Friday, September 5, 2008

«Δύσκολα τα πράγματα» λένε Goldman Sachs, Deutsche Bank, Societe Generale και Citigroup

«Δύσκολα τα πράγματα» λένε Goldman Sachs, Deutsche Bank, Societe Generale και Citigroup

Κύμα ρευστοποιήσεων πλήττει τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλον τον κόσμο, με τις μετοχές να καταγράφουν χαμηλό διετίας εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ, η απόφαση της για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την ενεχυρίαση τίτλων για δανεισμό στον τραπεζικό κλάδο και τα αρνητικά στοιχεία από την αμερικάνικη αγορά εργασίας, αποτελούν ένα νέο χτύπημα κάτω από την ζώνη για τα διεθνή χρηματιστήρια. Τι μας επιφυλλάσει το χρηματιστηριακί μέλλον; Iδού τι προβλέπουν οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, Societe Generale και Citigroup...Σύμφωνα με νέο report της Goldman Sachs και με τίτλο “Europe Portfolio Strategy - Roadmap to Recovery”, οι μετοχές έχουν πέσει τόσο χαμηλά από την πρόσφατη κορυφή τους που η αγορά σήμερα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν εννέα χρόνια πριν! Αν και σε σχέση με τα ομόλογα και την πιστωτική αγορά, οι επενδύσεις σε μετοχές συνεχίζουν να φαίνονται πιο ελκυστικές και οι αγορές εχουν αρχίσει και αποτιμούν την κατάρρευση της κερδοφορίας, η «αποτίμηση» από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει αρκετό κάυσιμο για να κινητοποιήσει μία αλλαγή τάσης στην αγορά. Σύμφωνα με την GS, μία νέα bull market για να κάνει την εμφάνιση της χρειάζεται να δει πρώτα τον πάτο της κερδοφορίας των εισηγμένων. Και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα μέσα του 2009 και μέχρι τότε η αγορά θα παραμείνει κολλημένη σε στενά χαμηλά όρια. Πάντως για όσους φοβούνται πως η συνεχιζόμενη κρίση θα οδηγήσει σε παρατεταμένη bear market τις μετοχές, ο διεθνής οίκος απαντά πως ο τρέχον κύκλος επιβράδυνσης οφείλεται κυρίως σε κυκλικούς παράγοντες με το κλειδί να αποτελούν οι ισολογισμοί οι οποίοι παραμένουν ισχυροί ( εκτός αυτών των τραπεζών ) και οι αποτιμήσεις σε καμία περέπτωση δεν είναι «παρατραβηγμένες».

Οι μετοχές έχουν λογικευθεί και έχουν αποτιμήσει τα χειρότερα, σημειώνει η Deutsche Bank στο καθιερωμένο «Εuropean Strategy Outlook», τονίζοντας πως ο κύκλος επιβράδυνσης τόσο στο μακροοικονομικό μέτωπο όσο και στο μέτωπο της κερδοφορίας, έχει «χωνευθεί» από την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος τονίζει πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο πριν βελτιώθει. Οι υποβαθμίσεις κερδοφορίας θα συνεχισθούν, όπως υπογραμμίζει, και προβλέπει πως η ανάπτξυη των κερδών ανα μετοχή το 2008 θα κυμανθεί από 0% έως και -5%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη της «έβλεπε» αύξηση της τάξης του 5% στα κέρδη των εισηγμένων για το σύνολο της φετινής χρήσης. Ο διεθνής οίκος αποφασίζει επίσης να υποχωρήσει σε ότι αφορά τον πρόσφατο ενθουσιασμό του γύρω από την αμερικάνικη αγορά την οποία και προτιμούσε μακράν όπως δήλωνε έναντι της ευρωπαϊκής, καθώς το χάσμα των αποτιμήσεων στις δύο περιοχές έχει μεγαλώσει επικίνδυνα. Ετσι, από την αγορά της Ευθρώπης σημειώνει πως πλέον προτιμά τις βρετανικές και τις ελβετικές μετοχές και συνεχίζει να ψηφίζει «δαγκωτό» την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τις μετοχές ανάπτυξης και τις μετοχές εταιρειών οι οποίες επωφελούντια από την παγκοσμιοποίηση των αγορών.

