Thursday, March 18, 2010

Εθνική: Στα 971 εκατ. ευρώ τα κέρδη


Εθνική: Στα 971 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Καθαρά κέρδη 971 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 37%) σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το 2009. Μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά τα αποτελέσματα του 2009 διαμορφώνονται σε 923 εκατ. ευρώ, επιβαρυμένα κυρίως από τις αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1,057 δισ. ευρώ και τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών συνολικού ύψους €238 εκατ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι συσσωρευμένες προβλέψεις προσεγγίζουν ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 3,4% των συνολικών χορηγήσεων του ομίλου. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,157 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, τα οργανικά κέρδη του ομίλου (προ προβλέψεων και φόρων) κατέγραψαν αύξηση (2%) διαμορφούμενα στα 2,6 δισ. ευρώ.

Τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες χορηγήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ μέσα στο 2009 διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι καταθέσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 3%.

Ο όμιλος εμφάνισε κερδοφορία σε όλες τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης που έχει παρουσία, "παρά τη δυσμενή συγκυρία".

Σε ό,τι αφορά την Finansbank τα κέρδη της έφτασαν στα 425 εκατ. ευρώ (+14%), αντιπροσωπεύοντας το 46% των κερδών του ομίλου.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώνεται στο 11,3%, ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση με βάση τον εν λόγω δείκτη "η Εθνική κατατάσσεται στις ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης. Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων, των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) υπολογίζεται σε 9,5% επίπεδο κορυφαίο και από πλευράς τόσο απόλυτου μεγέθους όσο και ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου".

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε σχετικά: "Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της, αποτελεί πηγή αισιοδοξίας η ευρύτερη συνειδητοποίηση του αδιέξοδου στο οποίο έχει περιέλθει το οικονομικό μοντέλο της χώρας και, ιδιαίτερα, της ανάγκης να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, εγκαταλείποντας στερεότυπα, πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, σπάζοντας χρόνιες αγκυλώσεις, θεμελιώνοντας ένα νέο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το τολμηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα αυστηρά και γενναία μέτρα που αποφασίστηκαν προς υλοποίησή του, προσδιορίζουν τη νέα, μεγάλη, μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Έχουμε υποχρέωση, αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν, να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις, ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος.

Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με μεγάλες προκλήσεις. Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει αποφασιστικά το παρόν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι μεγάλες αντοχές του Ομίλου στην κρίση επιβεβαιώνονται από τη σταθερότητα των οργανικών κερδών του κατά το 2009 και την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του, που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη παρά το διπλασιασμό των προβλέψεων. Το 2010 θα είναι κρίσιμη και δύσκολη χρονιά. Ωστόσο ο Όμιλος εισέρχεται στη νέα εποχή με υψηλά αποθέματα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας και ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, στη συγκράτηση των δαπανών, στην αξιοποίηση της δυναμικής του Ομίλου στο διεθνές επίπεδο. Οι θυγατρικές εταιρείες μας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Τουρκίας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Ομίλου την τελευταία δεκαετία και σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε με συνέπεια, ώστε ο Όμιλος να παραμείνει η κορυφαία τραπεζική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή".


source: capital.gr

No comments:

Share |