Tuesday, January 5, 2010

Πως χάνει κανείς λεφτά … ακούγοντας τους ξένους οίκους …

Πως χάνει κανείς λεφτά … ακούγοντας τους ξένους οίκους …


"Θα δούμε και νέα χαμηλά"! φώναζαν οι μεγαλύτεροι οίκοι λίγες ημέρες μετά την 9η Μαρτίου του 2009, όταν και είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ενός ξέφρενου ράλι στις κεφαλαιαγορές που διαρκεί εδώ και εννέα μήνες. Οι περισσότεροι οίκοι προειδοποιούσαν ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε, εκτός εάν έχουμε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα!



Κι όμως, όλοι διαψεύστηκαν. Ακόμα και ο κορυφαίος οικονομολόγος Nouriel Roubini, τόνιζε τέλη Φεβρουαρίου πως η τραπεζική και η πιστωτική κρίση δεν είναι ούτε στο ελάχιστο κοντά στο τέλος τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κορυφαίοι αναλυτές έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε αμερικάνικες μετοχές στις οποίες είχαν δοθεί οι περισσότερες συστάσεις πώλησης, ήταν αυτές που τελικά είχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο ράλι, μετατρέποντας έτσι σε μεγάλη αποτυχία την «μαντική» ικανότητα των διεθνών οίκων.

Το «R» έψαξε πολύ για να βρει στις αρχές Μαρτίου κάποιον οίκο που να είχε έστω και στο ελάχιστο μια αισιόδοξη κουβέντα να πει στα newsletter των πελατών τους, και δεν βρήκε και πολλούς. Μόνο η Goldman Sachs «έβλεπε» ράλι της τάξης του 31% στον δείκτη S&P 500 το 2009 και συμβούλευε: διατήρηση αμυντικών θέσεων, στροφή σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση και ισχυρούς ισολογισμούς.

Τόσο η JP Morgan όσο και oι Deutsche Bank και Morgan Stanley τόνιζαν αρχές Απριλίου πως οι μετοχές δεν έχουν ακόμη αγγίξει τον πάτο τους. Αντ΄ αυτού, θεωρούσαν ότι «εποικοδομητικό» θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τότε μόνον τα οικονομικά στοιχεία της αμερικάνικης οικονομίας θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Μάλιστα, ο διευθυντής στρατηγικής μετοχών της JP Morgan, κ. Thomas Lee, συμβούλευε ότι ο τελικός πάτος της αγοράς είναι ακόμη μπροστά μας και όχι πίσω μας! Και οι λόγοι είναι δύο, τόνιζε. Πρώτον, οι αποτιμήσεις δεν στηρίζουν ακόμη το θέμα «πάτος» για τις αγορές και δεύτερον, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στην πιστωτική αγορά, γεγονός που θα ορίσει και τα νέα χαμηλά για τις μετοχές

Από τη μεριά της, η Deutsche Bank, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά στοιχεία, τα οποία έδειχναν ότι στο κράχ του 1929, υπήρξαν οκτώ ράλι στον δείκτη της τάξης του 15% προτού φτάσει στον τελικό του πάτο, το 1932. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αγορές θα επιστρέψουν και πάλι στα χαμηλά του Μαρτίου, μέχρι το καλοκαίρι. Επιπλέον, η Morgan Stanley φώναζε «πουλήστε αμερικάνικες μετοχές, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να συνεχίσει να αποδυναμώνεται, κάτι που θα οδηγήσει τις μετοχές ακόμα χαμηλότερα. Έτσι, δεν «έβλεπε» μεγάλα περιθώρια ανόδου για τον αμερικάνικο δείκτη S&P 500 πέραν του επιπέδου των 825-850 μονάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley κ. Jason Todd, μόνο όταν βρεθεί ο πάτος της αγοράς, κάτι που δεν είναι ακόμη κοντά, θα είναι σοφό να επιστρέψουμε στις μετοχές.

Το ναδίρ της οικονομικής ανάπτυξης θα έλθει προς το τέλος του 2009 και η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το επόμενο έτος θα είναι επιφανειακή, ανέφερε η Citi σε έκθεση της στις 9 Μαρτίου. Το σήμα για τον πάτο των μετοχών στην τρέχουσα bear market θα το δώσουν οι οικονομικές προβλέψεις και η νέα bull market θα ξεκινήσει όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανοδικές διορθώσεις αυτών, υπογράμμιζε η Citi.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο επονομαζόμενος Mr. Macro της Nomura, κ. Fred Goodwin, στα τέλη Απριλίου, κι ενώ το ράλι το οποίο είχε ξεκινήσει μέτραγε επτά εβδομάδες, ανέφερε πως παρόλο που επικρατεί αισιοδοξία στις αγορές, η οικονομία μπορεί σύντομα να καταρρεύσει καθώς οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτά που πιθανώς θα έλθουν. «Το όλο θέμα του 2009 είναι η ταλάντωση των επενδυτών μεταξύ της ελπίδας και της απελπισίας, τόνιζε ο αναλυτής και το γεγονός είναι πως η τρέχουσα ύφεση είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχουμε ζήσει στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στις 20 Απριλίου ο αναλυτής δήλωσε πως το ράλι έχει τελειώσει και την ίδια ακριβώς ημέρα, ο S&P 500 σημείωσε την πρώτη του διόρθωση μετά από την τεράστια άνοδο της τάξης του 29% που είχε πραγματοποιήσει από τις 9 Μαρτίου.

Επίσης, στις 9 Μαρτίου ο κ. Goodwin είχε δηλώσει πως ξεκινά το bear market rally συστήνοντας αγορές μετοχών καθώς ο S&P 500 βρισκόταν πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1996.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, οι διεθνείς οίκοι, «εξομαλύνουν» τις συμβουλές τους, αρχίζουν να συστήνουν μικρές επενδυτικές κινήσεις, αναφέροντας ότι αν και θα υπάρξουν πιθανές διορθώσεις, ιδιαίτερα όταν θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, δεν αναμένεται να δούμε καμία είδους κατάρρευση των μετοχών. Η JP Morgan, μάλιστα, αρχίζει να βλέπει αποδόσεις από τα μέτρα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, ενώ οι περισσότεροι οίκοι ανέφεραν ότι έχουμε ήδη δει τον πάτο της αγοράς, αλλάζοντας έτσι τη στάση επιφύλαξης που κρατούσαν μέχρι τότε.

Γύρω στα μέσα Μαΐου, οι «γκουρού» των κεφαλαιαγορών αλλάζουν ρότα, και «βάζουν» τέλος στα «μαύρα» σενάρια. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ζούσαμε εκείνον τον μήνα μέρες του 2003, αλλά με ένα πιο δυναμικό τόνο, και αυτό είναι 100% ένα σημάδι ταύρων!

Μάλιστα, τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς χρηματιστηριακού jet set «έβλεπαν» ράλι και μόνο ράλι, παρά την απίστευτη άνοδο που ξεπερνούσε το 40% στις διεθνείς μετοχές μέσα σε μόλις δύο μήνες. Ο κ. Richart Βernstein πρώην επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merrill Lynch / Bank of America και ο κ. Bill Miller της Legg Mason, δηλώνουν bulls των αγορών.

Οι αγορές θα συνεχίσουν τη ανάκαμψη, τόνιζε και ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων κ. Miller και προέβλεπε πως ο δείκτης S&P 500, θα κλείσει το έτος κοντά στις 1200 μονάδες, ενώ για τα επόμενα χρόνια το επίπεδο των 1400 μονάδων είναι ένα σίγουρο στοίχημα. Μάλιστα, τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία τόνωσαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες τις αγορές, έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο συναίσθημα πως το β’ εξάμηνο θα είναι πολύ καλύτερο οικονομικά.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αναλυτές που εμφανίζονται περισσότερο «ταπεινοί», επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες για τα οικονομικά νέα έχουν απορροφηθεί από τις αγορές και χρειάζεται συνέχεια των θετικών νέων για να κρατηθούν οι αγορές στον δρόμο της ανόδου.

Στα τέλη του Ιουνίου, όταν και το ράλι έδειχνε κάποια σημάδια «κόπωσης», και πάλι η Goldman Sachs επενέβη βάζοντας φρένο στους φόβους για τέλος του εκρηκτικού ράλι των διεθνών μετοχών, υποστηρίζοντας πως ακόμα και το τεράστιο κύμα εκδόσεων νέων μετοχών που κατακλύζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να σταματήσει την δυναμικότητα των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς τα money market funds είναι εκεί για να απορροφήσουν την νέα αυτή προσφορά μετοχών.

Μάλιστα, ο νομπελίστας κ. Paul Krugman, σε ομιλία του στο London School of Economics, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα βγουν από την ύφεση από το Σεπτέμβριο! Όπως είπε, δεν θα αποτελούσε μάλιστα έκπληξη εάν το επίσημο τέλος της αμερικάνικης ύφεσης καταλήξει να είναι κάποια στιγμή μέσα στο φετινό καλοκαίρι! Όπως πρόσθεσε, τα πράγματα χειροτερεύουν με όλο και πιο αργό ρυθμό. «Υπάρχουν λοιπόν», όπως υπογράμμισε, «πολλοί λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα πως σταθεροποιούμαστε».

Στα μέσα του καλοκαιριού, η Morgan Stanley αντιλαμβάνεται το λάθος που έχει κάνει τουλάχιστον κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς είχε εμφανιστεί bearish και να σύστηνε «πώληση» των ευρωπαϊκών μετοχών, καθ' όλη την διάρκεια του ιστορικού ράλι. Ο διεθνής οίκος αποφασίζει να αλλάξει πλεύση και από αρκούδα να γίνει ταύρος.

Τέλη Ιουλίου, οι διεθνείς οίκοι ξεπερνούν τις διαφωνίες τους και «βλέπουν» ράλι μέχρι και 20% για τις ευρωπαϊκές μετοχές έως τα τέλη του 2009! Όπως τονίζουν, η βελτίωση της κερδοφορίας θα πυροδοτήσει το μεγαλύτερο ράλι που έχει πραγματοποιήσει η ευρωπαϊκή αγορά από το 2006!Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς μέχρι τα τέλη του 2009, 10 κορυφαίων διεθνών οίκων και συγκεκριμένα των : Μοrgan Stanley, Societe Generale Cross Asset, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Nomura, UBS, ING Groep, ABN Amro, Exane, Natixis, και Sal Oppenheim.

Μεταξύ των bulls οίκων η Natixis που έβλεπε ράλι 20%, η JP Morgan που τοποθετούσε τα κέρδη μέχρι τον Δεκέμβριο στο 19%, η UBS που τοποθετούσε τον πήχη του ράλι στο 18%, η Goldman Sachs που εκτινούσε άνοδο 14%, καθώς και η Societe Generale, και η ABN Amro που έβλεπαν ράλι της τάξης του 12% μέχρι τα τέλη του 2009.

Από αρκούδα σε ταύρο μεταμορφώθηκε τον Αύγουστο και η Credit Suisse συμβουλεύοντας για αγορές μετοχών και φυγή από την αγορά ομολόγων, πραγματοποιώντας έτσι στροφή 180 μοιρών από αυτά που έλεγε τον Ιούνιο. Μέχρι τα τέλη του έτους λοιπόν, ο διεθνής οίκος «έβλεπε» τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500 να πραγματοποιεί ράλι της τάξης του 14% λόγω της εντυπωσιακής βελτίωσης σε οικονομία και κερδοφορία. Ωστόσο, τόνιζε ότι στο τέλος καλοκαιριού βρισκόμασταν στα μισά του πρώτου V της οικονομικής ανάκαμψης η οποία θα έχει σχήμα W, με την κορύφωση να σημειώνεται στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2009.

Στην έκθεσή της για την στρατηγική Σεπτεμβρίου η JPMorgan συστήνει overweight στις διεθνείς μετοχές. Μπορεί ο Σεπτέμβρης να είναι παραδοσιακά κακός και οι μετοχές να χάσουν έδαφος λόγω του profit taking μετά το εντυπωσιακότατο ράλι του 50%, όμως μέχρι το τέλος του έτους έρχεται ράλι της τάξης του 10%, επισήμαινε η JP Morgan.

Παράλληλα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ο πιο bearish στρατηγικός αναλυτής της Wall, ο κ. Jason Todd της Morgan Stanley έβλεπε ράλι της τάξης του 17% λόγω ισχυρότερης από την αναμενόμενη κερδοφορία των εισηγμένων στον δείκτη βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500. Οπως τόνιζε, το τρέχον ράλι είναι τυπικό αυτού που συνήθως ακολουθεί το τέλος μεγάλων bear markets, όμως δεν δήλωνε ακόμη το ξεκίνημα μιας νέας πολυετούς bull market. Πάντως υπογράμμιζε πως τώρα πια πιστεύει πως το ράλι θα διαρκέσει πολύ παραπάνω από ότι περίμενε πριν.

Η αλλαγή του κλίματος στα μέσα του φθινοπώρου είναι εμφανής, και οι επενδυτές που έμειναν «έξω» από το όχημα της ανόδου, έψαχναν ευκαιρία να «μπουν στο τρένο του ράλι». Οι αναλυτές δεν συμφωνούσαν ότι υπάρχει ακόμη ανοδικό momentum, και δεν σταμάτησαν να συστήνουν buy ακόμα και στις ημέρες διόρθωσης, τις οποίες θεωρούσαν ως ευκαιρία διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου. Μάλιστα, η Neptune Investment Μanagement δηλώνει πως σχεδιάζει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις της σε ρευστότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να συμμετέχει στο ράλι που έρχεται στο δ' τρίμηνο. Όπως σημειώνει παρά την εκτόξευση του S&P 500 κατά 60% από τα χαμηλά του Μαρτίου, δεν αναμένει διόρθωση! Η Βirinyi Associates σε ανάλυσή της τόνιζε πως ο δείκτης βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500, μπορεί να πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 20%, με βάση την θεωρία των κινούμενων μέσων όρων.

Τέλη Οκτωβρίου, η λίστα με τους bulls των αγορών αυξάνεται καθώς όλο και πιο έντονα οι επενδυτές φαίνεται πως πείθονται για την χειροπιαστή πια ύπαρξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Η Credit Suisse, η JPMorgan και η Deutsche Bank προστίθενται στην λίστα των ταύρων των διεθνών μετοχών και βλέπουν τους αμερικάνικους και ευρωπαϊκούς δείκτες να ρίχνουν αυλαία στο τρέχον έτος , όλο και υψηλότερα.

Η JPMorgan και ο διευθυντής στρατηγικής μετοχών κ. Thomas Lee, τονίζουν πως ο δείκτης S&P 500 «εύκολα» θα ξεπεράσει τις 1.100 μονάδες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ η Deutche Βank προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το μέλλον των μετοχών, αυξάνοντας τον στόχο του πανευρωπαϊκού δέιτκη DJ Stoxx 600 για τα τέλη του έτους, στις 225 μονάδες από 210 προηγουμένως.

Μην πουλάτε μετοχές γιατί η οικονομική ανάκαμψη που έρχεται θα ωθήσει στα ουράνια κερδοφορία και διεθνείς αγορές, υπογραμμίζει η Credit Suisse σε report στις αρχές Νοεμβρίου, επισημαίνοντας πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί στο 4% το 2010, ενώ η αμερικάνικη οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 3%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο η Birinyi Associates «βλέπει» τον Dow να κλείνει το 2009 στις 11.150 μονάδες, που σημαίνει ράλι της τάξης του 12% από τις αρχές Νοεμβρίου, και τον S&P 500 να χτυπά τις 1280 μονάδες.

Τελειώνοντας το 2009, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την αδυναμία τους να προβλέψουν το ράλι που έχει συντελεστεί από τον περασμένο Μάρτιο, «σημαδεύοντας» το 2009 στα χρονικά της οικονομικής ιστορίας. Ετσι, δεκαπέντε συνολικά διεθνείς οίκοι βλέπουν κέρδη το 2010, ενώ μόνο η Morgan Stanley βλέπει κόκκινο στις αγορές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 16 διεθνών οίκων.

Οι Bank of America, Deutche Bank Credit Suisse, Exane, Goldman Sachs, HSBC, ING, JPMorgan, Natixis , Nomura, RBS, Sal. Oppenheim, Societe Generale, UBS και Unicredit βλέπουν σε μέσο όρο περαιτέρω ράλι της τάξης του 11% στην ευρωπαϊκή αγορά το 2010, ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η απόσυρση των πακέτων στήριξης θα βαρύνει τις μετοχές κι έτσι εκτιμά πως ο δείκτης MSCI Europe, μετά από ένα ράλι που θα τον φέρει στις 1200 μονάδες, θα κλείσει το 2010 στις 1030 μονάδες.

reporter.gr

No comments:

Share |