Friday, November 13, 2009

Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη


Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη


Το τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί τεχνικά η ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η οικονομία των 16 χωρών που μοιράζονται το ευρώ εισήλθε σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από το α΄ τρίμηνο του 2008, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του συνολικού προϊόντος της οικονομίας ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% στο γ΄ τρίμηνο, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση 0,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υψηλότερο ρυθμό αύξησης 0,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε ετήσια βάση ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 4,1% από 4,8% στο β΄ τρίμηνο, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για μικρότερη συρρίκνωση 3,9%.

Στην ώθηση του ΑΕΠ συνέβαλε σημαντικά η βελτίωση των γερμανικών και γαλλικών εξαγωγών που αντιστάθμισε την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο γ΄ τρίμηνο, σχολιάζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2009, η Nomura επισημαίνει ότι, συγκεντρωτικά, τα στοιχεία κάθε χώρας επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της πως το εμπορικό ισοζύγιο έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία του μπλοκ στο τρίτο τρίμηνο, καθώς είναι πιθανό ότι η ιδιωτική κατανάλωση αλλά και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησαν το ίδιο διάστημα. Ο οίκος χαρακτηρίζει "σχετικά ενθαρρυντική" την απόδοση της οικονομίας, ενώ κάνει λόγο για ξεκάθαρη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στα δύο τελευταία τρίμηνα. "Εκτίμησή μας είναι πως το momentum βρίσκεται υψηλότερα της τάσης, η οικονομία λογικά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά με μικρότερο ρυθμό τα προσεχή τρίμηνα". Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει επίσης και το γεγονός πως η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών ήταν ευρύτερη κατά μήκος της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, τις δυνάμεις της φαίνεται να ανακτά η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με τη στήριξη των κυβερνητικών "πακέτων" αλλά και των τεράστιων "ενέσεων" ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση της αισιοδοξίας για το οικονομικό outlook σε υψηλό 13 μηνών τον Οκτώβριο, η αυξανόμενη ανεργία αλλά και η ενδυνάμωση του ευρώ φαίνεται πως συνιστούν απειλή για την ανάκαμψη.

Tο ΑΕΠ στην Ε.Ε. των "27" σημείωσε άνοδο 0,2% κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,3%. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ των 27 συρρικνώθηκε κατά 4,3%.


Γερμανία: Επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,7% το γ΄ τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από την ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους, βρίσκοντας στήριξη στις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές.

Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,7% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Η ιδιωτική κατανάλωση ωστόσο επιβράδυνε την οικονομία στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία παραμένουν αβέβαιες καθώς αναμένεται και νέα άνοδος της ανεργίας τους επόμενους μήνες, βλάπτοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Με το ευρώ να διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, οι εξαγωγείς της χώρας ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με υποχώρηση της ζήτησης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική οικονομία κατέγραψε το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης μετά την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα τα προηγούμενα τρίμηνα, υποδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ σημειώνει πρόοδο στην έξοδο της από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση.

Ωστόσο, η συνολική οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 4,8% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προσαρμοσμένο σε εποχική βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε παράλληλα ανοδικά τα μεγέθη του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του έτους. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 0,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 5,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από πτώση 5,9% που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Γαλλία: Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3% στο γ΄ τρίμηνο του έτους σηματοδοτώντας την έξοδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης από την ύφεση.


Το γαλλικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση του για ένα χρόνο.

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές σημειώνοντας άνοδο 2,3% στο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο τομέας των εξαγωγών να συμβάλει 0,4% στη συνολική οικονομική ανάπτυξη, όπως έδειξαν τα στοιχεία.


Η κατανάλωση των νοικοκυριών, ο βασικός πυλώνας της γαλλικής οικονομίας, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε κερδίσει 0,3%. Οι επενδύσεις υποχώρησαν 1,4%, ήτοι με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με την πτώση 1,2% που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την ιταλική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο


Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε στο γ΄ τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008, σηματοδοτώντας την έξοδο της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat.

Στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, το ιταλικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση κατά 0,5% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Istat. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 4% μόνο στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,6% στο γ΄ τρίμηνο, ωστόσο αυτό αποτελεί επιβράδυνση της ραγδαίας συρρίκνωσης που έφτασε το 5,9% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% στο τρίμηνο και συρρίκνωση 4,7% σε ετήσια βάση.

Αν δεν σημειωθεί κάποια μεταβολή το επόμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ για το σύνολο του 2009 θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 4,8%, ανακοίνωσε η Istat.

Η επιστροφή της ιταλικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης σημαίνει ότι και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ έχουν βγει από την ύφεση. Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν σήμερα ανάπτυξη του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο του έτους.

capital.gr

No comments:

Share |