Thursday, December 4, 2008

ΕΚΤ: Μείωση - ρεκόρ των επιτοκίων

ΕΚΤ: Μείωση - ρεκόρ των επιτοκίων


Στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της προέβη σήμερα η ΕΚΤ, καθώς η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων της έδωσε περιθώρια για μια «γενναία» μείωση του κόστους δανεισμού.

Ειδικότερα, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,50%, περισσότερο απ’ όσο ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Οι απόψεις για το μέγεθος της μείωσης διίσταντο, με τους οικονομολόγους να είναι μοιρασμένοι για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην δοκιμασμένη μείωση των 50 μονάδων βάσης ή θα προβεί σε μείωση ρεκόρ κατά 75 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ ακολουθεί το παράδειγμα μεγάλων κεντρικών τραπεζών, από τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις των επιτοκίων τους, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στις οικονομίες τους.

Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσαν τα επιτόκιά τους, κατά 1% και 1,7% αντίστοιχα.

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας της, η οποία διαφοροποιείται σαφώς από τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων σύμφωνα με τους οποίους οι μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων δεν εξυπηρετούν το ευκταίο και εντείνουν τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Πλέον λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγή στάσης για την ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος Ζιλ Μοέκ της Bank of America «Πρόκειται για τη παραδοχή της ΕΚΤ ότι δεν διανύουμε μια συνηθισμένη εποχή και ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ύφεση, γεγονός που δείχνει ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πιστωτικών αγορών», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπου θα εξηγήσει τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια και θα παρουσιάσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις αναμένεται να κάνουν σαφή τη δυσχερή θέση της οικονομίας του ευρώ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |