Tuesday, January 5, 2010

Οριακά κέρδη για το χρυσό


Οριακά κέρδη για το χρυσό

Με κέρδη έκλεισε και σήμερα ο χρυσός, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα στο οποίο άνοιξε τις συναλλαγές σήμερα. Από τη μία μεριά η πτώση του δολαρίου, και από την άλλη μεριά η προοπτική της ανάκαμψης που δημιουργεί ανησυχίες για μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις, οδήγησαν το μέταλλο ακόμη πιο κοντά στα 1.120 δολάρια, επίπεδα που είχε χάσει μόλις την τελευταία συνεδρίαση του 2009.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν κατά 0,04%, κλείνοντας στα 1.119 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,17% και διαμορφώνεται στα 1,4438 δολάρια, στα 132,4737 με το γιεν , στο 0,9011 με τη Στερλίνα και στο 1,4853 με το Ελβετικό Φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώνεται στα 91,77 με το γιέν, στο 0,6242 με τη Στερλίνα και στο 1,0289 με το Ελβετικό φράγκο.

reporter.gr

Πως χάνει κανείς λεφτά … ακούγοντας τους ξένους οίκους …

Πως χάνει κανείς λεφτά … ακούγοντας τους ξένους οίκους …


"Θα δούμε και νέα χαμηλά"! φώναζαν οι μεγαλύτεροι οίκοι λίγες ημέρες μετά την 9η Μαρτίου του 2009, όταν και είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ενός ξέφρενου ράλι στις κεφαλαιαγορές που διαρκεί εδώ και εννέα μήνες. Οι περισσότεροι οίκοι προειδοποιούσαν ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε, εκτός εάν έχουμε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα!



Κι όμως, όλοι διαψεύστηκαν. Ακόμα και ο κορυφαίος οικονομολόγος Nouriel Roubini, τόνιζε τέλη Φεβρουαρίου πως η τραπεζική και η πιστωτική κρίση δεν είναι ούτε στο ελάχιστο κοντά στο τέλος τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κορυφαίοι αναλυτές έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε αμερικάνικες μετοχές στις οποίες είχαν δοθεί οι περισσότερες συστάσεις πώλησης, ήταν αυτές που τελικά είχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο ράλι, μετατρέποντας έτσι σε μεγάλη αποτυχία την «μαντική» ικανότητα των διεθνών οίκων.

Το «R» έψαξε πολύ για να βρει στις αρχές Μαρτίου κάποιον οίκο που να είχε έστω και στο ελάχιστο μια αισιόδοξη κουβέντα να πει στα newsletter των πελατών τους, και δεν βρήκε και πολλούς. Μόνο η Goldman Sachs «έβλεπε» ράλι της τάξης του 31% στον δείκτη S&P 500 το 2009 και συμβούλευε: διατήρηση αμυντικών θέσεων, στροφή σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση και ισχυρούς ισολογισμούς.

Τόσο η JP Morgan όσο και oι Deutsche Bank και Morgan Stanley τόνιζαν αρχές Απριλίου πως οι μετοχές δεν έχουν ακόμη αγγίξει τον πάτο τους. Αντ΄ αυτού, θεωρούσαν ότι «εποικοδομητικό» θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τότε μόνον τα οικονομικά στοιχεία της αμερικάνικης οικονομίας θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Μάλιστα, ο διευθυντής στρατηγικής μετοχών της JP Morgan, κ. Thomas Lee, συμβούλευε ότι ο τελικός πάτος της αγοράς είναι ακόμη μπροστά μας και όχι πίσω μας! Και οι λόγοι είναι δύο, τόνιζε. Πρώτον, οι αποτιμήσεις δεν στηρίζουν ακόμη το θέμα «πάτος» για τις αγορές και δεύτερον, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στην πιστωτική αγορά, γεγονός που θα ορίσει και τα νέα χαμηλά για τις μετοχές

Από τη μεριά της, η Deutsche Bank, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά στοιχεία, τα οποία έδειχναν ότι στο κράχ του 1929, υπήρξαν οκτώ ράλι στον δείκτη της τάξης του 15% προτού φτάσει στον τελικό του πάτο, το 1932. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αγορές θα επιστρέψουν και πάλι στα χαμηλά του Μαρτίου, μέχρι το καλοκαίρι. Επιπλέον, η Morgan Stanley φώναζε «πουλήστε αμερικάνικες μετοχές, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να συνεχίσει να αποδυναμώνεται, κάτι που θα οδηγήσει τις μετοχές ακόμα χαμηλότερα. Έτσι, δεν «έβλεπε» μεγάλα περιθώρια ανόδου για τον αμερικάνικο δείκτη S&P 500 πέραν του επιπέδου των 825-850 μονάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley κ. Jason Todd, μόνο όταν βρεθεί ο πάτος της αγοράς, κάτι που δεν είναι ακόμη κοντά, θα είναι σοφό να επιστρέψουμε στις μετοχές.

Το ναδίρ της οικονομικής ανάπτυξης θα έλθει προς το τέλος του 2009 και η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το επόμενο έτος θα είναι επιφανειακή, ανέφερε η Citi σε έκθεση της στις 9 Μαρτίου. Το σήμα για τον πάτο των μετοχών στην τρέχουσα bear market θα το δώσουν οι οικονομικές προβλέψεις και η νέα bull market θα ξεκινήσει όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανοδικές διορθώσεις αυτών, υπογράμμιζε η Citi.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο επονομαζόμενος Mr. Macro της Nomura, κ. Fred Goodwin, στα τέλη Απριλίου, κι ενώ το ράλι το οποίο είχε ξεκινήσει μέτραγε επτά εβδομάδες, ανέφερε πως παρόλο που επικρατεί αισιοδοξία στις αγορές, η οικονομία μπορεί σύντομα να καταρρεύσει καθώς οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτά που πιθανώς θα έλθουν. «Το όλο θέμα του 2009 είναι η ταλάντωση των επενδυτών μεταξύ της ελπίδας και της απελπισίας, τόνιζε ο αναλυτής και το γεγονός είναι πως η τρέχουσα ύφεση είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχουμε ζήσει στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στις 20 Απριλίου ο αναλυτής δήλωσε πως το ράλι έχει τελειώσει και την ίδια ακριβώς ημέρα, ο S&P 500 σημείωσε την πρώτη του διόρθωση μετά από την τεράστια άνοδο της τάξης του 29% που είχε πραγματοποιήσει από τις 9 Μαρτίου.

Επίσης, στις 9 Μαρτίου ο κ. Goodwin είχε δηλώσει πως ξεκινά το bear market rally συστήνοντας αγορές μετοχών καθώς ο S&P 500 βρισκόταν πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1996.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, οι διεθνείς οίκοι, «εξομαλύνουν» τις συμβουλές τους, αρχίζουν να συστήνουν μικρές επενδυτικές κινήσεις, αναφέροντας ότι αν και θα υπάρξουν πιθανές διορθώσεις, ιδιαίτερα όταν θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, δεν αναμένεται να δούμε καμία είδους κατάρρευση των μετοχών. Η JP Morgan, μάλιστα, αρχίζει να βλέπει αποδόσεις από τα μέτρα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, ενώ οι περισσότεροι οίκοι ανέφεραν ότι έχουμε ήδη δει τον πάτο της αγοράς, αλλάζοντας έτσι τη στάση επιφύλαξης που κρατούσαν μέχρι τότε.

Γύρω στα μέσα Μαΐου, οι «γκουρού» των κεφαλαιαγορών αλλάζουν ρότα, και «βάζουν» τέλος στα «μαύρα» σενάρια. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ζούσαμε εκείνον τον μήνα μέρες του 2003, αλλά με ένα πιο δυναμικό τόνο, και αυτό είναι 100% ένα σημάδι ταύρων!

