Saturday, June 11, 2011

Bundesbank: Στο 3,1% η ανάπτυξη γερμανικής οικονομίας


Bundesbank: Στο 3,1% η ανάπτυξη γερμανικής οικονομίας

Ανέβασε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας η Bundesbank.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,1% φέτος και κατά 1,8% το 2012.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Bundesbank ήταν για ανάπτυξη 2,5% φέτος και 1,5% το 2012.

source: stockwatch.com.cy

Κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης η ΚΤ


Κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης η ΚΤ

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας η Κεντρική Τράπεζα, ασκώντας παράλληλα κριτική στο υπουργείο Οικονομικών για το δανεισμό του κράτους από την εγχώρια αγορά.

Με βάση τις νέες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα η ΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2011 θα ανέλθει στο 1,4% έναντι 1,8% που ανέμενε το Δεκέμβριο και το 2012 θα φθάσει στο 2,1% (αρχική εκτίμηση: 2,4%).

Η ΚΤ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία σημειώνοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας παραμένει σε στάση αναμονής με τις επενδύσεις και το δανεισμό των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

«Ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, ενώ η κυβέρνηση έχοντας προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό εντείνει τον ανταγωνισμό για τα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών για δανεισμό», συνεχίζει.

Όπως αναφέρει η ΚΤ, οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το 2011 και το 2012 σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις, οφείλονται σε νέα στοιχεία για την προκαταρκτική εκτίμηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και σε δημοσιευμένους δείκτες που αφορούν την κυπριακή οικονομία και οι οποίοι δίνουν μια πιο συγκρατημένη εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η προκαταρκτική εκτίμηση για τον εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανήλθε στο 0%, κάτι που ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το 2011 αντανακλά τα στοιχεία του τουρισμού και τη θετική πορεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τη δυναμική ανάκαμψης των εμπορικών μας εταίρων.

Η ΚΤ αναμένει επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και βελτίωση της σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου. Εκτιμά, ωστόσο, ότι η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί, ενώ προηγουμένως ανέμενε μεγέθυνση της.

Η ΚΤ τονίζει ότι οι προβλέψεις επηρεάζονται από την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων εξυγίανσης, την άνοδο της ανεργίας και την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Συνολικά, οι κίνδυνοι για αποκλίσεις προς τα κάτω όσον αφορά τη δεσπόζουσα πρόβλεψη του ΑΕΠ θεωρούνται επικρατέστεροι και ενδεχόμενη υλοποίηση τους θα συμβάλει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το κεντρικό σενάριο», αναφέρει.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΚΤ αναμένει να ανέλθει στο 3,3% φέτος έναντι 3,4% που ανέμενε πριν και το 2012 στο 2,2% (πρόβλεψη φθινοπώρου: 2,4%).

Παρά το ψαλίδισμα των προβλέψεών της για την οικονομική δραστηριότητα, η ΚΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα περιοριστεί φέτος στο 6,2% έναντι 6,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

source: stockwatch.com.cy
Share |