Friday, February 22, 2008

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008 (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)


ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ 36 (80%)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ 9 (20%)


Votes: 45
Poll closed

GLOBAL INDEXES


XAK

FTSE/CySE 20
1311.62 ( -1.87%)



ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3813.88 ( -1.94%)

Όγκος: € 5,585,267

---

FTSE 100 INDEX 5,888.50 -43.70 -0.74%
CAC 40 INDEX 4,824.55 -34.30 -0.71%
DAX INDEX 6,806.29 -98.56 -1.43%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,381.02 96.72 0.79%
S&P 500 INDEX 1,353.11 10.58 0.79%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,303.35 3.57 0.16%

Morgan Stanley: Ερχεται επενδυτικό τσουνάμι στις αγορές!


Morgan Stanley: Ερχεται επενδυτικό τσουνάμι στις αγορές!

Το ακριβό πετρέλαιο είναι σύμμαχος τον διεθνών μετοχών! Ο λόγος; H συσσώρευση των πετροδολαρίων αναμένεται να προκαλέσει ένα τσουνάμι επενδύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της με τίτλο «Α Petrodollar Tsunami Warning». Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα τσουνάμι που θα μας.. «χαλάσει»! Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οι οποίες έσπασαν το φράγμα των 100 δολάριων το βαρέλι, είναι βέβαιο πως να αυξήσουν τις διεθνείς ροές κεφαλαίων στα πετροδολάρια. Ετσι κι αλλιώς, οι υψηλές τιμές της ενέργειας οδηγούν σε μεταφορές από του εισαγωγείς πετρελαίου στους εξαγωγείς πετρελαίου.


Οπως υπολογίζει ο διεθνής οίκος, τα αποθεματικά πετρελαίου παγκοσμίως αγγίζουν σήμερα τα 121 τρις δολάρια σε αξία, δηλαδή ξεπερνούν το σύνολο της συνδυασμένης παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης των μετοχών και τον ομολόγων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 48 τρισ. από αυτά «ανήκουν» στις χώρες του Κόλπου (GCC), o υπόλοιπος OΠEK κατέχει 44 τρισ δολάρια και η χώρες εκτός ΟΠΕΚ ( Καναδάς Νορβηγία, Μεξικό και Ρωσία ) έχουν αποθεματικά πετρελαίου αξίας 12 τρις δολαρίων.

Με τους σημερινούς ρυθμούς παραγωγής πετρελαίου και εξαγωγών, και με την τιμή του μαύρου χρυσού γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλρι, υπολογίζεται πως οι χώρες του GCC, του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες εξαγωγείς πετρελαίου, κερδίζουν 2,1 τρις. δολάρια ετησίως. Με άλλα λόγια, οι ετήσιες ροές, δηλαδή τα receipts των εξαγωγών πετρελαίου, ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ετσι, ενώ το 10% αυτής της ρευστόητας αναμένεται να επενδυθεί σε έργα υποδομής και σε άλλες επενδύσεις, το υπόλοιπο δηλαδή γύρω στα 1,8 τρις δολάρια, θα τοποθετηθούν στις χρηματοοικονομικές αγορές. Oπως χαρακτηριστικά λέει η Morgan Stanley: Α tsunami is coming!

Μέχρι το 2013 το σύνολο των πετροδολαρίων θα αγγίξει τα 15 τρις δολάρια. Μέρος αυτών θα μεταφερθεί μέσω των sovereign wealth funds (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) καθώς και μέσω του ιδιωτικού τομεά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών όμως θα καταλήξει στα “χέρια” των διεθνών αγορών. Ο πλούτος του πετρελαίου θα οδηγήσει σε πλούτο των μετοχών. Οπως είναι φυσικό, η συσσώρευση των petrodollars, θα κρατήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλά και θα αποτελέσει τον απόλυτο σύμμαχο για εύρωστες αποδόσεις στις διεθνείς μετοχές.

REPORTER.GR

RWE: Πτώση 30% στα καθαρά κέρδη του 2007


RWE: Πτώση 30% στα καθαρά κέρδη του 2007

Μειωμένα κατά 30,1%, στα 2,66 δισ. ευρώ, ήταν τα καθαρά κέρδη της γερμανικής εταιρείας ενεργείας RWE το 2007, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Τα έσοδα μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 0,1% στα 42,5 δισ. ευρώ.

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,98 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 20,7%, λόγω των θετικών επιδόσεων των τμημάτων παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη φετινή χρονιά, η RWE αποκάλυψε πως αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας της, με στόχο να αυξηθεί κατά 5% με 10% ετησίως μέχρι το 2012.

Πρόσφατα, ίδρυσε εταιρεία στην Τουρκία, ενώ σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις της στην Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ακόμη, εξετάζει και το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στη Ρωσία.

NAFTEMPORIKI

British American Tobacco: Εξαγορά της τουρκικής Tekel αντί 1, 72 δισ. δολ.


British American Tobacco: Εξαγορά της τουρκικής Tekel αντί 1, 72 δισ. δολ.

Πλειοδότης στο διαγωνισμό για την απόκτηση της τουρκικής καπνοβιομηχανίας Tekel ανακηρύχθηκε η British American Tobacco καταθέτοντας προσφορά ύψους 1,72 δισ. δολαρίων.

Όπως δήλωσε ο Αχμέτ Ακτσού, ο οποίος προήδρευε της δημοπρασίας που διεξήχθη σήμερα στην Άγκυρα, η BAT επικράτησε έναντι των υπολοίπων υποψηφίων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Citigroup Venture Capital International, η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Cinven και η τουρκική Dogan Sirketler Grubu Holding.

Η πώληση της Tekel αποτελεί την τρίτη προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία προκειμένου να παραχωρήσει σε ιδιώτη τον έλεγχο της εταιρείας, βάσει συμφωνίας, αξίας 10 δισ. δολαρίων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , που έχει ως στόχο να περιορίσει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Η αξία της τουρκικής καπνοβιομηχανίας αποτιμήθηκε πέρυσι από την JPMorgan Chase & Co μεταξύ ενός δισ. δολαρίων και 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Tekel αποτελεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά στην οποία προχωρά η British American Tobacco, από τότε που η βρετανική εταιρεία απέκτησε την πρώην κρατική καπνοβιομηχανία της Ιταλίας το 2003.

NAFTEMPORIKI.GR

Στην Τουρκία για αποπληρωμή χρέους παρά το υψηλό επιτόκιο

Στην Τουρκία για αποπληρωμή χρέους παρά το υψηλό επιτόκιο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ τείνει να εξελιχθεί σε σημαντική αγορά για εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, μολονότι η πιστωτική κρίση επιβραδύνει τη δραστηριότητα χρηματοδοτούμενων εξαγορών σε άλλες περιοχές. Τo πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Τουρκίας και η διάθεση δευτερεύοντος ενεργητικού από εγχώριες επιχειρήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο.

Ηδη, ορισμένες από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο στην Τουρκία στο 15,25% σήμερα, καθιστά δύσκολες τις χρηματοοικονομικές συμφωνίες. Οι εταιρείες αυτές αναζητούν επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστό προκειμένου να τις βοηθήσουν στην αποπληρωμή του χρέους με το οποίο επιβαρύνονται για να επιτύχουν συμφωνίες. Μεταξύ των εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου που συμμετέχουν είναι η TPG Kohlberg Kravis Roberts & Co., Cinven Group και Blackstone Group.

Επίσης, οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της Citigroup και της BC Partners αγόρασαν την προηγούμενη εβδομάδα πλειοψηφικό μερίδιο στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Τουρκίας, της Migros Turk, από τη Koc Holding στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 3,25 δισ. δολαρίων. Ακόμη μία συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει το τελικό στάδιο δημοπρασίας για την πώληση της καπνοβιομηχανίας Tekel AS.

NAFTEMPORIKI.GR

Μάχη δισεκατομμυρίων για ξένους καταθέτες


Μάχη δισεκατομμυρίων για ξένους καταθέτες

Σε πόλεμο διαρκείας βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα international business units των κυπριακών τραπεζών για να κερδίσουν μερίδια στην πίτα των καταθέσεων €16 δισ. που έχουν μη κάτοικοι στο νησί. Οι προσοδοφόρες καταθέσεις προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και αποτελούν μήλο της έριδος μεταξύ των τραπεζών στη μάχη που δίνουν για αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτές οι καταθέσεις είναι άλλωστε και ο λόγος που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τράπεζες όπως η Eurobank.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου σε συνάλλαγμα αναρριχήθηκαν το 2007 στα €16,1 δισ. έναντι €10,3 δισ. το 2005, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 55,4%. Αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες και στα ΣΠΙ, τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους.

«Η αυξημένη εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλεται στο πολύ ελκυστικό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, στο ευρύ φάσμα συμφωνιών που έχει η Κύπρος με άλλες χώρες για αποφυγή διπλής φορολογίας - κάτι που ωθεί τους ξένους να χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν βάση των δραστηριοτήτων τους», τόνισε ο επικεφαλής του International Business Unit της Τρ. Κύπρου Λούης Ποχάνης.

«Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί το ψηλό επίπεδο επαγγελματισμού όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών από νομικούς, λογιστές και ελεγκτές της Κύπρου», υπογράμμισε ο κ. Ποχάνης. «Σαν Τράπεζα Κύπρου, πρώτοι εξειδικευτήκαμε στην παροχή στον τομέα των διεθνών τραπεζικών υπηρεσιών, δημιουργώντας τα εξειδικευμένα κέντρα IBUs που προσφέρουν υπηρεσίες μόνο για ξένους», πρόσθεσε.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν μια αυξητική τάση των καταθέσεων των ξένων, γεγονός που δείχνει ότι είμαστε ανταγωνιστικοί σαν Κύπρος και μπορούμε να προελκύσουμε ακόμη περισσότερες ξένες καταθέσεις», τόνισε ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Γιάννης Τελώνης.

Σύμφωνα με τους τραπεζικούς, την αυξημένη ροή ξένων καταθέσεων βοήθησε σημαντικά η ένταξη στην ΕΕ και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η εισδοχή στην ΟΝΕ.

Μερίδια αγοράς

Σε σχέση με τα μερίδια των τραπεζών στην πίτα των ξένων καταθέσεων, τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν ότι οι τρεις μεγάλες τράπεζες ηγούνται των καταθέσεων των ξένων σε συνάλλαγμα, ωστόσο παρατηρείται μείωση των μεριδίων αγοράς για τις Κύπρου και Ελληνική. Η Τρ. Κύπρου έχει το 46,2% των «ξένων» καταθέσεων σε συνάλλαγμα, η Marfin το 29%, η Ελληνική το 15,2% και η Alpha το 7,4%. Η Τράπεζα Κύπρου απώλεσε μερίδιο 2,3 ποσοστιαίων μονάδων και η Ελληνική Τράπεζα 1,3%, ενώ η Marfin κέρδισε μερίδιο 2%.

«Έντονο χαρακτηριστικό των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα είναι η εποχικότητα, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα μερίδια», δήλωσε ο κ. Τελώνης.

«Πέραν της εποχικότητας, υπάρχει και έντονο volatility μήνα με μήνα στις καταθέσεις ξένων, ενώ ειδικότερα για την Τρ. Κύπρου το 2005 υπήρξε ασυνήθιστα ψηλή ροή ξένων καταθέσεων», ανέφερε ο κ. Ποχάνης.

Οφέλη από την αύξηση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα είχαν και οι μικρότερες τράπεζες, όπως η Societe Generale που κέρδισε μερίδιο αγοράς 0,6%, η Universal (+0,2%), η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως (+0,2%) και η Εμπορική (+0,2%).

STOCKWATCH.COM.CY

Μπουμ στο λιανικό εμπόριο

Μπουμ στο λιανικό εμπόριο

Σημαντική άνοδο σημείωσε πέρσι η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο, συμβάλλοντας στη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 8,9% το 2007, μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας.


Το Δεκέμβριο του 2007, ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16,1%, διαφοροποιώντας την εικόνα επιβράδυνσης, που δόθηκε από τα στοιχεία, για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της υπηρεσίας, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου για το μήνα Νοέμβριο του 2007 αυξήθηκε κατά 13,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για άνοδο 11,9%.

Η άνοδος που παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά τις απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα και τη μετάβαση της Κύπρου στο ευρώ.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γεν. γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, με βάση τις πρώτες ενδείξεις στους πρώτους μήνες του 2008, σημειώθηκε αύξηση στην κίνηση της αγοράς που υπολογίζεται κοντά στο 6%. Η μείωση στις τιμές υπόδησης και ένδυσης, πρόσθεσε, λειτούργησε θετικά στη ψυχολογία του αγοραστικού κοινού.

Παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης χρονιάς κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί η αγοραστική δραστηριότητα λόγω του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου.

