25,212 δισ. ευρώ και περιμένει ζημιά το 2009 4,121 δισ. ευρώ. Η Eurobank έχει δάνεια 18,66 δισ. ευρώ και περιμένει ζημιά 3,02 δισ., η Alpha Bank 13,32 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ζημιά 2,133 εκατ. και η Πειραιώς 9,72 δισ. ευρώ και περιμένει ζημιά 1,59 δισ. ευρώ. Συνολικά οι 17 τράπεζες που αναφέρει ο οίκος έχουν χορηγήσει 507,25 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 3,483 δισ. ευρώ.

REPORTER.GR

Βρετανία: Νέα ένεση κρατικών κεφαλαίων στη Northern Rock

Βρετανία: Νέα ένεση κρατικών κεφαλαίων στη Northern Rock


Το σχέδιο αποκατάστασης των δανειοδοτήσεων της Northern Rock εντάσσεται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση εντός της εβδομάδας με στόχο την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Εκατομμύρια λίρες σκοπεύει να διοχετεύσει η βρετανική κυβέρνηση στην κρατική τράπεζα Northern Rock με στόχο το «ξεπάγωμα» του δανεισμού και την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από την ύφεση, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Το σχέδιο αποκατάστασης των δανειοδοτήσεων της Northern Rock εντάσσεται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας με στόχο την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Υποχώρηση της τάξης του 20% έχει παρατηρηθεί στην αγορά κατοικίας της Βρετανίας το τελευταίο έτος, καθώς ο ενυπόθηκος δανεισμός «στέρεψε» εν όψει της διεθνούς πιστωτικής συρρίκνωσης που έχει οδηγήσει σειρά χωρών σε ύφεση.

«Η σειρά μέτρων που λαμβάνουμε πρέπει να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδομήσει το τραπεζικό σύστημα για το μέλλον», δήλωσε ο Ντάρλινγκ στο ραδιόφωνο του BBC. «Θέλω να διασφαλίσω ότι όταν μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που θα θελήσουν να αγοράσουν σπίτι», συμπλήρωσε.

Η διαφορά θα καλυφθεί από την τράπεζα με την ανάκτηση του δανεισμού από ξένες τράπεζες, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό. Η Northern Rock, ωστόσο, δεν θα επιστρέψει στις επιθετικές στρατηγικές δανεισμού που οδήγησαν την αξία μεγάλου μέρους των κατοικιών σε επίπεδα χαμηλότερα από το ύψος των δανείων που είχαν λάβει οι ιδιοκτήτες τους.

«Έχω ιδιαίτερες επιφυλάξεις για τα δάνεια που παρέχονται στο 100% της αξίας των κατοικιών. Είναι απαράδεκτο», επισήμανε ο Ντάρλινγκ. Τα ενυπόθηκα δάνεια θα χορηγούνται στην πλειονότητά τους έως το 90% της αξίας του ακινήτου, διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η Northern Rock θα αυξήσει τα στεγαστικά δάνεια έως το ποσό των 14 εκατ. λιρών εντός της ερχόμενης διετίας.

Παρά τα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων όλων των εποχών, οι τράπεζες έχουν βάλει φρένο στις δανειοδοτήσεις στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αποφύγουν την ανάληψη ανώφελων κινδύνων.

NAFTEMPORIKI

ΗΑΕ: «Χείρα βοηθείας» στο Ντουμπάι λόγω κρίσης

ΗΑΕ: «Χείρα βοηθείας» στο Ντουμπάι λόγω κρίσης



Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενέτεινε τις προσπάθειες στήριξης του Ντουμπάι, λόγω των αυξημένων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα του εμιράτου να αποπληρώσει το χρέος του εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών του Ντουμπάι σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η κεντρική τράπεζα εξαγόρασε το ήμισυ μιας έκδοσης πενταετών τίτλων, αξίας 20 δισ. δολαρίων, με ετήσιο επιτόκιο 4%.

Φιλοξενώντας το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το πιο ακριβό και πολυτελέστερο ξενοδοχείο και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα τεχνητών νήσων, το Ντουμπάι δανείστηκε 80 δισ. δολάρια προκειμένου να αναδειχθεί σε χρηματοοικονομικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Moody’s Investors Service είχε προειδοποιήσει πως το Ντουμπάι πιθανόν να χρειαστεί τη βοήθεια του Άμπου Ντάμπι για να αποπληρώσει το χρέος του. Σύμφωνα με τη Moody’s, το εμιράτο πιθανόν να αναγκαστεί να αναχρηματοδοτήσει φέτος δάνεια και ομόλογα 15 δισ. δολαρίων.

Το κόστος προστασίας του Ντουμπάι έναντι επισφαλειών υποχώρησε στις 800 μονάδες βάσης από περίπου 900 μονάδες βάσης που ήταν στις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mashreqbank PSC.

Ο Dubai Financial Market General Index ενισχυόταν νωρίτερα στο Ντουμπάι κατά 4,3% στις 1.597,42 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου, έχει καταγράψει πτώση 73%.

NAFTEMPORIKI

Πάνω από τα 40 δολ. η τιμή του αργού

Πάνω από τα 40 δολ. η τιμή του αργού



Πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι ενισχύεται σήμερα η τιμή του αργού, στον απόηχο των φημών περί αύξησης του μεριδίου της αμερικανικής κυβέρνησης στη Citigroup σε 25% με 40%.

Ωστόσο, οι επίμονες ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπό της στη ζήτηση ενέργειας εξακολουθούν να επηρεάζουν τις κινήσεις των επενδυτών, κρατώντας τις τιμές πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.

Στις 11:24 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ενισχυόταν κατά 36 σεντς, ή 0,9%, στα 40,39 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο έκλεισε με απώλειες 15 σεντς την Παρασκευή.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 42,42 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 53 σεντς, ή 1,3%.

«Μέχρι στιγμής, η τιμή του αργού φαίνεται να διατηρείται μέσα στο εύρος των 32-50 δολαρίων, το οποίο βλέπουμε να παραμένει για αρκετό διάστημα», αναφέρει η MF Global στο ημερήσιο σημείωμά της.


NAFTEMPORIKI

Vattenfall: Εξαγορά της Nuon έναντι 10,3 δισ. ευρώ

Vattenfall: Εξαγορά της Nuon έναντι 10,3 δισ. ευρώ



Στην εξαγορά του βραχίονα παραγωγής και διανομής της ολλανδικής εταιρείας κοινής ωφελείας Nuon, έναντι 10,3 δισ. ευρώ, συμφώνησε να προχωρήσει ο σουηδικός ενεργειακός όμιλος Vattenfall.

Στην εξαγορά του βραχίονα παραγωγής και διανομής της ολλανδικής εταιρείας κοινής ωφελείας Nuon, έναντι 10,3 δισ. ευρώ, συμφώνησε να προχωρήσει ο σουηδικός ενεργειακός όμιλος Vattenfall, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η κρατική εταιρεία της Σουηδίας αναμένεται να αποκτήσει αρχικά το 49%, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο, της Nuon. Θα ακολουθήσει μια σταδιακή μεταφορά μετοχών τα επόμενα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η Vattenfall, η προσφορά αποκλειστικά σε μετρητά για το σύνολο των μετοχών της ολλανδικής εταιρείας ανήλθε σε 8,5 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των μετοχών για την εταιρεία παραγωγής και διανομής της Nuon μετά τα μερίσματα του 2008, η αξία της συμφωνίας έφτασε τα 10,3 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Vattenfall έχασε τη «μάχη» για τη μονάδα παραγωγής και διανομής της ανταγωνίστριας της Nuon, Essent. Η τελευταία πέρασε στον έλεγχο της RWE, έναντι 8,2 δισ. ευρώ.


NAFTEMPORIKI

«Τεστ αντοχής» Ομπάμα στις τράπεζες

«Τεστ αντοχής» Ομπάμα στις τράπεζες


Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να βρεθούν εντός της εβδομάδας οι 20 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν είναι σε θέση να επιβιώσουν σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της International Herald Tribune το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζει αξιολογήσεις, τα λεγόμενα «τεστ πίεσης» (stress tests), προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την κατάσταση κορυφαίων τραπεζικών ομίλων, όπως η Citigroup και η Bank of America

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων ότι οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των ανησυχιών που επικρατούν στην αγορά για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης ορισμένων εξ αυτών.

Πράγματι, πολλοί οικονομολόγοι, αναλυτές της Γουόλ Στριτ και κορυφαία τραπεζικά στελέχη ισχυρίζονται ότι μερικές τράπεζες έχουν περάσει ήδη πρακτικά σε καθεστώς επισφάλειας.

Οι σκεπτικιστές εκτιμούν ότι παρότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναφέρει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων από επισφαλή δάνεια, τοξικά στοιχεία ενεργητικού αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξακολουθούν να βαραίνουν τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών, οι οποίες είναι πολύ βαριά «λαβωμένες» για να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα πιστώσεων.

Η συγκεκριμένη μερίδα αναλυτών είναι υπέρμαχη της άμεσης κρατικοποίησης μέρους των προβληματικών τραπεζών και θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμερίσει τους μετόχους και να αναλάβει τη διαχείριση ορισμένων ιδρυμάτων, τουλάχιστον προσωρινά, παρά να κωλυσιεργεί αφήνοντας την οικονομία να ακολουθεί καθοδική τροχιά.

Μέχρι σήμερα, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπάρακ Ομπάμα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι προτιμούν οι τράπεζες να μείνουν σε «ιδιωτικά χέρια» και ότι δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε κρατικοποιήσεις.

Δεδομένου, όμως, ότι οι αξιολογήσεις βασίζονται σε εφιαλτικά σενάρια, τα αποτελέσματα των «τεστ» ενδέχεται να ενδυναμώσουν την άποψη ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες αύξησης της κρατικής συμμετοχής με αποτέλεσμα την εξασθένηση ή ακόμη και τον αποκλεισμό των ιδιωτών από το μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω τραπεζών.

NAFTEMPORIKI

Vodafone: Σχέδια για εκατοντάδες απολύσεις στη Βρετανία

Vodafone: Σχέδια για εκατοντάδες απολύσεις στη Βρετανία


Σε περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη Βρετανία σχεδιάζει να προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Vodafone σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες και να θωρακίσει την κερδοφορία της εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δύο άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδιά της την Τρίτη. Οι απολύσεις αφορούν στη μονάδα της Vodafone στη Βρετανία, αποκάλυψαν οι ανωτέρω πηγές, χωρίς να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό των περικοπών.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας, Σάιμον Γκόρντον, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Βιττόριο Κολάο, πιέζει τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας να αυξήσουν την κερδοφορία από τις υφιστάμενες δραστηριότητες. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, συμφώνησε να συγχωνευθεί η μονάδα της Αυστραλίας με τη μονάδα της Hutchison Telecommunications στη χώρα.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Κολάο δήλωσε ότι η Vodafone σημειώνει πρόοδο στο σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών κατά ένα δισ. στερλίνες μέχρι το Μάρτιο του 2011. Τα μέτρα αυτά θα έχουν έναν αντίκτυπο στον αριθμό του προσωπικού, είχε προειδοποιήσει τότε.

Το περιθώριο κερδών EBITDA της μονάδας του ομίλου στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 23,2%, το εξάμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Vodafone, το αντίστοιχο περιθώριο ήταν στο 44% και στην Ιταλία στο 44,9%.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,376.16 -40.22 -0.54%
HANG SENG INDEX 13,175.10 475.93 3.75%
CSI 300 INDEX 2,410.48 66.16 2.82%

Κύπρος: 8η πιο ακριβή για διακοπές

Κύπρος: 8η πιο ακριβή για διακοπές



Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το κυπριακό τουριστικό προϊόν, καταδεικνύει έρευνα της Post Office, θυγατρικής εταιρείας των Βρετανικών Ταχυδρομείων. Στην έρευνα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Πολίτης, αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι ο 8ος πιο ακριβός τουριστικός προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες. Η έρευνα συγκρίνει οκτώ βασικά αγαθά/προϊόντα για διακοπές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος είναι πιο ακριβός τουριστικός προορισμός από πολλές χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Ταϊλάνδη αλλά και πολλές άλλες Οι ακριβότεροι τουριστικοί προορισμοί είναι τα νησιά Μπαρμπάντος, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Τζαμάικα (βλέπε πίνακα).

Αύξηση στο τουριστικό προϊόν

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2009 οι τιμές για διακοπές στο νησί ήταν πολύ πιο φθηνές από ότι στην Ισπανία αλλά τέσσερις μήνες μετά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 32%, κάνοντας την Κύπρο κατά 14% πιο ακριβή από ότι η Ισπανία. Όπως σημειώνεται, μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, ο συνδυασμός της υποτίμησης της στερλίνας και η αύξηση των τιμών σε καταλύματα της Κύπρου, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των προϊόντων κατά 78%

Στην έρευνα αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα υποστούν πολλές πιέσεις εξαιτίας της αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Κερδισμένη χώρα αναδεικνύεται η Τουρκία, καθώς καταγράφει άνοδο στις προκρατήσεις ενώ ωφελήματα προκύπτουν και για άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Εναλλακτικές επιλογές θα είναι χώρες όπου η στερλίνα είναι ακόμη σταθερή όπως η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Αφρική. Η Νέα Ζηλανδία αναδείχθηκε ο πιο δημοφιλής προορισμός και το Κέιπ Τάουν η δημοφιλέστερη πόλη για διακοπές. Ελκυστικός προορισμός, ψηφίσθηκε ακόμη και η Αυστραλία.

STOCKWATCH.COM.CY

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η SGCG

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η SGCG

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε η ιαπωνική εταιρεία χορήγησης δανείων SFCG, πυροδοτώντας μεγάλη πτώση στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω καταρρεύσεις επιχειρήσεων στη χώρα.

Η SFCG, οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, διαθέτει παθητικό ύψους 338 δισ. γιεν [JPY=X] (3,6 δισ. δολάρια). Η χρεοκοπία της συνιστά τη μεγαλύτερη που έχει ανακοινώσει εισηγμένη ιαπωνική εταιρεία τα τελευταία επτά χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία χρωστούσε στη Citigroup στις 31 Ιουλίου, ποσό ύψους 71 δισ. γιεν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της SFCG, Κενσίν Οχσίμα, η εξασφάλιση χρηματοδότησης κατέστη «σχεδόν αδύνατη» μετά την κατάρρευση της Urban Corp. τον περασμένο Αύγουστο.

Συνολικά 33 εισηγμένες εταιρείες της Ιαπωνίας κήρυξαν πτώχευση πέρυσι, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν τον δανεισμό ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση. Η χρεοκοπία της Urban ήταν η μεγαλύτερη του 2008.

NAFTEMPORIKI

RBS: Σχέδια για μείωση του κόστους κατά 1,4 δισ. δολ

RBS: Σχέδια για μείωση του κόστους κατά 1,4 δισ. δολ

Σχέδια για μείωση του κόστους, άνω του 1 δισ. λιρών Αγγλίας (1,44 δισ. δολ.) κάνει η Royal Bank of Scotland Group Plc, με τον περιορισμό του σκέλους επενδυτικής τραπεζικής, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Στέφεν Χέστερ, προσπαθεί να σώσει την τράπεζα, σύμφωνα με άνθρωποι που γνωρίζει καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H RBS θα χωριστεί σε δύο τμήματα μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς το σχέδιο είναι εμπιστευτικό.

Η μεγαλύτερη υπό κρατικό έλεγχο βρετανική τράπεζα εργάζεται επίσης για την τοποθέτηση περίπου 200 δισ. λιρών σε ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που σχεδιάστηκε για την προστασία των τραπεζών από δυνητικές ζημίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Τον περασμένο μήνα η RBS είπε ότι ενδέχεται να εμφανίσει ζηίες έως 28 δισ. λιρών Αγγλίας, τις μεγαλύτερες παρά ποτέ για βρετανική εταιρεία, όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2008 στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της RBS, Νιλ Μούρχαουζ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε επικοινωνία του Bloomberg. Εκπρόσωπος της βρετανικής Financial Investments Ltd., το σώμα που διαχειρίζεται τα μερίδια του κράτους στις τράπεζες, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Καθώς η τράπεζα σχεδιάζει να παραμείνει στα μεγάλα ανά τον κόσμο οικονομικά κέντρα, θα αποσυρθεί από κάποιες χώρες στην Ασία και θα διακόψει κάποιες γραμμές παραγωγής, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο.