Μάλιστα, τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς χρηματιστηριακού jet set «έβλεπαν» ράλι και μόνο ράλι, παρά την απίστευτη άνοδο που ξεπερνούσε το 40% στις διεθνείς μετοχές μέσα σε μόλις δύο μήνες. Ο κ. Richart Βernstein πρώην επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merrill Lynch / Bank of America και ο κ. Bill Miller της Legg Mason, δηλώνουν bulls των αγορών.

Οι αγορές θα συνεχίσουν τη ανάκαμψη, τόνιζε και ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων κ. Miller και προέβλεπε πως ο δείκτης S&P 500, θα κλείσει το έτος κοντά στις 1200 μονάδες, ενώ για τα επόμενα χρόνια το επίπεδο των 1400 μονάδων είναι ένα σίγουρο στοίχημα. Μάλιστα, τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία τόνωσαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες τις αγορές, έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο συναίσθημα πως το β’ εξάμηνο θα είναι πολύ καλύτερο οικονομικά.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αναλυτές που εμφανίζονται περισσότερο «ταπεινοί», επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες για τα οικονομικά νέα έχουν απορροφηθεί από τις αγορές και χρειάζεται συνέχεια των θετικών νέων για να κρατηθούν οι αγορές στον δρόμο της ανόδου.

Στα τέλη του Ιουνίου, όταν και το ράλι έδειχνε κάποια σημάδια «κόπωσης», και πάλι η Goldman Sachs επενέβη βάζοντας φρένο στους φόβους για τέλος του εκρηκτικού ράλι των διεθνών μετοχών, υποστηρίζοντας πως ακόμα και το τεράστιο κύμα εκδόσεων νέων μετοχών που κατακλύζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να σταματήσει την δυναμικότητα των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς τα money market funds είναι εκεί για να απορροφήσουν την νέα αυτή προσφορά μετοχών.

Μάλιστα, ο νομπελίστας κ. Paul Krugman, σε ομιλία του στο London School of Economics, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα βγουν από την ύφεση από το Σεπτέμβριο! Όπως είπε, δεν θα αποτελούσε μάλιστα έκπληξη εάν το επίσημο τέλος της αμερικάνικης ύφεσης καταλήξει να είναι κάποια στιγμή μέσα στο φετινό καλοκαίρι! Όπως πρόσθεσε, τα πράγματα χειροτερεύουν με όλο και πιο αργό ρυθμό. «Υπάρχουν λοιπόν», όπως υπογράμμισε, «πολλοί λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα πως σταθεροποιούμαστε».

Στα μέσα του καλοκαιριού, η Morgan Stanley αντιλαμβάνεται το λάθος που έχει κάνει τουλάχιστον κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς είχε εμφανιστεί bearish και να σύστηνε «πώληση» των ευρωπαϊκών μετοχών, καθ' όλη την διάρκεια του ιστορικού ράλι. Ο διεθνής οίκος αποφασίζει να αλλάξει πλεύση και από αρκούδα να γίνει ταύρος.

Τέλη Ιουλίου, οι διεθνείς οίκοι ξεπερνούν τις διαφωνίες τους και «βλέπουν» ράλι μέχρι και 20% για τις ευρωπαϊκές μετοχές έως τα τέλη του 2009! Όπως τονίζουν, η βελτίωση της κερδοφορίας θα πυροδοτήσει το μεγαλύτερο ράλι που έχει πραγματοποιήσει η ευρωπαϊκή αγορά από το 2006!Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς μέχρι τα τέλη του 2009, 10 κορυφαίων διεθνών οίκων και συγκεκριμένα των : Μοrgan Stanley, Societe Generale Cross Asset, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Nomura, UBS, ING Groep, ABN Amro, Exane, Natixis, και Sal Oppenheim.

Μεταξύ των bulls οίκων η Natixis που έβλεπε ράλι 20%, η JP Morgan που τοποθετούσε τα κέρδη μέχρι τον Δεκέμβριο στο 19%, η UBS που τοποθετούσε τον πήχη του ράλι στο 18%, η Goldman Sachs που εκτινούσε άνοδο 14%, καθώς και η Societe Generale, και η ABN Amro που έβλεπαν ράλι της τάξης του 12% μέχρι τα τέλη του 2009.

Από αρκούδα σε ταύρο μεταμορφώθηκε τον Αύγουστο και η Credit Suisse συμβουλεύοντας για αγορές μετοχών και φυγή από την αγορά ομολόγων, πραγματοποιώντας έτσι στροφή 180 μοιρών από αυτά που έλεγε τον Ιούνιο. Μέχρι τα τέλη του έτους λοιπόν, ο διεθνής οίκος «έβλεπε» τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500 να πραγματοποιεί ράλι της τάξης του 14% λόγω της εντυπωσιακής βελτίωσης σε οικονομία και κερδοφορία. Ωστόσο, τόνιζε ότι στο τέλος καλοκαιριού βρισκόμασταν στα μισά του πρώτου V της οικονομικής ανάκαμψης η οποία θα έχει σχήμα W, με την κορύφωση να σημειώνεται στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2009.

Στην έκθεσή της για την στρατηγική Σεπτεμβρίου η JPMorgan συστήνει overweight στις διεθνείς μετοχές. Μπορεί ο Σεπτέμβρης να είναι παραδοσιακά κακός και οι μετοχές να χάσουν έδαφος λόγω του profit taking μετά το εντυπωσιακότατο ράλι του 50%, όμως μέχρι το τέλος του έτους έρχεται ράλι της τάξης του 10%, επισήμαινε η JP Morgan.

Παράλληλα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ο πιο bearish στρατηγικός αναλυτής της Wall, ο κ. Jason Todd της Morgan Stanley έβλεπε ράλι της τάξης του 17% λόγω ισχυρότερης από την αναμενόμενη κερδοφορία των εισηγμένων στον δείκτη βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500. Οπως τόνιζε, το τρέχον ράλι είναι τυπικό αυτού που συνήθως ακολουθεί το τέλος μεγάλων bear markets, όμως δεν δήλωνε ακόμη το ξεκίνημα μιας νέας πολυετούς bull market. Πάντως υπογράμμιζε πως τώρα πια πιστεύει πως το ράλι θα διαρκέσει πολύ παραπάνω από ότι περίμενε πριν.

Η αλλαγή του κλίματος στα μέσα του φθινοπώρου είναι εμφανής, και οι επενδυτές που έμειναν «έξω» από το όχημα της ανόδου, έψαχναν ευκαιρία να «μπουν στο τρένο του ράλι». Οι αναλυτές δεν συμφωνούσαν ότι υπάρχει ακόμη ανοδικό momentum, και δεν σταμάτησαν να συστήνουν buy ακόμα και στις ημέρες διόρθωσης, τις οποίες θεωρούσαν ως ευκαιρία διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου. Μάλιστα, η Neptune Investment Μanagement δηλώνει πως σχεδιάζει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις της σε ρευστότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να συμμετέχει στο ράλι που έρχεται στο δ' τρίμηνο. Όπως σημειώνει παρά την εκτόξευση του S&P 500 κατά 60% από τα χαμηλά του Μαρτίου, δεν αναμένει διόρθωση! Η Βirinyi Associates σε ανάλυσή της τόνιζε πως ο δείκτης βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500, μπορεί να πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 20%, με βάση την θεωρία των κινούμενων μέσων όρων.

Τέλη Οκτωβρίου, η λίστα με τους bulls των αγορών αυξάνεται καθώς όλο και πιο έντονα οι επενδυτές φαίνεται πως πείθονται για την χειροπιαστή πια ύπαρξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Η Credit Suisse, η JPMorgan και η Deutsche Bank προστίθενται στην λίστα των ταύρων των διεθνών μετοχών και βλέπουν τους αμερικάνικους και ευρωπαϊκούς δείκτες να ρίχνουν αυλαία στο τρέχον έτος , όλο και υψηλότερα.

