Thursday, March 18, 2010

Εθνική: Στα 971 εκατ. ευρώ τα κέρδη


Εθνική: Στα 971 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Καθαρά κέρδη 971 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 37%) σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το 2009. Μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά τα αποτελέσματα του 2009 διαμορφώνονται σε 923 εκατ. ευρώ, επιβαρυμένα κυρίως από τις αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1,057 δισ. ευρώ και τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών συνολικού ύψους €238 εκατ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι συσσωρευμένες προβλέψεις προσεγγίζουν ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 3,4% των συνολικών χορηγήσεων του ομίλου. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,157 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, τα οργανικά κέρδη του ομίλου (προ προβλέψεων και φόρων) κατέγραψαν αύξηση (2%) διαμορφούμενα στα 2,6 δισ. ευρώ.

Τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες χορηγήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ μέσα στο 2009 διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι καταθέσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 3%.

Ο όμιλος εμφάνισε κερδοφορία σε όλες τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης που έχει παρουσία, "παρά τη δυσμενή συγκυρία".

Σε ό,τι αφορά την Finansbank τα κέρδη της έφτασαν στα 425 εκατ. ευρώ (+14%), αντιπροσωπεύοντας το 46% των κερδών του ομίλου.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώνεται στο 11,3%, ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση με βάση τον εν λόγω δείκτη "η Εθνική κατατάσσεται στις ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης. Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων, των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) υπολογίζεται σε 9,5% επίπεδο κορυφαίο και από πλευράς τόσο απόλυτου μεγέθους όσο και ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου".

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε σχετικά: "Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της, αποτελεί πηγή αισιοδοξίας η ευρύτερη συνειδητοποίηση του αδιέξοδου στο οποίο έχει περιέλθει το οικονομικό μοντέλο της χώρας και, ιδιαίτερα, της ανάγκης να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, εγκαταλείποντας στερεότυπα, πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, σπάζοντας χρόνιες αγκυλώσεις, θεμελιώνοντας ένα νέο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το τολμηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα αυστηρά και γενναία μέτρα που αποφασίστηκαν προς υλοποίησή του, προσδιορίζουν τη νέα, μεγάλη, μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Έχουμε υποχρέωση, αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν, να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις, ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος.

Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με μεγάλες προκλήσεις. Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει αποφασιστικά το παρόν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι μεγάλες αντοχές του Ομίλου στην κρίση επιβεβαιώνονται από τη σταθερότητα των οργανικών κερδών του κατά το 2009 και την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του, που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη παρά το διπλασιασμό των προβλέψεων. Το 2010 θα είναι κρίσιμη και δύσκολη χρονιά. Ωστόσο ο Όμιλος εισέρχεται στη νέα εποχή με υψηλά αποθέματα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας και ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, στη συγκράτηση των δαπανών, στην αξιοποίηση της δυναμικής του Ομίλου στο διεθνές επίπεδο. Οι θυγατρικές εταιρείες μας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Τουρκίας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Ομίλου την τελευταία δεκαετία και σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε με συνέπεια, ώστε ο Όμιλος να παραμείνει η κορυφαία τραπεζική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή".


source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανάλογη των εκτιμήσεων η αύξηση του leading indicators το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Ανάλογη των εκτιμήσεων η αύξηση του leading indicators το Φεβρουάριο


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones)—Ο δείκτης leading indicators ενισχύθηκε το Φεβρουάριο, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο μήνα, υποδεικνύοντας μια ύφεση της ανάπτυξης.

Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο, έπειτα από μια μη αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Conference Board.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει λόγο για άνοδο 0,1% το Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως ο δείκτης ενισχύεται για διάστημα έντεκα διαδοχικών μηνών.

«Οι δείκτες δείχνουν μια μέτρια ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ken Goldstein, οικονομολόγος του CB. «Κοιτώντας μπροστά, η μεγάλη ερώτηση παραμένει η δυναμική της ζήτησης».

Η υψηλή ανεργία και οι στάσιμοι μισθοί συγκρατούν την άνοδο της καταναλωτικής δαπάνης.

Οι πιο θετικοί δείκτες ήταν ο δείκτης για τα spread των επιτοκίων και η πραγματική προσφορά χρήματος, ενώ οι πιο αρνητικοί ήταν οι ο δείκτης για τις ώρες εργασίας και τις τιμές των μετοχών.

