Thursday, July 22, 2010

Μία "ανάσα" από τα 1.200 δολάρια "κλείνει" ο χρυσός


Μία "ανάσα" από τα 1.200 δολάρια "κλείνει" ο χρυσός

Μία ανάσα από τα 1.200 δολάρια ολοκλήρωσε στις συναλλαγές του ο χρυσός οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω της γενικότερης ανόδου των εμπορευμάτων, με φόντο τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Αυγούστου κέρδισε 3,80 δολάρια, ήτοι 0,3% στα 1.195,60 δολάρια η ουγγιά. Ακόμη, ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 7 σεντς, ήτοι 2,3% στα 3,16 δολάρια η λίβρα, ενώ το ασήμι για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου κέρδισε 32 σεντς, ήτοι 1,8% στα 18,12 δολάρια η ουγγιά.

source: reporter.gr

"Ράλι" 3,6% στο αργό - Στα 79,30 δολάρια


"Ράλι" 3,6% στο αργό - Στα 79,30 δολάρια

"Ράλι" κατέγραψε το αργό στις διεθνείς εμπορευμάτων, στον απόηχο της ραγδαίας ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, και των γενικότερων απρόσμενα καλών μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία ενδέχεται να ενισχύσει τη ζήτηση. Αναλυτικά, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου ανήλθε κατά 3,6% στα 79,30 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό τριών βδομάδων, ενώ η τιμή του αργού brent ενισχύθηκε 3,14% στα 77,74 δολάρια το βαρέλι.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο


Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο

Πιο αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι καταναλωτές στις 16 χώρες του ευρώ τον Ιούλιο καθώς αμβλύνθηκαν οι φόβοι για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Στη μηνιαία έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης της εμπιστοσύνης των επενδυτών αναρριχήθηκε στις -14,1 μονάδες τον Ιούλιο από -17,3 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης αποτυπώθηκε και στα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις -13,8 μονάδες από -14,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση του Leading Indicators


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση του Leading Indicators

Υποχώρησε τον Ιούνιο ο σύνθετος δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων αν και η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.

Ο κορυφαίος δείκτης υποχώρησε 0,2% τον Ιούνιο μετά από άνοδο 0,5% τον Μάιο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Conference Board. Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί άνοδος 0,4% τον Μάιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,3%.

"Οι δείκτες υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξη", δήλωσε ο Ken Goldstein, οικονομικός αναλυτής του Conference Board.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο


Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,1% στο ετήσιο μέγεθος των 5,37 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 8,1% στα 5,2 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση οι μεταπωλήσεις σημείωσαν άνοδο 9,8%.

Τα αποθέματα των μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,5% στα τέλη του περασμένου μήνα για να διαμορφωθούν σε 3,99 εκατ. Αυτό αντιπροσωπεύει προσφορά για 8,9 μήνες με τον υφιστάμενη ρυθμό πωλήσεων. Τέλος, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 183.700 δολ.

source: capital.gr

JP Morgan: Υποτονική οικονομική ανάκαμψη το 2010 - 2011


JP Morgan: Υποτονική οικονομική ανάκαμψη το 2010 - 2011


"Διατηρούμε την άποψη μας για μια υποτονική οικονομική ανάκαμψη το 2010/11, και δεχόμαστε ότι υπάρχει κίνδυνος οι εξελίξεις να απογοητεύσουν", σημειώνει στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων για τον Ιούλιο του 2010 η Global Multi-Asset Group της JPMorgan.

"Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ελαφρώς μειωμένες θέσεις σε μετοχές έναντι των ομολόγων και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τα χαρτοφυλάκια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου από ό,τι συνήθως", αναφέρει επίσης η GMAG, η οποία σημειώνει ότι "στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας προτιμούμε τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες αγορές. Μειώσαμε τις θέσεις μας στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένη στάθμιση στις ΗΠΑ και την Αυστραλία".



Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής

"Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στρέφονται προς μια πιο ευέλικτη διαχείριση του ρενμινμπί, το οποίο από τον Ιούλιο του 2008 κινείται βάσει του δολαρίου ΗΠΑ. Αν και η είδηση αντιμετωπίσθηκε θετικά, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφού εμφανίστηκε μια εκ νέου διεύρυνση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο 12μηνου, επίσης λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20, και μερικές εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ", αναφέρει η μηνιαία ανασκόπηση της Global Multi-Asset Group της JPMorgan

