Friday, February 22, 2008

Μάχη δισεκατομμυρίων για ξένους καταθέτες


Μάχη δισεκατομμυρίων για ξένους καταθέτες

Σε πόλεμο διαρκείας βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα international business units των κυπριακών τραπεζών για να κερδίσουν μερίδια στην πίτα των καταθέσεων €16 δισ. που έχουν μη κάτοικοι στο νησί. Οι προσοδοφόρες καταθέσεις προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και αποτελούν μήλο της έριδος μεταξύ των τραπεζών στη μάχη που δίνουν για αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτές οι καταθέσεις είναι άλλωστε και ο λόγος που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τράπεζες όπως η Eurobank.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου σε συνάλλαγμα αναρριχήθηκαν το 2007 στα €16,1 δισ. έναντι €10,3 δισ. το 2005, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 55,4%. Αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες και στα ΣΠΙ, τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους.

«Η αυξημένη εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλεται στο πολύ ελκυστικό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, στο ευρύ φάσμα συμφωνιών που έχει η Κύπρος με άλλες χώρες για αποφυγή διπλής φορολογίας - κάτι που ωθεί τους ξένους να χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν βάση των δραστηριοτήτων τους», τόνισε ο επικεφαλής του International Business Unit της Τρ. Κύπρου Λούης Ποχάνης.

«Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί το ψηλό επίπεδο επαγγελματισμού όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών από νομικούς, λογιστές και ελεγκτές της Κύπρου», υπογράμμισε ο κ. Ποχάνης. «Σαν Τράπεζα Κύπρου, πρώτοι εξειδικευτήκαμε στην παροχή στον τομέα των διεθνών τραπεζικών υπηρεσιών, δημιουργώντας τα εξειδικευμένα κέντρα IBUs που προσφέρουν υπηρεσίες μόνο για ξένους», πρόσθεσε.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν μια αυξητική τάση των καταθέσεων των ξένων, γεγονός που δείχνει ότι είμαστε ανταγωνιστικοί σαν Κύπρος και μπορούμε να προελκύσουμε ακόμη περισσότερες ξένες καταθέσεις», τόνισε ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Γιάννης Τελώνης.

Σύμφωνα με τους τραπεζικούς, την αυξημένη ροή ξένων καταθέσεων βοήθησε σημαντικά η ένταξη στην ΕΕ και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η εισδοχή στην ΟΝΕ.

Μερίδια αγοράς

Σε σχέση με τα μερίδια των τραπεζών στην πίτα των ξένων καταθέσεων, τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν ότι οι τρεις μεγάλες τράπεζες ηγούνται των καταθέσεων των ξένων σε συνάλλαγμα, ωστόσο παρατηρείται μείωση των μεριδίων αγοράς για τις Κύπρου και Ελληνική. Η Τρ. Κύπρου έχει το 46,2% των «ξένων» καταθέσεων σε συνάλλαγμα, η Marfin το 29%, η Ελληνική το 15,2% και η Alpha το 7,4%. Η Τράπεζα Κύπρου απώλεσε μερίδιο 2,3 ποσοστιαίων μονάδων και η Ελληνική Τράπεζα 1,3%, ενώ η Marfin κέρδισε μερίδιο 2%.

«Έντονο χαρακτηριστικό των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα είναι η εποχικότητα, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα μερίδια», δήλωσε ο κ. Τελώνης.

«Πέραν της εποχικότητας, υπάρχει και έντονο volatility μήνα με μήνα στις καταθέσεις ξένων, ενώ ειδικότερα για την Τρ. Κύπρου το 2005 υπήρξε ασυνήθιστα ψηλή ροή ξένων καταθέσεων», ανέφερε ο κ. Ποχάνης.

Οφέλη από την αύξηση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα είχαν και οι μικρότερες τράπεζες, όπως η Societe Generale που κέρδισε μερίδιο αγοράς 0,6%, η Universal (+0,2%), η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως (+0,2%) και η Εμπορική (+0,2%).

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |