Saturday, April 30, 2011

Μία ανάσα από τα 1.550 δολάρια ο χρυσός


Μία ανάσα από τα 1.550 δολάρια ο χρυσός

Νέο ρεκόρ κατέγραψε και σήμερα ο χρυσός, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η πτώση του δολαρίου είναι αυτή που τροφοδοτεί καλύτερα από κάθε άλλο παράγοντα την άνοδο των μετάλλων.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.547,80 δολάρια η ουγγιά, κατααγράφοντας κέρδη 1,1%. Ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.549,20 δολάρια, ενώ στη λήξη της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής βρισκόταν στα 1.503,80 δολάρια.
Φτερά στο ευρώ έδωσε η διαβεβαίωση, προχθές αργά το βράδυ, του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ότι θα συνεχιστεί η πολιτική αγοράς κρατικών ομολόγων και η διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό ρεκόρ του 0%-0,25%.

Το ευρώ, που βρίσκεται σε έντονη ανοδική τροχιά από τις αρχές Απριλίου, οπότε η ΕΚΤ αύξησε για πρώτη φορά από το 2008 τα επιτόκιά της από το 1% στο 1,25%, έφτασε σήμερα έως το 1,4845 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009.

source: reporter.gr

Κοντά στα 114 δολάρια έκλεισε το αργό


Κοντά στα 114 δολάρια έκλεισε το αργό

Ακόμη υψηλότερα βρέθηκε και σήμερα το αργό, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, με στήριγμα την περαιτέρω πτώση του δολαρίου. Παράλληλα, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν την αίσθηση ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη ζήτηση του αργού.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου έκλεισαν στα 113,93 δολ. το βαρέλι με άνοδο 1%, ή 1,07 δολ., επίπεδα τα οποία είναι τα υψηλότερα από το Σεπτέμβριο του 2008.
Καθησυχαστική για τον αντίκτυπο της τρέχουσας πετρελαϊκής κρίσης στη μεγέθυνση του ΑΕΠ εμφανίζεται η ING Investment Management. Σε έκθεσή της, όπου αναλύει τον κίνδυνο της κρίσης εξηγεί πως ότι μέχρι τώρα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από τη ζήτηση και επομένως αντικατοπτρίζει περισσότερο μία κυκλική δυναμική παρά μία αιτία μίας ενδεχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Βάσει λοιπόν σχετικής έρευνας του διαχειριστή κεφαλαίων της ING IM, σημειώνεται ότι αυτού του τύπου οι πετρελαϊκές κρίσεις επηρεάζουν πολύ λιγότερο τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις κρίσεις που προκύπτουν από διαταραχές στην προσφορά.

source: reporter.gr
Share |