Παράλληλα, ο συμπίπτον δείκτης σημείωσε αύξηση 0,1% το Φεβρουάριο μετά από άνοδο 0,2% τον Ιανουάριο.

Τέλος, ο δείκτης υστέρησης αυξήθηκε 0,3%, έπειτα από πτώση 0,2% που αρχικά είχε ανακοινωθεί ως μείωση 0,1%.


source: capital.gr

Από 5 Απριλίου η Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας

Από 5 Απριλίου η Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας

Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010, θα συμμετέχει η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Κατάργησης της βίζας για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, όπως για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων (βίζα) οι Ελληνες, πριν την αναχώρησή τους για την Αμερική, πρέπει να κάνουν τις ακόλουθες ενέργειες:


-Τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο για την Ηλεκτρονική Εγκριση Ταξιδίου (γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο ESTA) ώστε να λάβουν την ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι έχει εγκριθεί η ESTA. Ακόμα, θα πρέπει να τυπώσουν την έγκριση ESTA που θα λάβουν, να σημειώσουν τον αριθμό και να προσκομίσουν και τα δύο μαζί στο αεροδρόμιο αναχώρησης.


- Το Πρόγραμμα Κατάργησης της βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

- Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας Β1/Β2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Εχει ισχύ δύο ετών.


- Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί ή αν κάποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί παρά ταύτα να κάνει αίτηση για χορήγηση βίζας στην πρεσβεία. Αν κάποιος έχει ήδη βίζα σε ισχύ, δεν χρειάζεται ESTA.


- Οπως και στην περίπτωση της βίζας, η έγκριση της ESTA δεν εγγυάται είσοδο στις ΗΠΑ. Η απόφαση εισόδου στις ΗΠΑ πάντοτε λαμβάνεται από τον/την αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ στο σταθμό εισόδου.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας (http://athens.usembassy.gov) ή την ιστοσελίδα www.travel.state.gov για τους συνδέσμους στο DHS και στο ESTA.


Γραμμές εξυπηρέτησης:
Γραμμή ΟΤΕ: 901-123-0730,

Vodafone: 901-694-6313,

Cosmote: 901-200-6313,

WIND : 901-160-6313.

source: capital.gr

Κομισιόν: Δύο παραπομπές στο ΔΕΚ για Ελλάδα και μία Αιτιολογημένη Γνώμη

Κομισιόν: Δύο παραπομπές στο ΔΕΚ για Ελλάδα και μία Αιτιολογημένη Γνώμη

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εφάρμοσε την οδηγία που καθορίζει τις διαδικασίες και κριτήρια για την προληπτική αξιολόγηση της απόκτησης και αύξησης συμμετοχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η εν λόγω οδηγία (2007/44/ΕΚ), καθιστά αυστηρότερες τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούν οι εποπτικές αρχές των κρατών μελών και καθορίζει τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την αξιολόγηση των προτεινόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών ή την αύξηση των συμμετοχών στο κεφάλαιο τραπεζών, ασφαλίσεων και κινητών αξιών.

Εκτός από την Ελλάδα, παραπέμπονται για τον ίδιο λόγο και οι Πολωνία, Πορτογαλία και Κάτω Χώρες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας έληξε στις 21 Μαρτίου 2009. Η Ελλάδα και η Πολωνία έχουν μεταφέρει μόνο εν μέρει την οδηγία, ενώ οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία δεν έχουν θεσπίσει ακόμα μέτρα μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο. Στις χώρες αυτές είχε αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη, τον Νοέμβριο του 2009».

Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε την αποστολή Αιτιολογημένης Γνώμης στην Ελλάδα, όπως και στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Σουηδία, αναφορικά με την οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων.

«Η οδηγία για δικαιώματα των μετόχων επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να την έχουν μεταφέρει στο οικείο εθνικό δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 3 Αυγούστου 2009. Ελλείψει εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων θεσπίζει ελάχιστες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μέτοχοι των εταιρειών των οποίων οι μετοχές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες πριν από τη γενική συνέλευση και μπορούν με απλά μέσα να συμμετέχουν σε ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Σημαντικά στοιχεία προς τούτο είναι η δημοσίευση εγγράφων στο διαδίκτυο, καθώς και η διευκόλυνση της ψήφου μέσω πληρεξουσίου και η ηλεκτρονική συμμετοχή. Η οδηγία καταργεί επίσης τη δέσμευση μετοχών και εισάγει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα διατύπωσης ερωτήσεων, την προσθήκη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης και να κατάθεση σχεδίων απόφασης. Η οδηγία επιτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν πρόσθετα μέτρα ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η άσκηση των δικαιωμάτων που αναφέρονται σε αυτήν».

Επιπλέον, η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επιστροφή ΦΠΑ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ελλάδας λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που καταδίκαζαν την Ελλάδα όσον αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής των παρακρατηθέντων από τα κράτη μέλη φόρων κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει αυτήν την επιστροφή φόρων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι κράτος μέλος έχει επιβάλει φόρο κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν και να επιτύχουν την επιστροφή του αχρεωστήτως, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, καταβληθέντος φόρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα έχει ήδη τρεις καταδίκες από το ΔΕΚ λόγω κακής εφαρμογής της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Αν και αυτό θα έπρεπε να είχε προσδώσει στους υπόχρεους φόρου το δικαίωμα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ ή το δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης, η Ελλάδα στην πράξη απέκλεισε τη δυνατότητα τέτοιων επιστροφών ή εκπτώσεων φόρου.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρή μείωση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Μικρή μείωση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Μικρή μείωση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000, διαμορφούμενες στις 457.000, ενώ η μέτρηση της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας διατηρήθηκε αμετάβλητη στις 462.000.

Η μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας παρουσιάστηκε ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίες έκαναν λόγο για πτώση της τάξης των 7.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερο των εκτιμήσεων το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το δ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Μικρότερο των εκτιμήσεων το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το δ΄ τρίμηνο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, διαμορφούμενο ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το έλλειμμα ανήλθε σε 115,59 δισ. δολ. έναντι 102,3 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο και ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires το τοποθετούσαν στα 118 δισ. δολ.


Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, έναντι 2,9% το τρίτο τρίμηνο, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές αυτοκινήτων αντισταθμίστηκαν από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, έπειτα από αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε μειωθεί κατά 0,1%. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% και για τους δύο δείκτες.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση 2,1%, με το δομικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,3%, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2004.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 0,5% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο του 2009. Οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος


Ιαπωνία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος


Λιγότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι ιαπωνικές επιχειρήσεις όσον αφορά στις οικονομικές συνθήκες της χώρας, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters στις επιχειρήσεις.

Λιγότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι ιαπωνικές επιχειρήσεις όσον αφορά στις οικονομικές συνθήκες της χώρας, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters στις επιχειρήσεις.

Ο αποπληθωρισμός, ωστόσο, απειλεί τη δυναμική ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον ευάλωτο χαρακτήρα της οικονομίας έχουν ωθήσει ορισμένους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ζητήσουν πρόσθετα νομισματικά κίνητρα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει «ευέλικτα και κατάλληλα» για να στηρίξει την οικονομία, διευκρινίζοντας ότι το πακέτο κινήτρων δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά της.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Στα €8,9 δισ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Στα €8,9 δισ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο

Διευρυμένο ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν πολύ περισσότερο από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το Δεκέμβριο είχε εμφανίσει πλεόνασμα 4,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν έλλειμμα 4 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2009, η Ευρωζώνη είχε διαμορφώσει εμπορικό έλλειμμα 12,1 δισ. ευρώ. Για το σύνλο του 2009, η ζώνη του ευρώ διαμόρφωσε πλεόνασμα ύψους 21,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 είχε έλλειμμα 54,5 δισ. ευρώ.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο καθαρός δημόσιος δανεισμός


Μ. Βρετανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο καθαρός δημόσιος δανεισμός

Σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν διαμορφώθηκε ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου στη Μ. Βρετανία το Φεβρουάριο, με τα έσοδα της κυβέρνησης να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2008, σε μία ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε στις 12,4 δισ. λίρες το Φεβρουάριο, σε επίπεδο ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα, ωστόσο ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τις 13,3 δισ. λίρες που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ο καθαρός δημόσιος δανεισμός διαμορφώθηκε στις 8,8 δισ. λίρες το Φεβρουάριο του 2009.

Μέχρι στιγμής στο οικονομικό έτος, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο, ο καθαρός δημόσιος δανεισμός διαμορφώθηκε στις 131,9 δισ. λίρες, έναντι 66,5 δισ. λιρών την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών έχει περιορίσει τα φορολογικά έσοδα και ώθησε τις δημόσιες δαπάνες υψηλότερα τους τελευταίους 18 μήνες.

Ωστόσο, υπήρξαν σημάδια βελτίωσης στα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν 3,6% στις 42,6 δισ. λίρες από 41,1 δισ. λίρες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Τα θρυλικά μαύρα ταξί του Λονδίνου "αλλάζουν χέρια"


Μ. Βρετανία: Τα θρυλικά μαύρα ταξί του Λονδίνου "αλλάζουν χέρια"


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η εταιρεία που κατασκευάζει τα ταξί του Λονδίνου, Manganese Bronze Holdings PLC ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ποσοστό της τάξης του 51% στην συμμετέχουσα σε κινεζική κοινοπραξία Geely Automobile Holdings Ltd.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου John Russell δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Manganese Bronze στην Geely διαμορφώνεται στις 70 πένες ανά μετοχή, που πρόκειται για discount 18% από την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, θα επιφέρει 14 εκατ. λίρες και θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο εταιρείες να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους. Η Geely κατέχει ήδη ποσοστό 20% περίπου στην εταιρεία.

Η κοινοπραξία της Geely και της Manganese κατασκευάζει μαύρα ταξί στη Σανγκάη για διάθεση στις διεθνείς αγορές, ενώ στο εργοστάσιο της Manganese στο Coventry της Αγγλίας, κατασκευάζονται τα ταξί για τη βρετανική αγορά.

Ο Russell τόνισε ότι η Geely προτίθεται να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες διανομής της Manganeseμε σκοπό να διαθέσει τα δικά της αυτοκίνητα στη Μ. Βρετανία και την Ευρώπη. Η πώληση των μετοχών θα φέρει εξάλλου μετρητά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και συναρμολόγησης του TXn, μίας φθηνότερης εκδοχής του θρυλικού μαύρου ταξί, πρόσθεσε.

Ο Russel συμπλήρωσε ότι η Manganese δεν προτίθεται να κλείσει τη γραμμή παραγωγής του Coventry.

source: capital.gr

Κλυδωνίζεται το τραπεζικό άβατο της Ελβετίας.

Κλυδωνίζεται το τραπεζικό άβατο της Ελβετίας.


Ως "κεραυνό εν αιθρία" υποδέχθηκαν την είδηση οι απανταχού φοροφυγάδες , ότι η άνω βουλή της Ελβετίας ενέκρινε την Τετάρτη (17/03) συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλες τέσσερις χώρες που προβλέπουν την παραχώρηση εκτενούς πληροφόρησης στις αρχές τους σχετικά με καταθέσεις φοροφυγάδων υπηκόων τους στις εγχώριες τράπεζες, όπως ορίζουν τα διεθνή πρότυπα.
Βάσει της συμφωνίας, η Ελβετία δέχεται να παραχωρεί δεδομένα σχετικά με την τραπεζική δραστηριότητα υπηκόων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, των ΗΠΑ και του Μεξικού στις περιπτώσεις που διεξάγονται έρευνες για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή απάτη, εκτός εάν οι σχετικές αιτήσεις βασίζονται σε στοιχεία που έχουν κλαπεί.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις από των G20, η Ελβετία --το μεγαλύτερο κέντρο offshore τραπεζικής δραστηριότητας παγκοσμίως-- αναγκάστηκε να συμφωνήσει πέρυσι στην χαλάρωση της αυστηρής "εχεμύθειας" των τραπεζών της χώρας και να παραχωρεί στοιχεία σε άλλες χώρες υπό την προϋπόθεση ότι θα συναφθούν διμερείς συμφωνίες για το φορολογικό καθεστώς.

Οι σχέσεις της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά την απόκτηση, από τις κυβερνήσεις στο Παρίσι και στο Βερολίνο, κλεμμένων στοιχείων σχετικά με φοροφυγάδες και φοροαποφεύγοντες με τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα των Άλπεων.

"Δε θα παράσχουμε καμιά βοήθεια εάν παρουσιαστούν κλεμμένα δεδομένα. Είναι κυρίαρχο δικαίωμά μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Χανς Ρούντολφ Μερτς στην τηλεοπτική εκπομπή Classe Politique. "Η Γαλλία έκλεψε δεδομένα. Εάν λάβουμε αίτημα διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής από τη Γαλλία, δε θα το εκπληρώσουμε".

Οι πέντε συμφωνίες συνήφθησαν διμερώς αλλά πρέπει να εγκριθούν και από την κάτω βουλή -- όπου το δεξιό SVP, το οποίο έχει τις περισσότερες έδρες, έχει κάνει σαφές ότι θα τις καταψηφίσει.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι σχεδιάζει να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα. Η Ελβετία αναγκάστηκε να υπογράψει 12 διμερείς συμφωνίες για να διαγραφεί από τη "γκρίζα λίστα" του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Στην κατοχή των Γαλλικών αρχών περιήλθαν δεδομένα για ορισμένους πελάτες υποκαταστήματος της HSBC στη Γενεύη, ενώ η Γερμανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θα πλήρωνε για ένα CD με τα δεδομένα για τους λογαριασμούς πλουσίων υπηκόων της χώρας που φοροαποφεύγουν καταθέτοντας χρήματα σε τράπεζες στην Ελβετία.

Φυσικά στην είδηση που , που καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι ελληνικές αρχές κατέθεσαν αντίστοιχο αίτημα και οι συμπατριώτες μας φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους "αφορολόγητους παραδείσους" των Άλπεων.

source: cosmo.gr

Φορολογείται (και) η πρώτη κατοικία


Φορολογείται (και) η πρώτη κατοικία


Τίτλους τέλους για το ενιαίο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας 200 τετραγωνικών μέτρων ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία "γράφει" το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να "κλειδώσει" στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αντικατάσταση του αφορολογήτου των 200 τ.μ. με αφορολόγητο πρώτης κατοικίας σε συνάρτηση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το οποίο προσδιορίζεται σε 100.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Με το νέο σύστημα, το αφορολόγητο θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο, ενώ αντίστοιχα το αφορολόγητο αγοράς οικοπέδου για πρώτη κατοικία θα διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ για τον άγαμο, σε 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαυξήσεις 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο.

Όσον αφορά στους φόρους μεταβίβασης, μειώνονται από 9% (για τα πρώτα 15.000 ευρώ αντικειμενικής ) και 11% (για το υπόλοιπο ποσό) σε 8% (για τα πρώτα 20.000 ευρώ) και σε 10% (για το υπόλοιπο ποσό).

Δεδομένου ότι στην περίπτωση πρώτης κατοικίας τα πρώτα 20.000 ευρώ ενσωματώνονται στο αφορολόγητο, ο συντελεστής που επιβάλλεται πέραν του αφορολογήτου είναι 10%.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί άδικο το σύστημα αφορολογήτου με βάση τα τετραγωνικά, υποστηρίζοντας ότι ευνοεί τα ακριβά ακίνητα ή αλλιώς τους έχοντες και κατέχοντες.

Πράγματι, με το σημερινό σύστημα, η αγορά πρώτης κατοικίας 200 τετραγωνικών μέτρων στο Ψυχικό (μέγιστη αντικειμενική 6.250 ευρώ) αξίας 1,250 εκατ. ευρώ δεν έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση, όπως δεν έχει πληρώσει φόρο και ο αγοραστής πρώτης κατοικίας 200 τετραγωνικών μέτρων στο Χαλάνδρι (μέγιστη αντικειμενική 2.650 ευρώ το τετραγωνικό) αντικειμενικής αξίας 530.000 ευρώ ή στο Πέραμα (800 η μέγιστη αντικειμενική) αξίας 160.000 ευρώ.

Με το νέο σύστημα μοιραία έρχονται επιβαρύνσεις. Έτσι για παράδειγμα, άγαμος που αγοράζει πρώτη κατοικία 100 τ.μ. στην Αργυρούπολη θα πληρώσει φόρο από 3.000 έως 9.500 ευρώ, στο Μοσχάτο από 1.500 έως 12.000 ευρώ και στην Κηφισιά από 2.500 έως 30.000 ευρώ. Για έγγαμο χωρίς παιδιά,= η φορολογική επιβάρυνση πρώτης κατοικίας 100 τ.μ. στην Εκάλη φτάνει έως και τα 25.500 ευρώ και στο Αιγάλεω τα 13.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τους επόμενους μήνες, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές, οι οποίες σήμερα εμφανίζουν αποκλίσεις έως και 200%.

Επιβαρύνσεις θα προκύψουν άλλωστε και από την επιλογή της κυβέρνησης για ενιαία έκπτωση από τον φόρο και όχι από το εισόδημα του 20% των τόκων στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου, καταργώντας την τελευταία ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε εκπτώσεις του 40% των τόκων από το εισόδημα για στεγαστικά δάνεια που λαμβάνονται στη διετία 2009 - 2010.

Με το νέο σύστημα, πάντως, για πρώτη φορά προβλέπεται απαλλαγή για μία θέση στάθμευσης αυτοκινήτου και μία αποθήκη που μεταβιβάζονται μαζί με την κατοικία, επιφάνειας έως 20 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία.

Με το νομοσχέδιο θα παρέχεται για πρώτη φορά απαλλαγή πρώτης κατοικίας και στους πολίτες τρίτων χωρών που αποδεδειγμένα κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους αλλά και στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Δεν έχουμε τεχνογνωσία - Να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ


Γερμανία: Δεν έχουμε τεχνογνωσία - Να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν χρειάζεται βοήθεια, ανέφερε ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για μια δήλωση η οποία και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πρεσβεύουν εδώ και αρκετό διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

«Πρέπει να σκεφτούμε ποιος έχει τα εργαλεία να ενθαρρύνει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Michael Meister, μέλος του κόμματος της Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Βερολίνο. «Κανείς άλλος εκτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν διαθέτει τα εν λόγω εργαλεία. Μια διάσωση της Ελλάδας χωρίς τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο πείραμα» πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Meister υποδηλώνουν τις προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου να αποφύγει την οποιαδήποτε δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας, αναφέρει το Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Μέρκελ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το θέμα περί σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας παραμένει ακόμη «ανοιχτό», καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης που συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, δεν έλαβαν επίσημες αποφάσεις, παραπέμποντας το ζήτημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 25-26 Μαρτίου.

Πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ τον ερχόμενο μήνα, γράφει η Dow Jones Newswires

Την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πιθανό να χτυπήσει τον ερχόμενο μήνα η Ελλάδα, βλέποντας τις πιθανότητες για στήριξη από την ΕΕ ολοένα να περιορίζονται, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο του οποίου την ταυτότητα δεν αποκαλύπτει.

«Επιμένουμε σε λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν βλέπουμε φως», φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. «Εάν δεν υπάρξει σαφής στήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, θα πρέπει να αποφασίσουμε πού αλλού θα απευθυνθούμε. Έχουν πέσει πολλά σενάρια στο τραπέζι, αλλά το επικρατέστερο είναι το ΔΝΤ».

«Η εντύπωση ότι το ΔΝΤ αποτελεί μονόδρομο ενισχύεται ολοένα περισσότερο στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει η Dow Jones, προσθέτοντας ότι η χρονική στιγμή της προσφυγής στο ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν τη σύνοδο της ΕΕ.

source: reporter.gr

Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα ανακάμπτουν


Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα ανακάμπτουν


Οι ομάδες πίεσης που εκπροσωπούν πολυεθνικές γκρινιάζουν και πάλι για την Κίνα. Είναι αναστατωμένες για τις νέες πολιτικές «αυτόχθονης καινοτομίας» που ενθαρρύνουν την αγορά τεχνολογίας που έχει κατασκευαστεί στη χώρα. Δείτε, για παράδειγμα, τα σχόλια από τον επικεφαλής της Business Software Alliance σε ένα ρεπορτάζ που έγραψα την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Η βιομηχανία λογισμικού χάνει την υπομονή του με την Κίνα.»

Άλλες βιομηχανίες είναι επίσης εξοργισμένες, όπως αναφέρει το Forbes στο δημοσίευμα, «Growing Bearish: οι αμερικανικές εταιρείες είναι απελπισμένες καθώς δε μπορούν να κάνουν ‘normal business’ στην Κίνα.» Σύμφωνα με το Forbes, η Κίνα έκανε ό,τι μπορούσε για να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Τώρα, «οι αμερικανοί ηγέτες των επιχειρήσεων σε μια σειρά διαφορετικών βιομηχανιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» καθώς η κινεζική ηγεσία αποφασίζει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ για την προώθηση των ξένων επενδύσεων. Πράγματι, γράφει το Forbes, «το Πεκίνο φαίνεται να αλλάζει.»

Αν προσθέσουμε τα προβλήματα που είχε το Google με το Πεκίνο, τη φυλάκιση τεσσάρων εργαζομένων της Rio Tinto από την Κίνα και τον εκνευρισμό των ξένων για τη σκληροπυρηνική θέση του πρωθυπουργού Wen Jiabao σχετικά με το νόμισμα της Κίνας, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι ξένες επιχειρήσεις επανεξετάζουν τη δέσμευσή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Τα τελευταία νούμερα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), όμως, δεν υποστηρίζουν αρκετά το επιχείρημα ότι οι νέες πολιτικές του Πεκίνου έχουν ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,86% το πρώτο δίμηνο του έτους, μια αύξηση που το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ερμηνεύει ως «ένα σημάδι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.» (Πρέπει να εξετάσουμε τους δύο πρώτους μήνες, καθώς οι διακοπές για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά ήταν τον Ιανουάριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση των μηνιαίων στοιχείων.)

Το σύνολο για τους δυο μήνες, που είναι 14 δισ. δολάρια, είναι κάτω από τα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2008, πριν την κρίση. Πάντως, η αύξηση κατά σχεδόν 5% σε ετήσια βάση είναι μια καλή ένδειξη ότι, παρά τα παράπονα από ορισμένα εμπορικά επιμελητήρια για τις ενοχλητικές αλλαγές στην πολιτική από το Πεκίνο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα.

Τα άσχημα νέα για τις πολυεθνικές εταιρείες: Τα τελευταία στοιχεία θα μπορούσαν να κάνουν τους Κινέζους αξιωματούχους να πιστέψουν ότι οι δυτικές επιχειρήσεις μπλοφάρουν όταν λένε πως η αυτόχθονη καινοτομία της Κίνας διώχνει τους επενδυτές. Για περισσότερα σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο, δείτε αυτό το slide show από τον συνάδελφό μου Andy Reinhardt για τις κορυφαίες 25 χώρες στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η Κίνα, όπως και κάθε χρόνο από το 2002, είναι Νο 1.

source: reporter.gr

Η πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ «ρίχνει» το ευρώ

Η πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ «ρίχνει» το ευρώ

Απώλειες έναντι του δολαρίου και του γιεν καταγράφει την Πέμπτη το ευρώ, με φόντο την πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.



Οι πιέσεις στο κοινό νόμισμα θα συνεχιστούν, επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς μεγάλη μερίδα επενδυτών έστρεψε το ενδιαφέρον της στο ευρώ, αναμένοντας τη «λύση» του ελληνικού ζητήματος χωρίς την ανάγκη λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων.

Το ευρώ υποχωρούσε λίγο νωρίτερα στα 1,3670 δολάρια και τα 123,25 γιεν, από τα επίπεδα των 1,3737 δολαρίων και 124,01 γιεν αντίστοιχα την Τετάρτη. Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος στα 1,3600 δολάρια και τα 122,50 γιεν.

Το δολάριο διαπραγματευόταν στα 90,18 γιεν, αντί των 90,25 γιεν χθες. Ο δείκτης δολαρίου διαμορφωνόταν στις 79,799 μονάδες, από 79,726 μονάδες.

source: reporter.gr

Marfin: Συνεδρία για τελικά-μέρισμα στις 30/3


Marfin: Συνεδρία για τελικά-μέρισμα στις 30/3

Το ενδεχόμενο καταβολής μερίσματος θα εξετάσει στις 30 Μαρτίου η Marfin Popular. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το ΔΣ της Marfin Popular θα συνέλθει την Τρίτη 30 Μαρτίου, 2010 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις Τελικές Ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις και την εισήγησή του προς τη Γενική Συνέλευση σχετικά με τη μερισματική πολιτική για τη χρήση του 2009.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα, η Marfin κατέγραψε το 2009 κέρδη €174 εκ. έναντι €395 εκ. το 2008.

source: stockwatch.com.cy
Share |