Οι μετοχές της RBS υποχώρησαν πέρυσι 93% καθώς η τράπεζα εμφάνισε ζημίες ύψους 14,3 δισ. δολ. από τοξικά περιουσιακά στοιχεία. Ο δείκτης FTSE All-Shares Banks Index των πέντε μετοχών υποχώρησε την ίδια χρονική περίοδο 68%.

NAFTEMPORIKI

Τα σημεία check - in καταργεί η Ryanair

Τα σημεία check - in καταργεί η Ryanair


Το σύνολο των σημείων ελέγχου εισιτηρίων (check-in) καταργεί από το τέλος του 2009 η Ryanair, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος των πτήσεων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από τις αρχές του 2010 οι επιβάτες της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας θα πρέπει να «κάνουν» check – in μέσω διαδικτύου.

Όπως ανακοίνωσε η Ryanair, με τον τρόπο αυτό η μείωση του κόστους θα περάσει στους επιβάτες (μέσω χαμηλότερων φόρων), το 75% εκ των οποίων χρησιμοποιεί ήδη το ίντερνετ για τη διαδικασία του check – in.

CAPITAL.GR

Ευρωπαϊκό «χαλινάρι» στη λειτουργία των αγορών

Ευρωπαϊκό «χαλινάρι» στη λειτουργία των αγορών

Την ανάγκη δυναμικής και συντονισμένης δράσης για την αποφυγή μεγάλων χρηματοοικονομικών κρίσεων υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύνοδο του Βερολίνου, συμφωνώντας ότι όλες οι χρηματοοικονομικές αγορές, προϊόντα και παίκτες, περιλαμβανομένων των hedge funds, θα πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμιστικό πλαίσιο, γι' αυτό και οιαδήποτε μέτρα, που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να αποφευχθούν, όπως αναφέρεται σε συνοπτική ανακοίνωση της Γερμανίας, η οποία χρησιμοποιεί λεκτική ελαφρώς πιο δυναμική, εν συγκρίσει με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον.

Στόχος των ηγετών, των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών (από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λουξεμβούργο), που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, είναι να διαμορφώσουν μία ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τα μέτρα στήριξης οικονομιών, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον προστατευτισμό, εν όψει της πλήρους συνόδου του G20 μεταξύ κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στις 2 Απριλίου. «Ενα ξεκάθαρο μήνυμα και συγκεκριμένες ενέργειες είναι απαραίτητα για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στις αγορές και να βάλουμε τον κόσμο ξανά σε μονοπάτι που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπήρξε συναίνεση... ότι όλες οι χρηματοοικονομικές αγορές, προϊόντα και παίκτες - περιλαμβανομένων hedge funds και private equity funds που ενδεχομένως να συνιστούν συστηματικό κίνδυνο- θα πρέπει να υπόκεινται σε επαρκή εποπτεία ή επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο», επισημαίνεται στο συνοπτικό κείμενο της ανακοίνωσης. Οι ακάλυπτες πωλήσεις από hedge funds -πρακτική κατά την οποία οι επενδυτές πωλούν μετοχές που έχουν αγοράσει με δάνεια με την προσδοκία ότι οι τιμές τους θα υποχωρήσουν- ευθύνονται, σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς, για την επιδείνωση της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης.

Η κα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που φιλοξένησε τη συνάντηση, τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να βάζουν στην άκρη κεφάλαια σε ευνοϊκές περιόδους, έτσι ώστε να είναι καλύτερα εξοπλισμένες σε δύσκολους καιρούς στο μέλλον, ενώ παράλληλα ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις κατά των φορολογικών «παραδείσων». Κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, δεν εμφανίζονται και τόσο ένθερμες στην επιβολή ριζικά αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου, όμως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απάντησε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μία «χαλαρή συμφωνία ή φθηνές λύσεις».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, ότι ο προστατευτισμός δεν θα αποτελέσει μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της σημερινής επιβράδυνσης και αντ' αυτού δεσμεύθηκαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ , για μείωση δασμών.

Πολύ περισσότερο δεσμεύθηκαν ότι τα μέτρα που υιοθέτησαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης θα «περιορίσουν τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στον ελάχιστο δυνατό βαθμό», ενώ τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης του εποπτικού ρόλου του Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που συστήθηκε από τις χώρες του G7 μετά την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση της δεκαετίας του 1990.

Εν όψει της συνόδου του Λονδίνου στις 2 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν ακόμη τη χάραξη ενός παγκόσμιου καταστατικού χάρτη για σταθερή οικονομική δραστηριότητα, που «βασίζεται στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς και καταδικάζει τις υπερβολές και η οποία οδηγεί στην καθιέρωση μιας παγκόσμιας δομής διακυβέρνησης». Τέλος, ομόφωνα στήριξαν την ιδέα για διπλασιασμό των οικονομικών πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , έτσι ώστε να μπορεί να βοηθά τα μέλη του, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στην ατζέντα του Βερολίνου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και θέματα, όπως ισχυροποίηση διεθνών λογιστικών κανόνων και περιορισμός των αμοιβών ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων.

Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεδίωξαν να αποδραματοποιήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, λόγω των υψηλών επιτοκίων, με τα οποία υποχρεούνται να δανείζονται στις διεθνείς αγορές. Το θέμα απασχόλησε «περιθωριακά» την παράλληλη συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, με δεδομένο ότι το ζήτημα της αρωγής προς τις χώρες - μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κυρίως της μορφής που θα μπορούσε να λάβει αυτή η αρωγή θα εξεταστεί την επόμενη Κυριακή, 1η Μαρτίου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε η τσεχική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εντός της Ευρωζώνης, απέφυγε μία καθαρή απάντηση, αναφερόμενος στην ισχύ του ευρώ και στο γεγονός ότι, χωρίς το ευρώ [EUR=X] , τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα. Πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας ότι «άμεσα» καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας.

Σε ερώτημα ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία υποχρεούνται να δανείζονται, ο Γιούνκερ απάντησε πως «δεν βλέπει κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης».

«Οι χώρες - μέλη γνωρίζουν ότι είναι κατά πρώτο λόγο οι ίδιες υπεύθυνες να βρουν λύσεις για τον προϋπολογισμό και την οικονομία τους. Η αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου χρεοκοπίας είναι πρωταρχικά εθνική ευθύνη της κάθε χώρας αλλά, πέραν αυτού, η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα οι χώρες της Ευρωζώνης, ήταν πάντοτε σε θέση να αντιδρούν σε δύσκολες καταστάσεις...», είπε χαρακτηριστικά.

NAFTEMPORIKI

Κερδισμένο το κράτος developer

Κερδισμένο το κράτος developer


Περισσότερες οικίες από όσες ανέγειρε τα τελευταία 26 χρόνια θα πρέπει να κτίσει ή να αγοράσει προσεχώς ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για να ικανοποιήσει την αυξημένη ροή αιτήσεων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ημικρατικός «developer» είναι ο μόνος που φαίνεται να ευνοείται από τη γενική κρίση που υπάρχει στην οικονομία, καθώς η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην στέγαση χαμηλόμισθων οικογενειών, ενισχύει σημαντικά τις εργασίες του.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του ΚΟΑΓ, Στέλιος Μαρκίδης, μόνο τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες ο οργανισμός έλαβε 200 νέες αιτήσεις, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν στις 2300. Η αυξημένη ροή αιτήσεων, που έκτισε μόλις 1686 οικίες από το 1982 που δραστηριοποιήθηκε, αναγκάζει τον ΚΟΑΓ να βρει νέες τοποθεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, ο Οργανισμός αδυνατεί να βρει οικίες στη Λευκωσία και στη Λεμεσό από τις οποίες προέρχονται οι περισσότερες αιτήσεις. Μέχρι τον τελευταίο μήνα, εκκρεμούσαν γύρω στις 870 αιτήσεις στη Λευκωσία και Λεμεσό, γύρω στις 220 στην Πάφο, 120 στη Λάρνακα και 30 στην επαρχία Αμμοχώστου. Η μεγαλύτερη προσφορά οικιστικών μονάδων, όμως, εντοπίζεται στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου και όχι στη Λευκωσία και Λεμεσό.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε ο κ. Μαρκίδης, αποφασίστηκε να γίνει διασπορά των οικιών και σε κοινότητες κατά μήκος των αξόνων μεταξύ Λευκωσίας και Αστρομερίτη και μεταξύ Λευκωσίας και Λεμεσού, περιλαμβανομένων των κοινοτήτων Παλιομετόχου, Κοκκινοτριμιθιάς, Ακακίου, Αγία Βαρβάρας, Περιστερώνας, Δαλίου, και Νήσου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, ο ΚΟΑΓ προτίθεται να προσφέρει μέχρι 300 οικιστικές μονάδες το χρόνο παγκύπρια σε ιδιόκτητη γη. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, βρίσκονται υπό εκτέλεση 231 οικιστικές μονάδες από τις οποίες οι 177 θα παραδοθούν εντός του έτους και οι υπόλοιπες στις αρχές του 2010. Επίσης θα προκηρυχθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους προσφορές για την έναρξη νέων 276 οικιστικών μονάδων.

