Friday, February 22, 2008

British American Tobacco: Εξαγορά της τουρκικής Tekel αντί 1, 72 δισ. δολ.


British American Tobacco: Εξαγορά της τουρκικής Tekel αντί 1, 72 δισ. δολ.

Πλειοδότης στο διαγωνισμό για την απόκτηση της τουρκικής καπνοβιομηχανίας Tekel ανακηρύχθηκε η British American Tobacco καταθέτοντας προσφορά ύψους 1,72 δισ. δολαρίων.

Όπως δήλωσε ο Αχμέτ Ακτσού, ο οποίος προήδρευε της δημοπρασίας που διεξήχθη σήμερα στην Άγκυρα, η BAT επικράτησε έναντι των υπολοίπων υποψηφίων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Citigroup Venture Capital International, η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Cinven και η τουρκική Dogan Sirketler Grubu Holding.

Η πώληση της Tekel αποτελεί την τρίτη προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία προκειμένου να παραχωρήσει σε ιδιώτη τον έλεγχο της εταιρείας, βάσει συμφωνίας, αξίας 10 δισ. δολαρίων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , που έχει ως στόχο να περιορίσει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Η αξία της τουρκικής καπνοβιομηχανίας αποτιμήθηκε πέρυσι από την JPMorgan Chase & Co μεταξύ ενός δισ. δολαρίων και 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Tekel αποτελεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά στην οποία προχωρά η British American Tobacco, από τότε που η βρετανική εταιρεία απέκτησε την πρώην κρατική καπνοβιομηχανία της Ιταλίας το 2003.

NAFTEMPORIKI.GR

No comments:

Share |