Wednesday, July 14, 2010

ΗΠΑ: Επενδύσεις 280 δισ. δολ. από τα πακέτα στήριξης


ΗΠΑ: Επενδύσεις 280 δισ. δολ. από τα πακέτα στήριξης

Επενδύσεις ύψους 280 δισ. δολαρίων από ιδιωτικούς φορείς και τοπικές κυβερνήσεις αναμένει ο Λευκός Οίκος ως απόρροια των προγραμμάτων στήριξης.

Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου εκτιμά, σε έκθεσή του, πως τα προγράμματα στήριξης ύψους 862 δισ. δολαρίων που προώθησε πέρυσι η κυβέρνηση Ομπάμα έχουν δημιουργήσει ή σώσει μεταξύ 2,5 – 3,6 εκατ. δολ. θέσεις εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν την κριτική τους έναντι των προγραμμάτων, τονίζοντας πως η ανεργία παραμένει κοντά στο 10%.

Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται πως τα πακέτα έχουν ανεβάσει το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,7 – 3,2% το δεύτερο τρίμηνο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πιο αργούς ρυθμούς ανάκαμψης 'βλέπει' η Fed


ΗΠΑ: Πιο αργούς ρυθμούς ανάκαμψης 'βλέπει' η Fed

Ο ρυθμός της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερος απ'ότι αναμενόταν, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη νέας παρέμβασης ενίσχυσης της οικονομίας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις 22-23 Ιουνίου, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά που δημοσιοποίησε σήμερα η Νομισματικη Επιτροπή της Fed, FMOC. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 3% και 3,5% το 2010, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου για 3,2%- 3,7%.

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να εξετάσουν τα επιπλέον μέτρα στήριξης που ''ενδεχομένως θα χρειαστούν'' αν το outlook καταγράψει σημαντική επιδείνωση. Πάντως, εν γένει δεν ανησυχούν για τέτοια στροφή της οικονομίας, αν και ορισμένοι διαβλέπουν κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ουδείς των 17 αξιωματούχων της Federal Reserve αναμένει διπλή ύφεση.

Πιο δυσοίωνες είναι πάντως οι προβλέψεις για τη μείωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις της Fed κάνουν λόγο για ποσοστό 9,5% το 2010, από 9,2-9,5%, ενώ για το 2011 οι εκτιμήσεις είναι στο 8,3 - 8,7% , από 8,1 - 8,5% προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται, πως στη σύνοδο του Ιουνίου, η Fed διατήρησε ακόμη μία φορά στο ναδίρ τα επιτόκια, ως κίνητρο στην δανειοδότηση και την οικονομική δραστηριότητα.

source: reporter.gr

Με απώλειες αλλά πάνω από τα 1.200 δολ έκλεισε ο χρυσός


Με απώλειες αλλά πάνω από τα 1.200 δολ έκλεισε ο χρυσός

Με απώλειες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας έκλεισε η τιμή του χρυσού. Ωστόσο, κατάφερε να παραμείνει, αν και οριακά, πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έχασε 0,5% ή 6,5 δολ. στα 1.207 δολάρια ανά ουγγιά.

Παράλληλα, το ασήμι κράτησε τα κέρδη του, με τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου να κλείνουν οριακά ανοδικά κατά 0,03%, ήτοι 18 σεντς, στα 18,29 δολ. η ουγγιά.

source: reporter.gr

Στο κόκκινο έκλεισε το αργό λόγω Fed


Στο κόκκινο έκλεισε το αργό λόγω Fed

Με απώλειες της τελευταίας στιγμής έκλεισε σήμερα το αργό, λόγω της δημοσιοποίησης των πρακτικών της σύσκεψης του Ιουνίου της Federal Reserve.


Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου για το αργό έχασαν 14 σεντς ή 0,1% στα 77,04 δολάρια το βαρέλι.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3 - 3,5% το 2010, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 3,2 - 3,7%.

source: reporter.gr

Εξάμηνη διορία για μέτρα


Εξάμηνη διορία για μέτρα

Προθεσμία μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2011 στην Κύπρο για παρουσίαση διορθωτικών μέτρων μείωσης του ελλείμματος έδωσε το ECOFIN, θέτοντας την κυπριακή οικονομία σε επιτήρηση

Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται από χθες η Κύπρος μετά την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των 27, γνωστό ως ECOFIN , η οποία αφορά επίσης και τις Φιλανδία, Βουλγαρία και Δανία. Το συμβούλιο, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ενεργοποίησε τη διαδικασία στη βάση σχετικού άρθρου της συνθήκης, ενώ διατύπωσε συστάσεις και χρονοδιαγράμματα συρρίκνωσης του ελλείμματος που έχει υπερβεί την τιμή αναφοράς, η οποία καθορίζεται στο 3% του ΑΕΠ από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και για τα τέσσερα κράτη μέλη που τέθηκαν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το συμβούλιο καθόρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 13η Ιανουαρίου του 2011 προκειμένου να παρουσιάσουν διορθωτικά μέτρα στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου, το 2009 διαπιστώθηκε πραγματική υπέρβαση του ορίου του 3% στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, ενώ στη Δανία και στη Φινλανδία αναμένεται σχετική υπέρβαση κατά το 2010. Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, οι χώρες σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ανέρχονται πλέον σε 24, από τις συνολικά 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών.

Αρνητική ανάπτυξη
Σε ό,τι μας αφορά, το έγγραφο του συμβουλίου αναφέρει ότι η σημαντική μείωση της εσωτερικής ζήτησης και η δυσμενής διεθνής οικονομική συγκυρία είχαν ως αποτέλεσμα την αρνητική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Τονίζεται δε ότι οι εξαιρετικές αυτές περιστάσεις δικαιολογούν μια διόρθωση της κατάστασης σε μεσοπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι κυπριακές αρχές τον Απρίλιο, το έλλειμμα το 2009 ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ. Το συμβούλιο καλεί την Κύπρο να το περιορίσει μέχρι το τέλος του 2010 κάτω από το 6,0% και στη συνέχεια να το μειώνει 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως, που ισοδυναμεί με εξυγίανση 260 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου (πέραν των φετινών εξοικονομήσεων), ώστε το 2012, το αργότερο, να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ανάσα για διόρθωση
Ειδικότερα για την Κύπρο και τη Δανία, το συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων συνδέεται με την παγκόσμια κρίση και για το λόγο αυτό παρέχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για τη διόρθωση του ελλείμματος. Στη βάση αυτής της λογικής, το συμβούλιο σημειώνει ότι, για τις Βουλγαρία και Φιλανδία, δεν συντρέχουν λόγοι απόκλισης από την καθορισμένη διορία διόρθωσης του ελλείμματος. Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε το συμβούλιο, η Βουλγαρία και η Φινλανδία πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2011, η Κύπρος μέχρι το 2012 και η Δανία μέχρι το 2013.

Αντιδράσεις στην Κύπρο
Οι διαδικασίες που κίνησε χθες η ΕΕ σε βάρος και της Κύπρου στάθηκαν αφορμή για νέα κριτική σε βάρος της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης από κόμματα.Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απόφαση αποδεικνύει πως «η φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης δεν μας έσωσε από την επιτήρηση, τουναντίον, φαίνεται ότι απαιτείται νοικοκύρεμα, μείωση των σπαταλών και μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία, για να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση και από την επιτήρηση». Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως η απαίτηση της ΕΕ για περισσότερα μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να πει πώς θα μειωθεί το έλλειμμα και «ποιο είναι το σχέδιο Β΄, αφού το σχέδιο Α΄ απορρίφθηκε». Απάντηση στον κ. Παπαδόπουλο έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β΄, αλλά προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί για μείωση των λειτουργικών δαπανών και διάλογος για νέα μέτρα. Ο ίδιος είπε, ακόμα, πως η χθεσινή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ενώ οι απαιτήσεις της ΕΕ για επίσπευσης της μείωσης του ελλείμματος ήταν γνωστές εδώ και μερικές εβδομάδες. Από πλευράς του, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε να υπάρξει σύσκεψη των κομμάτων υπό τον Δημήτρη Χριστόφια για την οικονομία, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για ατολμία, αλλά και για «ανύπαρκτη έως μηδαμινή» συνεργασία με τα κόμματα. Ο εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ, Θεόδωρος Ευθυμίου, καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη διαδικασία που ξεκίνησε σε βάρος της Κύπρου, επειδή, όπως είπε, «μετέτρεψε μέσα σε δύο χρόνια την πλεονασματική κυπριακή οικονομία σε ελλειμματική».



