Friday, November 13, 2009

Dimon: "Λάθος επιλογή οι περιορισμοί στο μέγεθος των τραπεζών"


Dimon: "Λάθος επιλογή οι περιορισμοί στο μέγεθος των τραπεζών"


Τεράστιες επενδυτικές τράπεζες όπως η JPMorgan Chase & Co. (JPM) "θα πρέπει να επιτρέπεται να καταρρέουν" αντί να δέχονται τεράστια κεφάλαια από τα χρήματα των φορολογούμενων για τη διάσωση τους, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon,σε άρθρο του που φιλοξενείται στη Washington Post.

"Ο όρος ΄πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει΄ θα πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο μας", προσθέτει, αν και απορρίπτει τις εκκλήσεις για περιορισμό του μεγέθους των τραπεζών. "Η κλίμακα", αναφέρει ο Dimon, "μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, τους καταναλωτές -που λαμβάνουν καλύτερα προϊόντα με μεγαλύτερη ταχύτητα και με μικρότερο κόστος- τις επιχειρήσεις που είναι οι πελάτες μας και την οικονομία στο σύνολο της".

"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην ενίσχυση του ρυθμιστικού συστήματος προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών", ενώ θα διασφαλίζουν ότι ακόμα και η μεγαλύτερη τράπεζα θα επιτρέπεται να καταρρεύσει με τρόπο που δεν θα θέτει τους φορολογούμενους ή την ευρύτερη οικονομία σε κίνδυνο", σημειώνει ο ίδιος.

Στη κατεύθυνση του στόχο της "οργανωμένης πτώχευσης" προβληματικών χρηματοοικονομικών κολοσσών, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν εξουσίες παρόμοιες με αυτές που διαθέτει η Ομοσπονδιακή Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) για το κλείσιμο εμπορικών τραπεζών.

"Όπως και στη περίπτωση της FDIC, και εφόσον οι μέτοχοι και πιστωτές χάνουν την αξία τους, η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να καταβάλει το μερίδιο της", δηλώνει ο Dimon.

capital.gr

No comments:

Share |