Κατ΄ αρχήν, μια ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος θα ήταν θετική από επενδυτική άποψη καθώς θα συνιστούσε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στα πλαίσια μιας αναστάθμισης της ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα προς όφελος των αναδυόμενων χωρών. Στην πράξη, ωστόσο, η οποιαδήποτε ανατίμηση θα είναι ενδεχομένως στην καλύτερη περίπτωση ενοχλητικά ήπια για τις αμερικανικές νομισματικές αρχές (με διαφοροποίηση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του 3% έως 5% για τους επόμενους 12 μήνες), ενώ επίσης θα διαμορφώνεται με βάση την πολιτική της Κίνας σε εγχώριο επίπεδο αντί να υπαγορεύεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η σύνδεση του κινεζικού νομίσματος με μια δέσμη νομισμάτων συνεπάγεται την επαναφορά του αμφίδρομου κινδύνου στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η προσπάθεια των αρχών να διαχειριστούν το ρενμινμπί ανοδικά συν τω χρόνω βάσει μιας σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πτώση αντί σε άνοδο του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Πράγματι, μετά την ανακοίνωση και μέχρι σήμερα η άνοδος του ρενμινμπί έναντι του δολαρίου δεν ξεπέρασε το 1%. Σε πραγματικές τιμές, ωστόσο, το ρενμινμπί κατέγραψε άνοδο που το τοποθετεί σήμερα σε επίπεδα 9% υψηλότερα από τον μέσο όρο 5ετίας και, συνεπώς, η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών είναι πιθανόν να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τον δείκτη που χρησιμοποιούμε, έχουν επέλθει περιορισμοί στο νομισματικό περιβάλλον στην Κίνα, κάτι που υποδεικνύει ότι η τάση προς επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να διατηρηθεί και το 2011. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε κορύφωση του πληθωριστικού κύκλου, ο οποίος κατά κανόνα έπεται του κύκλου της οικονομίας με χρονική υστέρηση ενός έως δύο τριμήνων. Κατά συνέπεια, το επίκεντρο της κινεζικής πολιτικής θα μπορούσε να μετατεθεί και από τη νομισματική σύσφιξη να κινηθεί και πάλι προς πιο ευνοϊκές συνθήκες καθώς πλησιάζουμε το 2011.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε δρακόντειες περικοπές στον προϋπολογισμό που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια. Με κυκλική προσαρμογή (αφού αφαιρεθεί η επίδραση του επιχειρηματικού κύκλου), ο συνολικός καθαρός δανεισμός αναμένεται να μειωθεί από 8,7% του ΑΕΠ το 2009/10 στο 0,8% έως το 2014/15, δηλαδή κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια συρρίκνωση που θα είναι η μεγαλύτερη πενταετής προσαρμογή των τελευταίων 40 ετών (μάλιστα, σε αυτή την περίοδο περιλαμβάνεται η προσφυγή της Βρετανίας στο ΔΝΤ το 1976 και τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Θάτσερ). Επίσης, προβλέπεται μείωση των πραγματικών δαπανών για τα επόμενα έξι έτη, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 60 χρόνια.

Ο προϋπολογισμός μάλλον κατόρθωσε να διασώσει την πιστοληπτική κατάταξη της Βρετανίας (ΑΑΑ), όμως το βασικό ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον υπάρχει η κοινωνική και η πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν αυτά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Παραδόξως, δε, το άλλο ερώτημα είναι κατά πόσον τα μέτρα σύσφιξης επαρκούν, εάν ληφθεί υπόψη μια πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης που πραγματοποίησε το ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα έπρεπε να βελτιώσει το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προσαρμοσμένο για την κυκλική διακύμανση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το θετικό είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να προβεί στη λήψη περαιτέρω μέτρων νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει τη δημοσιονομική σύσφιξη. Αυξάνεται έτσι το ενδεχόμενο για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση και πιθανά για μια νέα φάση εξασθένησης της λίρας.

Οι εξελίξεις στη Βρετανία αυτή τη στιγμή αντικατοπτρίζουν μια κατάσταση που αναπτύσσεται σε πολλά κράτη της G20, όπου παρατηρείται σύσφιξη της δημοσιονομικής και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι νομισματικές συνθήκες είναι πλέον πολύ ευνοϊκές σε όλη την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτες που χρησιμοποιούμε οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από μεταβλητές που βοηθούν στην εκτίμηση των μέτρων, περιλαμβανομένων των πραγματικών επιτοκίων, της καμπύλης απόδοσης, της ανταγωνιστικότητας των νομισμάτων, και της προσφοράς του χρήματος. Η μεταστροφή προς ένα πιο χαλαρό περιβάλλον στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα της πτώσης του ευρώ (η αξία του οποίου μειώθηκε κατά 10% φέτος), των χαμηλότερων πραγματικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, και της πολύ ανοδικής καμπύλης απόδοσης. Ευνοϊκές είναι οι νομισματικές συνθήκες και στη Βρετανία.

