Thursday, December 4, 2008

Γαλλία: Πρόγραμμα 26 δισ.€ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Γαλλία: Πρόγραμμα 26 δισ.€ για την ανάκαμψη της οικονομίας


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα στο Ντουέ (βόρεια Γαλλία) ένα ευρύ πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ αφορούν δημόσιες επενδύσεις, διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και ενισχύσεις προς την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης, το κόστος των ανωτέρω μέτρων αναλογεί στο 1,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Στο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης βιομηχανίας αυτοκινήτων, με τις οποίες ενθαρρύνεται η αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με καινούρια, περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα.

Τέσσερα δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για επενδύσεις στις κρατικές σιδηροδρομικές, ενεργειακές και ταχυδρομικές εταιρείες, καθώς και για την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομής, όπως η σύνδεση της δυτικής Γαλλίας με τρένα υψηλής ταχύτητας.

Άλλα τέσσερα δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανώτερη εκπαίδευση και τις αμυντικές βιομηχανίες.

Τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζί εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά περίπου 0,6% την επόμενη χρονιά, αλλά θα εκτινάξουν το έλλειμμα στο 3,9% του ΑΕΠ και θα προσθέσουν 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος.

«Η απάντησή μας στην κρίση είναι οι επενδύσεις, επειδή αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να σώσουμε τις θέσεις εργασίας του σήμερα και ο μόνος τρόπος για να προετοιμάσουμε τις θέσεις εργασίας του αύριο», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |