Tuesday, January 5, 2010

Υποτονική η αγορά στις γιορτές- Εκτιμήσεις για πτώση έως και 30%


Υποτονική η αγορά στις γιορτές- Εκτιμήσεις για πτώση έως και 30%

Υποτονική ήταν η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου κατά 20% με 30%, ενώ οι καταναλωτές φαίνεται ότι αναμένουν τις χειμερινές εκπτώσεις για να κάνουν τα ψώνια τους, οι οποίες ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου.



Ειδικότερα στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο τζίρος στα είδη ένδυσης-υπόδησης εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 20%-25% σε σχέση με πέρυσι και στα είδη δώρων κατά 15%. Σύμφωνα άλλωστε και με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο περιορίστηκαν κατά 15,3% τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η μεγαλύτερη πτώση -43,5% καταγράφεται στην κατανάλωση καυσίμων και λιπαντικών.

Τα πολυκαταστήματα "είδαν" απώλειες 16,4%, τα σούπερ μάρκετ 5,2%, ενώ τα τρόφιμα εμφανίζουν μείωση 3,2%. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στα μίνι μάρκετ ή παντοπωλεία, μειώθηκε ο τζίρος κατά 4,8%. Σημαντική πτώση παρουσιάζουν, επίσης, η αγορά ποτών και καπνού, των καλλυντικών, αλλά και τα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, η Ελλάδα κατέχει στην Ευρωζώνη την πρωτιά στην ακρίβεια, καταγράφοντας το μήνα Νοέμβριο αυξήσεις κατά 2,8% στα ρούχα και στα παπούτσια, όταν ο μέσος όρος των αυξήσεων στην Ευρώπη στα ίδια είδη είναι μηδενικός.

reporter.gr

No comments:

Share |