Wednesday, July 14, 2010

Ευρωζώνη: Στο 1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Στο 1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ανάλογα των εκτιμήσεων τον Ιούνιο, εξαιτίας των ασθενών κερδών στις τιμές ενέργειας, υποδηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μεγάλα περιθώρια να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για αρκετό καιρό, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης περιορίστηκε στο 1,4% τον Ιούνιο από 1,6% το Μάιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή διατηρήθηκαν αμετάβλητες τον Ιούνιο μετά την αύξηση κατά 0,1% το Μάιο.

Τα τελικά στοιχεία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό και επίσης ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών ενέργειας υποχώρησε στο 6,2% τον Ιούνιο από 9,2% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όλες τους εμφάνισαν πτώση του πληθωρισμού τον Ιούνιο μετά την αύξηση ή σταθεροποίησή του τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο δομικός ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, αυξήθηκε 0,9% τον Ιούνιο από 0,8% στους προηγούμενους δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.


source: capital.gr

No comments:

Share |