Την εκτίμηση ότι η αγορά θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Υπεραγορών. Ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Ανδρέας Χατζηαδάμου εξήγησε ότι η αγορά κινείται με αργούς ρυθμούς μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου λόγω των εκπτώσεων, ωστόσο αναμένεται τους μήνες που ακολουθούν να δοθεί νέα πνοή στο λιανικό εμπόριο με επίκεντρο την τουριστική περίοδο.

STOCKWATCH.COM.CY

Βρετανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνικοποίηση της Northern Rock


Βρετανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνικοποίηση της Northern Rock

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Πέμπτη το νόμο, ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για την εθνικοποίηση της πολύπαθης τράπεζας της χώρας Northern Rock, πέντε μήνες αφότου επλήγη σοβαρότατα από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο νέος αυτός τραπεζικός νόμος επιτρέπει τη μεταβίβαση όλων των μετοχών της Northern Rock στη βρετανική κυβέρνηση, ενώ προβλέπει και τη διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου προκειμένου να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ο πέμπτη μεγαλύτερη μονάδα χορήγησης στεγαστικών δανείων της χώρας «διεσώθη» τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω δανείων που της χορήγησε, συνολικού ύψους 25 δισ. στερλινών, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή των καταθέσεων.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπράουν, η συμβολή του κράτους στη «διάσωση» της Northern Rock κρίθηκε αναγκαία , καθώς η κατάρρευση της εταιρείας θα έθετε κινδύνους για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση Μπράουν, αν και αρχικά σχεδίαζε την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες, αποφάσισε το περασμένο σαββατοκύριακο την προσωρινή εθνικοποίησή της, απορρίπτοντας τις δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί.

NAFTEMPORIKI

Υποχωρεί το αργό λόγω των αυξημένων αποθεμάτων


Υποχωρεί το αργό λόγω των αυξημένων αποθεμάτων

Μικρές απώλειες καταγράφει η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων λόγω της ανησυχίας ότι η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.
Το συμβόλαιο του αργού για τον Απρίλιο υποχωρεί κατά 0,18% στα 98,05 δολάρια το βαρέλι ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 0,21% στα 96,09 δολάρια.

Στην πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» συμβάλλουν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού που ανακοινώθηκαν χθες και κατέδειξαν ενίσχυση στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού εμφανίζονται αυξημένα κατά 4,2 εκατ. βαρέλια για την περασμένη εβδομάδα αγγίζοντας τα 305,3 εκατ. βαρέλια και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση 3,2 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι τα αποθέματα αργού έχουν ενισχυθεί κατά 22,4 εκατ. βαρέλια, ή 7,9% κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Αύξηση καταγράφηκαν και στα αποθέματα βενζίνης, τα οποία βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί.

REPORTER.GR

Terra Firma, Suez: Προς υποβολή προσφοράς 1,5 δισ. στερλινών για την Biffa


Terra Firma, Suez: Προς υποβολή προσφοράς 1,5 δισ. στερλινών για την Biffa

Προσφορά ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να καταθέσουν οι Suez και Terra Firma για την απόκτηση της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Biffa, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Το ανωτέρω ποσό ξεπερνά την προσφορά των 350 πενών ανά μετοχή από ανταγωνιστική εταιρεία, την οποία έχει ήδη αποδεχθεί η Biffa, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Βάσει της πρότασης που αναμένεται να κατατεθεί, η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Terra Firma θα αναλάβει τις δραστηριότητες ταφής των απορριμμάτων, ενώ η γαλλική Suez, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία συγχώνευσης με την Gaz de France θα αναλάβει τις λειτουργίες διαχείρισης απορριμμάτων της Biffa.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών 3,6% το Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών 3,6% το Δεκέμβριο

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3,6% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μείωσή τους κατά 1% σε μηναία βάση και αύξηση κατά 8,4% σε ετήσια βάση.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τα στοιχεία για το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 2% σε μηνιαία βάση και 11,4% σε ετήσια βάση, έναντι 2,7% και 11,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Απρόσμενη άνοδος του δείκτη υπηρεσιών το Φεβρουάριο

Ευρωζώνη: Απρόσμενη άνοδος του δείκτη υπηρεσιών το Φεβρουάριο

Απρόσμενη ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών, στα οποία είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο, σημείωσε η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο.

Ο δείκτης του RBS/NTC για τις υπηρεσίες ανήλθε στις 52,3 μονάδες από τις 50,6 μονάδες του προηγούμενου μήνα και ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που τον έφεραν να αυξάνεται ελαφρώς στις 50,7 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τη βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε, όπως αναμενόταν, στις 52,3 μονάδες από τις 52,8 μονάδες του Ιανουαρίου, ενώ ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες από 51,8 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Το Λονδίνο παραμένει η ακριβότερη πόλη για ενοικίαση γραφείων


Το Λονδίνο παραμένει η ακριβότερη πόλη για ενοικίαση γραφείων

Το Λονδίνο παραμένει η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για ενοικίαση γραφείων, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield.

Το βαρόμετρο αυτό συγκρίνει το κόστος ενοικίασης επαγγελματικής στέγης σε 203 πόλεις από 58 χώρες.

Στο σύνολο των πόλεων που αναφέρονται στην έρευνα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 14% το 2007 έναντι 10% το 2006.

Έναντι 2.277 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως στην ακριβότερη συνοικία του Λονδίνου, η βρετανική πρωτεύουσα παραμένει η ακριβότερη πόλη για ενοικίαση γραφείου. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 1.745 ευρώ, το Τόκιο καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 1.536 ευρώ, ενώ το Παρίσι είναι στην 6η θέση με 1.035 ευρώ.

Η Βομβάη και η Μόσχα βρίσκονται στην 4η θέση και 5η θέση του καταλόγου, λόγω της μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφουν. Η Σιγκαπούρη κέρδισε το 2007 10 θέσεις και καταλαμβάνει την έβδομη θέση, ενώ η Νέα Υόρκη με 733 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως έχασε μια θέση και δεν βρέθηκε το 2007 στη 10η θέση.

Δυο νέες πόλεις εντάχθηκαν το 2007 στον κατάλογο αυτό: το Κίεβο (Ουκρανία) που βρίσκεται στην 16η θέση και η Πόλη Χο Τσι Μινχ (Βιετνάμ) στην 17η θέση για το 2007.

Το 2007 ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ταχείς ρυθμούς αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων σε πολλές μεγάλες πόλεις μετά το 2001. Η μεγαλύτερη ζήτηση γραφείων προέρχεται από το χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την έρευνα.

TYPOS.COM.CY

Zwirn to Shut Largest Hedge Funds After Clients Pull $2 Billion

Zwirn to Shut Largest Hedge Funds After Clients Pull $2 Billion

Feb. 22 (Bloomberg) -- D.B. Zwirn & Co., the New York-based investment firm that was hobbled by disclosures of improper accounting, will liquidate its two largest hedge funds after clients asked to withdraw more than $2 billion.

The firm will shut the domestic and offshore versions of the Special Opportunities Fund after its 2006 financial audit was delayed, leading to ``a large number of investor redemptions,'' according to a letter sent yesterday to clients. The funds have about $4 billion in assets, 80 percent of the firm's total.

The company, started by Daniel Zwirn in October 2001, expects to tell investors in March how it will return their money, according to the letter, a copy of which was obtained by Bloomberg News. It may take as many as four years to wind down the funds, whose holdings include hard-to-sell private-equity investments and derivatives based on the underlying value of debt securities.

The hedge-fund manager told investors in early 2007 that an internal investigation had found improper financial transfers and accounting of expenses. Its independent auditor, PricewaterhouseCoopers LLP, took until December to sign off on its books, according to a copy of a Dec. 3 audit obtained by Bloomberg News.

By that time, clients had asked to withdraw $482 million, according to the audit.

D.B. Zwirn was ``the unfortunate victim of misconduct by certain former employees,'' according to an e-mailed statement from spokesman Shawn Pattison. Accounting issues were ``thoroughly investigated'' and current managers of the firm were ``found to be above reproach,'' the statement said, without naming the former employees.

Internal Investigation

The firm plans to continue managing about $1 billion in assets outside of the funds it's closing, according to the letter.

D.B. Zwirn's former finance chief stepped down in October 2006, the month the firm started the investigation into accounting practices including its calculation of client fees and transfers among funds, according to a March 2007 letter to investors. The internal investigation prompted a probe by the U.S. Securities and Exchange Commission.

That inquiry was continuing when the PricewaterhouseCoopers audit was completed, according to the December report.

The Special Opportunities funds gained 15.6 percent in 2006, according to the December audit. That compared with the 12.9 percent average return of hedge funds globally, according to Chicago-based Hedge Fund Research Inc.

Trader Dismissed

D.B. Zwirn drew attention in 2006 after it fired a trader previously terminated by Citigroup Inc. for inflating profits by $20 million to boost his bonus. The trader, David Becker, pleaded guilty in September 2006 to one count of conspiracy to falsify bank records and to commit wire fraud while he oversaw commodities trading at the New York-based bank, which ended his employment in March 2004.

Daniel Zwirn previously was a managing director and senior investment manager overseeing special opportunities for Highbridge Capital Management LLC, the $29 billion hedge-fund affiliate of New York-based JPMorgan Chase & Co. Zwirn continued as a senior investment adviser to Highbridge after the firm contributed money to the founding of his company.

Hedge funds are private, largely unregulated pools of capital whose managers can buy or sell any assets and participate substantially in profits from money invested.

BLOOMBERG

Στα 21,5 εκατ. η προσφορά της ΕΧΑΕ για το χρηματιστήριο της Σλοβενίας

Στα 21,5 εκατ. η προσφορά της ΕΧΑΕ για το χρηματιστήριο της Σλοβενίας

Προσφορά 21,5 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΧΑΕ για την διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Χρηματιστηρίου της Λουμπλιάνας (Σλοβενία), σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Dnevnik. Το χρηματιστήριο της Αθήνας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πέρασε στην επόμενη φάση μαζί με το Deutsche Boerse, το Warsaw Stock Exchange και Wiener Borse. To σκανδιναβικό χρηματιστήριο OMX έμεινε εκτός διεκδίκησης όπως και ο συνασπισμός των επτά σλοβένικων εταιρειών. Το OMX είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2006 προσφορά αξίας 4,2 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου της Λουμπλιάνας.

REPORTER.GR

Ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια οι επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών

Ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια οι επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών

Η επένδυση των Ελλήνων εφοπλιστών σε έργα νέων ναυπηγήσεων άγγιξε σχεδόν τα 32 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2007.
H ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ αύξηση-ρεκόρ στις παραγγελίες νέων ναυπηγήσεων από τους Ελληνες πλοιοκτήτες, που βασίζεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Απω Ανατολή και στην ακόρεστη ζήτηση ενέργειας από Κίνα και Ινδία, στρέφουν ήδη τα μάτια της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, για την 21η διοργάνωση της έκθεσης Ποσειδώνια, που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στο κόσμο.

Mε τις επενδύσεις του 2007 για την ανανέωση του ελληνόκτητου στόλου να ξεπερνούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό διπλάσιο από εκείνο που επενδύθηκε αντίστοιχα την προηγούμενη χρονιά, και με σχεδόν διψήφια ποσοστά ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που φιλοξενεί το μισό σχεδόν πληθυσμό του κόσμου, η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, οι προμηθευτές εξοπλισμού, οι λοιποί κάθετοι κλάδοι και ο τομέας μεταπώλησης πλοίων, συντονίζονται για τα φετινά Ποσειδώνια, που εκτιμάται ότι θα είναι τα μεγαλύτερα στην 40ετή ιστορία τους.

Οι επενδύσεις

Η επένδυση των Ελλήνων εφοπλιστών σε έργα νέων ναυπηγήσεων άγγιξε σχεδόν τα 32 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2007, ενώ ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 16,94 δισ. δολαρίων δαπανήθηκε στον τομέα της μεταπώλησης πλοίων. Σε ό,τι αφορά στο στόλο, αυτή η επένδυση του 2007 αντιστοιχεί σε παραγγελίες νέων ναυπηγήσεων για 556 πλοία. Οι παραγγελίες για φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου ανήλθαν σε 371 πλοία, συνολικού τονάζ 36,6 εκατομμυρίων dwt, έναντι 74 πλοίων συνολικού τονάζ 6,4 εκατομμυρίων, που πραγματοποιήθηκαν το 2006.

«Συγκριτικά, το 2006, οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών για νέες ναυπηγήσεις κυμάνθηκαν στα 25 δισ. δολάρια, ποσό που επισκιάστηκε από τα ιστορικά επίπεδα της περσινής χρονιάς του 2007, γεγονός που αναμένεται να εκτοξεύσει την ισχύ της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας σε νέα ύψη», είπε η κα Μιχαήλ.