Η JPMorgan και ο διευθυντής στρατηγικής μετοχών κ. Thomas Lee, τονίζουν πως ο δείκτης S&P 500 «εύκολα» θα ξεπεράσει τις 1.100 μονάδες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ η Deutche Βank προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το μέλλον των μετοχών, αυξάνοντας τον στόχο του πανευρωπαϊκού δέιτκη DJ Stoxx 600 για τα τέλη του έτους, στις 225 μονάδες από 210 προηγουμένως.

Μην πουλάτε μετοχές γιατί η οικονομική ανάκαμψη που έρχεται θα ωθήσει στα ουράνια κερδοφορία και διεθνείς αγορές, υπογραμμίζει η Credit Suisse σε report στις αρχές Νοεμβρίου, επισημαίνοντας πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί στο 4% το 2010, ενώ η αμερικάνικη οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 3%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο η Birinyi Associates «βλέπει» τον Dow να κλείνει το 2009 στις 11.150 μονάδες, που σημαίνει ράλι της τάξης του 12% από τις αρχές Νοεμβρίου, και τον S&P 500 να χτυπά τις 1280 μονάδες.

Τελειώνοντας το 2009, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την αδυναμία τους να προβλέψουν το ράλι που έχει συντελεστεί από τον περασμένο Μάρτιο, «σημαδεύοντας» το 2009 στα χρονικά της οικονομικής ιστορίας. Ετσι, δεκαπέντε συνολικά διεθνείς οίκοι βλέπουν κέρδη το 2010, ενώ μόνο η Morgan Stanley βλέπει κόκκινο στις αγορές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 16 διεθνών οίκων.

Οι Bank of America, Deutche Bank Credit Suisse, Exane, Goldman Sachs, HSBC, ING, JPMorgan, Natixis , Nomura, RBS, Sal. Oppenheim, Societe Generale, UBS και Unicredit βλέπουν σε μέσο όρο περαιτέρω ράλι της τάξης του 11% στην ευρωπαϊκή αγορά το 2010, ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η απόσυρση των πακέτων στήριξης θα βαρύνει τις μετοχές κι έτσι εκτιμά πως ο δείκτης MSCI Europe, μετά από ένα ράλι που θα τον φέρει στις 1200 μονάδες, θα κλείσει το 2010 στις 1030 μονάδες.

reporter.gr

Σταθεροποίηση ανεργίας το Δεκέμβριο


Σταθεροποίηση ανεργίας το Δεκέμβριο

Με ρεκόρ ανέργων που έτρεξαν για εγγραφή στα επαρχιακά γραφεία εργασίας έκλεισε το 2009 με το Δεκέμβριο όμως να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης μετά από μήνες συνεχούς ανοδικής πορείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Δεκεμβρίου 2009, ανερχόταν στα 21.530 πρόσωπα έναντι 20.892 το Νοέμβριο και 14.169 το Δεκέμβριο του 2008.

Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχικές διακυμάνσεις, όμως, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των πραγματικών τάσεων, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο 2009 μειώθηκε στα 19.745 άτομα από 20.308 πρόσωπα το Νοέμβριο (-2,8%) και 12.896 το Δεκέμβριο του 2008.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο που παρουσιάζεται μείωση στον εποχικά αναπροσαρμοσμένο αριθμό των ανέργων.

Όπως τονίζει η Στατιστική Υπηρεσία, «η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που παρουσιαζόταν ανοδική τους τελευταίους μήνες, τώρα δείχνει σημεία σταθεροποίησης».

Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2008 σημειώθηκε αύξηση 7.361 προσώπων ή 52,0% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.864 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 1.283), του εμπορίου (αύξηση 1.016), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 956), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 639), της μεταποίησης (αύξηση 553), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 371 ανέργων.


Ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων για ολόκληρο το 2009 ανήλθε σε 17.505 πρόσωπα σε σύγκριση με 11.541 για το 2008, ή αύξηση 51,7%. Η αύξηση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς των κατασκευών, του εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, της διαχείρησης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της μεταποίησης καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Οι άνεργοι από τον τομέα των κατασκευών ανήλθαν το 2009 στους 2.598 και από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο τους 3.023. Οι άνεργοι από τον κλάδο των ξενοδοχείων ανήλθαν το 2009 στους 2.533.

Οι περισσότεροι άνεργοι που καταγράφηκαν το 2009 ήταν ηλικίας 30-39 ετών (3,847), 40-49 ετών (3,771) και 50-59 ετών (3.550).

Στη Λευκωσία καταγράφηκαν 5,596 άτομα, στη Λεμεσό 4,611, στη Λάρνακα και Αμμόχωστο 4,965 και στην Πάφο 2.332. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι έχουν μέση γενική εκπαίδευση (7.765), ακολουθούν αυτοί με στοιχειώδη εκπαίδευση (4,174) και τέλος τα άτομα με ανώτερη εκπαίδευση (3,963).

Παρά την αύξηση του αριθμού των ανέργων, η διάρκεια της ανεργίας παραμένει μικρή. Αυτοί που έψαχναν δουλειά για 15 μέρες μέχρι 3 μήνες ανήλθαν τα 8.065 άτομα, από τρεις μήνες μέχρι έξι μήνες τα 3.748 άτομα, από έξι μήνες μέχρι 12 μήνες 2.247 και μέχρι 15 μέρες 2.447 άτομα. Για πάνω από δώδεκα μήνες δουλειά έψαχναν μόνο 998 άτομα.

stockwatch.com.cy

Nokia: Νέα προσφυγή κατά της Apple για παράνομη χρήση λογισμικού


Nokia: Νέα προσφυγή κατά της Apple για παράνομη χρήση λογισμικού

Νέα προσφυγή στην αμερικανική επιτροπή ανταγωνισμού κατέθεσε η Nokia έναντι της Apple, κατηγορώντας την για παράνομη χρήση ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιείται σε συσκευές κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών κ.α.
Η Nokia κατέθεσε στις 29 Δεκεμβρίου τη νέα αγωγή στο δικαστήριο του Ντέλαγουέρ των Ηνωμένων Πολιτειών διεκδικώντας αποζημίωση από την Apple για την παραβίαση επτά δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Nokia που αφορούν στα περισσότερα από τα προϊόντα της.
Η αγωγή συνέπεσε με την προσφυγή της Nokia στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου (ITC), με την οποία καταγγέλλει την καταπάτηση των ίδιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα οποία ισχυρίζεται ότι η Apple έχει καταστρατηγήσει στα περισσότερα από τα κινητά της τηλέφωνα, τις φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και τους υπολογιστές που έχει διαθέσει στην αγορά.

reporter.gr

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι βιομηχανικές παραγγελίες το Νοέμβρη


ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι βιομηχανικές παραγγελίες το Νοέμβρη

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβρη, σημειώνοντας άνοδο 1,1%, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξοπλισμού τόσο από τις ξένες όσο και από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,8%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά σημείωσαν άνοδο 1,8%.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 16% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών


ΗΠΑ: Πτώση 16% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

Πτώση 16% κατέγραψαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά το μήνα Νοέμβρη, από άνοδο 0,6% τον Οκτώβρη, λόγω του ιδιαίτερα δημοφιλούς φόρου προς τους νέους αγοραστές, ο οποίος καταργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της National Association of Realtors, ο δείκτης για τις εκκρεμείς πωλήσεις ήταν υψηλότερος κατά 15,5% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι η επιβολή του φόρου αρχικά θα διαρκούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Επιπλέον, οι αναλυτές «βλέπουν» ιδιαίτερο momentum στην αγορά, ενώ αναμένουν άνοδο των πωλήσεων μέσα στην άνοιξη.

reporter.gr

Mesa Air: Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα

Mesa Air: Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα

Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε η Mesa Air Group, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τη μεταγωγική δυνατότητα και να καταλήξει ταχύτερα σε επίλυση της μήνυσής της εναντίον της Delta Air Lines. Οι μετοχές της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας 'κατρακυλούν' κατά 64% στη Wall.

Σε ανακοίνωσή της η Mesa Air δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μια '' αφόρητη οικονομική κατάσταση'' εξαιτίας των δεσμεύσεων εκμίσθωσης σε αεροσκάφη που πλέον δεν χρειάζεται.