Οι μετρήσεις μας, αντιθέτως, υποδεικνύουν νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου διαμορφώνεται γενικά ένα ελαφρώς περιοριστικό περιβάλλον. Δεδομένου ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία διαμορφώνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, ενώ στην Κίνα τα πραγματικά επιτόκια έχουν αρνητικό πρόσημο, αυτό φαίνεται κάπως περίεργο. Τα νομίσματα, ωστόσο, έχουν ανατιμηθεί και τα πραγματικά επιτόκια έχουν σημειώσει άνοδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία, ενώ η πλεονάζουσα αύξηση του χρήματος έχει εξασθενήσει σε βαθμό που δεν στηρίζει μια μελλοντική ανάπτυξη.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι μάλλον δεν θα υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά το 2010 αλλά, ενδεχομένως, και το 2011. Αυτή τη στιγμή οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 2040 μονάδων βάσης για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ακόμη και η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ συγκρατημένη.

Προοπτική της Οικονομίας

Στις αγορές εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού "διπλού πυθμένα". Κατά τους τελευταίους επτά έως οκτώ μήνες, οι επίσημοι πρόδρομοι δείκτες στις κυριότερες χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καταγράφουν στο σύνολό τους επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ετησιοποιημένη βάση. Παρόμοια είναι και η εικόνα που διαγράφεται για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και, ιδιαίτερα, την Κίνα. Ο νέος δείκτης μας για την παγκόσμια ανάπτυξη, που αποτελείται από δέκα μεταβλητές που μετρούν τη δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες, υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα μάλλον έφθασε σε ανώτατα σημεία κατά τις αρχές του 2010.

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς την παγκόσμια οικονομία με αυξημένη απαισιοδοξία και να θεωρήσει ότι αυτή τη στιγμή σχηματίζεται "διπλός πυθμένας" ή ότι μια νέα ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, εξακολουθούν να δείχνουν μια αύξηση της δραστηριότητας, ιδιαίτερα μάλιστα στην Ευρώπη. Το ίδιο υπογραμμίζουν και οι δείκτες Economic Surprise Indicators της Citigroup, σύμφωνα με τους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν θετικές οικονομικές εκπλήξεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι συνολικά ο δείκτης G10 υποχώρησε από τα υψηλά σημεία πενταετίας που είχε φθάσει, εξακολουθεί να βρίσκεται σε θετικά επίπεδα. Επιδείνωση, ωστόσο, επήλθε στις οικονομικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι το τέλος των δημοσιονομικών κινήτρων οδήγησε σε μεγάλη πτώση στη ζήτηση. Θεωρούμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έφθασε σε ανώτατα σημεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 και ότι θα κινηθεί με πιο αργούς ρυθμούς το 2010/11.

Κάθε κίνηση για δημοσιονομικές περικοπές θα επιδείνωνε μάλλον την όποια επιβράδυνση. Η κατάργηση των δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, και αυτό πριν καν εφαρμοστούν οποιαδήποτε μέτρα σύσφιξης. Μεγαλύτερης έντασης θα είναι η αναχαίτιση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπου οι περικοπές εφαρμόστηκαν νωρίτερα αλλά και πιο δυναμικά. Το βασικότερο ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει ανάκαμψη στη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα που να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης στον δημόσιο τομέα κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Μια επιτυχής αναστάθμιση της δραστηριότητας θα παρείχε τη δυνατότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ να αμβλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις, παρέχοντας στήριξη στους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο. Εάν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της απραξίας, ή εάν δεν ανακάμψει πλήρως η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθει η ύφεση, κάτι που θα ήταν ίσως καταστροφικό για τις μετοχές και τις αγορές ομολόγων στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.

Δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων για περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες, είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ανησυχίες στις αγορές ως προς τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Διατηρούμε την άποψη που έχουμε προ πολλού διατυπώσει για μια υποτονική οικονομική ανάκαμψη το 2010/11.

