Tuesday, February 22, 2011

ΗΠΑ: Στις 25 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed


ΗΠΑ: Στις 25 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed

source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.


Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ιδιωτικού ερευνητικού ινστιτούτου Conference Board βελτιώθηκε περαιτέρω στις 70,4 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 64,8 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 66 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 33,4 μονάδες από 31,1 μονάδες ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2006 και συγκεκριμένα στις 95,1 μονάδες από 87,3 μονάδες.



source: capital.gr

Καλπασμός χρέους παρά τα «συγγενικά» δάνεια


Καλπασμός χρέους παρά τα «συγγενικά» δάνεια

Αύξηση €800 εκ. παρουσίασε το δημόσιο χρέος το 2010 φθάνοντας τα €10,6 δισ. που αντιστοιχούν περίπου με το 61% του κυπριακού ΑΕΠ.

Η αύξηση του χρέους είναι αναμενόμενη αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το 2010 υπολογίζεται ότι το έλλειμμα πλησίασε τα €1000 εκ., όσα ήταν και το 2009.
Η μεγέθυνση του χρέους προκύπτει ωστόσο παρά το ότι το κράτος βάζει τον τελευταίο καιρό βαθύτερα το χέρι στα συνταξιοδοτικά και άλλα κρατικά ταμεία, που δεν μετρούν στο «επίσημο» χρέος.

Μέχρι το τέλος του 2010 οι κύπριοι φορολογούμενοι χρωστούσαν συνολικά €10,626 εκ. έναντι €9,820 εκ. το 2009.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνουν με ακρίβεια τις επιδράσεις που είχε η εγχώρια οικονομική ύφεση στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους, αφού στο τέλος του 2008 το χρέος ήταν €2,3 δισ. χαμηλότερο, και είχε περιοριστεί στα €8,346 εκ.

Αύξηση στον εξωτερικό δανεισμό

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου δείχνουν επίσης τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη διάθρωση του χρέους η άντληση πιστώσεων από τις διεθνείς αγορές.

Το 2008 οι ξένοι πιστωτές είχαν δανείσει την Κύπρο με €2,5 δισ. ενώ σήμερα το εξωτερικό χρέος φθάνει τα €5,6 δισ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις εκδόσεις Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Γραμματίων Εξωτερικού από την κυβέρνηση σε τρεις εκδόσεις την τελευταία διετία.

Ενδοκυβερνητικός δανεισμός

Η αύξηση στο δημόσιο χρέος προκύπτει παρά την παράλληλη αύξηση του ενδοκυβερνητικού δανεισμού, δηλαδή των χρημάτων που δανείζεται το κράτος από άλλα κρατικά ταμεία.

Πέραν των €10,6 δισ., το κράτος οφείλει άλλα €7,1 δισ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα συγκεκριμένα ποσά δεν μετρούν στο δημόσιο χρέος αλλά ανεβάζουν το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους σε επίπεδα πέραν του 100% του ΑΕΠ.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, το 2010 η κυβέρνηση δανείστηκε €200 εκ. επιπρόσθετα από το Ταμείο. Δανείστηκε άλλα €341 εκ. με τη συμμετοχή του ΤΚΑ στις διεθνείς εκδόσεις (τα οποία μετρούν στο χρέος).

Το κράτος δανείστηκε επίσης άλλα €156 εκ. από άλλα ταμεία, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και του Ταμείου Θύρας. Η πρακτική του δανεισμού από αυτά τα ταμεία αρχίζει να εμφανίζεται στα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις ΕΤΕ, Alpha από την πρόταση συγχώνευσης


S&P: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις ΕΤΕ, Alpha από την πρόταση συγχώνευσης


Τις αξιολογήσεις της για την πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική Τράπεζα (BB+/Watch Neg/B) και Alpha Bank (Alpha, BB/Watch Neg/B) διατηρεί η S&P μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΤΕ ότι πρότεινε τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει ότι "κατανοούμε πως η Εθνική έχει μέχρι τώρα μόνο παρουσιάσει την πρότασή της στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank και μόνη της η πρόταση δεν αποτελεί υποβολή προσφοράς εξαγοράς" και επισημαίνει την -κατά πως φαίνεται- απόρριψη της πρότασης από την Alpha.

"Αν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών έδειχναν πρόθεση επίτευξης συμφωνίας, θα αξιολογούσαμε τον πιθανό αντίκτυπο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στο χρηματοοικονομικό προφίλ των δύο εισηγμένων. Επίσης, θα αξιολογούσαμε το ύψος του εκτελεστικού κινδύνου που θα έφερε ο πιθανός συνδυασμός με φόντο τις αδύναμες αναπτυξιακές και λειτουργικές προοπτικές στην Ελλάδα", συνεχίζει.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις τιμές κατοικίας το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Νέα πτώση στις τιμές κατοικίας το Δεκέμβριο

Υποχώρησαν το Δεκέμβριο οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ όπως έδειξε σήμερα ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών S&P Case-Shiller, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε τον Αύγουστο.


Σε μηνιαία βάση ο δείκτης Case-Shiller των 10 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών των ΗΠΑ υποχώρησε 0,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών υποχώρησε σε ποσοστό 1%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης των 10 περιοχών υποχώρησε 1,2%, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών υποχώρησε 2,4%, ενώ οι εκτιμήσεις για την τελευταία κατηγορία έκαναν λόγο για πτώση 2%.

Ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο 3,9%.


source: capital.gr

VTB: Αγόρασε μερίδια των Bank of Moscow και Capital Insurance από τη Μόσχα


VTB: Αγόρασε μερίδια των Bank of Moscow και Capital Insurance από τη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Η κρατική ρωσική τράπεζα VTB Group (VTBR.RS) αγόρασε το 46,48% της Bank of Moscow (MMBM.RS) και το 25% της Capital Insurance Group από το δήμο της Μόσχας.

Σύμφωνα με την αναπληρωτή δήμαρχο Natalia Sergunina η VTB κατέβαλε 103 δισ. ρούβλια ($3,5 δισ.) για τα μερίδια, με premium 14,4% σε σχέση με την επίσημη αποτίμηση των 89,99 δισ. ρουβλιών.

Η Bank of Moscow αποτιμάται συνολικά στα 178 δισ. ρούβλια ενώ το μερίδιο που η VTB αγόρασε στα 82,7 δισ. ρούβλια.


source: capital.gr

Νέα τραπεζικά stress tests - Θα υπάρχει παράμετρος ρευστότητας ενώ είναι ασαφές αν υπάρχει haircut 20% στα ομόλογα…


Νέα τραπεζικά stress tests - Θα υπάρχει παράμετρος ρευστότητας ενώ είναι ασαφές αν υπάρχει haircut 20% στα ομόλογα…

Στις 2 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η μεθοδολογία των νέων stress tests.
Τα νέα ευρωπαϊκά stress tests που θα υλοποιηθούν τον Μάιο πιθανότατα θα περιλαμβάνουν νέες παραμέτρους που προφανώς θα επηρεάσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Τελικά θα υπάρχει παράμετρος ρευστότητας κατά το βαθμό εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ ενώ οι πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη haircut 20% είναι ασαφείς.
Αρμόδια και πιθανότατα καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει haircut ωστόσο Γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι πρέπει να περιλαμβάνεται όχι ότι θα περιλαμβάνεται αλλά ότι πρέπει να περιλαμβάνεται.
Τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ ενδέχεται νε επιβάλλει ένα μηχανισμό κεφαλαιακών πέναλτι ειδικά ως προς τον δεσμευόμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για όσες τράπεζες εμφανίζουν πολύ υψηλή εξάρτηση από την ΕΚΤ.

Όσες τράπεζες έχουν υψηλή εξάρτηση θα υποχρεούνται να διακρατούν υψηλότερα κεφάλαια άρα να διατηρούν και υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Στα stress tests και όσον αφορά την Ελλάδα με βάση τις ίδιες πηγές αλλά και στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα επισημαίνεται ότι, θα πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η παράμετρος της ρευστότητας όσο και η παράμετρος των εποπτικών κεφαλαίων που είναι συνδεδεμένη με την σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων εν προκειμένω των αδύναμων χωρών άρα και των ελληνικών.
Στελέχη ξένων οίκων θεωρούν ότι στα ακραία σενάρια πρέπει να υπάρχει ρήτρα που να λέει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα μέτρο που να λέει ότι αν υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών;
Σύμφωνα με πληροφορίες μια βασική παράμετρος που θα ληφθεί υπόψη είναι το μέγεθος της εξάρτησης από την ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί το 22,5% του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ υπό την μορφή ρευστότητας ύψους 95 δις ευρώ.
Η εξάρτηση αυτή θα προσμετρήσει αρνητικά στα επόμενα stress tests.
Τα stress tests της CEBS που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2010 ανέφεραν ότι υιοθετήθηκαν ακραία σενάρια τα οποία δεν είναι δυνατό να καταστούν πραγματικότητα.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο το ακραίο σενάριο αποτυπώθηκε στις Ιρλανδικές τράπεζες οι οποίες πέρασαν στα ακραία σενάρια της CEBS αλλά στο τέλος χρεοκόπησαν…..
Άρα τα προηγούμενα stress tests ήταν μη ρεαλιστικά, δεν αποτύπωσαν την πραγματικότητα αντιθέτως την ωραιοποίησαν….

Τι βαθμολογία είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της CEBS τον Ιούλιο;

Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφανίζει tier 1 στο 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογισμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ.
Η Eurobank εμφανίζει tier 1 στο 8,17%
Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια.
Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1
Η Marfin Popular Bank 7,1%.
Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα.
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ.

source: bankingnews.gr

Απώλειες 1,8% στο ιαπωνικό χρηματιστήριο


Απώλειες 1,8% στο ιαπωνικό χρηματιστήριο

Απώλειες της τάξης του 1,8% κατέγραψε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος έκλεισε στις 10.664,70 μονάδες. Ισόποση πτώση σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος υποχώρησε στις 956,70 μονάδες.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες πρώτη φορά μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις εξαιτίας της ρευστοποίησης κερδών την οποία πυροδότησαν οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ενδέχεται να έχουν μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Με εξαίρεση κάποιες αμυντικές μετοχές που εξαρτώνται από την εγχώρια ζήτηση, στους περισσότερους κλάδους επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές κλείδωσαν τα κέρδη τους στους διάφορους κλάδους.

«Ίσως κατευθυνόμαστε προς μία διόρθωση, αλλά δεν αναμένεται μεγάλη πτώση», σχολιάζει ο Χιροάκι Οσακάμπε, διαχειριστής κεφαλαίων της Chibagin Asset Management.

«Εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινωθεί και οι “υπερθερμασμένες” αγορές της Wall Street ακολουθήσουν πτωτική πορεία, ο Nikkei ενδέχεται να ακολουθήσει τις τάσεις υποχωρώντας στο μέσο όρο 25 ημερών (10.548,67 μονάδες)», συμπληρώνει.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Με υποβάθμιση απειλεί η Moody's


Ιαπωνία: Με υποβάθμιση απειλεί η Moody's

Με υποβάθμιση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική της ικανότητα προειδοποιεί η Moody's Investors Service την Ιαπωνία, σε περίπτωση που δεν ληφθούν επαρκή μέτρα για τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο οποίος αναθεώρησε την προοπτική για το ιαπωνικό χρέος σε "αρνητική" από "σταθερή", τονίζει ότι η Ιαπωνία χρειάζεται σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο, αν θέλει να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έχει διογκωθεί σε επίπεδα διπλάσια της οικονομίας, ύψους 5 τρισ. δολαρίων. Η Standard & Poor's έχει ήδη υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για την Ιαπωνία, ενώ με υποβάθμιση έχουν προειδοποιήσει και άλλοι ξένοι οίκοι.

«Η αποτελεσματική δημοσιονομική μεταρρύθμιση απαιτεί σταθερότητα στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Moody's Τομ Μπιρν σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Προς νέους περιορισμούς στα κεφάλαια των τραπεζών


Κίνα: Προς νέους περιορισμούς στα κεφάλαια των τραπεζών


Να υπολογίσουν εκ νέου τα επίπεδα κεφαλαίου τους μέχρι τις 31 Μαρτίου ζητά από τις τράπεζες η Κίνα, προκειμένου να αντιστοιχούν σε υψηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου των δανείων προς τις τοπικές κυβερνήσεις, όπως αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Η επανεκτίμηση των σταθμίσεων του ρίσκου μέχρι και το 300% των δανείων σε μηχανισμούς χρηματοδότησης τοπικών κυβερνήσεων που δεν υποστηρίζονται από ταμειακές ροές, μπορεί να μειώσουν τους δείκτες κεφαλαίου σε πέντε από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που είναι επιτρεπτό από τις αρχές.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στις τράπεζες που δεν έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ή να μειώσουν το δανεισμό.



source: www.capital.gr

Εξαγορά assets της Chesapeake από την BHP έναντι 5 δισ.


Εξαγορά assets της Chesapeake από την BHP έναντι 5 δισ.


Περί τα 5 δισ. δολάρια θα διαθέσει η BHP Billiton για την απόκτηση assets φυσικού αερίου από την Chesapeake Energy Corp., καθώς ο κολοσσός εξόρυξης αρχίζει να τοποθετεί τα κεφάλαιά της στις στρατηγικές της επενδύσεις.

Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η BHΡ θα προσθέσει περισσότερα από 10 τρισ. κυβικά πόδια πηγών φυσικού αερίου, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής μονάδας, J. Michael Yeager.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, είναι ένα στοίχημα της BHP Billiton ότι μακροπρόθεσμα οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα κινηθούν υψηλότερα.



source: capital.gr
Share |