Friday, February 22, 2008

Μπουμ στο λιανικό εμπόριο

Μπουμ στο λιανικό εμπόριο

Σημαντική άνοδο σημείωσε πέρσι η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο, συμβάλλοντας στη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 8,9% το 2007, μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας.


Το Δεκέμβριο του 2007, ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16,1%, διαφοροποιώντας την εικόνα επιβράδυνσης, που δόθηκε από τα στοιχεία, για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της υπηρεσίας, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου για το μήνα Νοέμβριο του 2007 αυξήθηκε κατά 13,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για άνοδο 11,9%.

Η άνοδος που παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά τις απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα και τη μετάβαση της Κύπρου στο ευρώ.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γεν. γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, με βάση τις πρώτες ενδείξεις στους πρώτους μήνες του 2008, σημειώθηκε αύξηση στην κίνηση της αγοράς που υπολογίζεται κοντά στο 6%. Η μείωση στις τιμές υπόδησης και ένδυσης, πρόσθεσε, λειτούργησε θετικά στη ψυχολογία του αγοραστικού κοινού.

Παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης χρονιάς κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί η αγοραστική δραστηριότητα λόγω του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου.

Την εκτίμηση ότι η αγορά θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Υπεραγορών. Ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Ανδρέας Χατζηαδάμου εξήγησε ότι η αγορά κινείται με αργούς ρυθμούς μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου λόγω των εκπτώσεων, ωστόσο αναμένεται τους μήνες που ακολουθούν να δοθεί νέα πνοή στο λιανικό εμπόριο με επίκεντρο την τουριστική περίοδο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |