Friday, September 5, 2008

Στο 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες του αργού

Στο 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες του αργού

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε το αργό, σημειώνοντας, παράλληλα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα 17 μηνών, την ίδια ώρα που το δολάριο οδεύει σε μεγαλύτερα κέρδη έναντι του ευρώ. Η ανακοίνωση για άνοδο κατά 6,1% της ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο η ζήτηση σε προϊόντα αργού, γεγονός που αποδείχθηκε καταλύτης στη νέα πτώση της τιμής του.Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 1,66 δολάρια στα 106,23 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ έκλεισε στα 103,24 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 0,8%.

Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 27% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που κατοχύρωσε το πετρέλαιο στις 11 Ιουλίου. Το αργό έχει υποχωρήσει 8% αυτή την εβδομάδα, καθώς το ευρώ έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών έναντι του δολαρίου και του γεν.

Επιπλέον, η ζήτηση σε προϊόντα του αργού έχει υποχωρήσει κατά 3,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φημολογία ότι ο ΟΠΕΚ, στη συνάντηση της 9ης Σεπτεμβρίου στη Βιέννη δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή, πίεσαν ακόμη περισσότερο την τιμή του αργού.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 84.000, υψηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν μείωσή τους κατά 75.000. Τον Ιούλιο η πτώση ήταν της τάξεως των 51.000. Επίσης, οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει σταθερό σε υψηλό τεσσάρων ετών, ήτοι στο 5,7%.

Η αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη το καλοκαίρι από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι απολύσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ανήλθαν συνολικά στις 160.000 από τις 100.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι μέσες ωριαίες απολαβές ενισχύθηκαν κατά 7 σεντ, ή κατά 0,4%, στα 18,14 δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό τους κατά 0,3%. Σε επίπεδο έτους οι απολαβές έχουν ενισχυθεί κατά 3,6%. Οι μέσες εργατοώρες ανά εβδομάδα παρέμειναν σταθερές στις 33,7 ώρες.

Οι αυξανόμενες περικοπές προσωπικού ρίχνουν «αλάτι στις πληγές» των Αμερικανών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την κρίση στην αγορά κατοικίας και τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων. Οι μειώσεις προσωπικού στις εταιρείας απειλούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας, και να «αποτελειώσουν» την ανάπτυξη.

REPORTER.GR

No comments:

Share |