Friday, November 13, 2009

Καπέλο σε ακίνητα €0,5 δισ.


Καπέλο σε ακίνητα €0,5 δισ.


Με φορολογίες σε ακίνητα αξίας €0,5 δισ. επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει τις τρύπες που ανοίγει στον κρατικό κορβανά η μειωμένη εισροή εσόδων και το φιλόδοξο κοινωνικό της πρόγραμμα. Μετά από σχετικό δημοσίευμα της StockWatch, η κυβέρνηση άρχισε πλέον να μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο επιπρόσθετων φορολογιών στον τομέα ακινήτων, δίδοντας έμφαση κυρίως στα αδρανή οικόπεδα.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, που φαίνεται να σχετίζονται με παλαιότερες εισηγήσεις του Τμήματος Πολεοδομίας, σταχυολόγησε ψες ο υπουργός Οικονομικών.

«Στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να βγει από τα στενά δημοσιονομικά έσοδα που αντιμετωπίζει σκέφτεται να καταθέσει νομοθεσία για τη φορολόγηση του πλούτου στην ακίνητη ιδιοκτησία η οποία υπερβαίνει τα €500 εκ.», είπε ο Χαρίλαος Σταυράκης. «Η υλοποίηση των σκέψεων της κυβέρνησης θα γίνει με ένα πολύ προοδευτικό τρόπο εάν συμφωνήσουν και τα κόμματα», διευκρινίζοντας ότι θα συνδυαστεί με μείωση των μεταβιβαστικών τελών.

Χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως «το πιο δίκαιο κοινωνικά μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα».

«Θα επηρεαστούν οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο να την πουλήσουν εφόσον δεν υπάρχει φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας. Παράλληλα θα αποτελέσει και κίνητρο ώστε να πουληθούν κάποια κομμάτια γης και να δημιουργηθεί και μια πιθανότητα μείωσης των τιμών της γης», ανέφερε ο κ. Σταυράκης.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την οποία είχαν αναλυθεί τα στοιχεί της έκθεσης «Doing Business Report 2010» στην οποία συμμετείχε η Κύπρος για πρώτη φορά.

Στην ίδια συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Έλλειψη υποδομών

Ως γνωστό, η έκθεση κατατάσσει την Κύπρο στην 40η θέση σε ότι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, δίδοντας ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες στη νομική υποδομή αλλά και σε εργασιακά και πολεοδομικά θέματα. Στην έκδοση αδειών οικοδομής, η Κύπρος έλαβε την 77η θέση.

Τα ευρήματα της έκθεσης έγιναν αφορμή για επικέντρωση μέρους της ψεσινής συζήτησης στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια τεράστια ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά δεν υπήρξε ταυτόχρονη βελτίωση της υποδομής για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτήν την ανάπτυξη».

Υπήρξε, όπως σημείωσε, μια άναρχη ανάπτυξη που δημιούργησε πολλά προβλήματα και προέβη στη συνέχεια σε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει για απλοποίηση του συστήματος και μηχανογράφησης, ώστε να εκσυγχρονισθούν οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

«Με το σύστημα του αυτοελέγχου που μιλάμε για μικρές αναπτύξεις μπορεί κάποιος να πάρει πολεοδομική άδεια σε λιγότερο από ένα μήνα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πρόβλημα με την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών».

Όπως τόνισε, «βρεθήκαμε και σε μια περίοδο ψηλής δραστηριότητας όλων των συντελεστών της οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα η πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει μια σειρά από καινούργιες νομοθεσίες και πρόνοιες, οι οποίες προέκυψαν τόσο από την ένταξη στην ΕΕ όσο και από τις ανάγκες της ζωής».

«Εμείς θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για να μειώσουμε το χρόνο έκδοσης των αδειών, αλλά θα πρέπει και όσοι ασχολούνται με αυτόν τον τομέα να αντιληφθούν ότι μέρος των καθυστερήσεων έχει να κάμει με τους ιδιοκτήτες, τους μελετητές, τις επιλογές των χώρων και με διάφορες άλλες παραμέτρους», κατέληξε.

stockwatch.com.cy

Dimon: "Λάθος επιλογή οι περιορισμοί στο μέγεθος των τραπεζών"


Dimon: "Λάθος επιλογή οι περιορισμοί στο μέγεθος των τραπεζών"


Τεράστιες επενδυτικές τράπεζες όπως η JPMorgan Chase & Co. (JPM) "θα πρέπει να επιτρέπεται να καταρρέουν" αντί να δέχονται τεράστια κεφάλαια από τα χρήματα των φορολογούμενων για τη διάσωση τους, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon,σε άρθρο του που φιλοξενείται στη Washington Post.

"Ο όρος ΄πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει΄ θα πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο μας", προσθέτει, αν και απορρίπτει τις εκκλήσεις για περιορισμό του μεγέθους των τραπεζών. "Η κλίμακα", αναφέρει ο Dimon, "μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, τους καταναλωτές -που λαμβάνουν καλύτερα προϊόντα με μεγαλύτερη ταχύτητα και με μικρότερο κόστος- τις επιχειρήσεις που είναι οι πελάτες μας και την οικονομία στο σύνολο της".

"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην ενίσχυση του ρυθμιστικού συστήματος προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών", ενώ θα διασφαλίζουν ότι ακόμα και η μεγαλύτερη τράπεζα θα επιτρέπεται να καταρρεύσει με τρόπο που δεν θα θέτει τους φορολογούμενους ή την ευρύτερη οικονομία σε κίνδυνο", σημειώνει ο ίδιος.

Στη κατεύθυνση του στόχο της "οργανωμένης πτώχευσης" προβληματικών χρηματοοικονομικών κολοσσών, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν εξουσίες παρόμοιες με αυτές που διαθέτει η Ομοσπονδιακή Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) για το κλείσιμο εμπορικών τραπεζών.

"Όπως και στη περίπτωση της FDIC, και εφόσον οι μέτοχοι και πιστωτές χάνουν την αξία τους, η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να καταβάλει το μερίδιο της", δηλώνει ο Dimon.

capital.gr

ΗΠΑ: Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα το Σεπτέμβριο


Διευρύνθηκε σε ποσοστό 18,2% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, διαμορφούμενο στα 36,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου.

Το εμπορικό έλλειμμα εμφανίστηκε σε υψηλότερο επίπεδο από τις μέσες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών της Wall Street που το τοποθετούσαν στα 30,2 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, σε μηνιαία βάση, από το Φεβρουάριο του 1999.

Εξάλλου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές το Σεπτέμβριο. Η εμπορική δραστηριότητα έχει ανακάμψει σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τότε που ξέσπασε η κρίση το Φθινόπωρο του 2008.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διευρύνθηκε στα 22,1 δισ. δολάρια, που είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Οκτώβριο. Το έλλειμμα για το τρέχον έτος μέχρι στιγμής διαμορφώνεται σε 274,58 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση από τα 551,44 δισ. δολάρια στους πρώτους εννέα μήνες του 2008.

capital.gr

ΗΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Απρόσμενη εξασθένηση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, με το σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να υποχωρεί στις 66 μονάδες από 70,6 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή του στις 71,8 μονάδες.

naftemporiki

ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% στις τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% στις τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο


Οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ σημείωσαν την έβδομη αύξηση των τελευταίων οκτώ μηνών τον Οκτώβριο, οδηγούμενες από τις υψηλότερες τιμές καυσίμων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Οκτώβριο.

Παρά την αύξηση, οι τιμές παραμένουν κατά 5,7% χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2008. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν οι τιμές εισαγωγών να καταγράψουν αύξηση 1% τον Οκτώβριο.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει σταδιακά από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την ανεργία του Οκτωβρίου να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 26 ετών.

Οι τιμές εισαγωγής πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Οκτώβριο. Εξαιρουμένων των τιμών πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 0,7% τον Οκτώβριο, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2008.

capital.gr

Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη


Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη


Το τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί τεχνικά η ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η οικονομία των 16 χωρών που μοιράζονται το ευρώ εισήλθε σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από το α΄ τρίμηνο του 2008, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του συνολικού προϊόντος της οικονομίας ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% στο γ΄ τρίμηνο, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση 0,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υψηλότερο ρυθμό αύξησης 0,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε ετήσια βάση ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 4,1% από 4,8% στο β΄ τρίμηνο, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για μικρότερη συρρίκνωση 3,9%.

Στην ώθηση του ΑΕΠ συνέβαλε σημαντικά η βελτίωση των γερμανικών και γαλλικών εξαγωγών που αντιστάθμισε την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο γ΄ τρίμηνο, σχολιάζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2009, η Nomura επισημαίνει ότι, συγκεντρωτικά, τα στοιχεία κάθε χώρας επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της πως το εμπορικό ισοζύγιο έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία του μπλοκ στο τρίτο τρίμηνο, καθώς είναι πιθανό ότι η ιδιωτική κατανάλωση αλλά και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησαν το ίδιο διάστημα. Ο οίκος χαρακτηρίζει "σχετικά ενθαρρυντική" την απόδοση της οικονομίας, ενώ κάνει λόγο για ξεκάθαρη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στα δύο τελευταία τρίμηνα. "Εκτίμησή μας είναι πως το momentum βρίσκεται υψηλότερα της τάσης, η οικονομία λογικά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά με μικρότερο ρυθμό τα προσεχή τρίμηνα". Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει επίσης και το γεγονός πως η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών ήταν ευρύτερη κατά μήκος της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, τις δυνάμεις της φαίνεται να ανακτά η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με τη στήριξη των κυβερνητικών "πακέτων" αλλά και των τεράστιων "ενέσεων" ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση της αισιοδοξίας για το οικονομικό outlook σε υψηλό 13 μηνών τον Οκτώβριο, η αυξανόμενη ανεργία αλλά και η ενδυνάμωση του ευρώ φαίνεται πως συνιστούν απειλή για την ανάκαμψη.

Tο ΑΕΠ στην Ε.Ε. των "27" σημείωσε άνοδο 0,2% κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,3%. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ των 27 συρρικνώθηκε κατά 4,3%.


Γερμανία: Επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,7% το γ΄ τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από την ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους, βρίσκοντας στήριξη στις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές.

Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,7% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Η ιδιωτική κατανάλωση ωστόσο επιβράδυνε την οικονομία στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία παραμένουν αβέβαιες καθώς αναμένεται και νέα άνοδος της ανεργίας τους επόμενους μήνες, βλάπτοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Με το ευρώ να διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, οι εξαγωγείς της χώρας ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με υποχώρηση της ζήτησης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική οικονομία κατέγραψε το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης μετά την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα τα προηγούμενα τρίμηνα, υποδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ σημειώνει πρόοδο στην έξοδο της από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση.

Ωστόσο, η συνολική οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 4,8% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προσαρμοσμένο σε εποχική βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε παράλληλα ανοδικά τα μεγέθη του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του έτους. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 0,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 5,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από πτώση 5,9% που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Γαλλία: Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3% στο γ΄ τρίμηνο του έτους σηματοδοτώντας την έξοδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης από την ύφεση.


Το γαλλικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση του για ένα χρόνο.

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές σημειώνοντας άνοδο 2,3% στο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο τομέας των εξαγωγών να συμβάλει 0,4% στη συνολική οικονομική ανάπτυξη, όπως έδειξαν τα στοιχεία.


