Thursday, July 22, 2010

WTO: Συμμορφώνεται με τους κανόνες τους διεθνούς εμπορίου η Κίνα


WTO: Συμμορφώνεται με τους κανόνες τους διεθνούς εμπορίου η Κίνα


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της προς τον ΠΟΕ σχετικά με τη διεύρυνση του εμπορίου και την απελευθέρωση της αγοράς της, καθώς και ότι η τελευταία της πρόταση για τις δημόσιες προμήθειες, είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Pascal Lamy δήλωσε, μιλώντας στο παρασκήνιο μιας εκδήλωσης του Shanghai World Expo, ότι οι διαπραγματεύσεις της Κίνας για να ενταχθεί στην ομάδα, συνεχίζονται, και ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει που θα καταλήξουν.

Ο Lamy έκανε τα σχόλια μετά από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Εμπόριο, Karel De Gucht, ο οποίος τόνισε νωρίτερα από τη Σαγκάη ότι η Κίνα θα πρέπει να βελτιώσει τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ξένες εταιρείες, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την αγορά προμηθειών της Κίνας.

Ο De Gucht δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι βέβαιη πώς ο ΠΟΕ θα αποφασίσει για τις κατηγορίες σχετικά με το ότι η Κίνα έχει θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων φυσικών υλών.

«Σε ό,τι αφορά στους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου, η Κίνα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βραζιλία», τόνισε ο Lamy.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν υπάρχουν προστριβές».

«Όταν η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ πριν από 10 χρόνια, συμφώνησε να ανοίξει τις δημόσιες προμήθειες και σε άλλους, υπό όρους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί», δήλωσε ο Lamy.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η Κίνα έχει κάνει διάφορες προτάσεις, την μία την προηγούμενη εβδομάδα η οποία είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Το εάν και το πότε θα καταλήξουν, δεν μπορώ να το πω».


source: capital.gr

No comments:

Share |