Friday, February 22, 2008

Βρετανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνικοποίηση της Northern Rock


Βρετανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνικοποίηση της Northern Rock

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Πέμπτη το νόμο, ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για την εθνικοποίηση της πολύπαθης τράπεζας της χώρας Northern Rock, πέντε μήνες αφότου επλήγη σοβαρότατα από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο νέος αυτός τραπεζικός νόμος επιτρέπει τη μεταβίβαση όλων των μετοχών της Northern Rock στη βρετανική κυβέρνηση, ενώ προβλέπει και τη διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου προκειμένου να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ο πέμπτη μεγαλύτερη μονάδα χορήγησης στεγαστικών δανείων της χώρας «διεσώθη» τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω δανείων που της χορήγησε, συνολικού ύψους 25 δισ. στερλινών, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή των καταθέσεων.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπράουν, η συμβολή του κράτους στη «διάσωση» της Northern Rock κρίθηκε αναγκαία , καθώς η κατάρρευση της εταιρείας θα έθετε κινδύνους για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση Μπράουν, αν και αρχικά σχεδίαζε την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες, αποφάσισε το περασμένο σαββατοκύριακο την προσωρινή εθνικοποίησή της, απορρίπτοντας τις δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |