Friday, February 22, 2008

Morgan Stanley: Ερχεται επενδυτικό τσουνάμι στις αγορές!


Morgan Stanley: Ερχεται επενδυτικό τσουνάμι στις αγορές!

Το ακριβό πετρέλαιο είναι σύμμαχος τον διεθνών μετοχών! Ο λόγος; H συσσώρευση των πετροδολαρίων αναμένεται να προκαλέσει ένα τσουνάμι επενδύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της με τίτλο «Α Petrodollar Tsunami Warning». Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα τσουνάμι που θα μας.. «χαλάσει»! Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οι οποίες έσπασαν το φράγμα των 100 δολάριων το βαρέλι, είναι βέβαιο πως να αυξήσουν τις διεθνείς ροές κεφαλαίων στα πετροδολάρια. Ετσι κι αλλιώς, οι υψηλές τιμές της ενέργειας οδηγούν σε μεταφορές από του εισαγωγείς πετρελαίου στους εξαγωγείς πετρελαίου.


Οπως υπολογίζει ο διεθνής οίκος, τα αποθεματικά πετρελαίου παγκοσμίως αγγίζουν σήμερα τα 121 τρις δολάρια σε αξία, δηλαδή ξεπερνούν το σύνολο της συνδυασμένης παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης των μετοχών και τον ομολόγων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 48 τρισ. από αυτά «ανήκουν» στις χώρες του Κόλπου (GCC), o υπόλοιπος OΠEK κατέχει 44 τρισ δολάρια και η χώρες εκτός ΟΠΕΚ ( Καναδάς Νορβηγία, Μεξικό και Ρωσία ) έχουν αποθεματικά πετρελαίου αξίας 12 τρις δολαρίων.

Με τους σημερινούς ρυθμούς παραγωγής πετρελαίου και εξαγωγών, και με την τιμή του μαύρου χρυσού γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλρι, υπολογίζεται πως οι χώρες του GCC, του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες εξαγωγείς πετρελαίου, κερδίζουν 2,1 τρις. δολάρια ετησίως. Με άλλα λόγια, οι ετήσιες ροές, δηλαδή τα receipts των εξαγωγών πετρελαίου, ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ετσι, ενώ το 10% αυτής της ρευστόητας αναμένεται να επενδυθεί σε έργα υποδομής και σε άλλες επενδύσεις, το υπόλοιπο δηλαδή γύρω στα 1,8 τρις δολάρια, θα τοποθετηθούν στις χρηματοοικονομικές αγορές. Oπως χαρακτηριστικά λέει η Morgan Stanley: Α tsunami is coming!

Μέχρι το 2013 το σύνολο των πετροδολαρίων θα αγγίξει τα 15 τρις δολάρια. Μέρος αυτών θα μεταφερθεί μέσω των sovereign wealth funds (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) καθώς και μέσω του ιδιωτικού τομεά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών όμως θα καταλήξει στα “χέρια” των διεθνών αγορών. Ο πλούτος του πετρελαίου θα οδηγήσει σε πλούτο των μετοχών. Οπως είναι φυσικό, η συσσώρευση των petrodollars, θα κρατήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλά και θα αποτελέσει τον απόλυτο σύμμαχο για εύρωστες αποδόσεις στις διεθνείς μετοχές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |