Wednesday, July 14, 2010

Εξάμηνη διορία για μέτρα


Εξάμηνη διορία για μέτρα

Προθεσμία μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2011 στην Κύπρο για παρουσίαση διορθωτικών μέτρων μείωσης του ελλείμματος έδωσε το ECOFIN, θέτοντας την κυπριακή οικονομία σε επιτήρηση

Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται από χθες η Κύπρος μετά την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των 27, γνωστό ως ECOFIN , η οποία αφορά επίσης και τις Φιλανδία, Βουλγαρία και Δανία. Το συμβούλιο, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ενεργοποίησε τη διαδικασία στη βάση σχετικού άρθρου της συνθήκης, ενώ διατύπωσε συστάσεις και χρονοδιαγράμματα συρρίκνωσης του ελλείμματος που έχει υπερβεί την τιμή αναφοράς, η οποία καθορίζεται στο 3% του ΑΕΠ από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και για τα τέσσερα κράτη μέλη που τέθηκαν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το συμβούλιο καθόρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 13η Ιανουαρίου του 2011 προκειμένου να παρουσιάσουν διορθωτικά μέτρα στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου, το 2009 διαπιστώθηκε πραγματική υπέρβαση του ορίου του 3% στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, ενώ στη Δανία και στη Φινλανδία αναμένεται σχετική υπέρβαση κατά το 2010. Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, οι χώρες σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ανέρχονται πλέον σε 24, από τις συνολικά 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών.

Αρνητική ανάπτυξη
Σε ό,τι μας αφορά, το έγγραφο του συμβουλίου αναφέρει ότι η σημαντική μείωση της εσωτερικής ζήτησης και η δυσμενής διεθνής οικονομική συγκυρία είχαν ως αποτέλεσμα την αρνητική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Τονίζεται δε ότι οι εξαιρετικές αυτές περιστάσεις δικαιολογούν μια διόρθωση της κατάστασης σε μεσοπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι κυπριακές αρχές τον Απρίλιο, το έλλειμμα το 2009 ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ. Το συμβούλιο καλεί την Κύπρο να το περιορίσει μέχρι το τέλος του 2010 κάτω από το 6,0% και στη συνέχεια να το μειώνει 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως, που ισοδυναμεί με εξυγίανση 260 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου (πέραν των φετινών εξοικονομήσεων), ώστε το 2012, το αργότερο, να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ανάσα για διόρθωση
Ειδικότερα για την Κύπρο και τη Δανία, το συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων συνδέεται με την παγκόσμια κρίση και για το λόγο αυτό παρέχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για τη διόρθωση του ελλείμματος. Στη βάση αυτής της λογικής, το συμβούλιο σημειώνει ότι, για τις Βουλγαρία και Φιλανδία, δεν συντρέχουν λόγοι απόκλισης από την καθορισμένη διορία διόρθωσης του ελλείμματος. Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε το συμβούλιο, η Βουλγαρία και η Φινλανδία πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2011, η Κύπρος μέχρι το 2012 και η Δανία μέχρι το 2013.

Αντιδράσεις στην Κύπρο
Οι διαδικασίες που κίνησε χθες η ΕΕ σε βάρος και της Κύπρου στάθηκαν αφορμή για νέα κριτική σε βάρος της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης από κόμματα.Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απόφαση αποδεικνύει πως «η φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης δεν μας έσωσε από την επιτήρηση, τουναντίον, φαίνεται ότι απαιτείται νοικοκύρεμα, μείωση των σπαταλών και μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία, για να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση και από την επιτήρηση». Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως η απαίτηση της ΕΕ για περισσότερα μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να πει πώς θα μειωθεί το έλλειμμα και «ποιο είναι το σχέδιο Β΄, αφού το σχέδιο Α΄ απορρίφθηκε». Απάντηση στον κ. Παπαδόπουλο έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β΄, αλλά προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί για μείωση των λειτουργικών δαπανών και διάλογος για νέα μέτρα. Ο ίδιος είπε, ακόμα, πως η χθεσινή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ενώ οι απαιτήσεις της ΕΕ για επίσπευσης της μείωσης του ελλείμματος ήταν γνωστές εδώ και μερικές εβδομάδες. Από πλευράς του, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε να υπάρξει σύσκεψη των κομμάτων υπό τον Δημήτρη Χριστόφια για την οικονομία, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για ατολμία, αλλά και για «ανύπαρκτη έως μηδαμινή» συνεργασία με τα κόμματα. Ο εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ, Θεόδωρος Ευθυμίου, καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη διαδικασία που ξεκίνησε σε βάρος της Κύπρου, επειδή, όπως είπε, «μετέτρεψε μέσα σε δύο χρόνια την πλεονασματική κυπριακή οικονομία σε ελλειμματική».



--------------------------------------------------------------------------------

Στη μείωση των κρατικών δαπανών και του κρατικού μισθολογίου θα εστιάσει η Κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της ΕΕ για επίσπευση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά την ίδια ώρα θα επιδιώξει και συναίνεση με τα κόμματα με στόχο να ενισχύσει και τα έσοδά της. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από το συμβούλιο ECOFIN. Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, την ανάγκη τα βάρη της κρίσης να τα επωμιστούν όλοι από κοινού και, κυρίως, οι έχοντες και κατέχοντες, καθορίζοντας έτσι και το πλαίσιο των νέων επαφών με τα κόμματα. Πιθανά μέτρα για αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά και για περαιτέρω μείωση των δαπανών ενδεχομένως να συζητηθούν και σήμερα στο Προεδρικό, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους τους πρώην υπουργούς Οικονομικών σε σύσκεψη για την οικονομία. Πάντως, κληθείς χθες ο κ. Σταυράκης να αναφέρει στο πού θα βρει η Κυβέρνηση τα επιπρόσθετα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί γρηγορότερα, σημείωσε πως, μετά την απόρριψη των φορολογικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, η Κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέσω διαλόγου να βρει συναινετικές λύσεις προκειμένου να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους. Αναφερόμενος στην ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, είπε πως αυτή πηγάζει και από την απόφαση του ECOFIN για κυρώσεις σε κράτη μέλη με μεγάλα ελλείμματα. Σε σχέση με τις αποφάσεις του ECOFIN, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε για τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνοντας πως 91 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπουν σε αυτή τη δοκιμασία, μεταξύ αυτών 6 ελληνικές και 2 κυπριακές, για να σημειώσει πως «εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι οι κυπριακές τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες από αυτά τα τεστ».

source: politis-news.com

No comments:

Share |