--------------------------------------------------------------------------------

Στη μείωση των κρατικών δαπανών και του κρατικού μισθολογίου θα εστιάσει η Κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της ΕΕ για επίσπευση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά την ίδια ώρα θα επιδιώξει και συναίνεση με τα κόμματα με στόχο να ενισχύσει και τα έσοδά της. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από το συμβούλιο ECOFIN. Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, την ανάγκη τα βάρη της κρίσης να τα επωμιστούν όλοι από κοινού και, κυρίως, οι έχοντες και κατέχοντες, καθορίζοντας έτσι και το πλαίσιο των νέων επαφών με τα κόμματα. Πιθανά μέτρα για αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά και για περαιτέρω μείωση των δαπανών ενδεχομένως να συζητηθούν και σήμερα στο Προεδρικό, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους τους πρώην υπουργούς Οικονομικών σε σύσκεψη για την οικονομία. Πάντως, κληθείς χθες ο κ. Σταυράκης να αναφέρει στο πού θα βρει η Κυβέρνηση τα επιπρόσθετα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί γρηγορότερα, σημείωσε πως, μετά την απόρριψη των φορολογικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, η Κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέσω διαλόγου να βρει συναινετικές λύσεις προκειμένου να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους. Αναφερόμενος στην ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, είπε πως αυτή πηγάζει και από την απόφαση του ECOFIN για κυρώσεις σε κράτη μέλη με μεγάλα ελλείμματα. Σε σχέση με τις αποφάσεις του ECOFIN, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε για τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνοντας πως 91 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπουν σε αυτή τη δοκιμασία, μεταξύ αυτών 6 ελληνικές και 2 κυπριακές, για να σημειώσει πως «εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι οι κυπριακές τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες από αυτά τα τεστ».

source: politis-news.com

ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% στα επιχειρηματικά αποθέματα Μαΐου


ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% στα επιχειρηματικά αποθέματα Μαΐου

Νέα αύξηση κατέγραψαν τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ το Μάιο, μικρότερη ωστόσο των εκτιμήσεων, πυροδοτώντας ανησυχίες πως οι καταναλωτές ξοδεύουν πιο συντηρητικά εν μέσω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,356 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η αύξηση ήταν ελαφρώς μικρότερη έναντι της πρόβλεψης των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires για αύξηση 0,2%.goods rose 0.3%.

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 5,058 εκατ. βαρέλια στα 353,096 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για μικρότερη πτώση της τάξης των 1,2 εκατ. βαρελιών.

Στον αντίποδα, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια στα 221,036 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή.

Τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν άνοδο κατά 2,943 εκατ. βαρέλια στα 162,64 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,8 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 90,5% από 89,8% την προηγούμενη εβδομάδα.

source: capital.gr

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η συμμαχία American Airlines-British Airways-Iberia


Κομισιόν: Εγκρίθηκε η συμμαχία American Airlines-British Airways-Iberia

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)—Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού ενέκρινε σήμερα την επιχειρηματική συμμαχία μεταξύ των American Airlines, British Airways PLC και της ισπανικής Iberia Lineas Aereas de Espana SA γεγονός που θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα των υπερατλαντικών πτήσεων.

Η συμφωνία μεταξύ των αεροπορικών τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράζονται τα έσοδα, να συνδυάζουν το σχεδιασμό πτήσεων και marketing και να συνεργάζονται στην τιμολόγηση. Η έγκριση της Ε.Ε. συνεπάγεται ότι δεν εμπίπτουν πλέον στους συνήθεις αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς που απαγορεύουν τη συμπαιγνία μεταξύ εταιρειών σε τιμές και αγορές έτσι ώστε να ωφελούνται οι καταναλωτές από τις χαμηλότερες τιμές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, δήλωσε ότι η απόφαση θα διασφαλίσει ότι τα σχεδόν 2,5 εκατ. επιβατών που χρησιμοποιούν τη γραμμή Λονδίνο-Νέα Υόρκη και άλλα δρομολόγια της συμμαχίας θα επωφελούνται κάθε χρόνο από το δικαίωμα επιλογής και τις ανταγωνιστικές τιμές.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές


ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές

Πτωτικά κινήθηκαν, για δεύτερο συνεχή μήνα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας μεγαλύτερη μείωση της αναμενόμενης, ως ένδειξη επιβράδυνσης της καταναλωτικής δαπάνης σε μια οικονομία που πλήττεται από την υψηλή ανεργία.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 0,5% σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πτώση 0,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση έρχεται κατόπιν αναθεώρησης των στοιχείων του Μαΐου που εμφανίζουν πτώση 1,1% των πωλήσεων από 1,2% αρχικά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του μεγέθους του Ιουνίου συνδέεται κυρίως με την συρρίκνωση της ζήτησης για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση 1,3% των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Μείωση 1,3% των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο


Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω του ενός έτους κατέγραψαν τον Ιούνιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 1,3% από το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 2009 που οι τιμές υποχωρούν για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 0,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 4,5% τον Ιούνιο από 8,7% το Μάιο.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο αντίκτυπος από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση συνεχίζει να πιέζει τις τιμές στις ΗΠΑ.

source: capital.gr

Nokia Siemens: Συζητά την εξαγορά μονάδας δικτύων της Motorola


Nokia Siemens: Συζητά την εξαγορά μονάδας δικτύων της Motorola

Σε συζητήσεις για εξαγορά του βραχίονα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Motorola Inc., βρίσκεται η Nokia Siemens Networks, σύμφωνα με δηλώσεις προσώπων προσκείμενων στην υπόθεση.

Οι δύο εταιρείες συζητούν τους όρους της εξαγοράς, ενώ η αξία της συμφωνίας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,1 και 1,3 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ ελλοχεύει ακόμα ο κίνδυνος κατάρρευσης των συζητήσεων, σημείωσαν τα προσκείμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Motorola αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.

Η εν λόγω μονάδα της Motorola κατασκευάζει κυρίως εξοπλισμό παλαιότερης γενιάς για δίκτυα τηλεπικοινωνιών, η εξαγορά, ωστόσο, θα έδινε πρόσβαση στη Nokia Siemens να προσφέρει τα νεότερα είδη της στους πελάτες καθώς αναβαθμίζονται.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Συνεχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο


Ευρωζώνη: Συνεχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η βιομηχανική παραγωγή στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ ενισχύθηκε το Μάιο, ωστόσο με μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τετάρτη από την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 0,9% από τον Απρίλιο και κατά 9,4% σε σχέση με το Μάιο του 2009.

Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν εκτιμήσει αύξηση της τάξης του 1,3% σε μηνιαία βάση και του 11,3% σε ετήσια.

Παράλληλα, η Eurostat, αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Απριλίου, τα οποία τελικώς διαμορφώθηκαν σε αύξηση 0,9% σε μηνιαίο επίπεδο και 9,6% σε ετήσιο. Η Eurostat είχε αρχικά εκτιμήσει ότι η βιομηχανική παραγωγή είχε ενισχυθεί κατά 0,8% και 9,5% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Στις 27 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή παρουσίασε άνοδο 1% και 8,7% μηνιαίως και ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Στο 4,5% η ανεργία τον Ιούνιο


Μ. Βρετανία: Στο 4,5% η ανεργία τον Ιούνιο


Οι δύο βασικοί δείκτες μέτρησης της ανεργίας στη Μ. Βρετανία υποχώρησαν το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ η απασχόληση σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μέτρησης των επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, κατά 20.800 σε χαμηλό 15 μηνών στα 1,460 εκατ., διαμορφώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 4,5%. Το ποσοστό είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το Μάιο τα επιδόματα μειώθηκαν κατά 31.100 και η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,6% το Μάιο.

Το μέγεθος της πτώσης ήταν περίπου ανάλογο των εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίες έκαναν λόγο για πτώση 21.000 και ανεργία στο 4,6%.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Στο 1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ανάλογα των εκτιμήσεων τον Ιούνιο, εξαιτίας των ασθενών κερδών στις τιμές ενέργειας, υποδηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μεγάλα περιθώρια να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για αρκετό καιρό, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης περιορίστηκε στο 1,4% τον Ιούνιο από 1,6% το Μάιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή διατηρήθηκαν αμετάβλητες τον Ιούνιο μετά την αύξηση κατά 0,1% το Μάιο.

Τα τελικά στοιχεία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό και επίσης ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών ενέργειας υποχώρησε στο 6,2% τον Ιούνιο από 9,2% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όλες τους εμφάνισαν πτώση του πληθωρισμού τον Ιούνιο μετά την αύξηση ή σταθεροποίησή του τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο δομικός ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, αυξήθηκε 0,9% τον Ιούνιο από 0,8% στους προηγούμενους δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.


source: capital.gr

Παραμένουν σε ύφεση οι κατασκευές


Παραμένουν σε ύφεση οι κατασκευές



Παραμένουν σε ύφεση οι κατασκευές το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τόνωση του κλάδου από κυβερνητικά έργα.

Τα νέα στοιχεία από τις πωλήσεις τσιμέντου δείχνουν πως ο κλάδος συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και ετοιμάζονται για νέες απολύσεις.

Όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο του 2010 διοχετεύθηκαν στην κυπριακή αγορά 130,9 χιλ. τόνοι τσιμέντου έναντι 137,4 χιλ. τον Ιούνιο του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 4,7%.

Όσον αφορά τις πωλήσεις εξαμήνου παρουσιάζονται μειωμένες κατά 11,1% στις 670,2 χιλ. τόνους από 754,1 χιλ. το εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατασκευής Έτοιμου Σκυροδέματος, Νεοκλή Κυριάκου, «δυστυχώς τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν χειροτερεύουν και θα είναι αναπόφευκτες οι νέες απολύσεις στον κλάδο».

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

source: stockwatch.com.cy

EΕ: Υπάρχουν τράπεζες που θα χρειαστούν βοήθεια


EΕ: Υπάρχουν τράπεζες που θα χρειαστούν βοήθεια


Οι 27 υπουργοί οικονομίας της ΕΕ αποφάσισαν να δημοσιεύσουν μια περίληψη των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως των τραπεζών στις 23 Ιουλίου και μέσα στον Αύγουστο η κάθε χώρα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των τεστ.

Τόσο ο επίτροπος Ολι Ρεν όσο και ο νέos προεδρεύων του Ecofin, βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιτιέ Ρέιντερς, απέφυγαν να διευκρινίσουν εάν όλες οι λεπτομέρειες θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «όλοι οι υπουργοί δεσμεύθηκαν στην διαφάνεια των τεστ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Γερμανία επέμενε στην επιλεκτική δημοσιοποίηση. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο επίτροπος Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες τράπεζες ίσως παρουσίασαν «ευαισθησίες» στα στρες τεστ και χρειαστούν βοήθεια.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει άμεσα, σε περίπτωση που μια τράπεζα ζητήσει βοήθεια. Πρώτα βέβαια η εν λόγω τράπεζα θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εκ των έσω, με τους μετόχους της. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορεί να ζητήσει κρατική βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση ή εγγυήσεις», δήλωσε ο Ο.Ρεν.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης «η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει και να αποφασίσει σε διάστημα ημερών.»


--- Τον Σεπτέμβρη τα δύσκολα

Οι ευρωπαίοι υπουργοί της ΕΕ πέρασαν διαδικαστικά τα ακανθώδη θέματα για την οικονομική διακυβέρνηση, την χρηματοπιστωτική εποπτεία και της αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επικύρωσαν τυπικά τα συμπεράσματα της χθεσινής συνεδρίασης της ομάδας κρούσης που δεν περιείχαν τίποτα καινούργιο και όρισαν την 7η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκτακτης συνεδρίασης των συμβουλίων γιουρογκρουπ και εκοφιν ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Μέχρι τότε η Βελγική προεδρία, μαζί με την Κομισιόν και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρουν φόρμουλα συνεννόησης, καθώς τα βέτο παραμένουν, κυρίως από Βρετανία, Σουηδία, Σλοβακία και Γαλλία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Βάση της απόφασης της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά.

Ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι στις 7 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν και δύο ακανθώδη θέματα: ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο φόρος για τις τράπεζες .

--- Ρεν κατά οίκων αξιολόγησης

Κλιθείς να σχολιάσει την σημερινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Μoody's, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι «οι οίκοι τείνουν να διογκώνουν παρά να προβλέπουν» και ανέφερε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενη δημιουργίας Ευρωπαικού οίκου αξιολόγησης, παράλληλα με την νομοθέτηση κανόνων λειτουργίας για τους ήδη υπάρχοντες. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο και οι αποφάσεις δεν...έρχονται

Για την Πορτογαλία, ο επίτροπος δήλωσε ότι τα μέτρα του φετινού προυπολογισμού είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα επιφέρουν μείωση του ελλείμματος κατά 6%, για το 2011 όμως θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή στην ΕΕ μόνο τρεις χώρες, η Σουηδία, η Εσθονία (που θα ενταχθεί στο ευρώ το 2011) και το Λουξεμβούργο πληρούν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα κύκλο επαφών με όλες τις χώρες ώστε να πάρει πρώτη γεύση από την προετοιμασία των προυπολογισμών του 2011, που θεωρείται και ο πιο κρίσιμος για την ανάκαμψη της ΕΕ.

source: euro2day.gr

Η Jabulani και οι χορηγοί του Mundial!


Η Jabulani και οι χορηγοί του Mundial!

Όπως είναι φυσικό, οι χορηγοί του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου του 2010 στη Νότια Αφρική, προσέβλεπαν στη μέγιστη δημοσιότητα γύρω από τα brands τους, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Ο θόρυβος (buzz: ειδικός όρος του μάρκετινγκ) που ανέμεναν να δημιουργήσουν επισκιάστηκε σε πρώτη φάση από τους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι δημιούργησαν διάφορα θέματα για συζήτηση μέσω του διαδικτύου πριν από τους αγώνες. Αλλά, όπως φαίνεται, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους μεγάλους χορηγούς, όπως η Adidas, η Budweiser κλπ. ώστε να ανακάμψουν.


Σύμφωνα με έρευνα της NM Incite, εταιρίας της Nielsen McKinsey, η Nike επισκίασε την Adidas, με ένα σχετικό με τους αγώνες διαφημιστικό θέμα, προσβλέποντας στη δημιουργία συζήτησης στη διαδικτυακή κοινότητα με θέμα το παγκόσμιο κύπελλο. Η Nike, παρήγαγε ένα δημοφιλές ποδοσφαιρικό διαφημιστικό θέμα, το οποίο εξαπλώθηκε αλυσιδωτά online στη διαδικτυακή κοινότητα. Η προσπάθεια της εταιρίας – τις ημέρες και εβδομάδες που οδηγούσαν στο παγκόσμιο κύπελλο – έσπρωξαν την Adidas, τον επίσημο χορηγό της διοργάνωσης, πιο πίσω από την ανταγωνίστριά της στις online συζητήσεις.

Αλλά όμως, μετά από την έναρξη των αγώνων η Adidas ξαναβγήκε μπροστά στην κορυφή των brands του παγκοσμίου κυπέλλου και των διαλόγων στο διαδίκτυο. Εξετάζοντας τους δέκα κορυφαίους χορηγούς της διοργάνωσης και τους κυριότερους ανταγωνιστές τους, η έρευνα της NM Incite, δείχνει ότι τις πρώτες δυο εβδομάδες του τουρνουά η Adidas ξεπέρασε τη Nike στην κορυφή των brands.

Η Adidas, προκάλεσε μεγαλύτερο θόρυβο γύρω από αυτήν με 25,1% μερίδιο του συνολικού buzz και συζητήσεων online, σε σύγκριση με 14,4% πριν από το τουρνουά, ενώ η Nike, έπεσε από το 39.2% – που είχε πριν τους αγώνες – στο 19.4%.

Μέρος της αύξησης του buzz της Adidas, και των συζητήσεων που προκάλεσε στο διαδίκτυο, οφειλόταν στην αμφιλεγόμενη επίσημη μπάλα των αγώνων, την Jabulani. Στο τέλος της εβδομάδας της 13ης Ιουνίου – η οποία συμπεριελάμβανε τις πρώτες τρεις ημέρες των αγώνων – η μπάλα ήταν το θέμα για το 8% των μηνυμάτων στην αγγλική γλώσσα, σχετικά με το Mundial. Το ήμισυ του παιχνιδιού του buzz στο διαδίκτυο, είναι να «αναζωπυρώνεις τη φλόγα», δήλωσε ο Pete Blackshaw, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nielsen, για την ψηφιακή στρατηγική της εταιρίας. Και συμπλήρωσε «η σελίδα Facebook της Adidas, για παράδειγμα, έχει φτάσει να έχει πάνω από ένα εκατομμύριο fans, οι οποίοι ανεβάζουν νέο περιεχόμενο αρκετές φορές την ημέρα σε αυτή, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 100 σχόλια ημερησίως. Στο τέλος της ημέρας, τα brands, χρειάζεται να διατηρήσουν τον θόρυβο γύρω από αυτά στον αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο, είτε σαν χορηγοί είτε όχι».

Η μπύρα Budweiser επίσης, ξεπέρασε την επίθεση της Carlsberg πριν το τουρνουά, αναδεικνυόμενη ως η μεγαλύτερη σε buzz μπύρα, σε σχέση με τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου, και αναρριχήθηκε στο 4.9%, ξεπερνώντας την Carlsberg η οποία είχε μερίδιο 2.4%.

Άλλοι επίσημοι χορηγοί του τουρνουά επίσης, είχαν αυξημένα μερίδια για το θόρυβο γύρω από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων της Hyundai/Kia (από 2.4% σε 4.7%) και της McDonald’s (από 2.8% σε 4.2%). Το συνολικό μερίδιο του Buzz, για τις 10 μεγαλύτερες εταιρίες χορηγών του παγκοσμίου κυπέλλου, αυξήθηκε στο 66%, από 52% πριν τους αγώνες.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:

HIGHEST SHARE OF ONLINE WORLD CUP BUZZ IN FIRST TWO WEEKS
(Sponsors vs. Competitors)

Rank
Brand
Type
% Share of Official and
Competitor Buzz

1
Adidas
FIFA Partner
25.1%

2
Nike
Non-affiliated Competitor
19.4%

3
Coca-Cola
FIFA Partner
11.0%

4
Sony
FIFA Partner
9.8%

5
Budweiser
FIFA Partner
4.9%

6
Hyundai/Kia
FIFA Partner
4.7%

7
Visa
FIFA World Cup™ Sponsor
4.7%

8
McDonald’s
FIFA World Cup™ Sponsor
4.2%

9
Pepsi
Non-affiliated Competitor
2.8%

10
Carlsberg
Non-affiliated Competitor
2.4%


source: reporter.gr

Χαμόγελα στο Τόκιο


Χαμόγελα στο Τόκιο


Κέρδη 3% σημείωσε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , με τις μετοχές των εταιρειών τσιπ να καταγράφουν κέρδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Intel που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Η ανθεκτική ζήτηση για υπολογιστές και servers συνέβαλλαν στην αύξηση του περιθωρίου της Intel Corp και ενίσχυσαν τις προβλέψεις της κερδοφορίας, καταλαγιάζοντας τις ανησυχίες για εξάπλωση των πτωτικών τάσεων.

«Οι ανησυχίες σχετικά με την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας έχουν φουντώσει τελευταία, αλλά τα αποτελέσματα της Intel που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία άλλαξαν την ψυχολογία της αγοράς», σχολιάζει ο Τοσιγιούκι Καναγιάμα, αναλυτής της Monex Inc.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Nikkei κατέγραψε κέρδη 2,7% κλείνοντας στις 9.795,24 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 1,9% στις 870,73.

source: naftemporiki.gr

Αγώνας δρόμου από την Google για ανάκτηση μεριδίου στην κινεζική αγορά


Αγώνας δρόμου από την Google για ανάκτηση μεριδίου στην κινεζική αγορά


Google είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές προκαλώντας ρήξη στη σχέση της με τις εποπτικές αρχές, που κορυφώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν η εταιρεία απείλησε να αποσυρθεί από την κινεζική αγορά.

Η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google μπορεί να εξασφάλισε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας στην Κίνα από τις κινεζικές αρχές την περασμένη εβδομάδα έπειτα από πολύμηνη μάχη με τις αρχές, θα πρέπει όμως να πασχίσει για να ανακτήσει το μερίδιό της στη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Η Google είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές, που αποτρέπουν τις επισκέψεις σε ιστότοπους με «ακανθώδη» για την Κίνα θέματα, όπως το Θιβέτ ή την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν, προκαλώντας ρήξη στη σχέση της με τις εποπτικές αρχές, που κορυφώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν η εταιρεία απείλησε να αποσυρθεί από την κινεζική αγορά. Εκτός αυτού, η αμερικανική εταιρεία έχασε και μεγάλους πελάτες με την απόφασή της για μη συμμόρφωση, όπως την China Unicom και τη Web Portal online.

Τον «πόλεμο» εκμεταλλεύθηκε η κινεζική εταιρεία διαδικτυακής αναζήτησης, Baidu Inc, που, στο μεταξύ, εκτόξευσε το μερίδιο αγοράς της από το 58,4 τοις εκατό στο 64 τοις εκατό, αφήνοντας στην Google το 30,9 τοις εκατό από το 35,6 τοις εκατό που είχε πριν. Αναλυτές αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε οδήγησε τους διαφημιστές να εγκαταλείψουν την Google για χάρη της Baidu.

«Η απόσταση είναι μεγάλη μεταξύ της Google και της Baidu», υπογραμμίζει ο Vinvent Kobler, διευθύνων σύμβουλος της Emporio Leo Burnett, προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Google να ανακτήσει το χαμένο μερίδιό της στην κινεζική αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Robin Li, ανέφερε ότι η εταιρεία προβλέπει μια σημαντική αύξηση σε ανάπτυξη από τους πελάτες της.

«Η Baidu είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι της πει η κυβέρνηση, να παίξει με τους κανόνες», λέει ο Jason Helfstein, αναλυτής της Oppenheimer & Co., εξηγώντας έτσι τη διαφορά φιλοσοφίας των εταιρειών. «Η Google θέλει να κάνει αυτό που θεωρεί αυτή σωστό ακόμα και αν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρησή της», αναφέρει ο Helftsein.

source: naftemporiki.gr

Fed: Βελτιώνονται οι πιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ


Fed: Βελτιώνονται οι πιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ

Τα hedge funds και οι εταιρείες private equity άντλησαν με μεγαλύτερη ευκολία κεφάλαια τους τελευταίους τρεις μήνες, ωστόσο οι εγγυημένοι με ενυπόθηκα δάνεια τίτλοι παρέμειναν στο περιθώριο, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η πρώτη μελέτη Senior Credit Officer Opinion της Fed δείχνει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν εύθραυστες, καθώς οι τράπεζες διστάζουν να χορηγήσουν δάνεια. Δείχνει όμως επίσης, πως, αν και αργά, οι πιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται.

«Ο πιο επιθετικός» ανταγωνισμός έφερε το περασμένο τρίμηνο ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους για χρεόγραφα και over-the-counter συναλλαγές παραγώγων, σημειώνεται στην έκθεση της Fed.

Οι dealers χρεογράφων «χαλάρωσαν σε γενικές γραμμές τους πιστωτικούς όρους για σημαντικούς πελάτες» όπως τα hedge funds, οι ασφαλιστικές και άλλοι θεσμικοί επενδυτές.

«Για το διάστημα των επόμενων τριών μηνών, περισσότεροι από το ½ των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμούν πως οι τιμολογιακοί και μη, όροι θα παραμείνουν πρακτικά αμετάβλητοι, με το υπόλοιπο ½ να κάνει λόγο για σχετικά πιο σφικτούς όρους», αναφέρει η Fed.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 20 dealers και διεξάχθηκε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Αναφορικά με τις over-the-counter συναλλαγές παραγώγων οι dealers δήλωσαν ότι παρατηρήθηκε μικρή αλλαγή τους προηγούμενους τρεις μήνες όσον αφορά τα παράγωγα απλής μορφής (plain vanilla) αλλά και παράγωγα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9μηνο


ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9μηνο

Έλλειμμα 68 δισ. δολαρίων εμφάνισε ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Για τους πρώτους εννέα μήνες της δημοσιονομικής χρήσης 2010, τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα υπερέβη τα 1 τρισ. δολάρια, με τις δαπάνες-ρεκόρ να αντισταθμίζουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, εμφανίζεται μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά περίπου 82 δισ. δολάρια.

Τον Ιούνιο τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 251 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο, αυξημένα κατά 36 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2009. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα του Ιουνίου στα 69,5 δισ. δολάρια.

source: capital.gr

Συνέτριψαν τις εκτιμήσεις τα μεγέθη της Intel


Συνέτριψαν τις εκτιμήσεις τα μεγέθη της Intel


Στην κερδοφορία επέστρεψε το β’ τρίμηνο η Intel, εν μέσω αύξησης 34% των πωλήσεων, αφήνοντας «πολλά μέτρα» πίσω τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της Intel.

Η κορυφαία κατασκευάστρια τσιπ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,9 δισ. δολαρίων ή 51 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 398 εκατ. δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα έσοδα της Intel ανήλθαν στα 10,8 δισ. δολάρια στο εξεταζόμενο διάστημα, από 8,02 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 43 σεντς ανά μετοχή και έσοδα της τάξης των 10,25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters.

Το μικτό περιθώριο ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 67% από 50,8%, υψηλότερα του guidance.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Paul Otellini, δήλωσε πως «η ισχυρή ζήτηση εταιρειών για πιο προηγμένους μικροεπεξεργαστές βοήθησε την Intel να πετύχει το καλύτερο τρίμηνο στη 42χρονη ιστορία της.

«Οι τομείς των υπολογιστών και των σέρβερ είναι υγιείς και η ζήτηση για προηγμένη τεχνολογία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στο βραχυπρόθεσμο μέλλον», πρόσθεσε ο Otellini.

Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία αναμένει έσοδα 11,6 δισ. δολαρίων με θετική ή αρνητική απόκλιση 400 εκατ. δολαρίων.

source: capital.gr
Share |