Monday, February 23, 2009

Κύπρος: 8η πιο ακριβή για διακοπές

Κύπρος: 8η πιο ακριβή για διακοπές



Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το κυπριακό τουριστικό προϊόν, καταδεικνύει έρευνα της Post Office, θυγατρικής εταιρείας των Βρετανικών Ταχυδρομείων. Στην έρευνα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Πολίτης, αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι ο 8ος πιο ακριβός τουριστικός προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες. Η έρευνα συγκρίνει οκτώ βασικά αγαθά/προϊόντα για διακοπές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος είναι πιο ακριβός τουριστικός προορισμός από πολλές χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Ταϊλάνδη αλλά και πολλές άλλες Οι ακριβότεροι τουριστικοί προορισμοί είναι τα νησιά Μπαρμπάντος, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Τζαμάικα (βλέπε πίνακα).

Αύξηση στο τουριστικό προϊόν

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2009 οι τιμές για διακοπές στο νησί ήταν πολύ πιο φθηνές από ότι στην Ισπανία αλλά τέσσερις μήνες μετά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 32%, κάνοντας την Κύπρο κατά 14% πιο ακριβή από ότι η Ισπανία. Όπως σημειώνεται, μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, ο συνδυασμός της υποτίμησης της στερλίνας και η αύξηση των τιμών σε καταλύματα της Κύπρου, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των προϊόντων κατά 78%

Στην έρευνα αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα υποστούν πολλές πιέσεις εξαιτίας της αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Κερδισμένη χώρα αναδεικνύεται η Τουρκία, καθώς καταγράφει άνοδο στις προκρατήσεις ενώ ωφελήματα προκύπτουν και για άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Εναλλακτικές επιλογές θα είναι χώρες όπου η στερλίνα είναι ακόμη σταθερή όπως η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Αφρική. Η Νέα Ζηλανδία αναδείχθηκε ο πιο δημοφιλής προορισμός και το Κέιπ Τάουν η δημοφιλέστερη πόλη για διακοπές. Ελκυστικός προορισμός, ψηφίσθηκε ακόμη και η Αυστραλία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |