Friday, December 16, 2011

Buffett Buys 49% Stake in NRG Solar Plant


Buffett Buys 49% Stake in NRG Solar Plant

Warren Buffett’s MidAmerican Energy Holdings agreed to buy a 49 percent stake in NRG Energy Inc. (NRG)’s $1.8 billion Agua Caliente solar project, the billionaire’s second investment in solar this month.

The 290-megawatt power plant is being built in Arizona by First Solar Inc. (FSLR), which expects to complete the installation of its panels by 2014, Princeton, New Jersey-based NRG said today in a statement. Terms of MidAmerican’s purchase weren’t disclosed.

Buffett’s foray into solar shows that utility-scale power plants offer good returns with little downside risk, said Paul Clegg, an analyst at Mizuho Securities USA in New York. Power from the plant, which won a $967 million loan guarantee from the U.S. Energy Department this year, will be sold to a PG&E Corp. utility under a 25-year contract at undisclosed prices.

“The utility contracts are favorable and solid,” Clegg said today in an interview. “Plus, they offer tax credits that may be useful to large, profitable companies.”

Increasing competition from China’s solar industry has cut panel prices by as much as 50 percent this year, leading First Solar to shift its focus to building larger scale power plants from selling panels to rooftop developers.

MidAmerican on Dec. 7 agreed to buy the entire $2 billion Topaz power plant in California from Tempe, Arizona-based First Solar. MidAmerican is a subsidiary of Omaha, Nebraska-based Berkshire Hathaway Inc. (BRK/A)

NRG rose 0.2 percent to $18.24 and First Solar fell 2.9 percent to $30.53 at 2:22 p.m. in New York. Berkshire rose $73 to $112,473 at 2:21 p.m.

source: bloomberg.com

Fitch: Στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης


Fitch: Στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης

Σε τροχιά νέας υποβάθμισης βάζει την Κύπρο και πέντε άλλες χώρες ο οίκος Fitch, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ψηφίστηκαν την Τρίτη και παρά τις περικοπές στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό.

Η αιτία αυτή τη φορά είναι οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι Fitch εκτιμούν ότι μια ολοκληρωμένη λύση της κρίσης είναι τεχνικά και πολιτικά ανέφικτή, δημιουργώντας επιπρόσθετους κινδύνους για τις υπό εξέταση χώρες.

Πέραν της Κύπρου, τέθηκαν υπό αρνητική παρακολούθηση το Βέλγιο, η Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία και Ιρλανδία.

Η Κύπρος έχει διαβάθμιση ΒΒΒ και βρίσκεται δύο βαθμίδες πριν το junk. Οι Fitch αναφέρουν ότι η υποβάθμιση θα είναι μίας ή δύο βαθμίδων.

Με το credit watch negative οι Fitch εκτιμούν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης στο εγγύς μέλλον.

Οι Fitch εκτιμούν ότι η εξέταση των βαθμολογιών των πέντε χωρών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 9-10 Δεκεμβρίου, οι Fitch έχουν συμπεράνει ότι μια ολοκληρωμένη λύση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι τεχνικά και πολιτικά ανέφικτη, αναφέρει ο οίκος.

Παρά τις θετικές δεσμεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο, όπως την απόφαση για επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την μικρότερη έμφαση σε συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (PSI), οι ανησυχίες των Fitch δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στους Fitch η απουσία στήριξης της ρευστότητας από την ΕΚΤ σε χώρες που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι φερέγγυες.

Οι Fitch αναγνωρίζουν ότι όλες χώρες που είναι υπό εξέταση έχουν προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ληφθούν υπόψη.

Εντούτοις, ο συστημικός χαρακτήρας της κρίσης στην ευρωζώνη έχει πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή και για, κάποιες χώρες, δημιουργεί άμεσους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι παράγοντες που θα εξετάσουν οι Fitch είναι οι εξής:

Πρώτον, η απουσία σαφήνειας για την τελική δομή και διάρθρωση της ΟΝΕ και η αναγνώριση από ευρωπαίους ηγέτες της πιθανότητας αποχώρησης κάποιων μελών της ευρωζώνης.

Δεύτερον, η διστακτικότητα της ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα σε κράτη μέλη σε περίπτωση ανάγκης.

Τρίτον, οι επιδράσεις της εντεινόμενης κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, γενικότερα.

Τέταρτο, η εκτίμηση των Fitch ότι η κρίση θα συνεχιστεί και θα συνδυαστεί με επεισόδια μεγάλης χρηματοοικονομικής μεταβλητότητας που θα επηρεάζει κυρίως χώρες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες κράτους ή του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το rating του Βελγίου είναι ΑΑ+, της Ισπανίας ΑΑ-, της Σλοβενίας ΑΑ-, της Ιταλίας Α+, της Ιρλανδίας ΒΒΒ+ και της Κύπρου ΒΒΒ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ, το Υπ. Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Στις 14 Δεκεμβρίου 2011, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση. Με αυτά τα αποφασιστικά μέτρα αναμένεται κατακόρυφη μείωση του ποσοστού δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ που θα υπερακοντίσει τους αρχικούς στόχους.

Σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2011, υπερψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλο που ο προϋπολογισμός όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση είναι ο πιο σφικτός προϋπολογισμός κατά τα τελευταία 35 χρόνια, η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012.

3Κατά συνέπεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2012 θα περιοριστούν.

Επιπλέον, υπήρξε σθεναρή πολιτική ομοφωνία για την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος Δημοσιονομικής Εξυγίανσης. Ως εκ τούτου, στο σύντομο μέλλον η Κυβέρνηση διαχρονικά θα ακολουθεί αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με το πακέτο μακροοικονομικής σταθερότητας της ΕΕ.

