Friday, September 5, 2008

ΕΠΑ: ΟK η συγκέντρωση στα τσιμέντα

ΕΠΑ: ΟK η συγκέντρωση στα τσιμέντα


Ως συμβατή με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς έκρινε τη συγχώνευση των δύο εγχώριων τσιμεντοποιείων, Βασιλικού και Μονής, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία, ωστόσο, θέτει ως επιφύλαξη μία σειρά από όρους και δεσμεύσεις που έλαβαν έναντι της οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η ΕΠΑ επανεξέτασε τη συγκέντρωση των τσιμεντοποιείων Βασιλικού και Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων ύστερα από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στις 6 Μαΐου με την οποία ακύρωσε την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή στις 27 Ιουλίου 2007.

Η Επιτροπή, αφού ομόφωνα διαπίστωσε ότι η υπό επανεξέταση συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της με την ανταγωνιστική αγορά, έκρινε σκόπιμο να διακινήσει τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της και όλα όσα συνθέτουν το διοικητικό φάκελος της υπόθεσης, καθώς, επίσης, και την έκθεση ευρημάτων της υπηρεσίας, προέβηκε όλες τις ενδεδειγμένες διαπραγματεύσεις, ακροάσεις και συναντήσεις με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και άλλα τρίτα πρόσωπα. Κατέληξε λοιπόν στην απόφαση να εγκρίνει τη συγκέντρωση ως συμβατή με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς με την επιφύλαξη μίας σειράς από όρους και δεσμεύσεις που έλαβαν έναντι της οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση επιχειρήσεις. Τυχόν παράβαση των όρων αυτών ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον της ΕΠΑ είναι παραπλανητικές, η απόφαση υπόκειται σε ανάκληση.

Στην απόφαση της η Επιτροπή έλαβε υπόψη την αναμενόμενη ανάπτυξη και κατοχύρωση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν στους καταναλωτές (τιμές, προστασία περιβάλλοντος). Ακόμη, σημειώνεται η δέσμευση των εταιρειών να μην προχωρήσουν μέχρι το 2010 σε αύξησης της τιμής του τσιμέντου, αλλά και η δέσμευση για την ισότιμη μεταχείριση όλων, όσον αφορά την εξυπηρέτηση, την τιμή και την ποιότητα.

Ως δέσμευση η ΕΠΑ καταγράφει και την αποποίηση της μοναδικής άδειας λειτουργίας τερματικού για αποθήκευση, παραλαβή και διαμονή τσιμέντου που κατέχει η ΚΕΤ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |