Thursday, December 4, 2008

Merrill και Ύφεση πίεσαν κάτω από τα 44 δολάρια το αργό

Merrill και Ύφεση πίεσαν κάτω από τα 44 δολάρια το αργό

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα των πετρελαϊκών τιμών, με το αργό να κλείνει κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ δεν αντεξε τελικά, και υποχώρησε κάτω από τα 43 δολάρια. Η βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2005 αποδίδεται στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, που μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο και για καύσιμα παγκοσμίως, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από το μαύρο χρυσό. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε κατά 6,7%, στα 43,67 δολάρια, και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ άμεσης παράδοσης, υποχώρησε 6,5%, στα 42,50 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2005, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των συμβολαίων της, βρέθηκε η βενζίνη, η οποία σήμερα σταμάτησε στα 97,18 cents το γαλόνι.

Την κατάσταση ήρθε σήμερα να επιδεινώσει και εκτίμηση τηςMerrill Lynch, ότι δεν αποκλείεται το αργόνα βρεθεί και κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι το 2009, καθώς η μείωση της ζήτησης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην Κίνα.

Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα συρρικνωθεί εκ νέου του, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με τον Francisco Blanch, αναλυτή της Merrill. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, όταν το αργό διαπραγματευόταν στα 100 δολάρια περίπου, ο οίκος είχε ορθά όπως αποδείχθηκε προβλέψει ότι η τιμή του θα υποχωρούσε στα 50 δολάρια.

«Μια πρόσκαιρη πτώση κάτω και από τα 25 δολάρια το βαρέλι είναι πιθανή, εάν η παγκόσμια ύφεση διευρυνθεί στην Κίνα, ενώ σημαντικές μειώσεις παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ φαίνεται πως απαιτούνται, σημειώνει ο Blanch. Η τιμή του αργού δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα 25 δολάρια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από το Νοέμβριο του 2002.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 1990 το αργό είχε αγγίξει τα 41,15 δολάρια, όταν το Ιρακ είχε εισβάλει στο Κουβέιτ. Έκτοτε το αργό βρέθηκε πάλι κοντά στα 40δολάρια τον Ιούλιο του 2004.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
395.52 ( -1.28%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1151.51 ( -1.24%)

Όγκος: € 2,328,256

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1840.88 ( 0.36%)

FTSE®/Χ.Α. 20
951.25 ( 0.30%)

======================

FTSE 100 INDEX 4,163.61 -6.35 -0.15%
CAC 40 INDEX 3,161.16 -5.49 -0.17%
DAX INDEX 4,564.23 -3.01 -0.07%

======================

DOW JONES INDUS. AVG 8,376.24 -215.45 -2.51%
S&P 500 INDEX 845.22 -25.52 -2.93%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,445.56 -46.82 -3.14%

ΗΠΑ: Πτώση 5,1% στις βιομηχανικές παραγγελίες

ΗΠΑ: Πτώση 5,1% στις βιομηχανικές παραγγελίες

Κατά 5,1% υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης που κατέγραψαν οι παραγγελίες σε εξοπλισμό μεταφορών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγω για πτώση της τάξεως του 5%. Οι νέες παραγγελίες σε διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 6,9%, έναντι 6,2% που έδειχναν οι εκτιμήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Η πτώση αυτή του Οκτωβρίου είναι η τρίτη συνεχόμενη πτώση μετά αυτών του Σεπτεμβρίου κατά 3,1% και του Αυγούστου κατά 4,3%. Τέλος, οι παραγγελίες των μη διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 3,4%.

REPORTER.GR

Στο χορό των απολύσεων μπαίνει και η AT&Τ

Στο χορό των απολύσεων μπαίνει και η AT&Τ

Σε περικοπές 12.000 θέσεων εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4% του εργατικού δυναμικού της ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η εταιρία AT&T .
Η μείωση του εργατικού δυναμικού θα την επιβαρύνει κατά 600 εκατ. δολάρια στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο του 2008. Η εταιρία σχεδιάζει ακόμη να μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες της στη χρήση 2009 στα επίπεδα της τρέχουσας κρίσης.

«Ενώ η AT&T προχωρά σε απολύσεις σε ορισμένους τομείς, συνεχίζει να προσθέτει θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της εταιρίας, όπως η ασύρματη τηλεφωνία και το βίντεο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών.

REPORTER.GR

Βουτιά κάτω από τα 25 δολάρια βλέπει για το αργό η Merrill

Βουτιά κάτω από τα 25 δολάρια βλέπει για το αργό η Merrill

«Βουτιά διαρκείας» αναμένει να καταγράψει η τιμή του αργού και την επόμενη χρονιά η Merrill Lynch σε σημερινή έκθεσή της, μην αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να βρεθεί και κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι, καθώς η μείωση της ζήτησης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην Κίνα. Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα συρρικνωθεί εκ νέου του, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με τον Francisco Blanch, αναλυτή της Merrill. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, όταν το αργό διαπραγματευόταν στα 100 δολάρια περίπου, ο οίκος είχε ορθά όπως αποδείχθηκε προβλέψει ότι η τιμή του θα υποχωρούσε στα 50 δολάρια.

«Μια πρόσκαιρη πτώση κάτω και από τα 25 δολάρια το βαρέλι είναι πιθανή, εάν η παγκόσμια ύφεση διευρυνθεί στην Κίνα, ενώ σημαντικές μειώσεις παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ φαίνεται πως απαιτούνται, σημειώνει ο Blanch. Η τιμή του αργού δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα 25 δολάρια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από το Νοέμβριο του 2002.

Ακόμη, η Merrill επανέλαβε τις προβλέψεις που είχε κάνει στις 26 Νοεμβρίου ότι η τιμή του αργού θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 50 δολάρια για τον επόμενο χρόνο.Οι τιμές «θα πέσουν σε λακούβα» στο τέλος του πρώτου τριμήνου και θα καταγράψουν μια μετριοπαθή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς σιγά σιγά θα αρχίσει να ανακάμπτει και η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ακόμη αναμένεται στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, καθώς οι τιμές υποχωρούν», σημειώνει ο Blanch , ενώ «οι πετρελαιοπαραγωγοί της Κίνας εκτιμάται ότι θα μειώσουν κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή εάν η τιμή του αργού υποχωρήσει κάτω από τα 35 δολάρια».

REPORTER.GR

Βγενόπουλος: Πιθανότητα μείωσης επιτοκίων

Βγενόπουλος: Πιθανότητα μείωσης επιτοκίων


Στην πιθανότητα μείωσης των δανειστικών επιτοκίων το 2009 αναφέρθηκε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυπριακή κυβέρνηση. Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις «πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντήσει τις τράπεζες και ενδεχομένως να προχωρήσει και με άλλα μέτρα και άλλες διαδικασίες, θα υπάρξει καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός για να μπορέσουμε να επιτύχουμε από του χρόνου κάποια καλή μείωση των επιτοκίων ώστε να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε, χωρίς να διευκρινίσει τα μέτρα και τις διαδικασίες.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «από την κρίση αυτή θα υπάρξουν επιπτώσεις για όλους γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αυτές οι επιπτώσεις να αντιμετωπιστούν με την καλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κοινωνική δικαιοσύνη και κάνουμε όλοι ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ως όαση την κυπριακή οικονομία σε σχέση με το τι συμβαίνει, όπως υπέδειξε, με τις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ επανέλαβε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι εύρωστος.

«Αν και ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου υφίσταται ορισμένες επιπτώσεις λόγω των συγκυριών της ελλείψεως ρευστότητας στο εξωτερικό εντούτοις τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του παραμένουν απολύτως υγιή».

Όσον αφορά στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι φεύγει πιο ήσυχος, εξηγώντας ότι «συνάντησε ένα ηγέτη ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει στην διεθνή οικονομία και έχει αρκετές εναλλακτικές σκέψεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη ρωσική πρωτεύουσα και τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρόεδρος τις φιλικές σχέσεις του με τη Ρωσία. Λέγοντας αυτά εξέφρασε τη χαρά του, όπως είπε, επειδή το κέντρο του Ομίλου τους βρίσκεται στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη του αιτήματος της Marfin Popular Bank προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κατάργηση του θεσμού της κλειστής περιόδου κατή την οποία απαγορεύεται στους μετόχους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών να αγοράζουν μετοχές τους, ανέφερε κατά λέξη: «Τι να πω και τι να κάνω;»

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ετοιμότητα του να επενδύσει σε αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο. «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε επενδύσεις εφ’ όσον αυτές τεθούν στη διάθεση των ιδιωτών. Η Κύπρος έχει σήμερα τις καλύτερες προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις», σημείωσε.


STOCKWATCH.COM.CY

Capital One: Εξαγορά της Chevy Chase Bank έναντι 520 εκατ. δολ.

Στην εξαγορά της Chevy Chase Bank ανακοίνωσε πως προχωρά η Capital One Financial, σε μια συναλλαγή σε μετρητά και μετοχές, η αξία της οποίας αποτιμάται σε περίπου 520 εκατ. δολάρια.

Ειδικότερα, η Capital One προσφέρει 445 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 2,56 εκατ. μετοχές της για την απόκτηση της ChevyChase.

Η τελευταία εδρεύει στο Μέρυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και διαθέτει καταθέσεις αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

Γαλλία: Πρόγραμμα 26 δισ.€ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Γαλλία: Πρόγραμμα 26 δισ.€ για την ανάκαμψη της οικονομίας


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα στο Ντουέ (βόρεια Γαλλία) ένα ευρύ πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ αφορούν δημόσιες επενδύσεις, διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και ενισχύσεις προς την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης, το κόστος των ανωτέρω μέτρων αναλογεί στο 1,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Στο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης βιομηχανίας αυτοκινήτων, με τις οποίες ενθαρρύνεται η αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με καινούρια, περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα.

Τέσσερα δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για επενδύσεις στις κρατικές σιδηροδρομικές, ενεργειακές και ταχυδρομικές εταιρείες, καθώς και για την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομής, όπως η σύνδεση της δυτικής Γαλλίας με τρένα υψηλής ταχύτητας.

Άλλα τέσσερα δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανώτερη εκπαίδευση και τις αμυντικές βιομηχανίες.

Τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζί εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά περίπου 0,6% την επόμενη χρονιά, αλλά θα εκτινάξουν το έλλειμμα στο 3,9% του ΑΕΠ και θα προσθέσουν 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος.

«Η απάντησή μας στην κρίση είναι οι επενδύσεις, επειδή αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να σώσουμε τις θέσεις εργασίας του σήμερα και ο μόνος τρόπος για να προετοιμάσουμε τις θέσεις εργασίας του αύριο», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.


NAFTEMPORIKI

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση επιτοκίων στο 2%

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση επιτοκίων στο 2%


Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τουλάχιστον 50 ετών μείωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, εν μέσω ισχυρών ενδείξεων ότι η βρετανική οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση.

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τουλάχιστον 50 ετών μείωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, εν μέσω ισχυρών ενδείξεων ότι η βρετανική οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση.

Το δ.σ. της ΒοΕ αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, από 3% σε 2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο «επιθετικής» μείωσης των επιτοκίων κατά 2%, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε μια μείωση της τάξεως του 1,5%.

Την απόφαση της ΒοΕ για μια σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού φαίνεται πως διευκόλυνε και η σημερινή μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας κατά 1,75%.

Τα στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στη Βρετανία υποδηλώνουν ότι η οικονομία της χώρας πιθανόν να συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο ταχύτερα απ’ ό,τι στο τρίτο.


NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Μείωση - ρεκόρ των επιτοκίων

ΕΚΤ: Μείωση - ρεκόρ των επιτοκίων


Στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της προέβη σήμερα η ΕΚΤ, καθώς η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων της έδωσε περιθώρια για μια «γενναία» μείωση του κόστους δανεισμού.

Ειδικότερα, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,50%, περισσότερο απ’ όσο ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Οι απόψεις για το μέγεθος της μείωσης διίσταντο, με τους οικονομολόγους να είναι μοιρασμένοι για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην δοκιμασμένη μείωση των 50 μονάδων βάσης ή θα προβεί σε μείωση ρεκόρ κατά 75 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ ακολουθεί το παράδειγμα μεγάλων κεντρικών τραπεζών, από τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις των επιτοκίων τους, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στις οικονομίες τους.

Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσαν τα επιτόκιά τους, κατά 1% και 1,7% αντίστοιχα.

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας της, η οποία διαφοροποιείται σαφώς από τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων σύμφωνα με τους οποίους οι μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων δεν εξυπηρετούν το ευκταίο και εντείνουν τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Πλέον λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγή στάσης για την ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος Ζιλ Μοέκ της Bank of America «Πρόκειται για τη παραδοχή της ΕΚΤ ότι δεν διανύουμε μια συνηθισμένη εποχή και ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ύφεση, γεγονός που δείχνει ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πιστωτικών αγορών», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπου θα εξηγήσει τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια και θα παρουσιάσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις αναμένεται να κάνουν σαφή τη δυσχερή θέση της οικονομίας του ευρώ.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


Απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις για χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν, την εβδομάδα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, κατά 21.000 στις 509.000, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο αύξηση των εν λόγω αιτήσεων στις 540.000.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,924.24 -79.86 -1.00%
HANG SENG INDEX 13,509.78 -78.88 -0.58%
CSI 300 INDEX 1,982.93 30.26 1.55%

Βρετανία: Βελτίωση των όρων δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις

Βρετανία: Βελτίωση των όρων δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις



Ανταποκρινόμενες στα αιτήματα της Τράπεζας της Αγγλίας, τρεις βρετανικές τράπεζες δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν τους όρους δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και περιορισμό των κατασχέσεων.

Η Lloyds TSB ανακοίνωσε ότι θα μετακυλήσει τις μειώσεις του βασικού επιτοκίου στα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, ενώ η HBOS (με την οποία βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης) υποσχέθηκε πιο «ελκυστικά» δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κρατικά ελεγχόμενη Northern Rock από την πλευρά της προχωρεί σε χαλάρωση της πολιτικής κατασχέσεων. Στην επίσημη ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων η βασίλισσα Ελισάβετ σημείωσε ότι η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα και η προστασία των καταθετών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Την ίδια ώρα ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν οι συνθήκες στη βρετανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της Markit Economics το Νοέμβριο η υποχώρηση των μόνιμων και προσωρινών θέσεων εργασίας ήταν η ταχύτερη όλων των εποχών.


NAFTEMPORIKI

Ελβετία: Περισσότερες οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στο τρίμηνο

Ελβετία: Περισσότερες οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στο τρίμηνο



Κατά 20% αυξήθηκαν οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Ελβετία το τελευταίο τρίμηνο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συγκεκριμένα περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις δραστηριότητές τους το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών εταιρειών μειώθηκε ραγδαία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Dun και Bradstreet.

Ο αριθμός των χρεοκοπιών θα ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό του 2007, με την Λουκέρνη να δέχεται το σφοδρότερο πλήγμα. Οι τομείς που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά είναι αυτοί της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας, όπου οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 61% μέσα στο τρέχον έτος. Αντίθετα ο τομέας της πληροφορικής είναι από τους ελάχιστους που φαίνεται να μην πλήττεται μέχρι στιγμής.

Οι ελβετικές τράπεζες ωστόσο έχουν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η UBS συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να υπαχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για τη «σωτηρία» της, ύψους 60 εκατ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

MIG: Αυξάνει άμεσα ρευστότητα - έως 0,25 ευρώ το μέρισμα

MIG: Αυξάνει άμεσα ρευστότητα - έως 0,25 ευρώ το μέρισμα

Προς την υλοποίηση του στόχου άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας της κατά 1 δις ευρώ βρίσκεται η MIG. Παράλληλα θα επιδιώξει να προσφέρει ικανοποιητικό μέρισμα στους μετόχους το οποίο θα λάβει τα χαρακτηριστικά της επιστροφής κεφαλαίου. Με την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου από το Υγεία η MIG ενισχύει την ρευστότητα της κατά 200 εκατ ευρώ. Αυτό προκύπτει γιατί περίπου το 70% με 72%% του ομολογιακού δανείου το είχε καλύψει η MIG. Ταυτόχρονα προκύπτει κέρδος για το Υγεία και την MIG λόγω της μείωσης της αποπληρωμής των τόκων. Συνολικά για το έτος το Υγεία θα πλήρωνε 25 εκατ ευρώ σε τόκους. Λόγω της αποπληρωμής του ομολογιακού οι τόκοι που θα πληρώσει το 2009 το Υγεία θα περιοριστούν στα 4 με 5 εκατ ευρώ.

Επίσης και με δεδομένο ότι το Υγεία θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και εφόσον αφαιρεθεί η συμμετοχή της MIG που υπολογίζεται σε 30 εκατ ευρώ περίπου προκύπτει ότι από την αποπληρωμή του δανείου μείον της συμμετοχής στην αμκ του Υγεία η MIG ενισχύει την ρευστότητα της κατά 200 εκατ ευρώ.

Έτσι ενισχύει τα ρευστά διαθέσιμα της από 1,1 δις ευρώ σε 1,3 δις ευρώ σε επίπεδο μητρικής. Όσον αφορά την Vivartia στόχος είναι να διατεθεί ένα ποσοστό 20% με 30% στην τιμή πέριξ των 25 ευρώ. Εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις με τον όμιλο Olayan είναι πιθανό η MIG να διαθέτει ρευστότητα 2,1 δις ευρώ όσο περίπου αξίζει και η κεφαλαιοποίηση της.

Για τηνμερισματική πολιτική στόχος είναι το μέρισμα που θα διατεθεί να κινηθεί μεταξύ 20 και 25 λεπτών σε σχέση με τα 38 λεπτά του 2007 που ισοδυναμεί με απόδοση 7% περίπου. Η MIG θα διανείμει μάλλον όλα τα κέρδη της στους μετόχους. Για την μετοχή ενόψει της αύξησης εκτιμάται ότι σταδιακά θα συγκλίνει προς την τιμή της αμκ.

REPORTER.GR

Credit Suisse to Cut 5,300 Jobs, 11% of Total Headcount

Credit Suisse to Cut 5,300 Jobs, 11% of Total Headcount


Dec. 4 (Bloomberg) -- Credit Suisse Group AG, Switzerland's second-largest bank, said it will cut 5,300 jobs, or 11 percent of its workforce, after losses of 3 billion francs in the first two months of this quarter.

The reductions will be primarily in the investment bank and help save 2 billion francs in costs, the bank said in an e-mailed statement from Zurich today.

BLOOMBERG
Share |