Πρόσθετα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε εκ των προτέρων χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ποσοστού των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012.

Με βάση τα πιο πάνω δεν φαίνεται να υφίστανται στο παρόν στάδιο, σοβαροί λόγοι που να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την Κύπρο».

source: stockwatch.com.cy

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, υποβαθμίζει το outlook



Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, υποβαθμίζει το outlook

Επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση ΄AAA΄ της Γαλλίας η Fitch Ratings, ωστόσο υποβάθμισε το outlook σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως επικαλούμενη τους αυξημένους κινδύνους από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη.

Το αρνητικό outlook υποδεικνύει πιθανότητα ελαφρώς μεγαλύτερη του 50% για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ορίζοντα δύο ετών.

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο ΄F1+΄.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΄AAA΄ αποδίδεται από την Fitch στην "πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία" της Γαλλίας αλλά και στους αποτελεσματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς και στη χρηματοδοτική ευελιξία που διαθέτει η χώρα. Σημειώνει παράλληλα ότι η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά μέτρων για να ενισχύσει την αξιοπιστία της προσπάθειας για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ωστόσο η Fitch εκτιμά ότι το κυβερνητικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί με βάση το βασικό της σενάριο το 2014 στο περίπου 92% του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από όλα τα υπόλοιπα κράτη με αξιολόγηση ΄AAA΄ με την εξαίρεση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το αρνητικό outlook βασίζεται στον αυξημένο κίνδυνο από την πιθανότητα να προκύψουν και νέες υποχρεώσεις για το γαλλικό κράτος από την επιδείνωση της ς χρηματοοικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Όπως έχει και προηγουμένως σχολιάζει η Fitch, το δημοσιονομικό περιθώριο για την απορρόφηση και νέων αναταράξεων χωρίς να υπονομευτεί η αξιολόγηση ΄AAA΄ της Γαλλίας έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την εκτίμηση μας ότι η πιθανότητα υλοποίησης των υποχρεώσεων αυτών –αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο– έχει αυξηθεί σημαντικά όπως και ο κίνδυνος ενός πολύ χειρότερου οικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος, αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνει ακόμα ότι η κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη από τον Ιούλιο συνιστά ένα σημαντικό αρνητικό σοκ για την ευρύτερη περιοχή, την οικονομία της Γαλλίας και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας η Fitch υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας για να αποτραπεί μια αυτοεκπληρούμενη κρίση ρευστότητας ακόμα και φερεγγυότητας για ορισμένες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Έλλειψη μιας ολοκληρωμένης λύσης, τονίζει ο οίκος, η κρίση της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και αναμένεται να στιγματιστεί από επεισόδια σοβαρής μεταβλητότητας στις αγορές.




source: capital.gr

House Approves $1T Budget Measure to Avert Shutdown



House Approves $1T Budget Measure to Avert Shutdown

The House passed a $1 trillion spending bill to avert a U.S. government shutdown even as lawmakers remain at odds over what to do about an expiring payroll-tax cut.

The House voted 296-121 for the measure, sending it to the Senate for action as soon as today. A stopgap plan keeping federal agencies operating expires tonight. The government should be unaffected even if the Senate doesn’t complete work on the matter until tomorrow, said Majority Leader Harry Reid. Much of the government is closed tomorrow.

Lawmakers hailed the budget plan as a rare bipartisan compromise on spending in a year otherwise dominated by partisan and inconclusive debates over the budget deficit.

“After weeks of arduous negotiations on this package with our Senate counterparts, we’ve struck a fair, bipartisan compromise,” House Appropriations Committee Chairman Hal Rogers, a Kentucky Republican, said today. “No party got everything they wanted.”

The spending panel’s top Democrat endorsed the plan, calling it the sort of compromise demanded by divided government. “It reflects the fact that neither party can pass this bill on its own in either the House or the Senate,” Representative Norm Dicks, a Washington Democrat.

Funding Government Operations
At issue is a 1,200-page measure funding the day-to-day operations of hundreds of government programs across 10 Cabinet agencies. The bill had been snarled in an unresolved dispute over how to extend a payroll-tax cut into 2012 as well as expanded unemployment benefits, which also expire at year’s end.

Reid, a Nevada Democrat, said lawmakers are considering a two-month extension to buy more time for negotiations over a yearlong plan. Many House Republicans emerging this morning from a closed-door caucus meeting balked at the idea.

Lawmakers made some last-minute changes to the spending measure, including killing provisions targeting President Barack Obama’s Cuba policies. Republicans had included language blocking his decision to loosen restrictions on travel and sending money to the Communist country.

Florida Republicans such as Senator Marco Rubio blasted the decision, saying it would only shore up the Cuban government. “It limits access to hard currency to a really tyrannical regime,” said Rubio.

Other Provisions
Representative Jose Serrano, a New York Democrat, said “the U.S. government should not be in the business of restricting travel to any country, no matter what the issues we have with their government.” He said “it is surreal to think that five decades after he took power, Fidel Castro is still a driving force in our national conversation.”

Though lawmakers were unable this year to cut entitlement programs or raise taxes to reduce the budget deficit, they agreed to cut the roughly 40 percent of the federal budget that must be approved each year by Congress.

“Make no mistake -- there are real cuts here,” said Representative Rosa DeLauro of Connecticut, the ranking Democrat on the appropriations subcommittee with jurisdiction over education, health care and labor programs.

Pell grants, which help low-income families send children to college, would be cut by an estimated $11 billion over the next decade, in part by tighter eligibility standards. The administration’s Race to the Top program, which awards competitive grants to schools, would be reduced by 20 percent.

Foreign aid would decline, with the U.S. Agency for International Development’s budget cut by 17 percent, according to the Republicans’ summary. The Environmental Protection Agency would be cut by 3 percent, on top of reductions approved earlier this year. The Government Accountability Office, the investigative arm of Congress, would see a 6 percent reduction. The Internal Revenue Service would be cut by 2 percent.

Republican Initiatives
Democrats fended off a number of Republican initiatives, including proposals taking aim at environmental regulations and cutting federal funding for Planned Parenthood and NPR, the syndicator of public radio stations.

Republicans prevailed with language barring public funding of abortions in Washington, D.C. They also killed a Democratic proposal to increase the security fees charged to airline passengers. Airlines are charging more for checked baggage, Democrats complained, which was prompting more travelers to bring carry-on luggage and increasing the workload for the government’s security screeners.

source: bloomberg.com

Bank Failures Cost $88 Billion


Bank Failures Cost $88 Billion

Using a secret enforcement tool, federal regulators in 2005 tried to limit the growth of Vineyard Bank, which was making commercial real estate loans in Southern California at almost double the rate of its peers.

The limit was a secret even to new regulators who took over the bank’s supervision in 2006 and never found out about it, according to a report prepared by the U.S. Treasury Department’s Office of Inspector General in July 2010. Vineyard, based in Corona, California, kept growing.

Its loans eventually soured and it failed in 2009, costing the fund that insures customers’ deposits an estimated $470 million. More than 400 such failures since 2007 have cost the fund, which is fed by banks and backstopped by taxpayers, an estimated $88 billion. That volume shows the need for more transparency in bank regulation, which is largely conducted in the dark, said Paul Atkins, a former Republican commissioner at the Securities and Exchange Commission.

“Transparency is vital,” said Atkins, the managing director at Patomak Partners LLC, a financial services consulting firm in Washington. “It helps make regulators accountable and helps taxpayers better judge what their liabilities might be.”

At least 1,400 times last year, federal examiners told a bank to fix a problem that could imperil its health, according to data from the three agencies that regulate banks. The agencies didn’t reveal the names of the troubled banks or the nature and severity of their concerns. That information is kept from investors, customers and the public unless securities laws force the bank itself to disclose.

Preventing Bank Runs
Such secrecy is needed to prevent panic that might result in bank runs or investor sell-offs, making problems far worse, said representatives of the Federal Reserve, the Office of the Comptroller of the Currency and the Federal Deposit Insurance Corp., all of which regulate banks and financial institutions.

“Ninety-five percent of the corrective action we want to get from an institution, we get seamlessly and efficiently, and sometimes it involves nothing more than a bank examiner whispering in the ear of a compliance officer,” said Dan Stipano, deputy chief counsel at the OCC. “That kind of thing unfortunately for us is invisible and not necessarily measurable. You don’t see scalps on the wall.”

Informal regulatory approaches also mean the public can’t see when regulators do a poor job, said Viral Acharya, an author of several books on financial regulation who teaches at New York University’s Stern School of Business.

“The regulators should be accountable, and they should at least face some risk of disrepute in case of mistakes and oversights in the process,” Acharya said.

Not as Forceful
Examiners weren’t always as tough as they needed to be from 2006 through the third quarter of 2010, according to a June report by the Government Accountability Office, an investigative arm of Congress. “Regulators generally were successful in identifying early warning signs of bank distress, but the presence and timeliness of subsequent enforcement actions were often inconsistent,” according to the report.

Enforcement has gotten tougher since the 2008 credit crisis, said Ralph “Chip” MacDonald III, a partner at the Jones Day law firm in Atlanta who represents banks.

“Regulators are doing a good job, they are pretty much on top of their game,” MacDonald said. “The bias is toward acting quicker, as opposed to holding off.”

Inspectors General
Most public oversight of bank examiners takes the form of post-mortem reviews: Inspectors general for the three regulatory agencies are required by law to audit any bank failure that costs the FDIC’s insurance fund more than $200 million. While that fund has a $100 billion line of credit with the U.S. Treasury, the FDIC can increase assessments on banks to keep it solvent.

Regulators’ main job is to ensure lenders’ safety and soundness through on-site examinations that involve looking through their books, assessing the risk they’ve taken on and monitoring their capital reserves. Examiners also gauge the acumen of the firms’ management teams. The largest banks have examiners on premises full time. Some banks are also reviewed by state authorities.

The Fed supervised 829 state member banks last year, along with more than 5,000 bank holding companies. The OCC oversees about 1,400 national banks, 631 federal savings associations and 48 branches of foreign banks. The FDIC regulates 4,715 institutions.

Public Enforcement Tools
All three generally employ the same enforcement tools. Public options include cease-and-desist orders, settlements in which banks agree to make changes. If banks don’t agree, regulators can file administrative charges. More urgent cases get a “Prompt Corrective Action” directive, a notice that a bank is likely to fail unless it takes immediate steps to fix problems. Banks can also face civil fines or have their charters revoked, among other public actions.

Non-public enforcement methods include so-called commitment letters, in which the firm agrees to make changes at the regulator’s request and “memorandums of understanding” between banks and their supervisors. Examiners can also require a bank’s board of directors to adopt resolutions detailing problems to be fixed. Each of these agreements is secret, voluntary and not enforceable through a judicial process or with sanctions.

In Vineyard Bank’s case, the FDIC and California state regulators required its board to adopt a 2005 resolution capping the bank’s growth at 25 percent a year, according to the Treasury inspector general’s report on Vineyard’s failure.

New Business Plan
That December, the bank applied for a national charter, and then went under the OCC’s jurisdiction in May 2006. The new regulators approved a Vineyard business plan that allowed for total asset growth of 33 percent growth in the first year. They also gave Vineyard the second-highest health rating.

The OCC examiners never found the board resolution capping growth at 25 percent, according to the report.

“It was surprising to us” that they didn’t find the resolution, said Donald Benson, an audit director at the inspector general’s office. The resolution was mentioned at least three times in minutes of Vineyard board meetings, and the OCC had access to those documents, according to the report.

OCC regulators took no formal or informal action against Vineyard until July 2008, when they required the bank to increase its capital levels in a public order, according to the July 2010 inspector general’s review.

‘Too Severe’
“By then, the bank’s problems had become too large and too severe to resolve,” the report said. In 2007, commercial real estate loans represented 626 percent of Vineyard’s total capital, while the median for its peer banks was 381 percent, according to the report.

OCC spokesman Robert Garsson and FDIC spokesman David Barr declined to comment on Vineyard.

Norman Morales, who was president of Vineyard Bank until 2008, couldn’t be reached for comment. In June, he agreed to pay a $25,000 fine to settle the OCC’s allegations that he’d had the bank pay for some of his personal expenses. Morales didn’t admit or deny wrongdoing. Glen Terry, who was appointed Vineyard’s president less than a year before the bank closed, declined to comment.

In most cases, informal actions succeed in getting banks to comply with regulators’ directives, said Serena Owens, an associate director for risk management and supervision at the FDIC.

“By definition, the problems addressed by an informal action do not pose a serious risk warranting a formal, enforceable order containing a corrective program,” Owens said.

Discretion on Disclosure
Regulators have discretion on whether to disclose informal enforcement actions, said Thomas Vartanian, a partner at the law firm Dechert LLP in Washington who advises financial-services companies on regulatory and enforcement matters.

“Federal banking agencies can disclose pretty much what they want, subject to trade secret and other narrow supervisory exclusions,” Vartanian said.

The 2010 Dodd-Frank Act required the Fed to impose enhanced standards for capital, liquidity and risk management for banks with assets of more than $50 billion and non-bank financial companies deemed systemically important. While the law also empowered the Fed to require “enhanced public disclosures” from financial institutions, officials haven’t yet described any plans for doing so on enforcement matters.

Undisclosed CAMELS
Regulators for all three federal agencies gauge the health of banks with ratings known as CAMELS -- for capital adequacy, asset quality, management, earnings, liquidity and sensitivity to market risk. Typically, these ratings, which range from 1, the best, to 5, aren’t disclosed, since downgrades might spur panic among depositors and investors.

In the absence of transparency, the agencies’ standards for setting CAMELS ratings can diverge. During an FDIC board meeting called at 10 p.m. on Nov. 23, 2008, members were told that unless they helped rescue Citigroup Inc. (C), its national banks might not have enough cash to do business the next morning, according to FDIC documents obtained through the Freedom of Information Act by the public interest group Judicial Watch.

At the time, the OCC gave Citigroup’s banking subsidiary a liquidity rating of 3, according to minutes of the meeting.

Then-FDIC Chairman Sheila Bair asked why the rating was that high “when the OCC was on the verge of having to close” Citigroup’s national banks. Then-Comptroller of the Currency John C. Dugan responded that the rating was already taking into account the government help that the board was discussing that night.

‘Government Assistance’
“Director Dugan said he thought the ability to contemplate government assistance enabling an institution to achieve adequate liquidity had been the standard,” according to the minutes. Bair said that wasn’t the standard for FDIC regulators, the minutes show.

Dugan, now head of law firm Covington & Burling’s financial institutions practice in Washington, said he stands by his remarks as reflected in the board minutes. Disclosing CAMELS ratings would risk increasing doubts about banks’ safety and soundness without increasing the quality of supervision, he said. Bair, now a senior adviser to the Pew Charitable Trusts, declined to comment.

“Citi is a fundamentally different company today than it was before the crisis,” said Jon Diat, a spokesman for the New York-based bank. It had $447 billion in cash and available-for- sale securities on Sept. 30, he said.

Taxpayer Bailouts
The largest banks, including Citigroup, retain “an implicit call on taxpayer-funded bailouts,” said NYU’s Acharya. For that reason, their health ratings ought to be published, after a delay, so taxpayers can judge regulators’ work, he said.

“What I find hard to accept is that currently we don’t make supervisory reports public, even with a lag,” he said. “I don’t see any good justification for that.”

Regulators are already held responsible when their supervision doesn’t work, said Scott Alvarez, the general counsel for the Fed’s Board of Governors.

“We will be accountable if one of these institutions gets in trouble,” he said. “But everything they do wrong isn’t leading them to failure.”

Lesser missteps don’t require formal action, and examiners need mechanisms for “informal give and take” with banks, Alvarez said.

That sort of approach didn’t work for Irwin Union Bank and Trust Co. of Columbus, Indiana, which received a series of informal enforcement orders from the Federal Reserve Bank of Chicago in 2001, 2002, 2003, 2005, 2007 and 2008, according to an inspector general’s report. Indiana state examiners closed Irwin Union on Sept. 18, 2009; the FDIC estimates the failure cost its insurance fund $872 million.

‘Early Warning Signs’
Fed examiners “identified key weaknesses, early warning signs and red flags” at the lender and “missed multiple opportunities to take more forceful supervisory action that may have reduced the loss,” the report said.

A chart in the report shows that Irwin Union’s reliance on brokered deposits, which are less stable than retail deposits, rose to about 35 percent of all deposits in 2008, up from less than 15 percent in 2003. The banking group’s total assets grew to $6.2 billion in 2005, up from $3 billion in 2001. As of Aug. 31, 2008, 84 percent of Irwin Union Bank’s total loan portfolio was in commercial real estate loans, according to the report.

William Miller, the former chairman and chief executive officer of Irwin Financial Corp., didn’t respond to telephone calls and an e-mail seeking comment.

‘Excessive Risk-Taking’
“The report indicates that excessive risk-taking at IUBT was blatant, imprudent and risk-management capabilities did not keep pace,” said Mark Williams, an executive-in-residence at Boston University and a former Fed bank examiner. “These are obvious warning signs that early examinations should have picked up.”

While Fed regulators raised concerns about Irwin Union’s funding structure as early as 2003, they issued no formal orders until 2008, about a year before it failed. That agreement asked the financial group’s board to strengthen oversight, and sought plans to improve capital and liquidity. The Fed followed with a cease-and-desist order three days before Irwin Union closed.

The inspector general’s criticisms of individual cases in no way diminish the effectiveness of non-public enforcement, said Alvarez, the Fed board’s general counsel.

“A large amount of the time these informal actions are very successful in getting folks to remedy their problems,” he said.

Subprime Lending
One Irwin Union business offered loans of as much as 125 percent of a home’s value “regardless of whether Irwin Home Equity had the first or second lien position on the property,” the report said. Some of the loans were offered to subprime borrowers and applicants who weren’t asked for income verification, the report said.

Examiners found in 2002 that Irwin Union Bank and Trust was buying almost all of the loan production of Irwin Mortgage Corp., even though federal regulations restrict purchases to 50 percent -- another “red flag,” according to the report. The bank’s management “failed to comply” with a section of the Federal Reserve Act that limits such transactions, the inspector general’s report said. It’s unclear why the bank wasn’t cited.

“Violations of regulations do not necessarily result in enforcement actions,” said Vartanian, the lawyer with Dechert LLP. “There can be alternative remediation that satisfies regulators.”

Asked why there was no formal enforcement regarding that and other issues, Doug Tillett, a Chicago Fed spokesman, said “informal supervisory actions have proven to be successful in prompting a financial institution’s board of directors to address problems from within the organization.”

‘Formal and Informal’
“Supervisory authorities benefit from having both formal and informal methods to apply to various situations and enforcement actions,” Tillett said in an e-mailed statement.

Congress should keep regulators from ducking accountability, said U.S. Representative Kevin Brady, a Texas Republican who is vice chairman of the Joint Economic Committee.

“We shouldn’t give them a safe haven where they can hide these quasi-enforcement actions,” Brady said. “Given a choice, transparency is always better.”

source: bloomberg.com

SEC: Μήνυση κατά πρώην στελεχών των Freddie Mac και Fannie Mae


SEC: Μήνυση κατά πρώην στελεχών των Freddie Mac και Fannie Mae


Μήνυση κατά του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Freddie Mac και κατά του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Fannie Mae υπέβαλε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τις γνωστοποιήσεις που έκαναν οι εταιρείες τους για subprime δάνεια.

Η SEC στρέφεται κατά του πρώην CEO της Freddie Mac, Richard Syron και κατά του πρώην CEO της Fannie Mae, Daniel Mudd, ενώ κατονομάζει και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιρειών.

Η SEC υποστηρίζει ότι τα στελέχη "γνώριζαν και ενέκριναν " παραπλανητικές ανακοινώσεις δηλώνοντας ότι οι εταιρείες είχαν μικρή έκθεση σε subprime δάνεια στο ξέσπασμα της στεγαστικής κρίσης το 2008.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι τιμές καταναλωτή το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι τιμές καταναλωτή το Νοέμβριο


Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, κυρίως εξαιτίας του μειωμένου κόστους ενέργειας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών, από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διατήρηση αμετάβλητου του δείκτη τιμών καταναλωτή και αύξηση του δομικού δείκτη κατά 0,1%.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3,4% και 2,2%, αντίστοιχα.

source: naftemporiki.gr

Περικοπές 150.000 θέσεων εργασίας από το Δημόσιο


Περικοπές 150.000 θέσεων εργασίας από το Δημόσιο

Προθεσμία για την επίτευξη του στόχου του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 μέχρι το τέλος του έτους, ζητεί η κυβέρνηση από την τρόικα, αφού πλέον είναι σαφές ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν πρόκειται να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, σχολιάζοντας το αν έχει τεθεί ευθέως από την τρόικα ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο -πέραν της εφεδρείας-, αναφέρθηκε στις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Περαιτέρω δε, ανέφερε ότι προτείνεται, η όποια απόλυση να γίνει ύστερα από αξιολόγηση των δομών, των φορέων και του προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Δημοσίου. Στόχος της νέας αυτής κίνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013.

Πρόταση για αξιολογήσεις

Καλούμενος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ανέφερε ότι, μέχρι το 2013, δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είναι σαφές και δεν προβλέπει απολύσεις από το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, υιοθετήσαμε το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Το μέτρο αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πλέον, προκειμένου να είμαστε εντάξει απέναντι στις δεσμεύσεις μας στην τρόικα -δηλαδή να πετύχουμε τις 150.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013-, η κυβέρνηση, προτείνει να δοθεί παράταση για την προθεσμία των 30.000 που θα έπρεπε να φύγουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να περάσουμε στη φάση της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών και, στη συνέχεια, να γίνει κατάργηση οργανικών θέσεων, που συνεπάγεται και την απόλυση αυτών που σήμερα τις καλύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό και ενδεχομένως προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, ο υπουργός ζήτησε από την τρόικα «να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση αυτή, προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες».

«Πρέπει οι στόχοι, που τίθενται, να βασίζονται σε επιχειρησιακό σχέδιο και να μην είναι αποσπασματικοί. Ολα, βέβαια, απαιτούν χρόνο, ειδικότερα στην Ελλάδα, που δεν είχε την απαραίτητη υποδομή για να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλη μεταβολή», είπε ο κ. Ρέππας και συνέχισε: «Το θέμα είναι ποιον θα απολύσεις. Αυτό χρειάζεται αξιολόγηση, όργανα και διαδικασίες και, κυρίως, χρειάζεται χρόνο. Πραγματικά, θέλουμε να ακούσουμε μια πρόταση από την τρόικα για το θέμα αυτό. Μέχρι τώρα, ακούμε μόνο στόχους».

Στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί

Ο κ. Ρέππας, αναλύοντας περαιτέρω τα της προοπτικής απολύσεων, ανέφερε ότι, από τους 700.000 περίπου υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο, οι μισοί σχεδόν είναι είτε στρατιωτικοί είτε εκπαιδευτικοί. Και οι δύο κατηγορίες αυτές είναι ανελαστικές, όσον αφορά στη μείωση των θέσεων. Κατά συνέπεια, ανέφερε, η μείωση κατά 150.000 αφορά τους υπόλοιπους 350.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, πράγμα που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.

Ο υπουργός, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασης της εφεδρείας, μειώνοντας το όριο ηλικίας όσων εντάσσονται σε αυτή -στους 51 έτους για παράδειγμα-, το απέρριψε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν οδηγεί πουθενά και, αν αρχίσει να εφαρμόζεται, δεν θα έχει τέλος.

Συνεργασία με Ράιχενμπαχ

Ο υπουργός εξήρε το ρόλο της Ομάδας Εργασίας, της οποίας ηγείται ο Χορστ Ράιχενμπαχ, και ενημέρωσε ότι, για τα θέματα που αφορούν στη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την Ομάδα.

Επιλογή ειδικών για τις αλλαγές

Ο κ. Ρέππας ενημέρωσε ότι επιλέχθηκαν Γάλλοι εμπειρογνώμονες από την πλευρά της Ομάδας Εργασίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, γιατί θεωρήθηκε ότι το μοντέλο της χώρας αυτής είναι το πλέον αποδοτικό για την περίπτωσή μας. Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε σε συνεργασία και με εμπειρογνώμονες άλλων χωρών, οι οποίες εφαρμόζουν ένα, κατά κοινή ομολογία, αποδοτικό μοντέλο».

source: naftemporiki.gr

Morgan Stanley: Περικοπές 1.600 θέσεων εργασίας


Morgan Stanley: Περικοπές 1.600 θέσεων εργασίας

Σε περικοπές 1.600 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι προχωρά η Morgan Stanley

Οι περικοπές θα γίνουν στο πρώτο τρίμηνο προκειμένου να μειωθεί το κόστος καθώς, σύμφωνα με την τράπεζα, οι ενδείξεις για ανάκαμψη των εσόδων δεν είναι ενθαρρυντικές.

source: naftemporiki.gr

BOCY: Πώληση θυγατρικής στην Αυστραλία


BOCY: Πώληση θυγατρικής στην Αυστραλία

Την πώληση της θυγατρικής της στην Αυστραλία ανακοίνωσε πριν λίγο η Τράπεζα Κύπρου, έναντι €100 εκ. και με κέρδος €8 εκ.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει «υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στην Αυστραλία, (Bank of Cyprus Australia Ltd «BOCA»), στην Bendigo and Adelaide Bank Limited («Bendigo»)».

«Το τίμημα πώλησης εκτιμάται σε περίπου €100 εκ. και η πώληση υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Αυστραλίας και της Κύπρου», προσθέτει.

«Η πώληση εκτιμάται να έχει θετική επίδραση €250 εκ. περίπου στα ρευστά διαθέσιμα του Συγκροτήματος. Επίσης, η πώληση θα έχει θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, εκτιμάται θετική συνεισφορά της τάξης των €77 εκ. στο προσωρινό κεφαλαιακό απόθεμα (capital buffer) της Τράπεζας Κύπρου όπως υπολογίστηκε στην Κεφαλαιακή Άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών («EBA») και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το κέρδος του Συγκροτήματος από την πώληση υπολογίζεται σε περίπου €8 εκ. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2012», συμπληρώνει.

Η απόφαση για πώληση της BOCA ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του Συγκροτήματος για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή του και αύξηση των ρευστών διαθεσίμων του. Το Συγκρότημα συνεχίζει να επικεντρώνει την παρουσία του στις κύριες αγορές που έχει δραστηριότητες και σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, χαμηλή διείσδυση του τραπεζικού τομέα και υψηλά αναμενόμενα επίπεδα τραπεζικής ανάπτυξης.

Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί τα αποτελέσματα πρόσφατων tests της ΕΒΑ που δείχνουν ότι η Τράπεζα Κύπρου χρειάζεται να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά €1,5 δισ. μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Γύρω στα €900 εκ. καλύπτονται από τα co-co bonds της Τράπεζας και άλλα €400 εκ. εκτιμάται ότι θα καλυφθούν με την έκδοση rights στις αρχές του 2012. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με την κερδοφορία του Συγκροτήματος και από κινήσεις για βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του σταθμισμένου ενεργητικού της Τράπεζας.

Σε αντίστοιχη κίνηση στην Αυστραλία είχε προβεί στις αρχές του 2011 και η Marfin Popular Bank.

Η BOCA ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα λειτουργεί 14 καταστήματα, εξυπηρετώντας κυρίως ιδιώτες και επιχειρήσεις της κυπριακής και ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, η τράπεζα είχε σύνολο δανείων, όσο και σύνολο καταθέσεων, περίπου €969 εκ. Οι επιδόσεις της BOCA αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού της Αυστραλιανής τραπεζικής αγοράς, όπου το μέγεθος αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων.

Με βάση τα πιο πάνω, η Ανώτατη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, έκριναν πως η πώληση της BOCA είναι προς το συμφέρον των μετόχων του Συγκροτήματος. Το συμφέρον των πελατών και του προσωπικού της ίδιας της BOCA διασφαλίζεται, καθώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους με την Bendigo, έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό στην Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των τοπικών κοινοτήτων («community banking»).

Η Bendigo and Adelaide Bank είναι από τις μεγαλύτερες περιφερειακές (regional) τράπεζες της Αυστραλίας με 1,4 εκ. πελάτες και σύνολο ενεργητικού άνω των €38 δισ. Στη λιανική τραπεζική η Bendigo λειτουργεί μέσω δικτύου που πλησιάζει τα 600 καταστήματα. Με ιδιαίτερη έμφαση στο «community banking», η πρόθεση της Bendigo είναι η διατήρηση των παραδοσιακών σχέσεων της BOCA με την κυπριακή και ελληνική κοινότητα, με πυρήνα το υφιστάμενο δίκτυο και προσωπικό και τη διακράτηση της BOCA ως ξεχωριστής οντότητας που θα εξυπηρετεί τις τραπεζικές ανάγκες της κυπριακής και ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Οι κύριοι όροι πώλησης προνοούν ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Bendigo and Adelaide Bank θα υπογράψουν συμφωνία για συνεργασία σχετικά με την εξυπηρέτηση των πελατών του Συγκροτήματος στην Αυστραλία και των πελατών της BOCA και της Bendigo στην Κύπρο και την Ελλάδα.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών


S&P: Υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, ενώ τις έθεσε υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, εν όψει της εξέτασης της αξιολόγησης της ισπανικής οικονομίας.

Μεταξύ αυτών είναι οι τράπεζες Bankia, CaixabankMC, Ibercaja, Bankinter, Sabadell και Popular.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η υποβάθμιση προέκυψε μετά την εφαρμογή νέων κριτηρίων αξιολόγησης και αναβάθμισης της μεθοδολογίας της για τις τράπεζες.

Οι ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε «τοξικά» δάνεια μετά από το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, ενώ βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άντληση ρευστότητας και πολλές από αυτές πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

source: stockwatch.com.cy

Zynga Said to Price 100M Shares at $10 in IPO


Zynga Said to Price 100M Shares at $10 in IPO

Zynga Inc., the largest maker of games for Facebook Inc.’s website, raised $1 billion in its initial public offering, pricing the shares at the top of the marketed range, said a person with knowledge of the IPO.

The developer of games such as “CityVille,” “FarmVille” and “Mafia Wars” sold 100 million shares for $10 each, according to the person, who declined to be identified because the details haven’t been released. Zynga had offered the stock for $8.50 to $10 apiece. It will start trading tomorrow on the Nasdaq Stock Market under the symbol ZNGA.

The offering is the biggest by a U.S. Internet company since Google Inc. (GOOG) raised $1.9 billion in its 2004 IPO, Bloomberg data show. The game maker’s surging sales appeal to investors seeking growth that outpaces members of the Standard & Poor’s 500 Index, according to Tim Cunningham, a money manager at Thornburg Investment Management Inc.

“Growth is really scarce, so I think that makes it more valuable than usual,” said Cunningham, who helps oversee about $74 billion at Thornburg in Santa Fe, New Mexico. Founded by Chief Executive Officer Mark Pincus in 2007, Zynga doubled sales to $829 million in the first nine months of 2011.

The IPO values Zynga at as much as $7 billion, or 6.8 times revenue in the year through Sept. 30. That’s more than three times rival Electronic Arts Inc. (ERTS)’s price relative to sales over the same period.

Electronic Arts, based in Redwood City, California, bolstered its own online services by purchasing PopCap Games this year. EA, the maker of “The Sims” and “Scrabble” for mobile devices had a market value of $6.9 billion, or about 1.8 times trailing 12-month sales.

‘More Competition’
Nexon Co., a Tokyo-based maker of games for Facebook including “Zombie Misfits,” fell on each of its first two days of trading this week after holding a $1.2 billion IPO, Japan’s biggest this year. The stock is down 4.3 percent since the offering.

“You’re definitely going to see more competition” for Zynga as other companies expand their user bases, said Richard Greenfield, an analyst at BTIG LLC in New York. “On the other hand, I think it’s also going to bring more people into the overall social gaming space.”

Zynga planned to offer about 14 percent of its common stock, according to a regulatory filing. That compares with less than 10 percent for companies including Groupon Inc., LinkedIn Corp., and Pandora Media Inc., which made their public debuts this year. Internet companies have used smaller free floats to boost initial demand for their stock, pushing the price higher.

Avalon Ventures, Google
Zynga planned to sell all of the shares in the IPO, and to use net proceeds of about $889 million for game development, marketing and general corporate purposes.

Backers including Avalon Ventures, Foundry Group and Google may trim their stakes if underwriters exercise an over-allotment to buy 15 million additional shares, according to the original terms of the offering. Venture firm Kleiner Perkins Caufield & Byers, Zynga’s biggest shareholder after Pincus, didn’t plan to sell shares in the IPO.

The market value Zynga sought in its IPO was less than a $14.1 billion fair-value estimate of the company’s worth as of August, according to the prospectus. The company settled on a price range after taking into account recent IPOs that underperformed, according to a Dec. 10 filing. Morgan Stanley and Goldman Sachs Group Inc. led Zynga’s offering.

Social Media
Groupon, the Chicago-based provider of online coupons, raised $805 million in its IPO last month, including the over- allotment option. The shares, which surged as much as 31 percent in the first weeks of trading, have since fallen 12 percent from their high.

Angie’s List Inc., the Indianapolis-based operator of a consumer-reviews website, raised $132 million in its IPO last month, including an over-allotment. The stock surged in its first day of trading before falling as much as 11 percent below its offer price.

Both Groupon and Angie’s List are trading above their offer prices. Sixty percent of the Internet or social-media companies that completed U.S. IPOs since 2010 are trading below offer price, Kevin Pleines, an analyst at Birinyi Associates Inc. in Westport, Connecticut, said in a Dec. 13 research note. Buyers of the shares at their opening trade in the public market have lost an average of 32 percent, Pleines said.

Zynga gets more than 90 percent of its revenue from Palo Alto, California-based Facebook, operator of the world’s largest social network. Facebook is examining a $10 billion IPO that would value the company at more than $100 billion, a person with knowledge of the matter said last month.

source: bloomberg.com

Απογοητεύει η ραγδαία πτώση των κερδών της RIM στο γ΄ τρίμηνο


Απογοητεύει η ραγδαία πτώση των κερδών της RIM στο γ΄ τρίμηνο


Μεγάλη πτώση στα κέρδη τρίτου τριμήνου χρήσης ανακοίνωσε η Research In Motion, έχοντας προετοιμάσει επενδυτές και αναλυτές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε παράλληλα νέες, χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα μέγεθη του τρέχοντος τριμήνου, με τις οποίες υποβαθμίζει περαιτέρω τις προβλέψεις της για μείωση των πωλήσεων των BlackBerry.

Η μετοχή της σημειώνει βουτιά άνω του 7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street.

Αναλυτικότερα, για το τρίμηνο που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, τα καθαρά κέρδη της RIM διαμορφώθηκαν στα 265 εκατ. δολάρια ή 51 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών ύψους 911 εκατ. δολαρίων ή 1,74 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 667 εκατ. δολάρια ή 1,27 δολάρια ανά μετοχή στο φετινό γ΄ τρίμηνο.

Τα έσοδα της υποχώρησαν 6% στα 5,17 δισ. δολάρια, με την εταιρεία να διαθέτει 14,1 εκατ. smartphone στη διάρκεια του τριμήνου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters, οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη της RIM στα 1,19 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 5,27 δισ. δολάρια.

Για το δ΄ τρίμηνο που λήγει το Φεβρουάριο, η εταιρεία αναμένει κέρδη της τάξης των 80-90 σεντς ανά μετοχή -έναντι εκτιμήσεων αναλυτών για κέρδη 1,18 δολ. ανά μετοχή. Επίσης τοποθετεί τα έσοδα μεταξύ 4,6 και 4,9 δισ. δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 5,12 δισ. δολαρίων.



source: capital.gr

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε έξι μεγάλες τράπεζες


Ο οίκος Fitch υποβάθμισε έξι μεγάλες τράπεζες

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας έξι τραπεζών υποβάθμισε η Fitch Ratings. Παράλληλα, υποβάθμισε τη διαβάθμιση βιωσιμότητας δύο τραπεζών.


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση των Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank και Goldman Sachs Group. Επίσης, υποβάθμισε τη διαβάθμιση για τη βιωσιμότητα των Morgan Stanley και Societe Generale.

source: protothema.gr

Νέο χαμηλό 5 μηνών για το χρυσό


Νέο χαμηλό 5 μηνών για το χρυσό


Σε νέο χαμηλό πέντε μηνών έκλεισε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, καθώς το "εύθραυστο" ευρώ και η απογοήτευση για την απουσία νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας "διάβρωσαν" την τάση ανάκαμψης που καταγράφηκε νωρίτερα.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 9,70 δολάρια ή 0,6% στα 1.577,20 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1.600 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου και σε χαμηλό πέντε μηνών.

Στο υψηλό ημέρας, εν μέσω διστακτικής ανάκαμψης, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου βρέθηκε να ενισχύεται έως τα 1.596,50 δολάρια ανά ουγγιά, με ώθηση από την ανάκαμψη του ευρώ και ενώ ορισμένοι traders βρήκαν ευκαιρία αποκόμισης κερδών. Ωστόσο, στη συνέχεια το δολάριο ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρα, καθιστώντας το αποτιμημένο σε δολάρια συμβόλαιο πιο ακριβό και συνεπώς λιγότερο ελκυστικό.

Οι επενδυτές διστάζουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό, ενώ οι ανησυχίες για έλλειψη ρευστότητας ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συνεχίζουν να επισκιάζουν τους πιο μακροπρόθεσμους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη.

Αναλυτής BofA/Merrill: Έως και 2.500 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός εάν παρέμβουν ΕΚΤ, Fed

Η ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα παροχής στήριξης στην οικονομία από τις ΕΚΤ και Fed, θα εκτινάξει την τιμή του χρυσού στα 2.000-2.500 δολάρια ανά ουγγιά το 2012, εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της BofA/Merrill, Francisco Blanch.

"Η ΕΚΤ θα είναι μάλλον η πρώτη που θα δράσει, και προτού γίνει αυτό το ευρώ θα έχει υποχωρήσει πιθανότατα στα 1,25 δολάρια", σημειώνει ο αναλυτής.



source: capital.gr
Share |