Κέρδη & Αποτιμήσεις

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των εντεινόμενων ανησυχιών για μια οικονομική επιβράδυνση. Η «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας (που ορίζεται ως ο λόγος των θετικών προς τις αρνητικές αναθεωρήσεις) αυξήθηκε σε 12 από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, ενώ βελτιώθηκε μόνο σε 8 από τις 24 αγορές κατά το τελευταίο εξάμηνο. Αν και η κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας φθάνει στα ανώτατα σημεία της σε ορισμένες αγορές, οι θετικές αναθεωρήσεις εξακολουθούν να υπερισχύουν των αρνητικών σε 18 από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι η κεκτημένη ταχύτητα εξακολουθεί να κινείται έντονα ανοδικά σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη το 2010 μέσα από μια bottom-up προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία) υποχώρησαν ελάχιστα και διατηρούνται σε καλό επίπεδο στο 34% για την αύξηση της κερδοφορίας παγκοσμίως φέτος και στο 19% για το 2011. Θεωρούμε ότι είναι πιθανόν οι εκτιμήσεις να κινηθούν σταδιακά ανοδικά το 2010 και, κατά συνέπεια, να κινηθούν σταδιακά καθοδικά το 2011, εν μέρει λόγω πιο μακροπρόθεσμων συγκυριών και εν μέρει εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει την κεκτημένη της ταχύτητα.

Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες ανησυχίες στις αγορές, υπάρχουν ενσωματωμένα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων για τον επενδυτή σε τίτλους αξίας με πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Στα τέλη Ιουνίου, ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη για τον S&P 500 διαμορφώνεται στο 12,3Χ, σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές εκτιμήσεις του IBES για την αύξηση της κερδοφορίας που τοποθετούνται στο 33% για το 2010 και στο 18% για το 2011. Συγκριτικά, ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος είναι 15,2Χ. Μας προβληματίζουν αυτές οι εκτιμήσεις και θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος καθοδικής μεταστροφής το 2011. Με μια μείωση 10% στα κέρδη, ο συντελεστής φθάνει στο 12,6Χ, εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται 19% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Μάλιστα, εάν λάβουμε υπόψη το "χάντικαπ" στις εκτιμήσεις για τα κέρδη το 2011 και ανακατατάξουμε την αγορά κατά μία τυπική απόκλιση χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, προκύπτει ένα ενδεχόμενο επίπεδο δείκτη της τάξης του 960 για τον S&P. Σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα/ισοδύναμα διαθεσίμων, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν προτιμότερη κατηγορία επένδυσης, με το equity risk premium να ξεπερνά το 6% για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία - πλησιάζει δηλαδή ακραίες τιμές και διαμορφώνεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Αγορές


Η διόρθωση στις αγορές έχει φθάσει σε όψιμο στάδιο. Μέσα από μια απλή άσκηση αποτίμησης, βλέπουμε ότι ο S&P 500 είναι πιθανόν να σημειώσει πτώση και να φθάσει σε επίπεδα της τάξης του 960, κάτι που είναι σύμφωνο και με τη διόρθωση ύψους περίπου 50% που επήλθε στα κέρδη από τον Μάρτιο του 2009 και που αντιστοιχεί σε περαιτέρω υποχώρηση κατά 7% από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη Ιουνίου. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το αρνητικό κλίμα αρχίζει να φαίνεται υπερβολικό. Αν και οι θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με μια επερχόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι σημαντικές, όπως σημαντική είναι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει το εύρος της προσαρμογής του επιχειρηματικού κύκλου στην Κίνα, η ψυχολογία έχει αλλάξει και από την ηρεμία που επικρατούσε στα μέσα Απριλίου αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπέρμετρα αυξημένη ανησυχία. Αυτό αντανακλάται και στα στοιχεία για την αγορά, όπως είναι ο δείκτης της Credit Suisse που μετρά τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου ο οποίος πλησιάζει τα όρια του πανικού, ενώ και ο δείκτης ψυχολογίας του AAII έχει υποχωρήσει σε ακραίες τιμές που χαρακτηριστικά σηματοδοτούν μια ανάκαμψη των μετοχών.

Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι αγορές είναι πιθανόν να παραμείνουν ασταθείς έως ότου επιλυθούν τα θέματα που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα που επικρατεί για αυτό το διάστημα της υποτονικής δραστηριότητας. Αυτό μας κάνει διστακτικούς να αναλάβουμε θέσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση στις αγορές. Επιπλέον, αν και αυτή τη στιγμή δομούνται τα μέτρα στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων, εξακολουθεί να υφίσταται ένα καθοριστικής σημασίας εμπόδιο που αναχαιτίζει την αναθέρμανση του ενθουσιασμού για τη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης: τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις που προκύπτουν με βάση αυτές τις αποτιμήσεις, αφού ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας κινδύνου, δεν είναι ανταγωνιστικές έναντι των αποδόσεων που προσφέρουν άλλες κατηγορίες επένδυσης, όπως είναι οι πιστωτικοί τίτλοι. Εξάλλου, σε ακραία επίπεδα έχουν φθάσει οι συσχετίσεις, τόσο μεταξύ κατηγοριών επένδυσης, όσο και εντός της κάθε κατηγορίας. Παύει έτσι να είναι ελκυστική η ανάπτυξη σημαντικών θέσεων σε μετοχές έναντι των ομολόγων.

Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ελαφρώς μειωμένες θέσεις σε μετοχές έναντι των ομολόγων και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τα χαρτοφυλάκια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου από ό,τι συνήθως. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας προτιμούμε τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες αγορές. Μειώσαμε τις θέσεις μας στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένη στάθμιση στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

source: capital.gr

GΜ: Εξαγοράζει την AmeriCredit έναντι 3,5 δισ. δολ.


GΜ: Εξαγοράζει την AmeriCredit έναντι 3,5 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της εταιρείας AmeriCredit συμφώνησε να προχωρήσει η General Motors έναντι τιμήματος 3,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά, προκειμένου να επεκτείνει τις υπηρεσίες παροχής χρηματοδότησης σε πελάτες της.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της AmeriCredit θα λάβουν 24,50 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή που θα κατέχουν την ημέρα ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

«Η εξαγορά αυτή στηρίζει τις προσπάθειές μας να σχεδιάζουμε, να κατασκευάζουμε και να πωλούμε τα καλύτερα οχήματα στον κόσμο, επεκτείνοντας τις επιλογές χρηματοδότησης που προσφέρουμε στους πελάτες που επιθυμούν να αποκτήσουν οχήματα της GM», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Εντ Γουίτακρ.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: +37.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: +37.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Αυξημένες κατά 37.000 στις 464.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 17 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Οι αναλυτές τις ανέμεναν στις 450.000.

Οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα μέχρι τις 10 Ιουλίου, μειώθηκαν κατά 223.000 στα 4,49 εκατομμύρια.

source: naftemporiki.gr

Nokia: Πτώση κερδών κατά 40%


Nokia: Πτώση κερδών κατά 40%


Μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των κερδών της κατά 40% ανακοίνωσε η Nokia η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 227 εκατ. ευρώ ή έξι σεντς ανά μετοχή από 380 εκατ. ευρώ ή 10 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 285 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 10 δισ. ευρώ.

Η μείωση της κερδοφορίας της αποδίδεται στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με το iPhone της Apple και τις συσκευές που βασίζονται στο λογισμικό Android της Google

Οι μετοχές της φινλανδικής εταιρείας έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους από τότε που παρουσιάστηκε στην αγορά το iPhone, τον Ιούνιο του 2007, πυροδοτώντας φήμες ότι η Nokia θα αναζητήσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο προς αντικατάσταση του Όλι-Πέκα Καλασβούο.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία Apple ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σημαντική αύξηση των κερδών της κατά 78% στα 3,25 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

source: naftemporiki.gr

Κομισιόν, CEBS: Την προγραμματισμένη ώρα τα αποτελέσματα των stress test


Κομισιόν, CEBS: Την προγραμματισμένη ώρα τα αποτελέσματα των stress test


Τα αποτελέσματα των stress test θα δημοσιοποιηθούν την προγραμματισμένη ώρα, δηλαδή 19:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε σήμερα στο Capital.gr εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται τα test.

Το ίδιο επανέλαβε αργότερα εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης τύπου.

Πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει πως τα αποτελέσματα μπορεί τελικά να δημοσιευθούν νωρίτερα.

"Υπάρχει η ιδέα να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα στις 0600 GMT", δήλωσε χτες στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. "Έτσι θα αποφύγουμε να δημοσιεύσουμε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών ενώ είναι ανοικτές οι αγορές".

Παράλληλα, και το Reuters μεταδίδει σήμερα πως δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το αν τα αποτελέσματα των test θα ανακοινωθούν νωρίτερα.

source: capital.gr

Boeing: Παραγγελίες 24 δισ.μέσα σε μία εβδομάδα


Boeing: Παραγγελίες 24 δισ.μέσα σε μία εβδομάδα


Τέσσερις μεγάλες νέες παραγγελίες συνολικής αξίας 4,6 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Boeing με τις συνολικές της πωλήσεις της τελευταίας εβδομάδας να ανέρχονται στα 24 δισ. δολ.

Οι συμφωνίες προέκυψαν στο πλαίσιο του Farnborough International Airshow από εταιρίες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης.

Η American Airlines δήλωσε την αγορά 35 επιπλέον 737-800 jet μετατρέποντας σε οριστικές παραγγελίες τα δικαιώματα προαίρεσης. Η τελική αξία της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, αν και η τιμή καταλόγου φέρει την αξία της στα 2,8 δισ. δολ.

Η Air Austral, γαλλική εταιρεία με έδρα το νησί Reunion, προχώρησε στην παραγγελία δύο 777-200 LR jet στα 501 εκατ. δολ.

Η κινεζική Okay Airways δήλωσε ότι θα αγοράσει 10 737 νέας γενιάς έναντι 800 εκατ.δολ.

Επίσης η Qatar Airways δήλωσε ότι θα αυξήσει τον στόλο της με 2 επιπλέον 777-200 ER αξίας 501 εκατ. δολ., ενώ η Emirates Airlines ανακοίνωσε την Δευτέρα την αγορά 30 επιπλέον 777 jet

Στο πλαίσιο του Farnborough International Airshow, η Royal Jordanian Airlines δήλωσε ότι θα αγοράσει επιπλέον 3 jet 787-8 ενώ η αμερικανική Air Lease Corp δήλωσε ότι θα αγοράσει 60 737-800. Η συγκεκριμένη συμφωνία υπολογίζεται στα 4,6 δισ. δολ.

source: capital.gr

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το νόμο για την αναμόρφωση της Wall Street


Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το νόμο για την αναμόρφωση της Wall Street

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε σήμερα το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας των ΗΠΑ κερδίζοντας το "στοίχημα" για μια ολοκληρωμένη νομοθετική απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008.

"Για χρόνια ένα απαρχαιωμένο και ελλιπές σύστημα επέτρεπε σε ορισμένους να εκμεταλλεύονται τα κενά στους νόμους, αναλαμβάνοντας ρίσκα που έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή του νόμου.

Ο νέος νόμος, πρόσθεσε, "θα προστατέψει καλύτερα τους καταναλωτές και τους επενδυτές και θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις πιο σκοτεινές γωνίες των χρηματοπιστωτικών αγορών. "Δεν θα ζητηθεί ποτέ ξανά από τους φορολογούμενους να παρέμβουν για να διορθώσουν τα λάθη της Wall Street".

source: capital.gr

WTO: Συμμορφώνεται με τους κανόνες τους διεθνούς εμπορίου η Κίνα


WTO: Συμμορφώνεται με τους κανόνες τους διεθνούς εμπορίου η Κίνα


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της προς τον ΠΟΕ σχετικά με τη διεύρυνση του εμπορίου και την απελευθέρωση της αγοράς της, καθώς και ότι η τελευταία της πρόταση για τις δημόσιες προμήθειες, είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Pascal Lamy δήλωσε, μιλώντας στο παρασκήνιο μιας εκδήλωσης του Shanghai World Expo, ότι οι διαπραγματεύσεις της Κίνας για να ενταχθεί στην ομάδα, συνεχίζονται, και ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει που θα καταλήξουν.

Ο Lamy έκανε τα σχόλια μετά από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Εμπόριο, Karel De Gucht, ο οποίος τόνισε νωρίτερα από τη Σαγκάη ότι η Κίνα θα πρέπει να βελτιώσει τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ξένες εταιρείες, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την αγορά προμηθειών της Κίνας.

Ο De Gucht δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι βέβαιη πώς ο ΠΟΕ θα αποφασίσει για τις κατηγορίες σχετικά με το ότι η Κίνα έχει θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων φυσικών υλών.

«Σε ό,τι αφορά στους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου, η Κίνα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βραζιλία», τόνισε ο Lamy.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν υπάρχουν προστριβές».

«Όταν η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ πριν από 10 χρόνια, συμφώνησε να ανοίξει τις δημόσιες προμήθειες και σε άλλους, υπό όρους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί», δήλωσε ο Lamy.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η Κίνα έχει κάνει διάφορες προτάσεις, την μία την προηγούμενη εβδομάδα η οποία είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Το εάν και το πότε θα καταλήξουν, δεν μπορώ να το πω».


source: capital.gr

Bullish για τα stress tests η Goldman Sachs


Bullish για τα stress tests η Goldman Sachs


Τα stress tests θα παράσχουν σταθερότητα στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και τις απαραίτητες διευκρινίσεις στους επενδυτές, οδηγώντας σε ράλι την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ο αναλυτής στρατηγικής, Alberto Gallo, επισημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης των τραπεζικών χρεών με CDS θα υποχωρήσει στο ίδιο επίπεδα με τα εταιρικά ομόλογα, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Chart of the Day.

Τα εταιρικά ομόλογα ιστορικά είναι πιο ακριβά για ασφάλιση, από ό,τι το τραπεζικό χρέος. Αυτός ο συσχετισμός αντιστράφηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα πλήξει τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Τα stress tests και άλλες τακτικές που πρόκειται να εφαρμοστούν, αναμένεται να αυξήσουν τη διαφάνεια και τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα», αναφέρει ο Gallo.

source: capital.gr

S&P: Διορία 4 μηνών για σχέδιο Β


S&P: Διορία 4 μηνών για σχέδιο Β


Διορία μέχρι το Νοέμβριο έδωσε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s στην κυβέρνηση για να βγει από την κοινοβουλευτική της μοναξιά και να δημιουργήσει πλειοψηφικές συμμαχίες για νέο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο οίκος έθεσε χθες σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τη διαβάθμιση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει σημαντικές νομοθεσίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ο οίκος θέτει συνήθως σε αρνητική παρακολούθηση (credit watch negative) μια χώρα όταν εκτιμά ότι υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες να προχωρήσει σε υποβάθμιση εντός των επόμενων μηνών. Στην περίπτωση της Κύπρου, η διαβάθμιση του Α+ τίθεται σε παρακολούθηση, αναφέρουν οι S&P, «μετά την απόρριψη από τη βουλή στις 9 Ιουλίου των δύο κυβερνητικών προτάσεων για αύξηση των εσόδων», αυτή για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11% και για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ακίνητης περιουσίας.

«Αναμένουμε να ξεκαθαρίσουμε στη τάση μας για το rating της Κύπρου το Σεπτέμβρη όταν θα επαναρχίσει η λειτουργία της βουλής και όταν θα εξετάσει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις».

Ιδιαίτερο προβληματισμό στους Standard and Poor’s προκαλεί η αύξηση του ελλείμματος στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, αλλά κυρίως και η αναρρίχηση του χρέους σε επίπεδα κοντά στο 70%.

Ο υπολογισμός του χρέους είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες περίπου μεγαλύτερος από αυτό που ανακοίνωσε στην Eurostat η Κύπρος (56%) και σύμφωνα με τα όσα είπε στη βουλή τη Δευτέρα η κυβέρνηση, η διαφορά οφείλεται στην προσμέτρηση των ειδικών τριετών ομολόγων €3 δισ. που εξέδωσε το Δεκέμβριο η κυβέρνηση στις τράπεζες, για να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Η Eurostat ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο ότι δεν θα λαμβάνει αυτές τις υποχρεώσεις στην προσμέτρηση του δημοσίου χρέους, δίδοντας το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των ομολόγων. Οι S&P όμως φέρονται να αποφάσισαν να το μετρήσουν, κάτι στο οποίο φαίνεται να προσανατολίζονται και οι Moody’s.

Το θετικό για την Κύπρο είναι ότι την προηγούμενη φορά που το χρέος έφτασε σε αυτά τα ύψη, αναφέρουν οι S&P, κατάφερε να το μειώσει στα επίπεδα του 45%. Η S&P κάνουν λόγο στη χθεσινή τους ανακοίνωση σε «πειστικό ιστορικό δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το ιστορικό αυτό μετριάζουν, συνεχίζουν, η πρόσφατη επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, τα μεγάλα εξωτερικά ανισοζύγια και οι σημαντικές υποχρεώσεις που δημιουργεί ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Η αρνητική παρακολούθηση αντανακλά την άποψη μας ότι τα ratings μπορεί να υποβαθμιστούν αν δούμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για να ανακόψουν και να βελτιώσουν το χρέος που προκύπτει από τις δημοσιονομικές πιέσεις και από το χρηματοοικονομικό κλάδο. Επίσης, οι καταθέσεις μη κατοίκων στο σύστημα μπορούν να αποδειχθούν ευαίσθητες σε εξωγενής παράγοντες, περιλαμβανομένων και διαφοροποιήσεων σε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ή στις τιμές εμπορευμάτων.

«Αναμένουμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, αναμένοντας στο ενδιάμεσο να γίνει πιο ξεκάθαρο τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση τώρα που απέτυχε να περάσει δύο από τα πιο σημαντικά της μέτρα. Αν δούμε ότι η κυβέρνηση καταφέρει να δημιουργήσει την απαραίτητη συναίνεση για ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα οδηγούσε σε διατηρήσιμη βελτίωση της πορείας του χρέους, η διαβάθμιση θα επιβεβαιωθεί», καταλήγουν.

Σταυράκης: Αποφύγαμε την υποβάθμιση

Μιλώντας χθες στη StockWatch αμέσως μετά την ανακοίνωση των S&P, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι θεωρεί θετικό το ότι η Κύπρος δεν υποβαθμίστηκε απευθείας, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για άλλες χώρες.

Στα θετικά της χθεσινής κίνησης των S&P εντόπισε τη διορία που δίνουν στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τις απαραίτητες συναινετικές λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο κ. Σταυράκης είπε επίσης ότι νιώθει δικαιωμένος γιατί είχε προειδοποιήσει ότι η απόρριψη των δύο φορολογικών νομοσχεδίων θα ελλόχευε κινδύνους για τα ratings της Κύπρου.

Θεωρεί επίσης ότι δικαιώθηκε στο θέμα των τριετών ειδικών ομολόγων, για το οποίο είχε εκφράσει επιφυλάξεις πέρσι, σε αντίθεση με τραπεζικούς παράγοντες και την Κεντρική Τράπεζα. Τώρα έρχονται οι S&P και μετρούν τα ομόλογα στο χρέος της κυβέρνησης, ανέφερε στη StockWatch, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες.

source: stockwatch.com.cy

U.K. Retail Sales Rise More Than Economists Forecast


U.K. Retail Sales Rise More Than Economists Forecast

July 22 (Bloomberg) -- U.K. retail sales rose more than economists forecast in June as the World Cup tournament stoked purchases at electrical goods shops and department stores.

Sales climbed 0.7 percent on the month, the Office for National Statistics said today in London. Economists forecast a 0.5 percent gain, according to the median of 24 estimates in a Bloomberg News survey. From a year earlier, sales rose 1.3 percent.

Consumer spending may be strengthening after unemployment fell in the three months through May as the recovery gained momentum. While economists forecast the economy doubled its pace of growth in the second quarter, shoppers may limit purchases as the government implements the biggest budget squeeze since World War II to reduce the record deficit.

“We see a slow and steady increase in consumer spending as the recovery gains traction,” Philip Shaw, an economist at Investec Securities in London, said in a telephone interview. “Fears about government spending cuts will probably have some effects on consumer psychology.”

The pound extended its gain against the dollar after the report and was up 0.5 percent to $1.5246 as of 9:43 a.m. in London.

Department Stores

Sales at non-specialized stores, which includes department stores, rose 1.5 percent in June from May, while sales at household goods shops jumped 1.6 percent. Statistics office officials said electrical goods stores benefited in the run-up to the World Cup soccer tournament and from promotions to lure shoppers.

John Lewis Partnership Plc, owner of the namesake department stores and Waitrose supermarkets, said last week that sales at its department shops rose 9.1 percent in the week ending July 10 from a year earlier.

Food sales rose 0.6 percent on the month and were down 0.2 percent from a year earlier, the statistics office said. In the quarter through June, food sales were up 0.9 percent from the previous three months. Non-food sales gained 1.2 percent on the month and climbed 1.5 percent on a three-month basis.

Excluding fuel, retail sales increased 1 percent in June from May and were up 3.1 percent on the year.

Price Deflator

Today’s report showed that the implied deflator, a measure of annual price changes in shops, was 1.3 percent higher than a year earlier. That compares with 2.4 percent in May and is the lowest since November. The deflator for households goods stores was minus 1.3 percent.

The U.K. inflation rate rose to a 17-month high in April and was at 3.2 percent in June, above the government’s 3 percent upper limit. Consumers’ expectations for price increases for the coming year eased to 2.7 percent this month from 3 percent in June, which was the highest in 21 months, Citigroup Inc. said yesterday, citing a YouGov Plc poll.

Bank of England officials said in the minutes of their July 8 meeting that while the impact of the budget measures on the economy were “hard to gauge,” it was “likely that they had pushed down a little on the most likely path for output.”

Marks & Spencer Group Plc, the U.K.’s largest clothing retailer, said July 7 it’s “cautious” about the outlook for consumer spending after reporting slowing first-quarter sales growth.

The economy probably expanded 0.6 percent in the second quarter, twice the pace in the previous three months, according to the median of 32 economists in a Bloomberg News survey. The statistics office is due to publish its preliminary estimate of GDP in the second quarter tomorrow at 9:30 a.m. in London.

source: bloomberg.com

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI τον Ιούλιο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI τον Ιούλιο

Με ταχύτερο ρυθμό ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, βοηθούμενος από μια απρόσμενη διεύρυνση τόσο του μεταποιητικού όσο και του τομέα των υπηρεσιών και υποδεικνύοντας ένα δυνατό ξεκίνημα για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών, στις 56,7 μονάδες τον Ιούλιο από τις 56 μονάδες τον Ιούνιο.

Ο μεταποιητικός PMI για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 56,5 μονάδες τον Ιούλιο από τις 55,6 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56 μονάδες από τις 55,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία εξέπληξαν τους οικονομολόγους, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν εκτιμήσει ότι ο μεταποιητικός PMI θα μειωνόταν στις 55,2 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών τοποθετούνταν στις 55 μονάδες. Τέλος, για τον σύνθετο PMI είχαν διαμορφωθεί εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στις 55,2 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο PMI βασίζεται σε στοιχεία από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Ελλάδα και Ολλανδία.

source: capital.gr
Share |