Tuesday, January 5, 2010

Mobius: "Βλέπει" πτώση 20% στις αναδυόμενες αγορές λόγω IPO


Mobius: "Βλέπει" πτώση 20% στις αναδυόμενες αγορές λόγω IPO


Πτώση 20% “βλέπει” ο Mark Mobius για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι συγκεκριμένες αγορές για πρώτη φορά στα χρονικά προσελκύουν περισσότερα κεφάλαια από αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα κράτη, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ενδέχεται να βοηθήσει την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία να εμφανίσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε IPO και σχεδόν διπλάσιες πωλήσεις στα 200 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Matthew Johnson, επικεφαλής της Barclays στη Νέα Υόρκη. Μόνο η Πολωνία είναι πιθανό να προσφέρει πάνω από 10 δισ. δολάρια κρατικών εταιρειών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UniCredit.

“Παρατηρώντας το μέγεθος ορισμένων αρχικών δημόσιων προσφορών, βλέπεις ότι είναι τεράστιες”, τόνισε ο 73χρονος Mobius στο πλαίσιο συνέντευξης του στο Τόκιο. “Στη σωστή τιμή, οι IPO θα απορροφηθούν, ωστόσο ορισμένες εξ αυτών δεν θα είναι επιτυχημένες. Η προσφορά είναι υπερβολική”, πρόσθεσε.

Οι εταιρείες που συνθέτουν το δείκτη MSCI Emerging Markets Index διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τα κέρδη, από το 2000 αφού νωρίτερα ο δείκτης σημείωσε άνοδο 75% και οι ανεπτυγμένες οικονομίες άντλησαν 77 δισ. δολάρια από IPO. Οι πωλήσεις μετοχών το 2009 ξεπέρασαν αυτές των βιομηχανοποιημένων κρατών κατά 160%. Είναι η πρώτη φορά που οι ανεπτυγμένες χώρες προσέλκυσαν λιγότερα χρήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από το 2000.

capital.gr

No comments:

Share |