Friday, February 22, 2008

Bρετανία: Αμυδρός ο κίνδυνος ύφεσης παρά τη ραγδαία επιβράδυνση

Bρετανία: Αμυδρός ο κίνδυνος ύφεσης παρά τη ραγδαία επιβράδυνση

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ οικονομία μπορεί να είναι σε τροχιά για μια πιο ραγδαία επιβράδυνση τουλάχιστον για μια δεκαετία, όμως ο κίνδυνος ενδεχόμενης ύφεσης είναι ελάχιστος, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Σέντανς.

Στο περιθώριο ομιλίας του σε επιχειρηματίες στο Εξετερ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ο κ. Σέντανς ανέφερε πως ένα πάγωμα της ανάπτυξης θα βοηθήσει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη σχετικά με την ανάγκη μιας επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.

Όπως σημείωσε, «σύμφωνα με την κρίση μου, μια σαφής κατάσταση ύφεσης -κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα πέφτει χρόνο με το χρόνο- αποτελεί αμυδρό κίνδυνο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προς το παρόν», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να αναμένουμε να δούμε μια σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης και παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο αυτή θα επεκταθεί».

Ο Σέντανς «γεράκι» της εννιαμελούς επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Τέλος ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι η επιβράδυνση θα επηρεάσει μερικούς τομείς της οικονομίας περισσότερο από άλλους με τους τομείς ακινήτων και κατανάλωσης να είναι περισσότερο ευάλωτοι.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |