Thursday, December 4, 2008

Βουτιά κάτω από τα 25 δολάρια βλέπει για το αργό η Merrill

Βουτιά κάτω από τα 25 δολάρια βλέπει για το αργό η Merrill

«Βουτιά διαρκείας» αναμένει να καταγράψει η τιμή του αργού και την επόμενη χρονιά η Merrill Lynch σε σημερινή έκθεσή της, μην αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να βρεθεί και κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι, καθώς η μείωση της ζήτησης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην Κίνα. Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα συρρικνωθεί εκ νέου του, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με τον Francisco Blanch, αναλυτή της Merrill. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, όταν το αργό διαπραγματευόταν στα 100 δολάρια περίπου, ο οίκος είχε ορθά όπως αποδείχθηκε προβλέψει ότι η τιμή του θα υποχωρούσε στα 50 δολάρια.

«Μια πρόσκαιρη πτώση κάτω και από τα 25 δολάρια το βαρέλι είναι πιθανή, εάν η παγκόσμια ύφεση διευρυνθεί στην Κίνα, ενώ σημαντικές μειώσεις παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ φαίνεται πως απαιτούνται, σημειώνει ο Blanch. Η τιμή του αργού δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα 25 δολάρια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από το Νοέμβριο του 2002.

Ακόμη, η Merrill επανέλαβε τις προβλέψεις που είχε κάνει στις 26 Νοεμβρίου ότι η τιμή του αργού θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 50 δολάρια για τον επόμενο χρόνο.Οι τιμές «θα πέσουν σε λακούβα» στο τέλος του πρώτου τριμήνου και θα καταγράψουν μια μετριοπαθή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς σιγά σιγά θα αρχίσει να ανακάμπτει και η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ακόμη αναμένεται στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, καθώς οι τιμές υποχωρούν», σημειώνει ο Blanch , ενώ «οι πετρελαιοπαραγωγοί της Κίνας εκτιμάται ότι θα μειώσουν κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή εάν η τιμή του αργού υποχωρήσει κάτω από τα 35 δολάρια».

REPORTER.GR

No comments:

Share |