Πολύ κοντινή την απειλεή κατάρρευσης τότο της οικονομίας όσο και των μετοχών κυρίως στις ΗΠΑ, βλέπει η Societe Generale σε νέο έκτακτο report της με τίτλο « Economic and Equity market meltdown imminent». Οπως τονίζει, τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου των αμερικάνικων επιχειρήσεων ήταν «σοκαριστικά άσχημα». Τα κέρδη βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο που η εταιρική δραστηριότητα μπορεί εύκολα να καταρρεύσει ολικώς. Είναι σημαντικό επιπλέον ότι οι αμερικάνικες εταιρείες δεν προσπαθούν πια να «χειραγωγήσουν» τους ισολογισμούς τους και απλά παραδέχονται ότι έχουν χάσει την μπάλα!. Ο συνδυσαμός λοιπόν της βουτιάς της οικονομία και των κερδών σύμφωνα με την S.G, θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επόμενη βουτιά των μετοχών. Πάντως ο διεθνής οίκος τονίζει πως ένα έυκολο σύμπερασμα για τους επενδυτές σε αυτήν την φάση θα ήταν πως ήρθε η στιγμή για overweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές με το δολάριο να πραγματοποιεί ράλι και επίσης με την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η εταιρική Αμερική. Πολλοί μπορέι να θεωρουν πως όλα αυτά θα χτυπήσουν περισσότερο τα κέρδη των εταιρειών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την ίδια στιμγή θα βοηθήσουν την ευρωπαΙκή κερδοφορία. Επίσης, η ευρωπαϊκή αγορά είναι πλέον σημαντικά φθηνότερη από την αμερικάνικη. Με όλα αυτά στο ...τραπέζι, κάποιος έυκολα θα έλεγε «Πάμε Ευρώπη!». Ομως, η Societe τονίζει πως αυτή είναι μία τεράστια παγίδα. Ο λόγος; Eάν η αμερικάνικη αγορά πραγματοποιήσει βουτιά, οι επιθετικές ευρπωπαϊκές αγορές θα βουτήξουν πολύ πιο βαθειά και γρήγορα, ακόμη και εάν τα κέρδη αποδειχθούν ανώτερα από αυτά των αμερικάνικων εταιρειών, ακόμη και εάν οι μετοχές είναι φθηνότερες από τις αμερικάνικες και ακόμη και εάν το δολάριο συνεχίσει το ράλι του. Το συμπέρασμα; Μην μπείτε στον πειρασμό να «αγαπήσετε» ακόμη την Ευρώπη, τονίζειη Societe Generale.

Tέλος, σύμφωνα με νέα έκθεση της Citigroup με τίτλο «Εuropean Portfolio Strategist - Getting More Cautious», τα πράγματα στο μέτωπο της κερδοφορίας δεν έχουν καν αρχίσει να δυσκολεύουν! Οι άσχημες μέρες της κερδοφορίας δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα καθώς τόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης όσο και ο πληθωρισμός, δίνουν απαντωτά χτυπήματα στα χρηματιστήρια. Στα αποτέλεσμα του β’ τριμήνου μόλις το 26% των εταιρείων κατάφεραν να νικήσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα το ποσοστό αυτό άγγιζε το 35% και το 2006 είχε φτάσει το 38%. Και σαν να μην φτάνει αυτό, το 40% των εισηγμένων δηλώνουν πλεόν πως αναμένουν τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα από εδώ και πέρα. Οπως δείχνει η ιστορία, η κερδοφορία τείνει να μειώνεται κατά 20% στην την διάρκεια ένος μέσου κύκλου επιβράδυνσης.

Ομως όπως τονίζει η Citigrοup , αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε μόλις στο 25% του συνόλου του σημερινού κύκλου ύφεσης της κερδοφορίας. Η ύφεση μόλις έχει κάνει τα πρώτα της βήματα και οι εισηγμένες έχουν πολλές και πιο δύσκολες μέρες μπροστά τους. Σε ότι αφορά την επενδυτικη΄στρατηγική, ο διεθνής οίκος προτείνει επιλεκτικότητα και επιμονή στο μόττο των «long θέσεων στην ανάπτυξη και short θέσεων στην μόχλευση». Ετσι, συστήνει οverweight στάση στους αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, τα τρόφιμα και ποτά και τις τηλεποικοινωνίες και underweight στάση στις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |