Friday, September 5, 2008

Στο 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες του αργού

Στο 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες του αργού

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε το αργό, σημειώνοντας, παράλληλα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα 17 μηνών, την ίδια ώρα που το δολάριο οδεύει σε μεγαλύτερα κέρδη έναντι του ευρώ. Η ανακοίνωση για άνοδο κατά 6,1% της ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο η ζήτηση σε προϊόντα αργού, γεγονός που αποδείχθηκε καταλύτης στη νέα πτώση της τιμής του.Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 1,66 δολάρια στα 106,23 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ έκλεισε στα 103,24 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 0,8%.

Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 27% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που κατοχύρωσε το πετρέλαιο στις 11 Ιουλίου. Το αργό έχει υποχωρήσει 8% αυτή την εβδομάδα, καθώς το ευρώ έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών έναντι του δολαρίου και του γεν.

Επιπλέον, η ζήτηση σε προϊόντα του αργού έχει υποχωρήσει κατά 3,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φημολογία ότι ο ΟΠΕΚ, στη συνάντηση της 9ης Σεπτεμβρίου στη Βιέννη δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή, πίεσαν ακόμη περισσότερο την τιμή του αργού.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 84.000, υψηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν μείωσή τους κατά 75.000. Τον Ιούλιο η πτώση ήταν της τάξεως των 51.000. Επίσης, οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει σταθερό σε υψηλό τεσσάρων ετών, ήτοι στο 5,7%.

Η αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη το καλοκαίρι από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι απολύσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ανήλθαν συνολικά στις 160.000 από τις 100.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι μέσες ωριαίες απολαβές ενισχύθηκαν κατά 7 σεντ, ή κατά 0,4%, στα 18,14 δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό τους κατά 0,3%. Σε επίπεδο έτους οι απολαβές έχουν ενισχυθεί κατά 3,6%. Οι μέσες εργατοώρες ανά εβδομάδα παρέμειναν σταθερές στις 33,7 ώρες.

Οι αυξανόμενες περικοπές προσωπικού ρίχνουν «αλάτι στις πληγές» των Αμερικανών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την κρίση στην αγορά κατοικίας και τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων. Οι μειώσεις προσωπικού στις εταιρείας απειλούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας, και να «αποτελειώσουν» την ανάπτυξη.

REPORTER.GR

Μήνυση κατά 5 αμερικανικών τραπεζών από μέτοχο της Fannie

Μήνυση κατά 5 αμερικανικών τραπεζών από μέτοχο της Fannie

Μήνυση κατά των Citigroup, Merrill Lynch και τριών ακόμη τραπεζών υπέβαλλε μέτοχος της Fannie Mae, κατηγορώντας τους ότι δεν προστάτεψαν τους επενδυτές, ενημερώνοντάς τους για πιθανή υποβάθμιση της αξίας των προνομιούχων μετοχών της Fannie Mae, λόγω αναπροσαρμογής στους λογιστικούς κανονισμούς.
Η Karen Orkin, η οποία προέβη στην αγορά 600 προνομιούχων μετοχών της Fannie Mae το Μάιο, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η Orkin επισημαίνει ότι περίπου 89 εκατ. μετοχές πωλήθηκαν και η αξία τους υποχώρησε κατά 44% σε διάστημα τεσσάρων μηνών.


Η μέτοχος κατηγορεί τις τράπεζες ότι δεν προστάτευσαν τους επενδυτές, προειδοποιώντας τους για τους πιθανούς κινδύνους. Κατηγορούμενες είναι επίσης οι Morgan Stanley, UBS και Wachovia.


REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε νέο ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι κατασχέσεις β΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Σε νέο ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι κατασχέσεις β΄ τριμήνου

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου οικονομικού τριμήνου, καθώς επίσης και ο αριθμός των δανείων για τα οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ένωση Εταιριών Ενυπόθηκου Δανεισμού.
Οι όροι δανεισμού καθίστανται ολοένα και δυσχερέστεροι και οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν, αναγκάζοντας τους Αμερικάνους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό νέων κατασχέσεων αναρριχήθηκε στο 1,19%, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά πάνω από το 1%, ενώ το συνολικό ποσοστό κατοικιών που βρίσκεται σε μια μορφή κατάσχεσης ανήλθε στο 2,75%.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
954.31 ( -3.69%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2779.40 ( -3.78%)

Όγκος: € 7,668,247

---

FTSE 100 INDEX 5,240.70 -121.40 -2.26%
CAC 40 INDEX 4,196.66 -107.35 -2.49%
DAX INDEX 6,127.44 -152.13 -2.42%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,220.96 32.73 0.29%
S&P 500 INDEX 1,242.31 5.48 0.44%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,255.88 -3.16 -0.14%

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 90 ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΕΠΑ: ΟK η συγκέντρωση στα τσιμέντα

ΕΠΑ: ΟK η συγκέντρωση στα τσιμέντα


Ως συμβατή με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς έκρινε τη συγχώνευση των δύο εγχώριων τσιμεντοποιείων, Βασιλικού και Μονής, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία, ωστόσο, θέτει ως επιφύλαξη μία σειρά από όρους και δεσμεύσεις που έλαβαν έναντι της οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η ΕΠΑ επανεξέτασε τη συγκέντρωση των τσιμεντοποιείων Βασιλικού και Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων ύστερα από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στις 6 Μαΐου με την οποία ακύρωσε την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή στις 27 Ιουλίου 2007.

Η Επιτροπή, αφού ομόφωνα διαπίστωσε ότι η υπό επανεξέταση συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της με την ανταγωνιστική αγορά, έκρινε σκόπιμο να διακινήσει τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της και όλα όσα συνθέτουν το διοικητικό φάκελος της υπόθεσης, καθώς, επίσης, και την έκθεση ευρημάτων της υπηρεσίας, προέβηκε όλες τις ενδεδειγμένες διαπραγματεύσεις, ακροάσεις και συναντήσεις με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και άλλα τρίτα πρόσωπα. Κατέληξε λοιπόν στην απόφαση να εγκρίνει τη συγκέντρωση ως συμβατή με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς με την επιφύλαξη μίας σειράς από όρους και δεσμεύσεις που έλαβαν έναντι της οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση επιχειρήσεις. Τυχόν παράβαση των όρων αυτών ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον της ΕΠΑ είναι παραπλανητικές, η απόφαση υπόκειται σε ανάκληση.

Στην απόφαση της η Επιτροπή έλαβε υπόψη την αναμενόμενη ανάπτυξη και κατοχύρωση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν στους καταναλωτές (τιμές, προστασία περιβάλλοντος). Ακόμη, σημειώνεται η δέσμευση των εταιρειών να μην προχωρήσουν μέχρι το 2010 σε αύξησης της τιμής του τσιμέντου, αλλά και η δέσμευση για την ισότιμη μεταχείριση όλων, όσον αφορά την εξυπηρέτηση, την τιμή και την ποιότητα.

Ως δέσμευση η ΕΠΑ καταγράφει και την αποποίηση της μοναδικής άδειας λειτουργίας τερματικού για αποθήκευση, παραλαβή και διαμονή τσιμέντου που κατέχει η ΚΕΤ.

STOCKWATCH.COM.CY

Συνεχίζεται η πτώση για το αργό - Κοντά στα 106 δολ.

Συνεχίζεται η πτώση για το αργό - Κοντά στα 106 δολ.

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα ενός μήνα καταγράφει το πετρέλαιο, που κινείται κάτω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που ο χρυσός σημειώνει νέα πτώση. Τα εμπορεύματα έχουν χάσει την «αίγλη» τους μετά και το ράλι του δολαρίου στο οποίο στρέφονται τώρα οι επενδυτές.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Οκτώβριο υποχωρεί κατά 1,45% στα 106,33 δολάρια το βαρέλι. Χθες σημείωσε πτώση 1,3% και έκλεισε στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 107,89 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Απριλίου.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαπραγματεύεται στο Λονδίνο στα 103,66 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 0,47%.

Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 27% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που κατοχύρωσε το πετρέλαιο στις 11 Ιουλίου.Το αργό έχει υποχωρήσει περίπου 6% αυτή την εβδομάδα, καθώς το ευρώ έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών έναντι του δολαρίου και του γεν.

Μειωμένα κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληγε στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε χθες το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κάμψη τους μόλις κατά 300.000 βαρέλια.

REPORTER.GR

Επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα της ΕΚΤ

Επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα της ΕΚΤ

Πιο δυσχερής καθίσταται πλέον η άντληση ρευστότητας για τις τράπεζες στην Ευρώπη και την Ελλάδα από την ΕΚΤ μετά τα μέτρα που λήφθηκαν και αφορούσαν τις εγγυήσεις δανείων ή άλλων τίτλων. Η ΕΚΤ ζητά υψηλής ποιότητας assets π.χ. δάνεια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως εγγυήσεις ι τράπεζες ώστε να αντλούν ρευστότητα.Μια τράπεζα κατέθετε εγγύηση 1 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια και λάμβανε π.χ. 1 δις ρευστότητα. Η ΕΚΤ ουσιαστικά τώρα ζητά από τις τράπεζες οι εγγυήσεις τους να είναι υψηλής διαβάθμισης άρα δεν θα γίνονται δεκτές όλες οι εγγυήσεις που θα καταβάλλουν οι τράπεζες.

Τα μέτρα αυτά μια περίοδο όπου η κρίση ρευστότητας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα έχει επιδράσει έντονα αρνητικά στις τραπεζικές μετοχές. Μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται , όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά επηρεάζονται είναι και οι Ελληνικές. Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει μέσω της ΕΚΤ ίσως και πάνω από 10 δις ευρώ μέσω εγγυήσεων που κατέθεταν όπως δάνεια στεγαστικά , επιχειρηματικά κ.α.

Από την στιγμή που η ΕΚΤ από τούδε και στο εξής θα αξιολογεί με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια τις εγγυήσεις ενώ αυξάνεται και το κόστος άντλησης ρευστότητας καθίσταται κατανοητό ότι οι τράπεζες για να θέλουν να λαμβάνουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος , οι εγγυήσεις τους θα πρέπει να είναι πολύ υψηλής διαβάθμισης. Σε κάθε περίπτωση πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ενώ ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Για τις ελληνικές οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα τις επηρεάσουν ωστόσο σε γενικές γραμμές τα δάνεια τα οποία δίνονταν ως εγγύηση ήταν καλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Παρ΄ όλα αυτά είναι προφανές ότι και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα εξέλθουν αλώβητες από αυτό το μέτρο. Ουσιαστικά σημειώθηκε μια έμμεση αύξηση των επιτοκίων αφού μεταβλήθηκαν οι όροι δανεισμού. Βέβαια τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος είναι η ρευστότητα και για τον λόγω αυτό η επενδυτική κοινότητα αντιδρά αρνητικά.

Οι τράπεζες όμως λόγω των δυσμενών συνθηκών αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι αρχές Αυγούστουτο κόστος του διατραπεζικού δανεισμού μεταξύ Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν στις 180 με 200 μονάδες βάσης. Στην τρέχουσα συγκυρία το κόστος αυτό έχει εκτιναχθεί στις 230 με 250 μονάδες βάσης άρα ουσιαστικά οι συνθήκες δανεισμού έχουν επιδεινωθεί.

REPORTER.GR

«Δύσκολα τα πράγματα» λένε Goldman Sachs, Deutsche Bank, Societe Generale και Citigroup

«Δύσκολα τα πράγματα» λένε Goldman Sachs, Deutsche Bank, Societe Generale και Citigroup

Κύμα ρευστοποιήσεων πλήττει τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλον τον κόσμο, με τις μετοχές να καταγράφουν χαμηλό διετίας εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ, η απόφαση της για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την ενεχυρίαση τίτλων για δανεισμό στον τραπεζικό κλάδο και τα αρνητικά στοιχεία από την αμερικάνικη αγορά εργασίας, αποτελούν ένα νέο χτύπημα κάτω από την ζώνη για τα διεθνή χρηματιστήρια. Τι μας επιφυλλάσει το χρηματιστηριακί μέλλον; Iδού τι προβλέπουν οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, Societe Generale και Citigroup...Σύμφωνα με νέο report της Goldman Sachs και με τίτλο “Europe Portfolio Strategy - Roadmap to Recovery”, οι μετοχές έχουν πέσει τόσο χαμηλά από την πρόσφατη κορυφή τους που η αγορά σήμερα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν εννέα χρόνια πριν! Αν και σε σχέση με τα ομόλογα και την πιστωτική αγορά, οι επενδύσεις σε μετοχές συνεχίζουν να φαίνονται πιο ελκυστικές και οι αγορές εχουν αρχίσει και αποτιμούν την κατάρρευση της κερδοφορίας, η «αποτίμηση» από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει αρκετό κάυσιμο για να κινητοποιήσει μία αλλαγή τάσης στην αγορά. Σύμφωνα με την GS, μία νέα bull market για να κάνει την εμφάνιση της χρειάζεται να δει πρώτα τον πάτο της κερδοφορίας των εισηγμένων. Και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα μέσα του 2009 και μέχρι τότε η αγορά θα παραμείνει κολλημένη σε στενά χαμηλά όρια. Πάντως για όσους φοβούνται πως η συνεχιζόμενη κρίση θα οδηγήσει σε παρατεταμένη bear market τις μετοχές, ο διεθνής οίκος απαντά πως ο τρέχον κύκλος επιβράδυνσης οφείλεται κυρίως σε κυκλικούς παράγοντες με το κλειδί να αποτελούν οι ισολογισμοί οι οποίοι παραμένουν ισχυροί ( εκτός αυτών των τραπεζών ) και οι αποτιμήσεις σε καμία περέπτωση δεν είναι «παρατραβηγμένες».

Οι μετοχές έχουν λογικευθεί και έχουν αποτιμήσει τα χειρότερα, σημειώνει η Deutsche Bank στο καθιερωμένο «Εuropean Strategy Outlook», τονίζοντας πως ο κύκλος επιβράδυνσης τόσο στο μακροοικονομικό μέτωπο όσο και στο μέτωπο της κερδοφορίας, έχει «χωνευθεί» από την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος τονίζει πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο πριν βελτιώθει. Οι υποβαθμίσεις κερδοφορίας θα συνεχισθούν, όπως υπογραμμίζει, και προβλέπει πως η ανάπτξυη των κερδών ανα μετοχή το 2008 θα κυμανθεί από 0% έως και -5%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη της «έβλεπε» αύξηση της τάξης του 5% στα κέρδη των εισηγμένων για το σύνολο της φετινής χρήσης. Ο διεθνής οίκος αποφασίζει επίσης να υποχωρήσει σε ότι αφορά τον πρόσφατο ενθουσιασμό του γύρω από την αμερικάνικη αγορά την οποία και προτιμούσε μακράν όπως δήλωνε έναντι της ευρωπαϊκής, καθώς το χάσμα των αποτιμήσεων στις δύο περιοχές έχει μεγαλώσει επικίνδυνα. Ετσι, από την αγορά της Ευθρώπης σημειώνει πως πλέον προτιμά τις βρετανικές και τις ελβετικές μετοχές και συνεχίζει να ψηφίζει «δαγκωτό» την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τις μετοχές ανάπτυξης και τις μετοχές εταιρειών οι οποίες επωφελούντια από την παγκοσμιοποίηση των αγορών.

Πολύ κοντινή την απειλεή κατάρρευσης τότο της οικονομίας όσο και των μετοχών κυρίως στις ΗΠΑ, βλέπει η Societe Generale σε νέο έκτακτο report της με τίτλο « Economic and Equity market meltdown imminent». Οπως τονίζει, τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου των αμερικάνικων επιχειρήσεων ήταν «σοκαριστικά άσχημα». Τα κέρδη βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο που η εταιρική δραστηριότητα μπορεί εύκολα να καταρρεύσει ολικώς. Είναι σημαντικό επιπλέον ότι οι αμερικάνικες εταιρείες δεν προσπαθούν πια να «χειραγωγήσουν» τους ισολογισμούς τους και απλά παραδέχονται ότι έχουν χάσει την μπάλα!. Ο συνδυσαμός λοιπόν της βουτιάς της οικονομία και των κερδών σύμφωνα με την S.G, θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επόμενη βουτιά των μετοχών. Πάντως ο διεθνής οίκος τονίζει πως ένα έυκολο σύμπερασμα για τους επενδυτές σε αυτήν την φάση θα ήταν πως ήρθε η στιγμή για overweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές με το δολάριο να πραγματοποιεί ράλι και επίσης με την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η εταιρική Αμερική. Πολλοί μπορέι να θεωρουν πως όλα αυτά θα χτυπήσουν περισσότερο τα κέρδη των εταιρειών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την ίδια στιμγή θα βοηθήσουν την ευρωπαΙκή κερδοφορία. Επίσης, η ευρωπαϊκή αγορά είναι πλέον σημαντικά φθηνότερη από την αμερικάνικη. Με όλα αυτά στο ...τραπέζι, κάποιος έυκολα θα έλεγε «Πάμε Ευρώπη!». Ομως, η Societe τονίζει πως αυτή είναι μία τεράστια παγίδα. Ο λόγος; Eάν η αμερικάνικη αγορά πραγματοποιήσει βουτιά, οι επιθετικές ευρπωπαϊκές αγορές θα βουτήξουν πολύ πιο βαθειά και γρήγορα, ακόμη και εάν τα κέρδη αποδειχθούν ανώτερα από αυτά των αμερικάνικων εταιρειών, ακόμη και εάν οι μετοχές είναι φθηνότερες από τις αμερικάνικες και ακόμη και εάν το δολάριο συνεχίσει το ράλι του. Το συμπέρασμα; Μην μπείτε στον πειρασμό να «αγαπήσετε» ακόμη την Ευρώπη, τονίζειη Societe Generale.

Tέλος, σύμφωνα με νέα έκθεση της Citigroup με τίτλο «Εuropean Portfolio Strategist - Getting More Cautious», τα πράγματα στο μέτωπο της κερδοφορίας δεν έχουν καν αρχίσει να δυσκολεύουν! Οι άσχημες μέρες της κερδοφορίας δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα καθώς τόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης όσο και ο πληθωρισμός, δίνουν απαντωτά χτυπήματα στα χρηματιστήρια. Στα αποτέλεσμα του β’ τριμήνου μόλις το 26% των εταιρείων κατάφεραν να νικήσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα το ποσοστό αυτό άγγιζε το 35% και το 2006 είχε φτάσει το 38%. Και σαν να μην φτάνει αυτό, το 40% των εισηγμένων δηλώνουν πλεόν πως αναμένουν τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα από εδώ και πέρα. Οπως δείχνει η ιστορία, η κερδοφορία τείνει να μειώνεται κατά 20% στην την διάρκεια ένος μέσου κύκλου επιβράδυνσης.

Ομως όπως τονίζει η Citigrοup , αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε μόλις στο 25% του συνόλου του σημερινού κύκλου ύφεσης της κερδοφορίας. Η ύφεση μόλις έχει κάνει τα πρώτα της βήματα και οι εισηγμένες έχουν πολλές και πιο δύσκολες μέρες μπροστά τους. Σε ότι αφορά την επενδυτικη΄στρατηγική, ο διεθνής οίκος προτείνει επιλεκτικότητα και επιμονή στο μόττο των «long θέσεων στην ανάπτυξη και short θέσεων στην μόχλευση». Ετσι, συστήνει οverweight στάση στους αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, τα τρόφιμα και ποτά και τις τηλεποικοινωνίες και underweight στάση στις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.

REPORTER.GR

Σε δίλημμα οι επενδυτές από το ισχυρό δολάριο

Σε δίλημμα οι επενδυτές από το ισχυρό δολάριο

Αναιμικά κέρδη για τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να σημάνει ένα ισχυρό δολάριο. Οι επενδυτές από το χρηματοοικονομικό χώρο διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή μετοχικά αμοιβαία στη διάρκεια των τελευταίων ετών καθώς η πτώση του δολαρίου συρρίκνωσε τα κέρδη.

Τώρα όμως που το δολάριο φαίνεται να βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, οι επενδυτές αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη επιλογή για το εάν θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους ή να παραμείνουν προσκολλημένες σε αυτές.

«Τα διεθνή μετοχικά αμοιβαία παρουσιάζουν αποδόσεις κατώτερες από αυτές του δείκτη S&P 500 επειδή το δολάριο έχει αρχίσει να ισχυροποιείται», αναφέρουν αναλυτές. Πράγματι, οι νομισματικές διακυμάνσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση των ξένων μετοχικών αμοιβαίων επειδή οι επενδυτές μετατρέπουν το δολάριο στο τοπικό τους νόμισμα όταν αγοράζουν και εν συνεχεία επιστρέφουν στο δολάριο όταν πωλούν.

Ο δείκτης MSCI EAFE, ο οποίος θεωρείται σημείο αναφοράς για τις μετοχές των ανεπτυγμένων χωρών, προσέφερε απόδοση 14% κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία σε δολάρια, σχεδόν υπερδιπλάσια από την απόδοση 6,8% σε τοπικά νομίσματα. Εχοντας ως σημείο αναφοράς αυτά τα αποτελέσματα, οι Αμερικανοί επενδυτές διοχέτευσαν περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε διεθνή μετοχικά αμοιβαία την περίοδο από το 2003 έως το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της AMG Data Services.

Τώρα με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά έτους έναντι του ευρώ, η δυναμική αυτή έχει αντιστραφεί. Τον προηγούμενο μήνα, οι μετοχές των ανεπτυγμένων χωρών ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,8%. Οταν όμως τα κέρδη αυτά μετατραπούν σε δολάρια, τότε οι Αμερικανοί επενδυτές χάνουν 4%. Ηδη, ορισμένοι επενδυτές λαμβάνουν μέτρα.

Ο Χερμπ Μόργκαν, πρόεδρος του Efficient Market Advisors LLC, περιόρισε την έκθεση των πελατών του στο iShares MSCI EAFE ETF και αντ΄αυτού αύξησε το άνοιγμά τους σε αμερικανικές επενδύσεις. Ο Μόργκαν εστίασε το ενδιαφέρον του σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επειδή οι κολοσσοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Fortune 500 αντλούν μεγαλύτερη αναλογία των κερδών τους από τις διεθνείς δραστηριότητές τους, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ευάλωτοι σε ένα ισχυρότερο δολάριο.


NAFTEMPORIKI

WSJ: Προς πώληση των μονάδων κατασκευής υπολογιστών η Dell

WSJ: Προς πώληση των μονάδων κατασκευής υπολογιστών η Dell

Σε πώληση του συνόλου των παραγωγικών της μονάδων, σε ολόκληρο τον κόσμο, προσανατολίζεται η Dell και γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη προσεγγίσει διάφορους κατασκευαστές υπολογιστών, όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα.

Στόχος της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας προσωπικών υπολογιστών, είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, να περιορίσει τις δαπάνες της. Η απόφασή της να πουλήσει τα εργοστάσια συνιστά μια σημαντική μεταστροφή στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η Dell σήμερα, κατασκευάζοντας η ίδια τα προϊόντα της.

Όπως επισημαίνει η WSJ, η εταιρεία επιθυμεί πλέον να αναθέτει σε άλλες εταιρείες – με εργολαβία – την κατασκευή των υπολογιστών της.

Η Dell επιδιώκει να αυξήσει την κερδοφορία της, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις των αναλυτών το τελευταίο τρίμηνο, μετά την απόφαση της εταιρείας να μειώσει τις τιμές προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικότερη έναντι της Hewlett-Packard.

Η πώληση των παραγωγικών μονάδων και η στροφή του ενδιαφέροντός της στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ εκτιμάται ότι πιθανόν να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλει η εταιρεία να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου

Γερμανία: Σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου


Κάμψη μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, η εν λόγω παραγωγή υποχώρησε κατά 1,8%, έναντι πτώσης 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο, οι τάσεις στη βιομηχανική παραγωγή είναι καθοδικές, ωστόσο η πτώση του Ιουλίου έχει διογκωθεί κατά πάσα πιθανότητα από το “timing” των σχολικών διακοπών.

Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, σε άνοδο 0,1%.

NAFTEMPORIKI

Σε υψηλά 4,5 ετών η ανεργία στις ΗΠΑ

Σε υψηλά 4,5 ετών η ανεργία στις ΗΠΑ

Κατά 84.000 μειώθηκαν τον Αύγουστο τα μισθολόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες - εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα- έναντι μείωσης κατά 75.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, τον Ιούλιο η αμερικανική οικονομία έχασε 100.000 θέσεις εργασίας (η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση κατά 60.000).

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Αύγουστο στο 6,1%, στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2003, έναντι 5,7% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,212.23 -345.43 -2.75%
HANG SENG INDEX 19,933.28 -456.20 -2.24%
CSI 300 INDEX 2,183.43 -67.71 -3.01%

TPEIR: Εξαγορά 18% ATL με premium 26,5%

TPEIR: Εξαγορά 18% ATL με premium 26,5%


Την αγορά του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Atlantic Insurance ανακοίνωσε σήμερα η Τρ. Πειραιώς. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, υπεγράφη χθες μεταξύ της τράπεζας και των βασικών μετόχων της Atlantic Insurance κ.κ. Αιμίλιο Πυρίσιη (Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλο), Ανδρέα Φραγκουλλή (Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου) και Γιώργο Πυρίσιη (Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου) συμφωνία για την αγορά 18% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έναντι €2 ανά μετοχή. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής θα ανέλθει σε €14.079.212.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ακόμη την πρόθεσή της να αυξήσει το ανωτέρω ποσοστό της σε 25% πλέον 1 μετοχή. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι βασικοί μέτοχοι της ATL έχουν δεσμευθεί να πωλήσουν στην Τράπεζα με τους ίδιους όρους επιπρόσθετο αριθμό μετοχών (μέχρι 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας). Η ολοκλήρωση των ανωτέρων αγορών υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων αρχών. Έχει, επίσης, συμφωνηθεί ότι μετά την εξασφάλιση συγκεκριμένων εγκρίσεων από την Έφορο Ασφαλίσεων θα συναφθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Εταιρείας.

Η Atlantic Insurance Company Public Ltd ιδρύθηκε το 1983 με κύριο σκοπό τη διεξαγωγή ασφαλιστικών εργασιών Γενικού Κλάδου και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από το 2000. Αποτελεί την 5η μεγαλύτερη σε Κύκλο Εργασιών ασφαλιστική εταιρεία Γενικού Κλάδου της Κύπρου και την 3η σε Καθαρά Κέρδη, ενώ έχει περισσότερους από 30.000 πελάτες. Ο κύκλος εργασιών της το 2007 ανήλθε στα € 21 εκ. και τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της στα €7 εκ.

«Η στρατηγική αυτή συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) στον ασφαλιστικό κλάδο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην Κυπριακή αγορά, στοχεύοντας στην προσφορά ολοκληρωμένων ανταγωνιστικών λύσεων που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των πελατών της», καταλήγει η ανακοίνωση.

STOCKWATCH.COM.CY

Χαμηλό 11 μηνών για το ευρώ - Στο 1,42 η ισοτιμία με δολάριο

Χαμηλό 11 μηνών για το ευρώ - Στο 1,42 η ισοτιμία με δολάριο

Σε χαμηλό έντεκα μηνών υποχωρεί το ευρωπαϊκό νόμισμα και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται κοντά στο 1,42. Την «κατρακύλα» του νομίσματος την Ευρωζώνης προκαλούν οι εκτιμήσεις ότι οι ρευστοποιήσεις στις αγορά θα οδηγήσουν στην ύφεση την οικονομία της περιοχής.
Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,4281 από 1,4325 χθες. Νωρίτερα άγγιξε και το 1,4214, που είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα για το ευρώ από τις 24 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 10% από το ιστορικό υψηλό του 1,6038 στις 15 Ιουλίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει μέχρι το 1,40 αυτό το μήνα.

Το ευρώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα ενός έτους έναντι του γεν, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ ότι η οικονομία είναι «αδύναμη». Από την πλευρά ρου ο υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι το ευρώ είναι «υπερεκτιμημένο».

REPORTER.GR

Samsung Electronics: Πιθανή εξαγορά της SanDisk

Samsung Electronics: Πιθανή εξαγορά της SanDisk

Σε απόκτηση της αμερικανικής κατασκευάστριας καρτών μνήμης SanDisk, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται στα τρία δισ. δολάρια, πιθανόν να προχωρήσει η Samsung Electronics, η Νο2 κατασκευάστριας επεξεργαστών στον κόσμο, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Τζέιμς Τσουνγκ, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία «μελετά διάφορες επιλογές αναφορικά με την SanDisk, ωστόσο δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμία απόφαση».

Σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Edaily, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές από τον τραπεζικό τομέα και τη βιομηχανία ημιαγωγών, αναφέρει ότι η Samsung Electronics προσέλαβε πριν από ένα μήνα την JPMorgan Chase & Co. προκειμένου να τη συμβουλεύσει.

Μια πιθανή εξαγορά της SanDisk αναμένεται να ενισχύσει την υπεροχή της Samsung έναντι της Toshiba σε μια αγορά αξίας 15 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστές επεξεργαστών δέχονται πιέσεις να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, μετά τη σημαντική μείωση των τιμών φέτος, η οποία οδήγησε τη SanDisk στις μεγαλύτερες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα σχεδόν επτά ετών.

Αναλυτές επισημαίνουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές εταιρείες του κλάδου, παρατηρώντας, ότι αν αυτές απορροφηθούν από μεγαλύτερες, θα είναι πιο εύκολο για τη βιομηχανία να ελέγξει τις τιμές.


NAFTEMPORIKI

Altria: Συνομιλίες για την εξαγορά της UST

Altria: Συνομιλίες για την εξαγορά της UST

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της UST βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική καπνοβιομηχανία Altria Group, σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί της ανάπτυξης που απολαμβάνει η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης ταμπάκου, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα στο website της εφημερίδας, επικαλούμενο άτομα προσκείμενα στο θέμα, η Altria, η οποία παρασκευάζει τα δημοφιλή τσιγάρα Marlboro, και η UST βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες. Οι NYT δεν αποκαλύπτουν, πάντως, περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η εξαγορά της UST εκτιμάται ότι θα δώσει στην Altria σχεδόν το 60% των αμερικανικών παραδόσεων ταμπάκου, μια αγορά αξίας 3,7 δισ. δολαρίων, η οποία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 7% περίπου. Σύμφωνα με την Altria, η κατανάλωση τσιγάρων αναμένεται να υποχωρήσει φέτος κατά 3,5%.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Ντέιβιντ Σιλβία, αρνήθηκε να σχολιάσει «φήμες της αγοράς», ενώ ο εκπρόσωπος της UST Μαρκ Ροτζελέ δεν απάντησε σε χθεσινό e-mail προκειμένου να σχολιάσει το θέμα.


NAFTEMPORIKI

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

Προς τα 107 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου , διευρύνοντας τις απώλειες της τρέχουσας εβδομάδας, οι οποίες άγγιξαν το 8%, με τους traders να αποχωρούν από τις θέσεις τους στις αγορές εμπορευμάτων.

Στην πτώση των τιμών συμβάλλουν και οι ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν αρχίσει να περιορίζουν τη ζήτηση.

Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας επισκίασαν την απρόσμενη μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποθέματα θα εμφανιστούν μειωμένα και την τρέχουσα εβδομάδα, λόγω της επίδρασης του τυφώνα «Γκούσταβ» στην παραγωγή.

Στις 9.36’ ώρα Ελλάδος, η τιμή του αργού για παράδοση τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 55 σεντς στα 107,34 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο έκλεισε χθες στα 107,89 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Απριλίου.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 105,94 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 36 σεντς.

«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το ισχυρότερο δολάριο, και, πιθανόν, οι εικασίες της αγοράς ότι ο ΟΠΕΚ ενδεχομένως να μην μεταβάλει τα επίπεδα της παραγωγής μετά τη συνάντησή του την επόμενη εβδομάδα, οδήγησαν σε πτώση τις τιμές πετρελαίου», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μουρ της Commonwealth Bank of Australia.


NAFTEMPORIKI

MIG: Αγορά μετοχών από Α. Βγενόπουλο

MIG: Αγορά μετοχών από Α. Βγενόπουλο

Σε αγορά 50.000 μετοχών της Marfin Investment Group, συνολικής αξίας 210.076,25 ευρώ, προέβη ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, στις 4/9/08.

NAFTEMPORIKI

MPB: Αγορά μετοχών από Α. Βγενόπουλο

MPB: Αγορά μετοχών από Α. Βγενόπουλο

Στην αγορά 50.000 μετοχών της Marfin Popular Bank προέβη ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της τράπεζας, στις 4/9/08. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 215.000,00 ευρώ.

NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor
Share |