Επιπλέον ο ΚΟΑΓ έχει προκηρύξει προσφορές με τη μέθοδο της ολικής ανάθεσης και αναμένεται να συμφωνηθούν άλλες 57 οικιστικές μονάδες από έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία για αγορά ακόμη 150 οικιστικών μονάδων.

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι οι αγορές του ΚΟΑΓ θα απορροφήσουν μέρος της προσφοράς αδιάθετων ακινήτων, ο κ. Μαρκίδης σημειώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΚΟΑΓ στην ανεύρεση κατάλληλων οικιών. «Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει δυσκολία στο να εξεύρει οικιστικές μονάδες στα πλαίσια των οικονομικών μεγεθών των δικαιούχων», είπε. «Θα πρέπει και οι developers να απορροφήσουν μέρος της κρίσης περιορίζοντας τα κέρδη τους ή απορροφώντας κέρδη από τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

STOCKWATCH.COM.CY

Citi in talks over bigger U.S. stake - Report

Citi in talks over bigger U.S. stake - Report

Bank and regulators discuss plan for government to convert preferred shares, according to Wall Street Journal.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Citigroup Inc. is in discussions with regulators about a plan for the federal government to take a larger ownership stake in the bank, according to a report Sunday.

The Wall Street Journal, citing sources familiar with the matter, reported that the government would convert a large portion of its preferred Citigroup shares to common shares.

The government received the preferred shares in return for investing $45 billion in Citi as part of the $700 billion bailout of the financial system.

According to the Journal, the talks involve Citi executives and regulators at the Federal Reserve and Office of the Comptroller of the Currency. Officials in the Obama administration have not said whether they support the plan, the Journal reported.

Citigroup spokesman Michael Hanretta declined to comment on the Journal report. On Friday, the bank issued a statement saying that its capital base is "very strong" and capital reserves were among the highest in the industry at the end of the fourth quarter.

"We continue to focus and make progress on reducing the assets on our balance sheet, reducing expenses and streamlining our business for future profitable growth," Hanretta said.

The report is sure to stoke speculation about whether the Obama administration may have to nationalize large banks to stabilize the financial system.

The question of nationalization has weighed on the minds of investors in the two weeks since Treasury Secretary Tim Geithner announced a comprehensive stability plan that fell flat.

The issue came to a head on Friday when nationalization fears helped drag down shares of Citi (C, Fortune 500) and Bank of America (BAC, Fortune 500) as much as 36% at one point.

BofA recovered most of its losses to finish down just 3.6%. But Citi's stock closed with a 22% loss.

The Obama administration has said it wants to keep the banking system in private hands, which seems to suggest it isn't aiming to run the likes of Citi and BofA. But that leaves the door open to an "intervention" -- a takeover of a troubled bank for the purpose of breaking it up, bringing in new capital and finding new owners and management.

The term nationalization has been used to cover a range of very different outcomes. Most obviously, it refers to the outright takeover of troubled firms, such as when the Treasury Department put mortgage giants Fannie Mae (FNM, Fortune 500) and Freddie Mac (FRE, Fortune 500) into conservatorship.

But it has also been used by some people to cover sizable investments that give government officials considerable say in a firm's activities -- such as the loan guarantees extended in recent months to Citi and BofA.

CNN
Share |