Η κατανάλωση των νοικοκυριών, ο βασικός πυλώνας της γαλλικής οικονομίας, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε κερδίσει 0,3%. Οι επενδύσεις υποχώρησαν 1,4%, ήτοι με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με την πτώση 1,2% που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την ιταλική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο


Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε στο γ΄ τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008, σηματοδοτώντας την έξοδο της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat.

Στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, το ιταλικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση κατά 0,5% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Istat. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 4% μόνο στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,6% στο γ΄ τρίμηνο, ωστόσο αυτό αποτελεί επιβράδυνση της ραγδαίας συρρίκνωσης που έφτασε το 5,9% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% στο τρίμηνο και συρρίκνωση 4,7% σε ετήσια βάση.

Αν δεν σημειωθεί κάποια μεταβολή το επόμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ για το σύνολο του 2009 θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 4,8%, ανακοίνωσε η Istat.

Η επιστροφή της ιταλικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης σημαίνει ότι και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ έχουν βγει από την ύφεση. Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν σήμερα ανάπτυξη του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο του έτους.

capital.gr

Νέα επιβράδυνση 1,6% του ΑΕΠ


Νέα επιβράδυνση 1,6% του ΑΕΠ


Μείωση κατά 1,6% παρουσίασε το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση 1,2% σε ετήσια βάση.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Το β΄ τρίμηνο είχε σημειώσει μείωση 0,1%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat το ΑΕΠ της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ το ΑΕΠ στην Ε.Ε. των "27" σημείωσε άνοδο 0,2% κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,2% και 0,3% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση συρρικνώθηκε κατά 4,1% και κατά 4,3% στην Ε.Ε. των "27", μετά από -4,8% και -4,9% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

capital.gr

Trade Gap in U.S. Probably Widened as Expansion Drew in Imports


Trade Gap in U.S. Probably Widened as Expansion Drew in Imports

Nov. 13 (Bloomberg) -- The trade deficit in the U.S. probably widened in September, reflecting rising demand for imported oil and automobiles as the economy rebounded from the worst recession since the 1930s, economists said before a report today.

The gap increased to $31.8 billion from $30.7 billion the prior month, according to the median of 77 estimates in a Bloomberg News survey. Other figures today may show the cost of goods from abroad rose in October for a third straight month.

Demand for foreign products may keep growing in coming months as consumer and business spending improve and companies aim to prevent inventories from becoming too lean. Exports may also rise as expanding economies in Asia and Europe along with a weak dollar drive demand for American goods, giving manufacturers such as Dow Chemical Co. a lift.

“Domestic demand is clearly picking up and that is going to be pulling in imports,” said Nigel Gault, chief U.S. economist at IHS Global Insight in Lexington, Massachusetts. “The trend over the next few months will be for imports to pick up faster than exports.”

The Commerce Department’s trade figures are due at 8:30 a.m. in Washington. Economists’ deficit estimates ranged from $28.6 billion to $34.1 billion.

A report from the Labor Department at the same time may show import prices rose 1 percent in October as crude oil climbed, according to the survey median. The cost of foreign goods probably fell 5.5 percent from a year earlier, the survey showed.

Global Expansion

A collapse in world trade earlier this year brought the gap down to $26.4 billion in May, its lowest level since November 1999, as imports plunged even faster than exports. As commerce begins to pick back up, global leaders agree more needs to be done to strengthen the expansion.

U.S. Treasury Secretary Timothy Geithner and other finance ministers at the Asia-Pacific Economic Cooperation forum in Singapore this week reiterated a pledge to maintain stimulus efforts “until a durable recovery in private demand is secured.”

Asia is “leading the world” back to recovery, Geithner told reporters at a joint press briefing with his APEC counterparts. The leaders are working toward a rebalancing that will make global growth more reliant on spending by Asian consumers and businesses and less dependent on their American counterparts.

China’s economy grew 8.9 percent in the third quarter from the same period in 2008, the best performance in a year.

Growth in Asia

“The economic outlook for the rest of 2009 appears to be stabilizing, with strong growth in Asia Pacific, especially China, and other emerging geographies,” Andrew Liveris, Dow Chemical’s chief executive officer, said in an Oct. 22 statement.