Ο στόλος ελληνικών συμφερόντων έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% από το 1994, σε μια περίοδο 14 ετών, που η μέση ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας ανερχόταν σε μετριοπαθή ποσοστά της τάξης του 9%. Σήμερα, οι ελληνική κοινότητα ελέγχει 4.200 πλοία, εν πλω ή επί παραγγελία, συνολικού τονάζ 250 εκατομμυρίων dwt περίπου, ενώ οι τρέχουσες παραγγελίες τους ξεπερνούν τα 850 πλοία, με συνολικό τονάζ 67 εκατομμυρίων dwt.

Επίσης, το δυνητικό άνοιγμα των μεγαλύτερων λιμανιών της Ελλάδας σε ξένους επενδυτές έχει κεντρίσει επίσης το ενδιαφέρον των μεγάλων κινεζικών και αραβικών κεφαλαίων, τα οποία ανταγωνίζονται για μερίδιο και διοικητική πρόσβαση στον επικερδή κόμβο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, που κατέχει στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα

Επίσης, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα μας, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2007, ανήλθε σε 16,939 δισ. ευρώ, έναντι 14,324 δισ. ευρώ του αντίστοιχου δωδεκαμήνου 2006, σημειώνοντας ετήσια αύξηση που υπερβαίνει το 18%. Ειδικότερα, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2007, το εισρεύσαν ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε σε 1,551 δισ. ευρώ, έναντι 1,113 δισ. ευρώ του αντιστοίχου μηνός Δεκεμβρίου 2006.

Συναρπαστική περίοδος

«Παρά την ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι συνολικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως ευνοούν μια ακόμα πιο δυνατή ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ η ανταπόκριση στα Ποσειδώνια 2008 αντικατοπτρίζει αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως την πιο συναρπαστική περίοδο των τελευταίων ετών για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα», είπε η κα Νανά Μιχαήλ, διευθύνουσα σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια, τα οποία θα διεξαχθούν από 2-6 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ελληνικού.

Η κα Μιχαήλ δήλωσε ότι φέτος στα Ποσειδώνια θα συμμετέχει αριθμός-ρεκόρ επισκεπτών, που θα ξεπερνά τις 16.000, ενώ οι συμμετοχές των εκθετών θα ξεπεράσουν τις 1.600 της διοργάνωσης του 2006. «Η μεγαλύτερη ζήτηση οδήγησε στην αύξηση του εκθεσιακού χώρου κατά 1.000 τ.μ., ο οποίος και ανέρχεται πλέον συνολικά στα 27.500 τ.μ., γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο χώρο στην ιστορία των Ποσειδωνίων, καθώς και οι παραδοσιακοί εκθέτες έχουν κλείσει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για την παρουσία τους και ένας σημαντικός αριθμός νέων εκθετών κάνει φέτος το ντεμπούτο του στη διοργάνωση».

Τα «Ποσειδώνια 2008» τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιώς, του Δήμου Ελληνικού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ενώσεως Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, της Ενώσεως Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

NAFTEMPORIKI

Bρετανία: Αμυδρός ο κίνδυνος ύφεσης παρά τη ραγδαία επιβράδυνση

Bρετανία: Αμυδρός ο κίνδυνος ύφεσης παρά τη ραγδαία επιβράδυνση

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ οικονομία μπορεί να είναι σε τροχιά για μια πιο ραγδαία επιβράδυνση τουλάχιστον για μια δεκαετία, όμως ο κίνδυνος ενδεχόμενης ύφεσης είναι ελάχιστος, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Σέντανς.

Στο περιθώριο ομιλίας του σε επιχειρηματίες στο Εξετερ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ο κ. Σέντανς ανέφερε πως ένα πάγωμα της ανάπτυξης θα βοηθήσει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη σχετικά με την ανάγκη μιας επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.

Όπως σημείωσε, «σύμφωνα με την κρίση μου, μια σαφής κατάσταση ύφεσης -κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα πέφτει χρόνο με το χρόνο- αποτελεί αμυδρό κίνδυνο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προς το παρόν», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να αναμένουμε να δούμε μια σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης και παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο αυτή θα επεκταθεί».

Ο Σέντανς «γεράκι» της εννιαμελούς επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Τέλος ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι η επιβράδυνση θα επηρεάσει μερικούς τομείς της οικονομίας περισσότερο από άλλους με τους τομείς ακινήτων και κατανάλωσης να είναι περισσότερο ευάλωτοι.

NAFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,500.46 -187.82 -1.37%
HANG SENG INDEX 23,305.04 -317.96 -1.35%
CSI 300 INDEX 4,702.24 -173.79 -3.56%
Share |