Η Mesa έχει καταθέσει προσφυγή ύψους 70 εκατ. δολ. εναντίον της Delta Air Lines, για ακύρωση συμβολαίου της δεύτερης.

reporter.gr

ΔΝΤ: Ανεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη


ΔΝΤ: Ανεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη


Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι πρακτικώς βέβαιο ότι θα αναβαθμιστούν, καθώς ο πλανήτης εμφανίζει ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. John Lipsky τόνισε ότι η βελτίωση του κλίματος θα φανεί στην αναβάθμιση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ανάκαμψη τον Ιανουάριο, στην έκθεση World Economic Outlook που εκδίδει ανά τακτά διαστήματα το ΔΝΤ.

Στην πιο πρόσφατη πρόβλεψη, του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί 3,1% το 2010, κατόπιν συρρίκνωση 1,1% το 2009.

Η ταχύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη, οφείλεται στην επιτυχία των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης που εφαρμόστηκαν, όπως αναφέρει ο κ. Lipsky στο website του ΔΝΤ.

euro2day.gr

Νέα "βουτιά" στο spread του 10ετούς ομολόγου

Νέα "βουτιά" στο spread του 10ετούς ομολόγου



Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων, με το premium απόδοσης του 10ετούς έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί σήμερα κατά 15 μονάδες βάσης στις 217 μονάδες.

Το spread κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν οι υποβαθμίσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν σε εκτίναξή του έως τις 280 μονάδες βάσης.

Τα spreads πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων, όπως του 2ετούς και του 3ετούς τίτλου, κινούνται στις 230 μονάδες βάσης.

euro2day.gr

Mobius: "Βλέπει" πτώση 20% στις αναδυόμενες αγορές λόγω IPO


Mobius: "Βλέπει" πτώση 20% στις αναδυόμενες αγορές λόγω IPO


Πτώση 20% “βλέπει” ο Mark Mobius για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι συγκεκριμένες αγορές για πρώτη φορά στα χρονικά προσελκύουν περισσότερα κεφάλαια από αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα κράτη, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ενδέχεται να βοηθήσει την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία να εμφανίσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε IPO και σχεδόν διπλάσιες πωλήσεις στα 200 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Matthew Johnson, επικεφαλής της Barclays στη Νέα Υόρκη. Μόνο η Πολωνία είναι πιθανό να προσφέρει πάνω από 10 δισ. δολάρια κρατικών εταιρειών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UniCredit.

“Παρατηρώντας το μέγεθος ορισμένων αρχικών δημόσιων προσφορών, βλέπεις ότι είναι τεράστιες”, τόνισε ο 73χρονος Mobius στο πλαίσιο συνέντευξης του στο Τόκιο. “Στη σωστή τιμή, οι IPO θα απορροφηθούν, ωστόσο ορισμένες εξ αυτών δεν θα είναι επιτυχημένες. Η προσφορά είναι υπερβολική”, πρόσθεσε.

Οι εταιρείες που συνθέτουν το δείκτη MSCI Emerging Markets Index διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τα κέρδη, από το 2000 αφού νωρίτερα ο δείκτης σημείωσε άνοδο 75% και οι ανεπτυγμένες οικονομίες άντλησαν 77 δισ. δολάρια από IPO. Οι πωλήσεις μετοχών το 2009 ξεπέρασαν αυτές των βιομηχανοποιημένων κρατών κατά 160%. Είναι η πρώτη φορά που οι ανεπτυγμένες χώρες προσέλκυσαν λιγότερα χρήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από το 2000.

capital.gr

Kraft: Απέρριψε την έκδοση μετοχών για την εξαγορά της Cadbury η Berkshire


Kraft: Απέρριψε την έκδοση μετοχών για την εξαγορά της Cadbury η Berkshire


Η εταιρεία του γνωστού επενδυτή Warren Buffett, Berkshire Hathaway απέρριψε την πρόταση της διοίκησης της Kraft για την έκδοση έως 370 εκατ. μετοχών για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Cadbury.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει πως εάν η πρόταση για την έκδοση των νέων μετοχών θα δώσει στη διοίκηση την ευκαιρία να αλλάξει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί την προσφορά που παρουσίασε στους μετόχους για τη βρετανική εταιρεία.

Σημειώνεται πως η Berkshire κατέχει ποσοστό άνω του 9% του μετοχικού κεφαλαίου της γνωστής εταιρείας τροφίμων.


capital.gr

Γερμανία: Τις πιστωτικές κάρτες χτυπά ο "ιός του 2010"

Γερμανία: Τις πιστωτικές κάρτες χτυπά ο "ιός του 2010"


Περίπου 20 εκατ. γερμανικές χρεωστικές κάρτες και 3,5 εκατ. πιστωτικές έχουν πληγεί από τον ιό λογισμικού που σχετίζεται με την προσαρμογή των στοιχείων στο νέο έτος, σύμφωνα την Ένωση Τραπεζών της χώρας.

capital.gr

Ρεκόρ εξαετίας στις ακάλυπτες


Ρεκόρ εξαετίας στις ακάλυπτες


Μεγάλη αύξηση σημείωσε το 2009 η έκδοση ακάλυπτων επιταγών στην εγχώρια αγορά αναδεικνύοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών, το 2009 ο αριθμός των επιταγών χωρίς αντίκρισμα εκτοξεύθηκε στα ψηλότερα επίπεδα από τότε που δημιουργήθηκε το Αρχείο το 2003. Ανήλθε στις 4524 από 3014 πέρσι (+50,1%). Το 2007 ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών είχε ανέλθει στις 3.010.

Όσον αφορά την αξία των ακάλυπτων επιταγών εκτοξεύθηκε το 2009 στα €9,3 εκ. έναντι μόλις €5,6 εκ. το 2008 καταγράφοντας άνοδο 66,2%.

Όσον αφορά το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στις 423 από 326 το Δεκέμβριο του 2008(+29,8%).

Όσον αφορά την αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τις €651 χιλ. από €721,1 χιλ. το Δεκέμβριο του 2008, καταγράφοντας μείωση 9,7%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή το Νοέμβριο του 2009, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 22,8%.


stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Αύξηση 32% των αιτήσεων για πτώχευση το 2009


ΗΠΑ: Αύξηση 32% των αιτήσεων για πτώχευση το 2009


Αυξημένες κατά 32% στις 1,43 εκατ. ήταν οι αιτήσεις χρεοκοπίας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ το 2009, αριθμός που κατατάσσει το περασμένο έτος στην έβδομη θέση στη σχετική λίστα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο συγκέντρωσε στοιχεία από 90 περιφερειακές υπηρεσίες, το Δεκέμβριο μόνο οι αιτήσεις χρεοκοπίας ήταν αυξημένες κατά 22% στις 116.000.

Η πολιτεία με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν η Αριζόνα, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων σημείωσε άνοδο 77%, στη δεύτερη θέση ήταν η πολιτεία του Γουαϊόμινγκ με αύξηση 60%, στην τρίτη θέση ήταν η Νεβάδα με 59% και στην τέταρτη η Καλιφόρνια με 58%. Αντίθετα, οι πολιτείες με τα μικρότερα ποσοστά ανόδου ήταν οι Αλάσκα, Νεμπράσκα και Β. Ντακότα με 12%, 12% και 14%.

Οι αιτήσεις για πτώχευση ξεπέρασαν τις 2 εκατ. το 2005 ενώ το 2006 υποχώρησαν στις 600.000 και έκτοτε αυξάνονται συνεχώς.

capital.gr

Greece May Borrow Privately Through Banks This Month

Greece May Borrow Privately Through Banks This Month

Jan. 5 (Bloomberg) -- Greece may borrow privately through banks by the end of January, the second such transaction in as many months, following cuts to the government’s credit ratings, according to the country’s debt manager.

The decision on whether to use a private placement will depend on reaction to the country’s stability and growth program, Spyros Papanicolaou, the managing director of Greece’s Public Debt Management Agency, said today. The country had earlier considered offering bonds through a syndicate of banks.

“We are yet to decide whether to go ahead with a syndication,” Papanicolaou said today in a telephone interview from Athens. “We might do a private placement instead. It will depend on how the stability and growth program is received by the European Commission and the markets.”

Greece, whose credit grade was lowered by Standard & Poor’s, Fitch Ratings and Moody’s Investors Service last year, sold 2 billion euros ($2.9 billion) of floating-rate notes through a private placement in December. The government hired National Bank of Greece SA, Alpha Bank AE, EFG Eurobank Ergasias SA, Piraeus Bank SA and Banca IMI SpA for the transaction, which Finance Minister George Papaconstantinou said was part of the country’s financing program for this year.

In private placements, issuers offer securities directly to chosen investors rather than sell them through an auction or via a group of banks in a syndicate.

bloomberg

Βλέπουν καταστροφή οι developers

Βλέπουν καταστροφή οι developers


Καταστροφική θεωρεί την επικαιροποίηση των φορολογήσιμων τιμών ακινήτων οι developers, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σήμερα ότι οι πρόσθετοι φόροι θα επιβαρύνουν μόνο όσους έχουν ακίνητες περιουσίες άνω του €1 εκ. Οι developers κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αγοράς ακινήτων, που περνά σύμφωνα με τους ίδιους τη χειρότερη φάση από το 1974.

Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών έντονα θορυβημένος από τις επίσημες εξαγγελίες τονίζει ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία η πορεία του κατασκευαστικού τομέα άρχισε να είναι φθίνουσα και ίσως μη ανατρέψιμη εάν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις και μέτρα προς αναθέρμανσή του.

Από πολύ νωρίς, από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επισημαίνεται ο Σύνδεσμος είχε εντοπίσει τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργούνταν και είχε υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για άμεση λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικοδομική βιομηχανία και κτηματαγορά (Νοέμβριος 2008).

Τονίζουν επίσης ότι συμφωνούν με τα μέτρα που εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής ενώ επικροτούν και τις ενέργειες της κυβέρνησης για προώθηση της πολεοδομικής αμνηστίας.

Θεωρούν ωστόσο καταστροφικό το μέτρο για τη φορολόγηση των ακινήτων σε σημερινές τιμές διότι όπως τονίζουν μεταξύ άλλων στην περίπτωση των 130.000 τίτλων που κατά την Κυβέρνηση εκκρεμούν και που στην πλειονότητα τους αφορούν ακίνητα που αγοράστηκαν από Κυπρίους και Ευρωπαίους αγοραστές, ο πωλητής στο όνομα του οποίου ευρίσκεται ακόμη η ιδιοκτησία θα επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας τα οποία θα μετακυλήσει στους αγοραστές, ενώ αν ο τίτλος ήταν στο όνομα του αγοραστού, αυτός δεν θα πλήρωνε, ή θα πλήρωνε ελάχιστα.

Η δημιουργία για τον αγοραστή υποχρέωσης πληρωμής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στο πολλαπλάσιο, είναι σοβαρό αντικίνητρο για αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και θα εξωθήσει πολλούς ξένους αγοραστές από αυτούς που απέμειναν, να πωλήσουν και αυτοί τις περιουσίες τους, να επαναπατρισθούν οι ίδιοι (απώλεια των μόνιμων τουριστών) και να φυγαδεύσουν τα κεφάλαια τους (μείωση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο) επιδεινώνοντας την οικονομική κρίση και τη δυσφήμηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Θα οδηγήσει επίσης στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής βιομηχανίας, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με περαιτέρω επιβάρυνση του ταμείου ανεργίας, και στη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής.

Στον αντίποδα του μέτρου αυτού ο Σύνδεσμος καταθέτει μια σειρά εισηγήσεων για μείωση της κρατικής μηχανής και των μη παραγωγικών δαπανών, μέτρα για να γίνουν πιο στοχευμένες οι κοινωνικές παροχές και για προώθηση της ανάπτυξης.

stockwatch.com.cy

Kraft: Αυξάνει την προσφορά για την Cadbury, δίνει νέα διορία


Kraft: Αυξάνει την προσφορά για την Cadbury, δίνει νέα διορία


Τα καθαρά έσοδα από την πώληση της μονάδας κατεψυγμένης πίτσας στην Nestle έναντι 3,7 δισ. δολαρίων θα χρησιμοποιηθούν από την Kraft στην αύξηση της προσφοράς για την εξαγορά της Cadbury, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

Ορισμένοι μέτοχοι της Cadbury επιθυμούν περισσότερα μετρητά ως μέρος του deal με την Kraft, ενώ αρκετοί μέτοχοι της Kraft θέλουν να συμπεριλάβουν λιγότερες μετοχές στη συμφωνία καθώς η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί, ανέφερε η Kraft.

Επίσης η Kraft ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της Cadbury που θα επιλέξουν την εναλλακτική επιλογή με τα περισσότερα μετρητά θα λάβουν επιπλέον 97 σεντς ανά μετοχή σε μετρητά, από τα έσοδα που προκύπτουν μετά την πώληση της μονάδας πίτσας στη Nestle, αντί για μετοχές.

Τέλος η Kraft έδωσε παράταση στους μετόχους της Cadbury να αποφασίσουν έως τις 2 Φεβρουαρίου στις 13.00 ώρα Λονδίνου, ενώ η αρχική διορία είχε καθοριστεί για σήμερα.

capital.gr

Διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank


Διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποαποδόσουν αναφέρει σε χθεσινή της έκθεση για τον κλάδο η Deutsche Bank και συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες της επιλογές τις μετοχές των Credit Suisse, Banco Santander, Lloyds Banking Group και Barclays. Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες σημειώνει πως ένα μεγάλο ποσοστό των περιουσιακών τους στοιχείων έχει επενδυθεί σε ελληνικά ομόλογα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα.

Από την άλλη αναφέρει πως καλύτερα τοποθετημένες είναι εκείνες οι τράπεζες που έχουν δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο από το 100%. Μεταξύ αυτών είναι και οι ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τις τιμές στόχους και τις συστάσεις. Έχει δώσει σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 31 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 14 ευρώ για την Alpha Bank, σύσταση διακράτησης για την Τράπεζα Κύπρου με τιμή στόχο τα 4,7 ευρώ, σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 9,4 ευρώ για τη Eurobank, σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 2,7 ευρώ για τη Marfin και σύσταση πώλησης για την ΑΤΕ Bank με τιμή στόχο το 1,2 ευρώ.

reporter.gr

Υποτονική η αγορά στις γιορτές- Εκτιμήσεις για πτώση έως και 30%


Υποτονική η αγορά στις γιορτές- Εκτιμήσεις για πτώση έως και 30%

Υποτονική ήταν η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου κατά 20% με 30%, ενώ οι καταναλωτές φαίνεται ότι αναμένουν τις χειμερινές εκπτώσεις για να κάνουν τα ψώνια τους, οι οποίες ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου.



Ειδικότερα στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο τζίρος στα είδη ένδυσης-υπόδησης εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 20%-25% σε σχέση με πέρυσι και στα είδη δώρων κατά 15%. Σύμφωνα άλλωστε και με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο περιορίστηκαν κατά 15,3% τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η μεγαλύτερη πτώση -43,5% καταγράφεται στην κατανάλωση καυσίμων και λιπαντικών.

Τα πολυκαταστήματα "είδαν" απώλειες 16,4%, τα σούπερ μάρκετ 5,2%, ενώ τα τρόφιμα εμφανίζουν μείωση 3,2%. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στα μίνι μάρκετ ή παντοπωλεία, μειώθηκε ο τζίρος κατά 4,8%. Σημαντική πτώση παρουσιάζουν, επίσης, η αγορά ποτών και καπνού, των καλλυντικών, αλλά και τα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, η Ελλάδα κατέχει στην Ευρωζώνη την πρωτιά στην ακρίβεια, καταγράφοντας το μήνα Νοέμβριο αυξήσεις κατά 2,8% στα ρούχα και στα παπούτσια, όταν ο μέσος όρος των αυξήσεων στην Ευρώπη στα ίδια είδη είναι μηδενικός.

reporter.gr

Nestle: Eξαγορά μονάδας της Kraft Foods αντί 3,7 δισ. δολ.


Nestle: Eξαγορά μονάδας της Kraft Foods αντί 3,7 δισ. δολ.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της μονάδας κατεψυγμένης πίτσας της Kraft Foods στις ΗΠΑ, αντί ποσού 3,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, κατέληξε η Nestle επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στη Βόρειο Αμερική.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ελβετική εταιρεία αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά εμπορικών σημάτων συμπεριλαμβανομένων των DiGiorno, Tombstone και California Pizza Kitchen. Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι δεν θα συμμετάσχει σε προσφορά για την απόκτηση της Cadbury.

«Η μονάδα κατεψυγμένης πίτσας προσφέρει ένα νέο στρατηγικό “προπύργιο” στο χαρτοφυλάκιο κατεψυγμένων τροφίμων της Nestle στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η εταιρεία έχει ήδη εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία της στο έτοιμο φαγητό και σε κατηγορίες χειροποίητων προϊόντων», τονίζει η Nestle.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Kraft ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει περίπου 3.400 υπαλλήλους της στην ελβετική εταιρεία. Η πώληση θα αποφέρει «σημαντικές αποδόσεις», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Kraft, Αϊρίν Ρόζενφελντ.

Εντωμεταξύ, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τα έσοδα από την πώληση της μονάδας για τη χρηματοδότηση προσφοράς της για την Cadbury.

naftemporiki

Sumitomo Mitsui: Σχέδια για διάθεση μετοχών ύψους 8,7 δισ. δολ.

Sumitomo Mitsui: Σχέδια για διάθεση μετοχών ύψους 8,7 δισ. δολ.

Σχέδια για άντληση περίπου 800 δισ. γιεν [JPY=X] (8,7 δισ. δολ.) μέσω πώλησης μετοχών αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η Sumitomo Mitsui Financial Group, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας αναφέρει ότι δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει έως αύριο προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα αυτό.

«Η τράπεζα σίγουρα χρειάζεται κεφάλαια», σχολίασε αναλυτής της Montrose Securities στο Σαν Φρανσίσκο, εκτιμώντας ότι η Sumitomo Mitsui θα καταφέρει να αυξήσει τα κεφάλαιά της εύκολα δεδομένου ότι οι μετοχές της θεωρούνται σχετικά φτηνές.

Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε σήμερα στο Τόκιο στα 2.653 γιεν, καταγράφοντας αύξηση 1,5%.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Sumitomo Mitsui, Τεϊζούκε Κιταγιάμα, διεμήνυσε ότι η τράπεζα «δεν θα μείνει πίσω» σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.

naftemporiki

Apple: Φέρεται να εξαγοράζει την Quattro Wireless


Apple: Φέρεται να εξαγοράζει την Quattro Wireless


Την εξαγορά της Quattro Wireless, εταιρεία διαφήμισης κινητής τηλεφωνίας, έναντι 275 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να ανακοινώσει η Apple Inc, σύμφωνα με δημοσίευμα του blog All Things Digital, που σχετίζεται με τη Wall Street Journal.

Η εξαγορά ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Σημειώνεται πως η Quattro είναι ανταγωνιστική εταιρεία της AdMob, την οποία συμφώνησε να αποκτήσει η Google Inc το Νοέμβριο, έναντι 750 εκατ. δολαρίων. Δημοσιεύματα ανέφεραν πως και η Apple διεκδικούσε την AdMob.

capital.gr

Nestle: Η μείωση των χρεών βασική προτεραιότητα μετά την πώληση της Alcon


Nestle: Η μείωση των χρεών βασική προτεραιότητα μετά την πώληση της Alcon


ΖΥΡΙΧΗ (Dow Jones)--Η Nestle προτίθεται να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από την πώληση της αμερικανικής θυγατρικής στον τομέα των οφθαλμολογικών προϊόντων Alcon Inc, για τη μείωση των χρεών της, εκτιμούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εφικτών λύσεων όπως μία πιο εκτεταμένη επαναγορά μετοχών ή μεγάλες εξαγορές.

Έως τα μέσα του έτους, τα ταμεία του ελβετικού κολοσσού τροφίμων θα γεμίσουν με 28 δισ. δολάρια, ή 29 δισ. ελβετικά φράγκα, ως συνέπεια της πώλησης του υπολοίπου ποσοστού 52% της Alcon στην φαρμακευτική εταιρεία Novartis AG. Περίπου 10 δισ. φράγκα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή ενός προγράμματος δύο ετών για την επαναγορά ιδίων μετοχών της Nestle, διαμορφώνοντας το διαθέσιμο ποσό στα 19 δισ. φράγκα.

Ενδεχόμενη κίνηση με τα χρήματα αυτά είναι η μείωση των χρεών της εταιρείας, τα οποία εκτιμώνται μεταξύ 15 δισ. φράγκων και 17 δισ. φράγκων στο τέλος του 2009. “Ο περιορισμός των χρεών σε δύσκολους καιρούς σίγουρα αποτελεί κάτι πολύ λογικό και πιστεύω ότι οι μέτοχοι θα το δέχονταν ευχάριστα”, τόνισε ο Robert Scholl, fund manager της Aargauische Pensionskasse.

Ωστόσο, το ύψος των υποχρεώσεων που θα καλυφθεί παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές μπορεί να μετανιώσουν μία κατάσταση χωρίς καθόλου χρέη. Πλήρης απομόχλευση θα υποδείκνυε ότι ο ισολογισμός δεν είναι αποτελεσματικός, σχολίασε ο Andrew Wood της Bernstein Research. Ο Wood δίνει σύσταση “buy” και τιμή-στόχο στα 58 φράγκα για τη Nestle.

Αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον, η μείωση των χρεών θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Nestle. Η εταιρεία πάντα ήταν συντηρητική στις επενδύσεις της, προτιμώντας τα ίδια κεφάλαια από το δανεισμό, μία στάση που της χάρισε στο παρελθόν αξιολόγηση ΑΑΑ. Κατά την τρέχουσα περίοδο η εταιρεία αξιολογείται με ΑΑ από τη Moody΄s, της Standard & Poor΄s και τη Fitch.

Μεταξύ των υπολοίπων εναλλακτικών είναι η διεύρυνση του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς ύψους 10 δισ. φράγκων, η διανομή προμερίσματος ή μία μεγάλη εξαγορά.

Καμία όμως από αυτές δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.

Η Nestle περιορίζεται από τους κανονισμούς του ελβετικού χρηματιστηρίου να περιορίσει τις επαναγορές μετοχών στο 10% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στην παρούσα φάση και μαζί με τις προγραμματισμένες αγορές ιδίων μετοχών φτάνει στο 8%, τόνισε ο Bernstein.

Η διανομή προμερίσματος δεν αποκλείεται ωστόσο η καταβολή υψηλών πληρωμών στους μετόχους δεν αποτελεί έναν φορολογικά ευνοϊκό τρόπο επιστροφής χρημάτων, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Nestle είναι πιθανό να θέλει να γίνει πιο ενεργή στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο για συμμετοχή της Nestle στην “κούρσα” για την εξαγορά της βρετανικής σοκολατοποιίας Cadbury PLC, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν αν η Nestle θα θελήσει να αποκτήσει την Cadbury καθώς τα χαρτοφυλάκια των δύο εταιρειών συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό.

Η Nestle είναι πιθανό να καταλήξει να διαδραματίζει έμμεσο ρόλο στην εξαγορά της Cadbury αν η Hershey προχωρήσει στην κατάθεση προσφοράς. Στην περίπτωση αυτή, η Nestle ενδέχεται να έχει την ευκαιρία να αγοράσει πίσω τα δικαιώματα της Hershey για τη διανομή της KitKat στις ΗΠΑ, ένα franchise για το οποίο η Nestle σίγουρα ενδιαφέρεται, τονίζουν οι αναλυτές.

Η σοκολάτα KitKat είναι ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Nestle.

Οι αναλυτές επίσης υποστηρίζουν ότι η Mead Johnson Nutrition Co, μία εταιρεία που προσφάτως διασπάστηκε από τη φαρμακευτική Bristol-Myers Squibb Co, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη πιθανό στόχο.

Ωστόσο, η Nestle είναι πιθανό να διατηρήσει το πλάνο της ως έχει, δαπανώντας 2-3 δισ. φράγκα ετησίως για μικρές εξαγορές, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

“Φυσικά η Nestle θα αναλάβει δράση στην περίπτωση που μία εταιρεία είναι διαθέσιμη σε ικανοποιητική τιμή. Ωστόσο, αμφιβάλλω αν η Nestle ψάχνει ένα μεγάλο deal, ενώ οι μέτοχοι δεν θα υποδέχονταν με ευχαρίστηση μία συναλλαγή που θα περιόριζε τα κέρδη για μεγαλύτερο διάστημα”, σημείωσε ο fund manager Robert Scholl. Ο Scholl διατηρεί στην κατοχή του περίπου 200.000 μετοχές της Nestle.

Η Nestle δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τα πλάνα της σχετικά με τα έσοδα από την πώληση της Alcon. Στο ελβετικό χρηματιστήριο, χθες στις 13:00GMT, οι μετοχές της Nestle βρέθηκαν να ενισχύονται σε ποσοστό 1,8%, ή 0,90 φράγκα υψηλότερα στα 1,10 φράγκα, σε μια γενικότερα ελαφρώς ανοδική αγορά.


capital.gr

Πως μοιράστηκαν €2,6 δισ. οι ΚΕΠΕΥ

Πως μοιράστηκαν €2,6 δισ. οι ΚΕΠΕΥ

Σε έξι μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία διαμοιράστηκε το 2009 ο τζίρος των €2,6 δισ. που πραγματοποιήθηκε στο κυπριακό χρηματιστήριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες. Οι έξι μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορρόφησαν τα €2,2 δισ. του συνολικού τζίρου, ενισχύοντας τις τάσεις συγκέντρωσης που παρουσιάζονται στην αγορά.


Την πρώτη θέση στα μερίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο ΧΑΚ είχε το 2009 η Marfin CLR. Κατέχει μερίδιο 25,94% έναντι 25,51% που κατείχαν στο σύνολο τους οι τρεις εταιρείες (Λαϊκή, CLR, Εγνατία) το 2008 (+0,4%). Ο όγκος συναλλαγών της Marfin CLR έφθασε τα €683,6 εκ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Mega Equity που ανέβασε το μερίδιο της κατά 6,2% στο 21,50% από 15,29% πέρσι με τον όγκο της να διαμορφώνεται στα €566,7 εκ.

Σημαντικό μερίδιο της τάξης του 3,4% κέρδισε σε ένα χρόνο και η Cisco που βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο 17,85% και τζίρο €470,4 εκ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Atlantic, η οποία έχασε 1,1% σε σχέση με πέρσι στο 8,79% και όγκο €231,8 εκ. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Επενδύσεις με 6,20% (+1,5%) και όγκο €163,4 εκ.

Η Sharelink που πέρσι βρισκόταν στην πέμπτη θέση, απώλεσε μερίδιο 4,3% πέφτοντας στην έκτη θέση με μερίδιο 4,56%.

Συνολικά, δραστηριοποιούνταν ως ΕΠΕΥ το 2009 24 επιχειρήσεις μέλη του ΧΑΚ.

Όσον αφορά το Δεκέμβριο του 2009, την πρώτη θέση στα μερίδια είχε η Mega Equity με μερίδιο 27,8%, τη δεύτερη η Marfin CLR με 25,1% και την τρίτη η Cisco με 17,9%.

stockwatch.com.cy

Στο -44% οι πωλήσεις ακινήτων


Στο -44% οι πωλήσεις ακινήτων


Μεγάλη συρρίκνωση παρατηρήθηκε για δεύτερη χρονιά στην αγορά ακινήτων, στη σκιά της έντονης εσωτερικής αντιπαράθεσης που προκαλεί η κυβερνητική πρόταση για αύξηση της φορολογίας σε όσους έχουν ιδιοκτησία πέραν του €1 εκ. Με βάση στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Κτηματολόγιο, το 2009 έκλεισε με μείωση 44% στις πωλήσεις ακινήτων, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν το Δεκέμβριο στο κτηματολόγιο έφθασαν τα 763 έναντι 792 το Νοέμβριο του 2009 και 624 το Δεκέμβριο του 2008.

Επίσης, το Δεκέμβριο οι πωλήσεις παρουσίασαν ετήσια αύξηση 22% έναντι αύξησης 1,3% το Νοέμβριο, τη δεύτερη συνεχόμενη.

Στα πηγαδάκια των μεσιτών που μαζεύτηκαν την παραμονή πρωτοχρονιάς για να αποχαιρετήσουν το 2009 δεν υπήρχε λόγος ευφορίας. Οι συνολικές πωλήσεις του έτους περιορίστηκαν στις 8170 έναντι 14667 που ήταν το 2008 και 21255 που ήταν το 2007. Το 2009 η δραστηριότητα στα ακίνητα ήταν λιγότερο από τη μισή σε σχέση με τις 16953 πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν το 2006.

Παρά ταύτα οι τελευταίοι μήνες δημιουργούν λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας στους μεσίτες, που βλέπουν τη ζήτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα να αναθερμαίνεται λόγω ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς.

Στην επαρχία Λευκωσίας οι ετήσιες πωλήσεις ανέρχονται στις 2235 σε σχέση με 3256 το 2008 και το ποσοστό μείωσης περιορίστηκε τελικά στο 31%. Στη Λεμεσό οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στις 2007 σε σχέση με 3256 το 2008 και το ποσοστό μείωσης άγγιξε το 38%.


Φτωχός συγγενής παρέμεινε η επαρχία Αμμοχώστου με πωλήσεις που ανήλθαν ολόκληρο το έτος μόλις στις 881 σε σχέση με 1995 το 2008 (-58%). Επίσης, προβληματική είναι η κατάσταση που παρατηρείται στην επαρχία Πάφου με τον αριθμό των πωλήσεων να κυμαίνονται στις 1578 σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2008 που ήταν της τάξης των 3289 (-52%).

Στην επαρχία Λάρνακας η μείωση συγκρινόμενη με αυτή του 2008 ήταν της τάξης του 49% και με συνολικές πωλήσεις μόλις 1469, ενώ το 2008 οι πωλήσεις ήταν της τάξης των 2887 (-49%).

Ο πρώην επαρχιακός κτηματολογικός λειτουργός Λευκωσίας, Παναγιώτης Αργυρού, εκτιμά ότι η σταδιακή αυξητική τάση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά θα συνεχιστεί και το 2010 παρά την οικονομική κρίση που θα επικρατεί στην κυπριακή οικονομία, αποδίδοντας το γεγονός στη ρευστότητα που έχει εισρεύσει στο τραπεζικό σύστημα από τα κυβερνητικά χρεόγραφα ύψους €3 δισ. και τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Μάλιστα επισήμανε ότι έχει παρατηρηθεί ήδη μια αύξηση στις τιμές των ακινήτων και κυρίως της γης.

«Η αύξηση αυτή κυμαίνεται στο 5%», είπε, για να προσθέσει ότι «η μείωση που έχει επέλθει τους προηγούμενους μήνες στα ακίνητα κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό ήταν επί των κερδών των developers λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του περασμένου χρόνου».

Ο κ. Αργυρού ανέφερε ακόμη ότι «οι κύπριοι πάντα προτιμούν να επενδύουν σε ακίνητη περιουσία παρά να έχουν τα χρήματα τους στις τράπεζες και αν συνεχιστεί η μείωση των καταθετικών επιτοκίων και η ρευστότητα στις τράπεζες συνεχίσει να είναι ικανοποιητική τότε θα ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στην εγχώρια αγορά».

Όσον αφορά την προοπτική πλήρους ανάκαμψης της αγοράς, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

stockwatch.com.cy

Η βραζιλιάνικη Itau θέλει μερίδια σε RBS - Lloyd

Η βραζιλιάνικη Itau θέλει μερίδια σε RBS - Lloyd


Η Itau Unibanco Holding, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βραζιλίας, μελετά εξαγορές μεριδίων σε βρετανικές τράπεζες μεταξύ των οποίων η Royal Bank of Scotland και η Lloyd Banking Group, αναφέρει δημοσίευμα των Sunday Times, παραθέτοντας πηγές της Itau.

Η βραζιλιάνικη επιχείρηση προσβλέπει σε εξαγορά μεριδίων στις τράπεζες, όταν αυτές πωληθούν από την βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στην βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος του συμβουλίου διεθνών συμβούλων της Itau.

euro2day.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη ISM μεταποίησης


ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη ISM μεταποίησης

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM στις ΗΠΑ στις 55,9 μονάδες από 53,6 τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006. Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management.


Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ήπια άνοδο στις 54,2 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 65,5 μονάδες από 60,3 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2004.

reporter.gr

ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων η πτώση στις κατασκευαστικές δαπάνες το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων η πτώση στις κατασκευαστικές δαπάνες το Νοέμβριο

Μείωση κατά 0,6% εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, διαμορφούμενες στα 900,1 δισ. δολ.. Τον Οκτώβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρότερη μείωση, της τάξης του 0,4%.

reporter.gr

Κοντά στα 1.120 δολάρια και πάλι ο χρυσός


Κοντά στα 1.120 δολάρια και πάλι ο χρυσός

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισε την πρώτη μέρα του νέου έτους ο χρυσός, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα στο οποίο άνοιξε τις συναλλαγές. Από τη μία μεριά η πτώση του δολαρίου, και από την άλλη μεριά η προοπτική της ανάκαμψης που δημιουργεί ανησυχίες για μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις, οδήγησαν το μέταλλο κοντά στα 1.120 δολάρια, επίπεδα που είχε χάσει μόλις την τελευταία συνεδρίαση του 2009.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν κατά 22,10 δολάρια, κλείνοντας στα 1.118,30 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και στα 1.124,60 δολάρια.
Aνοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς η προοπτική ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4432 την 1η Ιανουαρίου στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.4389 δολάρια.

Σημειώνεται πάντως ότι το Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το δολάριο έκλεισε με σημαντικά κέρδη έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων καθώς οι αγορές προεξόφλησαν την γρήγορη απόσυρση των εκτάκτων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας από την Fed. Ωστόσο για το σύνολο του 2009 το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,2%.

reporter.gr

Πάνω από τα 81,5 δολάρια το αργό


Πάνω από τα 81,5 δολάρια το αργό

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς αφενός η είδηση ότι η Μόσχα ανέστειλε την τροφοδοσία της Λευκορωσίας με πετρέλαιο και αφετέρου το κύμα ψύχους στις ΗΠΑ, έδωσε ώθηση στα μελλοντικά συμβόλαια του «μαύρου χρυσού».
Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού ενισχύθηκε κατά 2,15 δολάρια στο βαρέλι, ήτοι 2,7%, στην τιμή των 81,51 δολαρίων, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμα και τα 81,68 δολάρια. Η τιμή των αντίστοιχων συμβολαίων του πετρελαίου τύπου μπρεντ ανήλθε στα 79,75 δολάρια, κερδίζοντας 1,82 δολάρια στο βαρέλι
Όπως σημείωσε η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", διαπραγματευτές είπαν χθες ότι η Μόσχα ανέστειλε

Την αναστολή της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων στη Λευκορωσία με αργό, μετά από τη μη επίτευξη συμφωνίας για τους σχετικούς όρους για το 2010, ανακοινώθηκε χτές μέσω των μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές για πιθανή μείωση των αποθεμάτων του πετρελαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη λευκορωσική κρατική εταιρία πετρελαίου Belkeneftekhim, η ροή του ρωσικού αργού προς ευρωπαίους πελάτες μέσω της Λευκορωσίας συνεχίζεται ανεμπόδιστα.

Με σημερινές δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν γνωστοποίησε την επανάληψη της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων Μόζιρ και Νάφταν με ρωσικό αργό, ανακουφίζοντας όσους φοβήθηκαν για επανάληψη της περυσινής ρωσο-ουκρανικής διαμάχης για το φυσικό αέριο, αυτή τη φορά με τη Λευκορωσία και για το πετρέλαιο. Δίνοντας συνέχεια στη διαφωνία των δύο πλευρών για θέματα τιμολόγησης που εκδηλώθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το Μίνσκ προειδοποίησε, νωρίς σήμερα το πρωί, ότι μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ρωσικό Καλίνινγκραντ. Μετά τη συνάντησή του με τον Ίγκορ Σέτσιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας με τη Λευκορωσία κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον, πρόσθεσε το Interfax.

Ώθηση στις τιμές του αργού έδωσαν και οι προγνώσεις της DTN Meteorlogix για θερμοκρασίες παγετού στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα - κινούμενα πτωτικά για το μεγαλύτερο διάστημα από τον Απρίλιο του 2008 - σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει στις 30 Δεκεμβρίου το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

reporter.gr

Υποβάθμισε το outlook της Novartis η Moody's


Υποβάθμισε το outlook της Novartis η Moody's

Σε υποβάθμιση του outlook της Novartis προχώρησε ο διεθνής οίκος Moody's Investors Service, σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως. Ωστόσο, η Moody’s επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της εταιρείας σε Aa2, ύστερα από την ανακοίνωση για εξαγορά του εναπομείναντος 52% της Alcon από τη Nestle.
Η Moody's πιστεύει ότι η Novartis θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις τους επόμενους 18 με 24 μήνες, εξαιτίας της εξαγοράς, γι΄ αυτό και η αξιολόγηση της μπορεί να υποβαθμιστεί.

reporter.gr

Wien (Blackstone): Το 2010 θα έχουμε διπλάσια ανάπτυξη από αυτή που αρχικά εκτιμούσαμε

Wien (Blackstone): Το 2010 θα έχουμε διπλάσια ανάπτυξη από αυτή που αρχικά εκτιμούσαμε

Τη διπλάσια ανάπτυξη από αυτή που αρχικά είχε εκτιμηθεί θεωρεί ότι θα έχουν οι ΗΠΑ ο Byron Wien της Blackstone Group, γνωστός από την επιτυχή πρόβλεψη του ράλι των κεφαλαιαγορών, του χρυσού και του πετρελαίου. Παρόλα αυτά ο Wien θεωρεί ότι το 2010 θα κλείσει τη χρονιά αμετάβλητος, ενώ θα έχει πραγματοποιήσει νέο ράλι το πρώτο εξάμηνο.
Επιπλέον, ο Wien θεωρεί ότι μόλις η ανάπτυξη των ΗΠΑ φτάσει στο 5%, η Federal Reserve θα αρχίσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου, ίσως το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας τους στόχους για τον overnight διατραπεζικό δανεισμό στο 2%.
Αναφορικά με τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, θεωρεί ότι οι αποδόσεις τους θα ξεπεράσουν το 5,5%, εξαιτίας του μεγάλου δανεισμού της κυβέρνησης. Ακόμα, θεωρεί ότι ακόμα και αν, σε αντίθεση με την οικονομία, η εταιρική κερδοφορία ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες, η αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις κεφαλαιαγορές. Ωστόσο, η ανησυχία για τη διάρκεια της ανάκαμψης, θα περιορίσει τις κινήσεις μόχλευσης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

reporter.gr
Share |