Dow’s factories around the world ran at 78 percent of capacity in the third quarter, an increase of 3 percentage points, because of increased demand in developing markets, including China and Brazil, as well as relatively low North American ingredient costs that led to increased exports. The largest U.S. chemical maker yesterday said cost cuts and rising sales will boost earnings more than analysts estimate.

The U.S. is also growing again after posting its worst contraction in seven decades. The world’s largest economy expanded at a 3.5 percent annual rate in the third quarter, the best performance in two years. Economists surveyed this month forecast a 3 percent rate of growth this quarter.

Stocks have surged since March on signs the recession was easing. The Standard and Poor’s 500 Index has gained 61 percent since reaching a 13-year low March 9.

An improving economy and rebounding equities may support consumer confidence even as the job market continues to deteriorate. The Reuters/University of Michigan preliminary sentiment index for this month, due today at 10 a.m., may rise to 71 from 70.6 in October, according to the median estimate of economists surveyed.

bloomberg

Liberty Global: Εξαγορά της Unitymedia

Liberty Global: Εξαγορά της Unitymedia


Την εξαγορά της γερμανικής εταιρίας ΜΜΕ Unitymedia έναντι του ποσού των 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρία συνδρομητικών δικτύων Liberty Global.

Η Liberty Global, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου John Malone, θα καταβάλει 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Unitymedia (του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία) ενώ θα καλύψει και χρέη του ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

«Με αυτήν την εξαγορά ενισχύουμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως σε αυτήν της Γερμανίας, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητα σε ό,τι αφορά τις καλωδιακές συνδέσεις», τόνισε ο κ. Mike Fries, επικεφαλής της Liberty Global.

Σημειώνεται ότι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Unitymedia είναι τα private-equity BC Partners και Apollo Management.

euro2day.gr

Merrill Lynch: Θετική για ελληνικές τράπεζες


Merrill Lynch: Θετική για ελληνικές τράπεζες


Θετική για την τάση ελέγχου του κόστους εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η Merrill Lynch στο report της για τα ελληνικά ιδρύματα, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου, όπου προβλέπει ότι η ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί.

Εκτίμηση της Merrill Lynch είναι ότι τόσο τα δάνεια, όσο και οι προθεσμιακές καταθέσεις θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο, αν και, όπως τονίζει, με μικρότερο ρυθμό έναντι του δευτέρου τριμήνου.

Επίσης, η Merrill Lynch ξεχωρίζει τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές του 2010 και του 2011 εξακολουθεί να είναι ο οίκος, επισημαίνοντας ότι το πρώτο μισό του 2009 χαρακτηρίστηκε από αδύναμα περιθώρια, έλλειψη ανάπτυξης του όγκου και συρρικνούμενη ποιότητα ενεργητικού. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, "όλο και περισσότερα θετικά σημάδια εμφανίζονται".

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι η Eurobank θα εμφανίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2009 καθαρά κέρδη 111 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49,6% με τις ζημιές λόγω προβλέψεων να αυξάνονται κατά 92,9% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ μειωμένα οριακά κατά 3,4% έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος.


Η Εθνική αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου στα 299 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 27,2%έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αναφέρει η Merrill Lynch. Οι ζημιές λόγω προβλέψεων αναμένονται αυξημένες κατά 124,1% έως τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 973 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5%.

Στα 65 εκατ. ευρώ αναμένονται από την Merrill Lynch, τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς, μειωμένα κατά 60,5%. Οι ζημιές από προβλέψεις αναμένετα9ι ότι θα διαμορφωθούν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 144,9% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται, για το τρίτο τρίμηνο, στα 280 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 8,2%.

Η αντικειμενική τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στα 30 ευρώ και, όπως αναφέρεται, αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 12,7 φορές τα εκτιμώμενα για το 2010 κέρδη ανά μετοχή και θεωρείται αρκετά ελκυστική. Για τη Eurobank, η αντικειμενική τιμή είναι στα 12,6 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή κερδών 14,5 με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010. Τέλος, για την Πειραιώς η αντικειμενική τιμή στα 11,8 ευρώ αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή στα 13,9 με βάση τα εκτιμώμενα για το 2010 κέρδη ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τις τιμές κλεισίματος της συνεδρίασης της Πέμπτης, η Εθνική ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση στα 24,8 ευρώ, η Eurobank στα 10,5 ευρώ και η Πειραιώς στα 11,4 ευρώ.

euro2day.gr

"Αχίλλειος πτέρνα" οι offshore!

"Αχίλλειος πτέρνα" οι offshore!



Σε «Αχίλλειο πτέρνα» για τα φορολογικά έσοδα ενδέχεται να εξελιχθεί το κύμα ανησυχίας, που αρχίζει να δημιουργείται σε επιχειρήσεις και εύπορα φυσικά πρόσωπα, αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων, και κυρίως την αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των κερδών του 2008 για τις επιχειρήσεις, τα δημοσιεύματα για πιθανή αύξηση του φορολογικού συντελεστή, στην περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα εντός του 2010 και η φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους των επιχειρηματιών.

Ενώ δημόσια οι επιχειρηματίες ακολουθούν την «πολιτική» γραμμή της συναίνεσης, λόγω της κρίσιμης κατάστασης, ανεπισήμως, εκδηλώνουν την αμφισβήτησή τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Και εξετάζουν την γνωστή λύση των παλαιών off shore και νυν on shore εταιρειών για να μειώσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επιχειρήσεις τους από τυχόν νέα κυβερνητικά «παραστρατήματα».

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μια περίοδο, κατά την οποία οι επιχειρήσεις περικόπτουν κόστη και προσωπικό για να περισώσουν κερδοφορία ή να περιστείλουν ζημιές, για να δοθεί εφάπαξ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, δείχνει, σύμφωνα με επιχειρηματίες, ότι η κυβέρνηση «ιεραρχεί» τις πολιτικές εντυπώσεις υψηλότερα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας.


Ίδια αίσθηση αποπνέουν, σύμφωνα με τους ίδιους, και οι κινήσεις της στο θέμα του ΟΛΠ καθώς και το σχέδιο νόμου για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσουν να αναζητούν «γραμμές άμυνας», φοβούμενες ότι θα κληθούν να πληρώσουν με νέα έκτακτα ή τακτικά μέτρα την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου μείγματος κυβερνητικών μέτρων.

Οι πρώτες, που αντιδρούν, είναι οι πολυεθνικές. Όσες έχουν διατηρήσει την Ελλάδα, ως έδρα περιφερειακών δραστηριοτήτων, εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς ή απλά αποφεύγουν να εισάγουν στην Ελλάδα, μερίσματα από επενδύσεις στο εξωτερικό που έχουν ήδη αποσβεσθεί (π.χ. Crown Hellas Can).

Ακόμη και χώρες όπως οι Ρουμανία και Βουλγαρία, που βιώνουν την κρίση πολύ πιο έντονα από ότι η ελληνική οικονομία δείχνουν αυτή την στιγμή θελκτικότεροι προορισμοί από την διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα για τις πολυεθνικές.

Οι οικονομίες τους εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα από την ελληνική, και οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα (16% σήμερα στην Ρουμανία, 10% στην Βουλγαρία)

Μικρότερης έκτασης κινήσεις σχεδιάζουν οι ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικές εταιρείες. Όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δραστηριότητες στο εξωτερικό από τις οποίες εξασφαλίζουν άνω του 30% της συνολικής τους κερδοφορίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων κάτω από μια Συμμετοχών σε χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Για την πρώτη γενιά ελληνικών επιχειρήσεων που επένδυσαν στο εξωτερικό και εμφανίζουν αξιόλογα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες η επιβολή έκτακτης εισφοράς είναι εξαιρετικά άδικη, σύμφωνα με ορκωτούς λογιστές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις φορολογεί, για τρίτη φορά, μερίσματα απ θυγατρικές εξωτερικού (σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης).

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (Coca Cola 3E) άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας εφόσον τα φορολογικά οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα ήταν σημαντικά ενώ άλλες όπως οι τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank) έχουν μεταφέρει ήδη μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους σε Αμοιβαία Κεφάλαια στο Λουξεμβούργο.

Αντίστοιχα τα ιδιωτικά κεφάλαια εξετάζουν την σύσταση εταιρειών στην Κύπρο (οι παλαιές off shore οι οποίες σήμερα είναι on shore καθώς φορολογούνται με συντελεστή 10%) στις οποίες θα μεταφέρουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια. Στόχος να αποφύγουν την επιβάρυνση, που θα προκαλέσει η φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και η ενδεχόμενη δήλωση στο Ε1 των καταθέσεων και των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα.

euro2day.gr

Γερμανία: Αύξηση 0,7% στο ΑΕΠ γ' τριμήνου


Γερμανία: Αύξηση 0,7% στο ΑΕΠ γ' τριμήνου


Μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση της τάξης του 0,7% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή του κατά 0,8%.

Συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2008, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 4,7%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί κατά 0,3%, σε τριμηνιαία βάση.

Στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης, το ευρώ [EUR=X] ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1,4881 δολάρια, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,35%.

naftemporiki

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Π. Ψωμιάδης


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Π. Ψωμιάδης


Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 13ου Τακτικού Ανακριτή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου ΑΣΠΙΣ κ. Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

Η κατηγορία αφορά μη γνήσια εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ που προσκόμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Ψωμιάδης στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για να εξασφαλίσει την κάλυψη ανοίγματος που παρουσίαζε η εταιρία του.

Στον κ. Ψωμιάδη επιβλήθηκε μετά την απολογία του, χρηματική εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα.

Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη, όταν η αρμόδια Επιτροπή υπέβαλε στην Εισαγγελία αναφορά η οποία αποτέλεσε αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Ψωμιάδη στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα στο οποίο αρνείται την κατηγορία, ενώ αποδίδει ευθύνες για την επίμαχη εγγυητική σε άλλον επιχειρηματία, σε βάρος του οποίου έχει καταθέσει μήνυση.

capital.gr

KBC: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη του τριμήνου

KBC: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη του τριμήνου


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Η KBC Group NV (KBC.BT), σημαντική βελγική τράπεζα και ασφλαιστική, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με καθαρά κέρδη 528 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, ωθούμενη από τα ισχυρά αποτελέσματα του δικτύου λιανικών τραπεζών στο Βέλγιο.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη ύψους 438 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η εταιρεία είχε καταγράψει ζημιές 906 εκατ. ευρώ, όταν η πιστωτική κρίση στέρησαν 1,4 δισ. ευρώ από την αξία της δομημένης πίστωσης και άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Εξαιρώντας τις επενδυτικές απώλειες λόγω της κρίσης, τα υφιστάμενα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 631 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% από τα 551 εκατ. ευρώ.

Η KBC είναι μια από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, επικεντρωμένη στην λιανική τραπεζική και την ασφάλιση στο Βέλγιο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Έχει πλειοψηφικά μερίδια στην CSOB (CSO.YY) στην Τσεχία και Σλοβακία, Kredyt Bank (KRB.WA) στην Πολωνία και K&H (KHB.YY) στην Ουγγαρία, καθώς και μειοψηφικό μερίδιο στην μεγαλύτερη τράπεζα της Σλοβενίας NLB.

Το Βέλγιο, το οποίο έχει τον κύριο όγκο των κερδών της, δραστηριοποιήθηκε ικανοποιητικά με υφιστάμενα καθαρά κέρδη 289 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, υψηλότερα κατά 35% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι δραστηριότητες της Κεντρικής Ευρώπης σημείωσαν υφιστάμενα καθαρά κέρδη 42 εκατ. ευρώ έναντι 201 εκατ. ευρώ.

capital.gr

British Airways, Iberia Will Merge to Create $7 Billion Carrier


British Airways, Iberia Will Merge to Create $7 Billion Carrier


Nov. 12 (Bloomberg) -- British Airways Plc agreed to a plan for a $7 billion merger with Spanish carrier Iberia Lineas Aereas de Espana SA, ending more than a year of talks on a tie-up aimed at fighting a slump in travel and closing the gap with competitors.

Under the all-share deal, BA shareholders will get one share in the combined company for every existing share they hold in BA and Iberia investors will get 1.0205 shares in the enlarged company for every Iberia share they hold, the companies said in an e-mailed statement.

“There is a compelling strategic rationale for the transaction, which is expected to generate annual synergies of approximately 400 million euros, and benefit both companies’ shareholders, customers and employees,” the statement said.

The merger will create a global carrier better able to compete with larger rivals Air France-KLM Group and Deutsche Lufthansa AG. It will meld BA’s network of U.S. routes with Iberia’s Latin America services to extend the U.K. company’s leading position in the lucrative trans-Atlantic market and consolidate its status as Europe’s third-largest airline.

Under the agreement, British Airways investors will own about 55 percent of the business, which will be led by Willie Walsh, the U.K. carrier’s chief executive. The airline will be registered in Madrid, with its main offices in London.

The agreement is subject to regulator and shareholder approvals and Iberia will be entitled to terminate the deal “if the outcome of the discussions between British Airways and its pension trustees is not, in Iberia’s reasonable opinion, satisfactory,” the statement said. The merger is planned to be completed next year.

All-Share Merger

The two airlines said in July last year that they were in talks about an all-share merger. Negotiations have been delayed by disputes over the balance of control between the two companies and the size of BA’s pension-fund deficit.

The transaction will require regulatory approval from the European Union, which sent antitrust complaints in September to the carriers and to AMR Corp.’s American Airlines regarding a proposed three-way alliance on routes across the Atlantic.

Spending cuts from the merger may help the companies revive earnings that have been hurt by the global slide in air travel.

British Airways had a record 217 million-pound loss in the six months through September as sales slumped, and is pushing back aircraft orders and increasing job cuts to trim costs.

Job Cuts

Iberia is scheduled to report six-month figures tomorrow. Airlines may lose a combined $11 billion this year, according to the International Air Transport Association.

Air France created Europe’s biggest airline by passenger traffic with its 700 million-euro purchase of KLM Royal Dutch Airlines NV in 2004. The Paris-based company also has a 25 percent stake in Alitalia SpA, Italy’s biggest airline.

Lufthansa ranks second after growing through the purchase of smaller carriers Swiss International Air Lines, Austrian Airlines AG and the U.K.’s BMI, the second-biggest holding of takeoff slots at London Heathrow airport, the main base of British Airways. It also has a stake in Brussels Airlines, the main Belgian carrier.

British Airways, by contrast, has completed two purchases this decade. It bought L’Avion, a French business-class carrier with one route, for 54 million pounds in mid-2008 and took over franchise operator British Regional Airlines in March 2001.

The combination with Iberia is Walsh’s second attempt at merging British Airways with an overseas carrier. Talks on a tie-up with Sydney-based Qantas Airways Ltd., Australia’s largest airline, collapsed in December after the companies failed to agree on the division of control in the partnership.

British Airways, Iberia and Fort Worth, Texas-based AMR agreed in August last year to create an alliance that would allow them to operate as a single carrier on routes linking the U.S., Canada and Mexico with destinations in Europe.

The companies want antitrust clearance to coordinate prices, capacity, schedules and routes, in addition to sharing revenue on flights between Europe and North America.

bloomberg
Share |